En viltkryddad porterfilé

En dag som denna har höstkänslan infunnit sig riktigt ordentligt, vad som avgjorde slaget om hösten bortsett från min längtan efter rödvin? Jo, insåg imorse när jag gick till bilen att jag frös lite så där hösigt om de bara bennen (envisas med att gå med bara ben ett tag till).

Men, inget fel med höst, tvärtom det är riktigt mysigt. Förutom mysiga rödvinskvällar är det underbart med alla goda grytor. Idag lagade jag denna ljuvligt goda viltkryddade porterfilé. Rekomenderar den utan att blinka, den hade dessutom passat lika bra till söndagsmiddag som till en tjejmiddag. Det var bara så att jag var sugen på det just nu, idag... 

1 fläskfilé
1 rödlök
1/2 purjolök
1 rödlök
flingsalt
nymald peppar
3/4 l kantareller
1 msk vetemjöl
ca 16 cl porter
3 dl grädde
2 msk viltfond
1 tsk kinesisk soya
3 msk lingonsylt
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 dl lingon (färska eller frysta)

Nu kan detta låta som en himla massa ingredienser, men det är inte så farligt, jag lovar =)  

Putsa filén och skär i skivor och bryn dem i smör. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan. Rensa svampen och fräs den i smör tillsammans med den strimlade purjolöken och klyftade rödlöken. 
Pudra över mjölet och tillsätt sedan porter, grädde, fond, soja, lingonsylt, enbär och timjan och koka upp. Lägg i köttet och låt skjuda ca 5 minuter, tillsätt lingonen.

Servera med ris. Smakar som den vildaste vildgryta =) Fantastiskt gott!!!



  

En krämig passionfruktsmousse de brazil

Detta recept lämpar sig egentligen att göra en helt annan del på året, då passionsfrukten är billig.  (För det går åt en väldans många passionsfrukter...)  Men då receptet lät så himla gott var jag bara tvungen att testa nu. Och gott var det, en krämigare mousse får man leta efter.

Receptet är barnsligt enkelt att göra, tar mindre än tio minuter att slänga ihop och sedan får det bara stå i kylen och kräma ihop sig i ca 2 timmar.

För 6 personer

12 passionsfrukter
1 burk kondenserad mjölk (400g)
3 dl grädde
2 passionsfrukter till garnering

Dela 12 passionsfruker och gröp ur innehållet, värm det försiktigt i en kastrull eller kör försiktigt i en matberadadre för att frigöra saften från kärnorna.
Sila sedan i en sil så att inga kärnor följer med. Rör ut den kondenserade mjölken i juicen tills all juice har absorberats.  Vispa grädden hårt i en separat bunke och vänd sedan försiktigt ner i .Rör om och lägg upp i små potionsskålar. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 2 timmar. Garnera med innehåller i de två sista passionsfrukterna.




En toast skogen...

Det är inte klokt vad fort veckorna går, veckan hinner knappt börja innan det är helg igen, och inte mig emot. =) Ser vansinnigt mycket fram emot morgondagens sovmorgon...

Men nu blir det en avkopplande lugn fredagkväll, med en toast skogen och ett glas rött (av någon anledning kan jag inte dricka rött vin på sommaren men så fort hösten visat sig så kommer rödvinssuget, så det är bara att inse, hösten är här =)  

Alla har vi olika små knep för att förhöja kantarellsmaken, hörde om någon som tillsatte curry för att förhöja svampsmaken (vilket jag testade utan att märka någon större skillnad - var kanske för feg i kanelen=), själv pepprar jag med vitpeppar och river lite muskotnöt över min stuvning. Har ni något smakknep att dela med er av?

Trevligt fredagkväll på er!


En svärmor Gittans äpplekaka

Nedanstående kommentar hamnade för någon vecka sedan på bloggen, det är söta Ancci som tyckte jag skulle testa hennes svärmor, Gittans äpplekaka.

Självklart ville jag testa. Men jag insåg snabbat när jag började härja i köket att det är lite svårt att baka om man inte har en bild, för att veta hur konsistensen skall vara, kompakt, fluffig eller kletig. Detta var i alla fall första försöket och då helt enligt nedanstående recept och anvisningar.

