Bloggtystande pga av påskfirande =)

Ja vet, har varit tyst här hela helgen man orsaken är enkel - jag har firat påsk med vänner och sedan besökt både ett och två födelsedagskalas=)

Men passar på att visa mitt försök till cake pops. Har sett dessa "kakor" lite överallt i bloggar och i tidnignar. Under ett besök i Mariefred bjöd underbara vännen A på mitt första smakprov. Lite sött för min vanliga smak men allt går att göras om =) Så lagon till påsk tillverkade ajg lite annorludna Cake pops - inte så söta (i smaken vill säga - ganska söta att se på) men mäktiga=)

1 pkt ballerina kladdkaka mixat till smulor/kräm med några matskedar philadelphia och voilá så var fyllning klar, det krångliga var att få av strutarna till korgar - men skam den som ger sig=)
Avslutade med lite godis dekoration och så blir det små påskiga korgar.


Rosa lamm, chevrégratinerade mandelpotatis & jordärtskockor med ruccolabollar

Helgens huvudrätt var denna underbara rätt: Lammet var så där perfekt att det bara smäte på tungan och smaken fyllde munnen. (behöver jag nämna att jag älskar lamm=)

500-600 g lammytterfilé

Viktigast av allt: Tag fram köttet ur kylen 1 tim innan det skall användas!! Om köttet är kylskåpskallt när det hamanr i stekpannan kan du räkna med ett segt kött som aldrig får den rätta känslan.

Torka köttet med hushållspapper och skär dem i 4 bitar. Salta och peppra och stek i grillpanna ca 5 min på varje sida på medelvärme. Häll vinet i pannan, koka upp och använd några skedar av skyn vid servering.

Chevregratinerad mandelpotatis och jordärtskockor

4 medelstora mandelpotatisar
6 jordärtskockor
3 dl grädde
1klyfta vitlök
Salt och svartpeppar
100g chevre
2 msk honung

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatis och kockor, lägg i kastrull. Slå på grädde och pressad vitlök, salta och peppra, låt koka upp och skjud ca 10 minuter. Smöra en eldfast form och lägg i rotfrukterna med grädden. Täck med skivor med chevre, ringla över honung och in i ugnen cv 30 minuter tills de fått fin färg och är mjuka.

Rucolaboll

1 pkt bredbar getost (alt 1/2 pkt philadelphia ost mixat med det mjuka frunt chevrekärnan)
1klyfta vitlök
1 finhackad scharlottenlök
Salt och peppar
50g rucola

Lägg osten i en skål presa i vitlök, lägg i lök och mosa ihop med en gaffel, Hacka ca 1 dl av ruccolan gansak fint och blanda med osten. Lägg resten av ruculan på ett fat, rulla till bollar och rulla i rucolan.




Sparris, parmessanchips, sidfläsk och tryffelmajonäs...

Den supergoda förrätten som vi mumsade i oss i fredags var inte bara helt ljuvligt god, den var även enkel att göra men såg dessto mer anvanserad ut. Massa små detaljer gör mkt! 

500 g färsk sparris
2 msk smör
Salt och peppar
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger riserva
1 äggula
1dl solrosolja
Salt, peppar
2 krm vit tryffelolja
Ruccula
200g rökt sidfläsk
70g pinjenötter
2dl riven parmesan

Lägg den rivna parmesanen i små högar på en bakpappersklädd plåt, grädda i ugn 200grader ca 8 min.

Rosta pinjenötter i het stekpanna under omrörning och lägg i skål

Skär bort svålen på det rökta sidfläsket, skär i tunna skivor och stek i het stekpanna tills det är riktigt kanprigt. Låt kallna på hushållspapper.

Blanda dijonsenap, vinäger och äggula i en bunke, vispa ner olja först droppvis och sedan i stråle till majonäs. Smaka av med salt, peppar och tryffeloja.

Skär av par cm på sparrisen längst ner, stek i smör ca 2 minuter salta och peppar.

Lägg rucculan på talrikar och sparrisstjälkarna ovanpå, strö över rökt sidfläsk, krossad parmesanchipsen och rostade pinjenötter.

Lägg en klick tryffelmajonäs vid sidan av servera med färsk timjan.

Och voilá - superfin och god förrätt är serverad och tro mig -detta är en förrätt du imponerar med =)



Garden, bresola & Waldorf

Vilken underbart lyckad middag det blev!!

Bjuder här på receptet på fördrink och tilltugg=)

Drink - Garden

2 cl sockerlag
2 cl passionfruktjuice
2 cl citronjuice/dryck
2cl apple sourz
2 cl cointreu

Shaka och häll upp i glas, avsluta med några droppar blå curraco  










Bresola knyten med waldorfsallad

Måste erkänna att jag aldrig ätit waldorfsallad tidigare- har hört om det men aldrig ätit det. Så det var hög tid att testa.. Smaken var frisk och syrlig vilket tillsmmans med bresolans sälta var supergod.

Bresola - tunna skivor som fint placerades i en muffinsplåt och sattes i 10 minuter 175 grader varm ugn. Låt sedan svala på ett fat.

