En nyårs meny eller flera

Fixar för fullt i köket på desserten till nyårsafton, den har nämligen falit på min lott att laga. Huvudrätten lagar vi tillsammans på kvällen och förrätten står värdparet för. Nyårsafton kommer att firas med ett gäng glada vänner, 8 stycken blir vi totalt och jag känner på mig att det kommer att bli en underbart lyckad afton. Med skumpa goda tillugg och en helt magnifik middag! Då vi blev lite fler än från början planerat blev det inte hummer till förrätt som tänkt (3 humrar är lite för lite till 8 perosner) så därför unnande vi oss det igår som ´fredagslyx dagen innan nyår - jag och min kärlek.

Vår fulla meny väntar jag lite med att presentera men för er som sitter och i panik letar efter olika rätter och recept, har jag här satt samman lite olika menyer av det som lagats här tidigare.

Den lyxiga
Förätt: Gratinerad hummer
Huvudrätt: Lamm och chevre gratinerade mandelpotatis och jordärtskockor
Dessert: Chokladkräm med chili och hallon


Den snabba
Förätt: Chevre och päron toast
Huvudrätt: Ädelostkyckling med rosepeppar
Dessert: Passinonsfruktsmousse


Den retrofyllda
Förätt: Sparris och parmensanchips
Huvudrätt: Plankstek
Dessert: Chokladkräm med rostade nötter


Gott Nytt År på er alla!!!

En gratinerad hummer...

Så här i nyårstider är det väldigt populärt med hummer. Jag få då passa på att erkänna att jag aldrig ätit gratinerad hummer tidigare, men det visade sig värt att testa. Som lite försmak på morgondagens kommande nyårsafton passade vi på att lyxa oss med just gratinerad hummer... Åhhhh vilka underbara smaker.
Har ni inte testat? Gör det, lättare än man kan tro och smakar underbart - "vanligt hummer" i all ära men detta, detta är magi!

Gratinerad hummer 2 pers

1 hummer
1 msk smör
1,5 scarlottenlök
1 persiljekvist
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1/2 dl vitt vin
2 äggulor
1/2 dl västerbotten ost
1/2 dl hackad dill
salt och peppar

Dela hummerna längs med kroppen och ta ur köttet. Krossa klorna och dela köttet. Skölj rent skalen och  lägg tillbaka hummerköttet i grövre bitar.

Smält smöret i botten på en kastrull, lägg o den finhackade löken och persiljekvisten. Sikta över mjölet och rör om. Häll i vin och grädde. Låt koka upp under omrörning och låt sedan skjuda i ca 10 minuter. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt sedan äggulorna och osten.


Häll över gratängsåsen över köttet i hummerskalet och grädda på övervärmen 175 grader tills gyllene. Servera med rostrat bröd och citron






En utkastad gran...

Håller på att göra päronchips här hemma, men efter att ha jobbat alldeles för många timmar idag så lär det dröja ytterligare flera timmar innan chipsen är klara så istället bjuder jag på lite bilder från julhelgen och på vår fina gran som numera är utan barr och som har flyttat ut från oss =)








Att servera snögubbspepparkakorna...

Minns ni mina mer eller mindre lyckade snögubbspepparkakor? Dessa serverades i alla fall till julaftonsfikat  - med ett lager frosting mellan två pepparkakor var de klara att ätas.

Det trista var att pepparkakorna blir lite mjuka med fyllning imellan - i alla fall den undre delen. Någon som har tips på detta?

Och för de som undrar över hur jag dekorerade dem så var det med lite dekorations/socker pärlor, smält cholkad (som ögon och mun) samt lite oranga godisbönor till näsa.

Frosting mellan för ca 15 snögubbar

50 g creeme cheese
1 dl florscoker

vispa ihop, klicka på underdelen och lägg på överdelen =)

Klart!

 


En julsallad

Jag gillar att skapa mina egna jultraditioner. Och för några år sedan sprang jag på denna salladen som jag tyckte var perfekt att ha i juletider. (Introducerade det på julbordet men familjen tyckte visst att vi hade tillräckligt med rätter även om den var god..) så istället brukar det bli det en perfekt lunch i mellandagarna eller varför inte dagen förejulafton (när man vet hur mycket onyttigt det ändå kommer att bli)

I år fick det bli både på lilla julafton då jag bjöd upp grannen på lite mat och julmys och som lunchlåda idag – den första mellandagen =)

 

Julsallad

1 pkt mix sallad (roccula, babyspenat lite manché ect)
2 pkt bacon
1 pkt färsk sparris
½ nötter (rostade och blancherade hasselnötter eller varför inte valnötter)
1 granatäpple

Koka sparrisen lätt, stek bacconen knaprigt. Skölj salladen blanda med sparrisen skurna i mindre bitar och klipp bacconen ned i, gröp ur de goda kärnorna i granatäpplet ioch blanda i tillsamamns med nötterna.