Resultat: Det visade sig vara en knäckig äpplekaka med nästan som äpplemarmelads fyllning, väldigt god och rekomenderas varmt till alla.

Själv skall jag klura lite på varianter på kakan, nu när jag vet hur den blir =)

UTMANING!!!
eller är det det? Nej jag döper om det till RECEPTDELNING!!!

Min svärmor gör en fantastisk äppelkaka och jag tänkte dela med mig av receptet till dig.

Svärmor Gittans äppelkaka
4 dl mjöl
1 1/2 dl socker
100 smör
1 ägg
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5-6 rivna äpplen
kanel och socker efter smak

Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i smöret och sedan ägget. Lägg ut hälften av degen i en form. Riv äpplena ovanpå och strö över socker och kanel. Platta till med handen och fördela resten av degen ovanpå. Grädda i 40 minuter på 200 grader. NJUT!


En liten bit lax...

Lax är en klar favoritfisk hemma hos oss, och även om favoritreceptet är med chili & cashewnötter så får man ibland försöka variera sig.

Sist blev det denna kombination, riven västerbottenost, timjan och hackade cashenötter, salt och peppar. väldigt gott, men inte så smakrikt som jag hade velat, om jag ändå kunde komma på vilken smak det är som saknas.....
Tips någon?





(När det gäller marängerna så gräddade jag dem en stund till i ugnen och sedan öste jag dem direkt i sin burk, så behöll de sin krispihet. Insåg att det var på tok för fuktigt i luften för att de skulle kunna torka på plåten - de blev bara kletigare och kletigare)

En himla massa maränger

Någon gång under semstern var vi på ett café de serverade minimarängerdär ur små burkar. Små, söta och pastellfärgade. Helt oemotståndliga...

Efter vaniljsåsen i veckans GAIStårta hade jag ett överflöd på äggvitor och ungefär samtidigt som kärleken hittade en fotbollsmatch på tv, så slog tanken mig att det kunde vara perfekt att göra sådana där små söta maränger att fylla burkarna i köket med. Sagt och gjort, sekunderna senare hade jag studsat ut i köket och börjat vispa äggvitor med en febril kraft.  

Och här är dem, runt 200 st eller fler (vem orkar räkna =) i rosa och vitt och helt perfekt krispiga.

Nu var ju bara frågan vad vi skall göra för gott att äta maränger till?

Maränger - en himla massa

6 äggvitor
4 dl strösocker
2 krm ättika 12%

Vispa äggvitorna över ett vattenbad i en torr bunke (helst glas eller rostfritt) tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills det fått lagom temepratur, en så där 60 grader. Tag av bunken och fortsätt vispa, tillsätt ättikan.
Dela i bunkar om du vill göra olika fäger, lägg i sprits och spritsa på =)

Grädda i 100 gradig ugn i ca 1 1/2 timme. Låt torka.

Förvara i tät burk





Nu skall jag bara fundera ut hur jag får dem att inte klibbaihop med varandra i burken, ytan har en tendens att bli klibbig oavsett hur torra de är invändigt...


En smörlåda

Förra helgen var det som sagt auktion och jag kom lycklig hem med denna 50-tals smörlåda från det tyska märket Melitta.

Visst är den vacker?







Ikväll blir det ingen matlagning utan här skall det njutas utan trerätters restaurangmat. Bara njuta, inspireras och samtala med undrbara personer.
Var detta sker? Jo, Lyckorna brygga, till ljudet av vågorna samt Daniel lemmas ljuva stämma (kanske kommer en och annan regndroppe att höras - smhi varnar för mer regn, men vad gör väl det?)

Dags att börja göra sig i ordning.

Ha en härlig fredagkväll


En pasta du bara måste testa...

Som ni säker redan har märkt är jag väldigt förtjust i chevré, när fina G kom hem från Amsterdam för några veckor sedan, var hon lyrisk över en pasta hon ätit på restaurang. Vi var ju bara tvungna att testa själva. Resultatet? En pasta ni bara måste testa!

Att det dessutom var hur enkelt som helst gjorde det inte svårare för pastan att snabbt bli en ny favorit hos mig.

