En citron och marängpaj

Det finns en sak jag är otroligt svag för och det är citroner. Inte nog med att de är härligt gula och uppiggande de kan användas till att baka de mest fanastiska bakverk.
Att gult tillhör påsken vet vi redan så vad passar bättre att servera till påskkaffet än en underbart söt och syrlig citron & marängpaj?

Blir helt lyrisk bara jag tänker på det. Den söta marängen som precis fått en liten skorpa, men som under den är som mjukt fluffig vadd, därefter kommer den underbar citronkrämen och i botten finns ett perfekt och alldeles lagom tjockt pajskal. Pajen är fulländad!

Bara att inse - måste baka en ny väldigt snart (för denna är slut sedan flera dagar tillbaka)


Citron och marängpaj
ca 8 personer

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Citronfyllning
2 citroner, rivet skal
3 citroner, pressad saft (1,5 dl)
1 apelsin, rivet skal
1 apelsin, pressad saft (0,5dl)
1 dl vatten
2,5 msk potatismjöl
1 dl socker
75 g smör
3 äggulor
1 helt ägg

Maräng
4 äggvitor
2 dl socker

Nyp ihop smöret med mjölet till pajskalet, tillsätt florsocker, äggula och vatten. knåda ihop till en deg och kavla sedan ut (enklas att kavla ut på ett bakplåtspapper) till en rundel. Tryck fast i en form med avtagbara kanter. Täck med foliepapper och nagga pajskalet genom folien.
Låt stå i kylskåpet ca 1 timme.
 
Skrubba citrusfruktern och finriv skalet. Lägg i en kastrull och pressa sedan ut citrussaften och häll i kastrullen. Späd med vatten så att den totala vätskan blir 3,5 dl. Vispa i potatismjöletoch socker. Vänta med att värma vätskan till det är dags att grädda pajskalet.

Sätt på ugnen på 180 grader, grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, tag sedan av folien och grädda ytterligare 10 minuter. Sänk sedan gradantalet till 150 grader.

Koka upp citronblandningen under omrörning tills den tjocknar, rör sedan ner smöret aå att det smälter ställ tillbaka på plattan på låg värme. Vispa ihop äggulorna med ägget och vispa sedan ner det i den varma citruskrämen. Vispa sakta tills den tjocknar och nästan kokar (Låt den inte koka!!) Tag av från värmen.

Vispa äggvitorna i en glasskål eller rostfri bunke, ställ dem i ett vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget. Låt marängen få en temperatur på ca 41 grader, tag sedan av den från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat. Marängen skall nu vara styv och alldeles blank.

Häll den varma citronfyllningen i det varma pajskalet och spritsa på marängen (eler bred bara över den ) Grädda den i nedre delen av ugnen i ca en timme. Låt stå i 2 timmar innan den serveras.

Som ni ser är ju detta inget man bara slänger ihop på en kvart innan fikat men det är väl värt att vänta på.

För vad är bättre än en bit citronpaj till kaffe? Det är lycka det!!! 




Trackback
RSS 2.0