Servera med vörtbröd med parmesanröra på

Parmesanröra
1 dl riven parmesan
100 g färskost/Philadelphia ost

Bred på kavring eller vörtbröd

 






Pepparkakscheescake med vit choklad och lingon

Att stå för fikat på julafton är sedan länge min uppgift och iår satsade jag på en underbar pepparkakscheescake som huvudfika (till alla de andra små kakorna som fanns =)

Peparkakscheesecake

ca 40-50 små pepparkakor (beroende på hur stor form du har)
100-125 gram smör (25 g smör per tio pepparkakor)

300 g philadelphiaost
1 dl cremefraische
150 g vit cholkad
2 ,5 gelatinblad
1 dl florsocker
1,5  dl lingon

Krossa pepparkakorna till fint pepparkakssmul. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna och tryck sedan ut det som botten och kanter i en springform.

Låt stå kallt minst en timme (men kan oxå stå längre så som över natten)

Lägg gelantinbladen i kallvatten. Vispa färskostentillsammans med cremefraishen och florsockret. Smält gelantineti en kastrull och rör sedan ner i ostbalandningen. smält den vita cholkaden försiktigt över vattenbad och rör ner i smeten. Vispa sist i lingonen. Häll upp i formen och låt stå kallt i tex kylskåp innan servering (minst en timme).

Jag hällde i dessa saker i lite fel ordning (pga av allmän stress och morogntrötthet  kl var runt sex på morgonen) vilket gör att cheescaken ser lite grynig ut men den smakde UNDERBART!

En perfekt dessert i juletid!


Önskar er alla en fortsatt god jul!





Pepparkaks snögubbar med tomteluva...

Jag måste ju bara testa vissa saker - ibland med mindre lyckat resultat. Undebara A visade några helt underbart dekorerade pepparkakor i form av snögubbar och jag blev helt kär. Så jag var bara tvungen att testa.

Resultatet ser ni nedan - så länge ni inte sett orginalen så ser ju dessa lite småsöta ut - när ni väl ser orginalen vilket ni gör här, kommer ni att skratta gott åt mitt tappra försök. Men bättre lycka nästa gång säger jag bara
 - övning ger färdighet sägs det så jag skall öva=)









En kasslerpasta

Tycker det är himla gott med kassler, det är något med kasslerns sälta som lockar mig..

Idag, den näst mörkaste dagen på året  känns det i hela kroppen hur trött man är. Så något snabblagat och enkelt var önskemålet... Och väldigt gärna men massa färg och nyttigheter =)

Så det blev en enkel rätt;

Kasslerpasta

En bit kassler, i stimlor
2 broccolihuvuden
1 röd paprika
1 dl creme fraishe
2 msk grädde
färsk pasta
lite chevréost
salt och peppar
smör

Koka pastan. Skär broccolin i små buketter, och skär paprikan i mindre bitar och stek sedan dem i stekpanna med lite smör och krydda med salt och peppar.
När pastan kokat klart, skölj den och lägg sedan tillbaka i kastrullen tillsammans med lite smör samt de stekta grönsakerna. Tillsätt även cremefraishen och grädden och låt stå på svag värem och puttra upp. Stek sedan snabbt upp kasslern så att den blir varm och får lite yta. Blanda allt och lägg upp i en stor skål, strö sist över lite chevré.

Servera!


En snöbollsbakelse

Under förra helgens julmarkand fanns dessa ljuvligt söta snöbollsbakelser till försäljning.
Väldigt enkla och med en skön blandning av söt och syrligt tillsammans med en massa julsmak =)

Snöbollsbakelser ca 8 st

Bottnar av mjukpepparkaka enligt detta receptet

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 msk pepparkakskrydda (färdigblandning)
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Sätt på ugnen på175 grader
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och vitt, tillsätt pepparkakskryddan.
Smält smöret och rör i mjölk och blanda sedan i äggsmeten
Blanda i övrigt torra ingridienser

Fyll en springform och grädda i ugn ca 15-20 minuter, låt svalna och dela sedan på mitten och stannsa ut små rundlar med hjälp av tex ett litet glas. (tänk: liten, större, liten / bakelse)

Vispa grädde och blanda i lingon (färska kan vara svårt att få men vanliga frysta går utmärkt)

Lägg en klick lingongrädde mellan varje bottenbit och sedan en klick på toppen. Kavla ut vit marsipan och klä sedan bakelsen som en snöboll. Dekorera med utstansade snöflingor och pudra sist florsocker över.