Du behöver:
Pasta, så bred som möjligt =)
champinjoner
salt, vit & svart peppar
vit tryffelojla
grädde
stora skivor chevré
färsk timjan

Koka pasta, klyfta champinjonerna i fyra bitar per champinjon. Stek svampen och salta och peppra. Tillsätt grädde, smaka av med vit tryffelolja, några droppar räcker. Lägg upp på talrik och avsluta med en stor skiva chevré eller (om du råkar misslykas med att skära skivor, lägg upp stora bitar=) Toppa med lite nyklippt timjan.

Njut tillsammans med ett glas vin! Jag lovar, det är en riktigt höjdare!!!


 

En riktig tårta för ett GAIS fan...

Tårtbeställning jag har jobbat på det senaste var till kärlekens systerson som idag fyllde tio hela år. Största intresset är fotboll och favoritlaget är GAIS. Så det kom ett litet önskemål på att få en tårta i form av en grönsvart fotboll.

Helt enkelt var det inte, framför allt inte när jag missade att skriva ut fina fem och sexkantiga bitar så det blev till att försöka rita, tror kärleken slet med det i närmare en timme, och riktigt nöjd blev jag inte ändå... Men slutresultatet blev ok, såg ju faktiskt ut som en halv fotboll.

Framförallt blev den 10-åriga GAIS fantasten väldigt nöjd, och det är viktigast. Och när det gäller hur många tårtan räkte till så var det ca 1/4 kvar efter de 14 personer som skulle ha, och då hade barnen tagit två gånger. Så nu vet jag hur många perosner tårtan räcker till =)







En beställd tårta...

För några veckor sedan fick jag en tårtförfrågan. Utan tvekan tackade jag ja, hur svårt kan det vara?
Men oj vad man blir mer petig när man skall lämna bort en tårta...

Med ångest över att färgen inte har riktigt rätt nyans till osäkerhet till om tårtan verkligen räcker till beställt antal står den där nu i kylen och väntar på att levereas i morgon till en 10-årig födelsedags pojke. Och troligen räcker tårtan till 16-18 personer istället för de beställda 14 men... vad vet jag, jag har aldrig bakat tårta på beställning tidigare =)

Bild får ni vackert vänta på tills i morgon, först skall tårtan levereras. 

Istället kan jag tips om en tårtbutik, i vanliga fall brukar jag ta vägen om tårtdecor i kungälv för lite tårttillbehörsinköp, det ligger nära jobbet och har det bra utbud med hjälpsam personal. Men när jag fick beställningen på denna tårta behövde jag svart marsipan och tyvärr hade de slut på den för tillfället och skulle inte få in förren den 20:e.
Istället fick jag leta på nätet och hittade kakburken. Och vad jag blev imponerad av deras snabbhet. Jag lade min beställning på tisdag och på onsdag hade jag sakerna levererade hemma hos mig. Det kallar jag bra service!

Självklart passade jag på att inhandla lite mer än bara svart marsipan, så nu har jag redan flera idéer på tårtor och dekorationer jag vill baka!

Ha en bra kväll!


Tårta till mor...

Mamma ringde för några veckor sedan. "Har du sett på Leila?" Hmm, ja, några avsnitt fick jag svarat.. Har ju inte den kanalen men lyckas ibland hinna se det på tv4 play.
Jo hon hade minsann sett en sååå god tårta på tv och kunde jag inte försöka baka en sådan någon dag?

Jag bangar ju aldrig en bakutmaning så det vara bara att sätta igång, eftersom vi skulle till deras sommarställe i söndags för att leta lite svamp var det ju ett perfekt tillfälle.

Så efter en massa vispande, lite vispande till och avslutningsvis lite vispande lyckades jag få en tjusig marängtårta.

Lyckades tom med att vispa marängen för mycket (något jag inte trodde var möjligt)  - men en lite miss hade smygit sig in i receptet, och det att man efter vattenbadsvispande skall hälla upp marängen i ny bunke - annars tar det en väldig massa tid innan den svalnar =) Men det gick det oxå och det var nästan så att 4 personer satte i sig denna gigantisak tårta!!! Så god var den.

