Himmelsk rabarbertårta

En av det underbara saker med att ha en trädgård är allt roligt som man kan odla och som växer där. Eftersom vi flyttade in i vintras hade vi inte den blekaste av vad som skulle växa upp. Och för att vara ärlig tvivlade jag fortfarnde i mars/april på att det skulle växa någonting överhuvudtaget. Torkade lervällningar i rabatterna gjorde ju inte det hela bättre. Men tro det eller ej, nu växter det så att de knakar i rabatterna och på lite andra ställen.
En stor rabarbersamling har växt upp mitt i gräsmattan och jag är överlycklig. För vad är bättre än att baka på årets första rabarber?

Mitt absoluta favoritrecept på rabarber är denna himmelska rabarbertårta. Mamma bakade ofta den när jag var mindre och den är fullkommligt gudomlig. Den tar lite tid att göra, men resultet är väl värt det.

Så passa på att testa, varför inte till prinsessans dop på tisdag eller till den morsdag nästa söndag? 

Himmelsk rabarbertårta

Mördeg:
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
3 msk florsocker
1 äggula

Rabarbergelé:
Ca 700 g rabarber
2 ½ dl socker
8 blad gelatin

Vaniljkräm:
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl kaffegrädde/grädde
1 msk maizena
3 msk skållad, finhackad mandel

Garnering:
Rostad flagad mandel

Mördegsbotten: Skär smöret i kuber och arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen, kavla ut den på ett bakplåtspapper med en mjölad kavel och klä en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och låt den vila kallt i kylskåp minst 1 timme. Pressa degen väl mot formens kant med hjälp av bakplåtspappret och nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10-15 minuter. Låt kallna.

Rabarbergelé: Skär den rabarbern i 1 cm långa bitar och varva med sockret i en gryta. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk. Ju tidigare på säsongen det är dessto fortfare går det. Blötlägg gelatinbladen i 5-10 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i rabarbergeléet. Låt blandningen kallna.  Häll rabarbern i mördegsskalet när blandningen börjar stelna (detta kan lätt ta 4 timmar).

Vaniljkräm: Vispa samman äggulor, socker, vanillinsocker, grädde och maizena i en tjockbottnad kastrull och låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat och rör kontstant så att den inte bränner i botten. Tag av plattan, rör ned mandel och låt krämen kallna.

Bred den över rabarbergeléet när den stelnat helt ( ca 6-7 timmar totalt) och strö över rostad flagad mandel.

Låt stå kallt någon timme innan servering.

Och kom ihåg det tar tid för rabarbergelena att stelna, så stressa inte på med vaniljkrämen för det blir bara misslyckat (tro mig jag har försökt flera gånger - vänta hellre en elller två timmar extra om du är osäker, den kommer att stelna även om man kan tvivla väldigt länge)

MEN det är väl värt väntan, för denna rabarbertårta är gudomlig!!!




Kanten på pajskalet blev lite bränt i kanterna, så ett tips är att ha koll på ugnen när man gräddar det =)






Kommentarer
Postat av: Ann-Christin

Den ser ljuvligt ut!

2012-05-20 @ 21:28:07
URL: http://moodboardbyann.devote.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0