Snöbollarna är klara!




Ett vitt och mörkt chokladbräck med polkatopping

Förra året försökte jag göra dessa chokladbräck och totalmisslyckades - två gånger. Bättre lycka nästa gång var tanken och mycket riktigt iår gick det utan problem och på första försöket. Det kan beror på att det var hur enkelt som helst att göra och anledningen till förra årets mindre lyckade försök var min stress och att jag kanske hade liiiite för många saker på gång samtidigt. Nu är de i alla fall klara och sambon har redan tingat godisburken i kylen som hans - det borde vara godkänt omdömme? =)

Vit och mörk chokladbräck med polkatopping

200 g mörkchoklad
200 g vitchoklad
ca 10 polkagrisar - krossade i mortel

Smält den mörka chokladen och bred sedan ut den på bakpappersklädd plåt. Låt svalan och stelna i kylen, Smält försiktigt (väldigt försiktigt) den vita chokladen och bred över den mörka. Strö de krossade polkagrisarna över den vita chokladen medans med fortfarande inte har stelnat.

Låt stelna i kylskåp. Skär i bitar. Klart - här skulle jag kunna skriva att det inte går att misslyckas men det gör det -  om du slarvar med smältningen av den vita chokladen tex...




En enkel vardagsrätt - Kycklingknyten med het fyllning

Idag fick det bli något hett och enkelt till middag. Detta är en rätt som jag har gjort i många många år. Som är passande som fredagsmysmat eller när man vill få vardagsmaten att vara lite festligare.

Kycklingknyten

3 kycklingfiléer
1 gul paprika
1 påse fajitaskrydda
1 burk paprika/chili creame fraishe
1 burk vanlig creme fraishe
tortilla bröd
riven ost

Skär kycklingfilen i bitar och stek, skär paprikan i småbitar och lägg i stekpannan. Tillsätt fajitaskryddan och tillsätt sedan creme fraishen. 
Lägg en klick på varje tortilla bröd (antingen 6 stora eller 8 små) och vik ihop till små knyten. Strö över riven ost och grädda sedan i 200 grader ca 10-15 minuter tills knytena ser lite uppblåsta ut och osten har fått lite färg.

Servera med grön sallad!!


En massa kokostoppar

När jag var liten och började baka var en av favoriterna just kokostoppar. Och inför julmarkanden bestämde jag mig att göra ett antal som ett glutenfritt alternativ. Och det var populärt =)

Kokostoppar är superenkelt att göra, få ingerdisenser, lite tid och perfekt resultat.

Kokostoppar ca 18 st

200 g kokosflingor (en påse)
2 ägg
50 g smält smör
1 dl socker
1 msk apelsinlikör ex cointreau
100 g mörk choklad

Rör ihop alla ingredienser samtidigt och låt stå och svälla ihop ca 10-15 minuter. Forma till toppar med händerna och placera på en bakplåt. Grädda i ca 15 minuter 200g tills de är gyllene. Låt svalna och lägg dem sedan snabbt i frysen. Smält chokladen och doppa sedan botten på kokostopparna i chokladen.




En gammaldas julmarkand i uddevalla

I helgen var det gammaldags julmarkand på torget i uddevalla, och för tredje året i rad fanns vi där och sålda hembakat.

Trots ett ganska ruggit väder på löradgen och ett lite mer julväder på söndagen var stämingen god. Julmusken skrålade från scenen, lucia kom på besök och självklart bjöds det även på dans runt granen.

Vi är båda nöjda med vår försäljningen och alla possitiva kommentarer vi fått och de återkommande kunder som besökte oss.

Självklart kommer vi även att finnas där nästa år. Tre år är en tradition =)

Bjuder på lite bilder från vår markand och återkommer med recept på det som är nytt inom kort.

Nu skall nämligen granen kläs här hemma!







  

 

En favorit i aladdinasken

Min absoluta favorit ur aladdinaskarna är trillingnöten. Det är ju oftast den som är slut först oxå, men nu har jag lösnignen. Genom att ha tillbringat gårdagens kväll med att tillverka en massa egna trillingnötter kan jag bara lägga dit en ny så fort en försvinner =)

Det bästa av allt - det var super enkelt att göra. 

Råkade få lite smält mörkchoklad kvar efter att ha chokladoppat lite annat och det kunde jag bara inte låta förfara, så snabbt togs chokladen tillvara och blev till underbara trillingnötter.