Vill du testa oxå så hittar du receptet nedan eller här

7 st äggvitor
5 dl strösocker
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
50 g mandelspån
3 dl vispgrädde
färska blåbär
färska hallon
jordgubbar

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda äggvita, strösocker och salt i en rostfri bunke eller glas skål. Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten) och vispa för hand tills sockerkristallerna smält och marängen är cirka 60–65 grader. Ta bort bunken från vattenbadet och HÄLL MARÄNGSMETEN I EN NY BUNKE, vispa marängen länge på hög hastighet med elvisp tills den svalnat.

Rosta mandelspånet i en torr kastrull eller stekpanna.
Smält chokladen i ett vattenbad och vänd ner den försiktigt tillsammans med de rostade mandelspånen så att marängen blir randig. Klicka ut marängen till en slarvig tjock tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med resten av mandelspånet.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 1 timme, marängen ska vara lite seg i mitten.
Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och skeda den över marängen och strö över färska bär.


Herr och Fru Kantarell

Äntligen hemkommen efter en lång dag, här har det bakats tårta, kikats på loppis, plockats svamp, ätit tårta och börjat på nästa stora tårta=)

Nu är jag helt slut och skall krypa upp i soffan med en kantarellmacka och ett glas vin. Hoppas ni haft en härlig söndag!





En superduper god ostbricka...

Jag älskar ost i alla dess former och smaker. Tyvärr delar inte min kärlek denna besatthet till ostar, jag får på sin höjd honom att äta en bit ost på smörgåsen=)

Detta är så klart inte ett problem men det är bara inte lika kul att köpa hem massor av goda ostar för att sätta i sig alla själv. Då är det tur att man har vänner som gillar ost lika mycket. I går hade jag och bästa vännen G en mysig afton, vi åt ostar, drack vin och plöjde säsong 2 av Lipstick Jungle.   

Kan det bättre bli? jag passade då även på att göra Potatisflarn med chevre ett recept som Leila bjuder på i sommarens Frankrike resa. Och det är bara så gott. Testade detta även förra veckan men fick inte till smörden lika bra då som nu. Kan varmt rekomendera detta recept, Ljuvligt gott!!!  

Jag har även noterat en utmaning om att baka Annkis svärmor Gittans äpplekaka, vilkat jag självklart skall göra, har bara två stora bakprojekt att fixa denna veckan först, tårta nummer ett står redan i ugnen, men återkommer med recept och bilder snarast. Nu skall det bakas lite, svampplockas och fyndas lite=) Ha en fortsatt trevlig söndag!




Äntligen fredag...

Visst är det skönt att veta att man har en hel helg framför sig, man få den där semesterlugnet över sig Gårdagens trötthet är som bortblåst och jag ser framemot en oplanderad helg med lite auktionsbesök, svampplockning och lite annat smått och gott.

Kärleken är och hämtar sushi, jag vet att det egentligen är hur enkelt som helst att fixa själv och jag har säkert ingredienserna hemma, men det är gott att bli bortskämd och hämta mat ibland oxå. 

Jag dessutom fyllt på mitt kök med lite små nyheter den senaste veckan, inget stort men en kruka där, och en duk här... Hittade ett supergulligt kit från Hemtex, med duk,löpare, kökshandukar och grytlappar. Sådant gör så mycket!

Trevlig fredagkväll på er!

  






Ibland är allting bara så enkelt och ibland är man bara så trött...

2:a veckan jobb efter semestern, det är då den slår till. Tröttheten alltså...

Kommer hem vid halv fem och slänger mig i den nya carpe diem sängen och orkar bara inte gå ut i köket.. Är på riktigt helt slut i hela kroppen? Ligger och surfar, slötittar på tv och är helt enkelt orkeslös. Runt sju börjar energin komma tillbaka och vi släpar oss ut i köket och tittar uppgivet i kylskåpet... Vad gör vi av det här?

Sedan runt halv nio har vi ätit, fått lite energi och det är dags att åka och bada. Är det bara jag eller är inte detta lite bakvänt?

Dagens kylskåpsfunderare gav oss iallafall det här,Tacos, enkelt och gott! Nu är det baddax=)







Chicken BLT...

För många år sedan, ja närmare en livstid sedan (det är i alla fall så det känns när man tänker tillbaka) bodde och jobbade jag i London. Det är en av de bästa och mest underbara erfarenheter jag har skaffat mig genom mitt liv (hmm låter återigen som om jag vore hur gammal som helst!!!!)