Waldorfen

1 äpple tärnat i små tärningar (skulle varit Ingrid Marie men fick bli ett simpelt gala)
2 stjälkar selleri
1/2 dl creme fraishe
2 msk majonäs
1 msk pressad citron
1/2 dl hackade valnötter
salt och peppar

Rör samman och fyll de torkade och fina bresola korgarna. Placera på ett fat och servera som tilltugg eller varför inte en liten förrätt? 


I min trädgård...

Så heter kvällens tema på middag hos mig med vårt "halv sex hos mig" gäng.

Meny:

Fördrink & tilltugg: Drinken Garden och Bresolakorg med waldorfssallad

Förrätt: Sparris med rökt sidfläsk och tryffelmajonäs

Huvudrätt: Rosastekt lammfilé med chevregratinerad mandelpotatis och jordärtkockor & ruccolabollar

Dessert: Vitchokladcheescake med mango & jordgubbssalsa

Nu är det bara för mig att blanda drinkarna och invänta gästerna!

Ha en trevlig fredagkväll!


Matinspiration

Jag har ganska så höga krav på den butik där jag handlar min mat, jag vill att den skall ha ett bra utbud, fräscha varor och ordning i butiken och framförallt vill jag att den skall förmedla matinsiration.

Därför är jag nu överlycklig, igår var det VIP premiär för den nya Coop Extra butiken i Lysekil, där förövrigt min kärlek är färskvaruansvarig (passar mig ypperligt!). Och äntligen finns det en butik som har vad jag vill ha, och som ligger närmare än göteborg (där förövrigt den bästa butiken ligger=)

Visar här lite bilder från VIP kvällen -aldrig har en butik varit så välfrontad och i perfekt skick =) Hörde dessutom nyss att det hade varit närmare 200 personer på kö för att komma in i butiken idag när de premiäröppnade för allmänheten.











Nu blir det för mig att förbereda - imorgon är det dags för middag med tema "I min trädgård!"


Citrontarteletter

Varannan vecka har jag och några pyssliga vänner en studiecirkel. Vi turas om att fixa fika och i måndags var det min tur. Då jag hittat ett lockande recept i en kokbok, bakades det för fullt på söndgen och på måndag eftermidag förvandlades denna tart till små tarteletter.

3 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 msk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör

Rör ihop de torra ingredienserna och nyp sedan ihop med smöret. Platta med mjölade fingrar ut på ett bakplåtspapper (gärna i en rektangulär ungsfast form)
För grädda i 15-20 minuter i 175 grader varm ugn.

rivet skal och saft från två citroner (ca 8 msk saft)
4 ägg
2 dl socker
5 msk vetemjöl

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vetemjöl, den pressade citronsaften och skalet. Häll smeten ovanpå det förgrädda bottnen.
Grädda ytterligare 20 - 25 minuter. Citronkrämen skall fortfarande vara lite lös. Låt svalna och du kan med fördel låta den vila till nästa dag innan du pudrar den med florsocker och skär i passande små snittar.






Härlig middagsbjudning

Var lyckligt lottad och vackert inbjuden på middag hos den oroligt dukiga matlagerskan M och hennes sambo i lördags. Bjuder på lite bilder från meny och dukning=)

Förrätt: Sparrissoppa med färskbakat foccaiabröd
Huvudrätt: Inkoktlax med primörer, delikatesspotatis och avokadosallad samt skarpsås.
Neutraliserare: Jordgubbssvalka
Dessert: Chokladkräm med kolatäcke med salta och söta rostade hasselnötter  samt en Limecheesecake 

Serverat med alla de tänkbara goda drycker -

Ni förstår vilken matlycka detta var!!! Tack M & C
 













Tillägg - receptet på denna ljuvliga dessert!

Chokladkräm med hasselnötter: 10 små portionsglas
1 burk kondenserad mjölk
150 g mörk choklad (64-70%) hackad
100 g mjölkchoklad, hackad
3 dl grädde
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
2 msk smör, rumsvarmt
1-2 msk mörk rom
1 dl hasselnötter - helst färdigblancerade
1/2 tsk olja
1/2 tsk salt
1/2 tsk strösocker

1. Koka burken med kondenserad mjölk oöppnad i en kastrull med vatten i 1/2 timme. Häll av vattnet och låt burken svalna i 20-30 min. Öppna den försiktigt. Om den är för varm blir det tryck i burken och då kan det spruta ut mjölk när man öppnar den.
2. Lägg chokladen i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör i äggula, vaniljsocker, smör och rom.
3. Häll upp chokladkrämen i små likörglas och ställ in dem i kylen i ca 3 timmar tills chokladkrämen stelnat.
4. Rosta de blancerade nötterna i en stekpanna, droppa i olja och vänd runt nötterna. Strö över salt och sedan socker. Rulla runt nötterna hastigt tills sockret smält, häll upp dem på ett bakplåtspapper och låt svalna. Toppa chokladkrämen med såsen och lägg på några nötter. (hittar du inte blancerade nötter så torrrosta dem först i en panna, gnid sedan av skalet med hjälp av en handduk då har du blancerade nötter)

Servera lätt rumstemererad!


