Nationaldags tarte med passionsfrukt & jordgubbar

Nationaldagen till ära var jag bara tvungen att passa på att baka något extra gott. Då jag har turen att vara ledig och njuta av vädret hmm nu var det ju inget strålande väder längre så jag passade på att baka =)

En gammal favorit fick det bli med lite jordgubbsstyling =)

Passionsfruktstart med jordgubbar (ca 8 personer)

3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g kallt smör i kuber
en nypa salt
1 ägggula
1 msk iskallt vatten

1 dl exotisk juice (koncentrat jo's eller liknande)
1 passionsfrukt
1 dl socker
4 ägg
1 1/2 dl grädde

2-3 passionsfruker

Nyp ihop mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och smör till en smuldeg, tillsätt ägggula och vatten och forma till en mjuk och smidig deg.

Kavla och tryck ut i en form med löstagbar botten, tryck fast degen på kanterna och fäst med hjälp av folie. Låt stå kallt en timme eller 15 minuter i frysen.

Förgrädda pajskalet i nedre delöen av 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Värm juicen tillsammans med sockret och innehållet i en passionsfrukst så att det löser sig. Vispa ihop grädde och ägg och sila sedan sedan den ljumna juicen över så att inga kärnor kommer med i. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter tills krämen stelnat men fortfarande känns lite dallrig i mitten. Låt svalna lite.

Klyv två till tre passionsfrukter och bred ut över pajen, dekorera med några halva jordgubbar och klart - bara att servera och njuta!

Om du vill kan du även servera med lite vispad grädde men jag tycker det räcker med pajen precis som den är. Syrligt och sött i en ljuv kombination.
 
 

 

 


 


 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0