Hur som helst, England är ju inte världsberömda för deras matlagning (bortsett från kockgenier som Jamie Oliver och så) men något som jag kom att älska när jag bodde där var deras BLT sandwich.  Nu kommer det återigen låta som om jag är hur gammal som helst, men det fanns liksom inte den smörgåskulturen i Sverige på den tiden, här kunde du på sin höjd få en fralla med ost och skinka.
Medans du London kunde köpa smörgåsar i alla möjliga smaker i var och varannan butik och favoriten blev snabbt Chicken BLT, dvs kyckling, bacon, sallad och tomat. (nu kan man däremot hitta de flesta smarriga smörgåsar i Sverige )

Under en av sommarens soliga och sköna grillkvällar gjorde vi våra egna chicken BLT i lite större format. Fortfarande lika gott, kanske tom godare =)

Vill du göra din egen Chicken BLT gör du så här:

Kycklingfilé (delad på mitten för få den tunnare och lättare att grilla)
Bacon
Tomat
Sallad
lite ost (baby bel är enkelt att och god att använda
Lite dessing, den här är gord på creme fraish och dijon senap ca 1,5 tsk till 1 dl creme fraish) + salt och peppar
Gott bröd

Grilla kycklingen, bacon och brödet, dessa efter tycke och smak och mumsa i dig tillsammans med ett glas vin.






 


Kontrasternas kontrast..

Livet präglas just nu av kontraster.

Gårdagens morogninlägg om de godaste (men totalt onyttiga) våfflorna kontrasterades av en nyttig middag - inga kolhydrater - kärleken och jag har tillfälligt bestämt oss för att skippa lite kolhydrater (kommer antagligen vara en halv vecka, men det är en halv vecka bättre än tidigare!) 
Så middagsmaten var kött och grönsaker  -låter kanske lite trist men med lite hetta i maten var det riktigt mumsigt=)

Andra kontraster är vårt boende, vi har de senaste bott i en lilten två i stan och haft ett stort hus på kusten som helg och sommar hus. Vi har dock kikat på lyxiga härliga hus med havsutsikt i närheten och drömt om hur bra det skall bli. Det enda det hängde på var att sälja "sommar"huset. Nu verkar inte bostadsmarkanden gå våran väg så vi har helt enkelt fått tänka om. Huset blir kvar men hyres ut till en familj på heltid. Istället tittar och funderar vi nu på små ruckel vi kan renovera och skapa något vackert av. Var det hela slutar återstår att se, men det blir kontraster=)

Het fläskfile med varma och kalla grönsaker!

1 fläskfile
1 morot
2 scharlottenlökar
1 boccoli huvid
1 paprika
1/2 rödlök
2 tomater
grönsallad
1/2 dl sweet chilisås

Skär fläskfilen i tunna skivor. Finskiva scharlottenlöken, och stek den tillsammans med ungefär halva paprikan, skuren i bitar. Tillsätt sweet chili och tunt skivad morot tillsammanms med fläslfilén. Stek samman till köttet fått färg, tillsätt så broccolin och servera med härlig tunt skivad sallad på grönsallad, rödlök, tomat & paprika.




Nu skall vi iväg och klura lite på ett kontrasternade boende och ta ett dopp i havet =)
Ha en härig kväll på er!


Godaste våfflorna!

God morgon!

Jag har turen att få en härlig sovmorgon innan jobbet idag, och det jag älskar med sovmornar mest är lyxen att på titta på morgontv i sängen. Tyvärr bjöd inte väderleksrapporterna på några höjdar nyheter. Regn, och regn (fast fönstrert utanför visar strålande sol) 
Kom då att tänka på en av de få regniga dagarna på semestern då både jag och kärleken fick en himla lust till nygräddade våfflor.
Så där nygräddadevarma att grädden smälter lite, tillsammans med lite hjortronmylta är det min absoluta favorit!

Vad finns det att tveka på? Absolut inte allt smör som är i smeten i alla fall ;)  (vi fick minsanna ta en löptur på kvällen för att kompensera lite, men det var det värt!)


Så här kommer det absolut godaste receptet på våfflor jag vet :

ca 10 våfflor

250 g smör
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
6 dl mjölk

Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienseran. Häll i det smäta smöret och mjölken i mjölblandningen och vispa till en jämn smet.

