En kanelbulles dag...

Japp, den stora dagen, kanelbullens dag är här, och vad gör man om inte bakar lite kanelbullar.

Ända sedan jag för ungefär ett halvår sedan blev bjuden på sjukt goda kanelknutar har jag velat testa att knyta själv och idag var det dags.

Det var inte helt enkelt när man inte vet hur man skall knyta men goda vad de och vackra =)

Kanelknutar ca 24st

75 g smör
1/2 msk kardemumma (mald)
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
7 dl vetemjöl

Fyllning

30 g smör
1/2 strösocker
1 tsk kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills fingervarmt (ca 37°C). Häll över i en stor bunke och tillsätt jäst. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl (spar lite till utkavling). Arbeta degen smidig tills den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta.

Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på degplattan. Vik plattan dubbelt och dela degen i jämnstora bitar, ca 1½ cm breda. Gör en skåra för att få två ben och snurra och knyt (har ingen aning om hur detta egentligen skall gå till...)

Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.

Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda i 250g varm ugn i 8-10 minuter




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0