 

 

 

 


Se upp för rån ...

Jag har alltid velat göra sådana där goda hemmagräddade rån till glassen. Och nyligen fick jag mig ett gamalt rånjärn i mina ägor.

Järnet som placarad på spisplattan, smöras och fyllds med smet för att sedan grädda de ljuvligaste rånen men kan tänka sig. Det är en riktig skatt!

Igår var det första gången jag gjorde dessa rån, och det var lite trixigt med hur mkt smet som skulle i järnet för att det inte skulle rinna över... Så visst blev det lite kladd men det blev oxå flera härligt goda krispiga rån som smakade alldels ljuvligt ihop med lite glass.




Receptet hittade jag i en gammal receptsamlig och innhehåller det gamla måttet kaffekopp
(jag utgår efter in små tunna kaffekopparna från finservicen då jag lärtmig att det måttet är det bästa =)

1 kkp socker
2 kkp mjöl
½ kkp kokt vatten
1 kkp smält smör
1 kkp mjölk och
2 tsk vaniljsocker

Rör ihop allade de torra ingredisenserna, tillsätt sedan mjölken, det smälta smöret och sist de kokande vattnet. 




Nu skall jag bara hitta mig ett runt rånjän oxå så vi kan få till egna glassstrutar/rån...


Efterlängtat fynd!

I helgen som gick var det återigen dags för auktionsbesök och äntligen hade jag turen att komma över denna underbart fina tredelade kakburk från Kockum.

Älskar den höga storleken, färgerna, den praktiska funktion med flera burkar i ett, och ja helt enkelt så älskar jag hela burken precis som den är!

Har kollat efter den i flera år, men den har aldrig varit i rätt skick för rätt pris... Men så plötsligt.. 

Nu är den min och till helgen skall den fyllas med kakor!  


Lasange på kyckling och ricotta

En supergod och lättlagad lasange blev det till middag. Hittade receptet i en tidning, ändrade lite och voliá . perfekt middag för 4 eller två plus matlådor!

För 3-4 potioner

1 pkt färska lasangeplattor
olivolja
1 burk ricotta (250g)
soltorkade tomater ca 8st
coctailtomater
1/2 påse babyspenat
ca 12 basilika blad (färska)
1 mozzarella
2-3 kycklingfiléer
salt och peppar
allround marinad

Förberedelse: Då jag använde frysta kycklingfiléer så plocklade jag fram dem kvällen innan och lade dem i en påse med marinad och lätt dem ligga och marineras och tinas under natten och dagen. 

Kycklingfiléer läggs på en plåt i 200 gradig varm ugn ca 15 minuter. - Mörare och mer saftiga kycklingfiler får man leta efter!

Strimla de soltorkade tomaterna och blanda ihop med ricottan, salta och peppra.
 
Pensla en ungsfast form med lite olivolja och täck botten med lasangeplattor (min form tog två) Bred på ett täcke med ricotta krämen, lägg på några coctailtomater som är delade i halvor och lite babyspenatblad.
Nytt lager med lasangeplattor, ett täcke med ricottakräm, skivade bitar av kycklingfiléen (hälften) samt ca 1/2 av mozzarellan och strimlade basilikablad.
Ännu ett lager med lasangeplattor, kycklingfiléer, mozzarella och strimlad basilika.
Lasangeplattor, resten av ricottakrämen, coctailtomater och babyspenat. Sedan toppade jag med lasangeplattor som jag penslade med olivolja och strödde flingsalt på.

In i ugn ca 20 minuter i 200 grader.

Servera!




Rund blåbärsugnspannkaka


Pannkakor till middag - sådana där små söta pannkakor... Men oj vilken tid det tar att grädda... Om man dessutom glömmer, och av vana för det inpräntade receptet i huvudet, har gjort en stor familjesats istället för en kvällsmålssats för två får man väldigt mkt smet.

Sagt och gjort, jag plockade helt enkelt fram den gammla ugnsfasta stekpannan, smörade den och hällde i hälften av smeten, toppade med lite frusna blåbär från frysen och in i ugnen.

En halvtimme senare kom denna vackra ugnspannkaka ut. Nästan som en tårta =)

Perfekt för matlådan istället för de tunna söta pannkakorna..


 


Tiden bara flyger fram...

Och snart är det påsk =)

Det har varit lite tomt på inlägg den senaste veckan, men mesta för att tiden bara försvann, tror inte jag lyckades laga middag en enda dag innan helgen, det var bortbjudnignar, utemiddagar och snabbmat i form av flingor och mjölk... Får bli ändring på det denna veckan...

Hittade däremot denna übersöta äggkartong från sagaform i en tiding och efter några minuters resonemang kom jag fram till vilken butik som skulle kunna tänkas ha den -och mkt riktigt. Numera står den så fint i mitt kylskåp. Så mkt roligare än en vanlig tråkig pappkartong till äggen!

Tänk nu bara om lite fler affärer kunde tänka sig sälja ägg i lösvikt. Gillar det skarpt!




RSS 2.0