Grädda i varm våffeljärn och servera och njut!







 

Libanesiskt!

Det blev inte mycket här under gårdagen vilket har sin lilla förklaring i att jag tillbringade hela dagen med att fira sommarens vackrast brud på hennes möhippa!

Det blev en lång och fartfylld dag och en sen kväll med en massa skratt och ny glada minnen men det gör att energin idag inte riktigt har infunnit sig =)

Det var oxå mkt god mat under möhippan och vi började med en lite champangefrukost med jordgubbar, ost och kex. En härlig picknick lunch med en massa olika goda sallader. Och på kvällen var det beställd catering från Chateau Beirut med en massa goda libanesiska rätter. Lite annorlunda smaker mot vad jag brukar göra själv men några rätter var extra goda och kommer kanske att försöka efterliknas i framtida matlagning =)

Trevlig söndagskväll på er, här skall det nu intas soffläge och planeringsfilosoferande;)


Liten lättare bjudning...

I kväll har vi haft en lite lättare improviserad bjudning här hemma. Sötaste blivande bruden J och hennes blivande make var i krokande och vi fick helt enkelt se till att träffas och mysa.

Pga av bilköer och växande tänder på barn kund inte underbara S med kärleken G samt fantastiska A komma. Däremot kom den alltid lika glada och fina Kikan.

Lite ost, kex, svärföräldrarnas egenodlade vindruvor, leilas potatisflarn med chevre, brietårta och fylda kronärtskockor stod på bordet och det mumsades friskt. Tänk att det kan vara så gott med ost. =)
Det roligate av allt var att jag inte hade en tanke på att fota hela härligheten. Ja, jag vet, mycket klantigt.

Men det fanns en del ost kvar och jag kanske kan tänka mig att göra om detta snart, mycket snart!!!

Härlig fredaskväll på er! 

 

lyxig lax...

Dagens underbara kväll har tillbringats på takterassen tillsammans med kärleken och goda grannen G. Till ljudet av väldigt pigga svalor har vi njutit av vin och solen som sakta sjönk ner över stadens tak

Till de självskrivna glasen rosé åt vi denna lyxiga laxrätt vars recept jag hittade i en tidning nyligen. Enklare recept får man leta efter men så underbart gott, smakrikt och perfekt till en varm sommar kväll.

100g färsk eller tinad laxfile per person
½ dl riven västerbotten ost per person
Salt och peppar
Västerbottenost flarn (1 msk per flarn)
Sallad

 Finhacka laxen och blanda med västerbottenosten. Salta och peppra. Forma till bullar/ som gräddas i 180gradig varm ugn i ca 15 minuter. Klart!

Eftersom värmen inte gör att man orkar så mäktig mat hoppade vi tillbehören och serverade med en enkel sallad och västerbottenflarn (riven ost som gräddas i ugn, inte så svårt)

Hoppas ni haft en lika skön kväll som jag!



Utveckling är bra!

Jag har fattat ett beslut, inget stort beslut men ändock ett beslut. Efter noga övervägande och funderande har jag beslutat att utveckla mig. Jag har alltid utvecklat mig i någon riktning, läst en extra kurs fast jag jobbar heltid bara för att det är kul med utveckling. Hittat ett nytt projekt fast jag redan svämmar över av andra pågående projekt. Bara för att jag gillar utveckling. Och nu är det dag. Jag skall utvecklas!

Jag har studerat min egen blogg och insett att den är trist, kanske inte trist i variationer men trist utefter hur jag är som person, det är bara inte jag. Jo, visst är det jag, men bara en liten del av mig. Det är kort och koncist - så här gör man PUNKT. Sådan är inte jag, jag brinner för saker, går in på djupet, svämmar över av energi och idéer.  Tror det beror på att jag ville hålla en viss distans från mitt privatliv till skillnad från en privat blogg men nu får det vara nog! Jag vill presentera mig, bli varm och inspirerande och helt enkelt visa lite mer av mig själv.

Så från och med nu utvecklas bloggen, det blir mer, mer av mig som person, mer om sådant som inspirerar mig, en vacker lampa, en strandpromenad, en tavla, bild men självklar blir det även mer recept, nya smaker och massa annat gott! Så se upp, förändring är på g. Var det slutar vet jag inte men vem vet, kanske namnbyte, kanske sidbyte kanske någonting annat… Det återstår och se. Hoppas ni följer med i utvecklingen!

Nu skall jag nu skutta ut i köket bara för att äntligen få inviga min nya Ice cream maker. I går fann jag nämligen ett vackert inslaget paket på skrivbordet. Läcker svart papper med härligt ceriset snöre, en liten lapp med önskan om lycka till i framtiden. Tvingade till och med mig själv en stund att hejda min nyfikenhet att slita av pappret bara för att njuta av paketet på skrivbordet. En present från ett av bolagen jag tidigare skötte.

I bilen hem från jobbet började jag fantisera om vilka spännande glasssmaker jag skulle komponera i min vackra blåa maskin, bara för att inse att den skall stå i frysen över natten. Nu har den stått i frysen och glass skall görs, maskinen skall invigas… Om jag bara kunde bestämma mig för vilken smak jag är mest sugen på, jordgubbsglass, hjortron, citronglass, choklad, jordnötter, kola och marshmallows?


Flygande Jakob

En riktig klassiker som jag plötsligt fick ett enormt sug efter, och när jag väl kom på att det var det jag var sugen på kunde jag knappt vänta tills det var middagsdags. Älskar flygande jakob, oavsett hut 80-talsaktigt det är!

Min flygande jakob

Ris för ca 4 personer
1 grillad kyckling
1 banan
1 pkt bacon
ca 2,5 dl grädde
1- 1,5 dl chilisås
1 näve jordnötter

Koka riset och lägg i botten på en ugnsfast form, rensa kycklingen (eller ännu bättre - be någon annna göra det åt dig=) och lägg ovanpå det kokta riset.
Knaperstek baconent och klipp i bitar över kycklingen.
Skiva en banan och fördela över, strö över lite jordnötter. Vispa grädden och tillsätt sedan chilisåsen i grädden (ju hårdare vispat desto bättre, själv vispade jag lite för löst i dag i ren iver över att snart få äta) och bred som ett tjockt lager över allt det mumsiga. Grädda i ugn tills det fått lite färg. Avsluta med att strö lite jordnötter ovanpå!

Självklart kan både bananer och jordnötter uteslutas om allergi eller smaklökar säger så (som på bilden nedan, kärleken avsade sig gärna sin del av de godsakerna och då blev det mer till mig =)





Stroganoff, rättare sagt Biff stroganoff

Sedan jag varit liten har jag alltid föredragit korvstorganoff framför biff varianten, nu har jag insett varför, jag har helt enkelt inte ätit en korrekt tillagad biff stoganoff!

Under en av alla lata semesterdagar hittade jag ett program på tv, närmare sagt kanal 8, och programmet Masterchef Australia och jag var fast. Kockarna var motiverande, lektionerna var inspirerande och plötsligt fann jag mig själv sittandes med anteckningsblocket och noterade vad de sa...

En av dagarna var det en utmaning och det att återskapa en biff stoganoff. Nu kunde jag inte känna smaken genom tv:n men så gott det lät när kockarna beskrev smakerna... Mmmm ....

Jag var ju bara tvugen att testa, genom att ha lyssnat flitigt, sett resultatet och lagt ihop lite tips från de olika tävlanden skapade jag min egna Biff stroganoff och oj vad god den var. Jag har fullkomligt slickat min talrik!!!

Så vad använde jag och hur gjorde jag?

2 st scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
ett par champinjoner
gott nötkött (rumsvarmt - INTE kallt!)
ca 2/3 dl tomatpuré
1 buljongtärning (kött)
mjöl
paprikapulver
1 dl grädde
1 dl creme fraische

Finhacka lökarna och fräs dem mjuka, tillsätt de klyftade champinjonerna. Köttet strimlas och "marinernas" i mjöl och paprikapulver så att det är "torrt" runt om. Bryn tillsammans med löken och svampen. Tillsätt buljongtärningen och tomatpurén, grädden och creme fraischen. Låt koka ihop och smaka av med paprikapulver.

Servera med persiljepasta.

Så otroligt gott, just att köttet får mjöl och paprika runt sig innan det steks påverkar både såsens konsistens, smak och mörheten på köttet...




RSS 2.0