Trillingnötter

150 g Hasselnötter rostade och blancherade (skrubbade)
( finns färdigt i vissa butiker - underlättar det tråkiga momentet med att rosta och skrubba dem rena)
ca 30g mörk choklad
200g Mjölkchoklad/ljus blockchoklad

Släng ner de skrubbade nötterna i lite smält mörk choklad. Det skall bara vara så att de blir lite choklad runt dem och så att det går att placera nötterna tre och tre (alltså inte heltäkande med choklad utan bara så att de stelnar ihop.
Låt stela ordentligt, gärna i kylskåp någon timme/eller till nästa dag. Smält sedan ljuchoklad
och doppa ner de stelnade trillingnötterna, nu får du en heltäcklande yta som ger ett precis lika fint intryck som de i aladdinansken. Låt stelna, ringla sist lite överbliven smält choklad över för att få det läckra mönstret. Piece of cake!




En bloggpost som innehåller nötkräm

”Det pågår en tyst katastrof. En katastrof som varje dag dödar 21 000 barn under fem års ålder. De flesta barnen dör av näringsbrist, diarré eller andra sjukdomar. De dör av orsaker som med enkla medel skulle kunna förebyggas. Det som saknas är vaccin, medicin, rent vatten och näringsriktig mat. Saker som UNICEF kan leverera. Saker som vi tillsammans kan leverera.

Den här bloggposten är mitt sätt bidra. För i och med att jag publicerar den här bloggposten blir inte bara fler uppmärksammade på den tysta katastrofen utan dessutom innebär det att re:member skänker sex påsar av den nötkräm som UNICEF använder vid behandling av undernärda barn. Tre påsar nötkräm om dagen är allt som krävs för att ett barn som lider av undernäring ska kunna överleva.

Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

Ps. Vill du köpa fältprodukterna som räddar barns liv, besök UNICEFs gåvoshop. Du kan välja ett snyggt gåvobevis designat av bland annat Tove Styrke eller Elsa Billgren att ge bort i julklapp.

Barn-och-notkram
Foto:UNICEF 

 


En köttfärslimpa med bacon & västerbottenost

När jag var liten åt vi inte köttfärslimpa hemma i vår familj och den köttfärslimpa som serverades i skolan påminnde mer om skosulor och var bland det värsta jag viste.

Sen har jag inte ätit köttfärslimpa fören för något år sedan, och döm om min fövåning när jag smakade denna helt underbara rätt. Detta kanske inte är en köttfärslimpa i traditionell mening men den är så god.

Köttfärslimpa med bacon och västerbottenost 

500 g blandfärs
200 g bacon, stekt och klippt i bitar
3 kokta potatisar, mosade
1 gul lök
2 vitlöksklytor
1 1/2 dl mjölk
2 ägg
2 tsk salt
vitpeppar, svartpeppar

Topping
2 kvist tomater, skivade
skivor med västerbottenost

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla ingerdisenser försiktigt, men undvik att röra förmycket då det kan göra det hela trådigt. Forma allt till en limpa och lägg i en smord form. Lägg de skivade tomater ovanpå köttfärsklimpan och sätt in i ugnen. Efter ca 30 minuter lägger  du på västerbottenskivorna ovanpå tomaterna och gräddar ytterligare 20 minuter på 200 grader.

Servera med potatismos och champinjonsås.




Att baka en tårta...

Jag har blivit ombedd att berätta lite mer om hur jag bygger mina tårtor med recept ect.

Som bottnar har jag ett ganska så enkelt sockerkaksrecept, jag har testat flera olika och många som inte innehåller bakpulver får jag aldrig att bli så höga och bra. Men detta receptet tycker jag fungerar fint och är perfekt att variera med olika smaker.

Sockerkaksbottnar

50 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
3 tsk vaniljsocker

Vispa ägg rösigt och tillsätt sedan socker pö om pö. Koka upp mjölken och tillsätt sedan smöret i mjölkblandningen så att det smälter, rör ner i äggblandningen. Tillsätt torrvarorna och rör igen. smörj o bröa formen och grädda direkt i nedre delen av ugnen 30-35 min på 175 grader.

Jag brukar även göra en sats till fast där byter jag ut 1/2 dl vetemjöl mot kakao samt tillsätta ca 1/2 påse chokladknappar.

Jag har haft en chokladbotten och två sockerkaksbottnar i de senaste tårtorna jag gjort.

Fyllning Hallonmousse

200 g hallon
1/2 dl gelesocker
50 g cream cheese
2 dl grädde

Koka hallonen och mosa/vispa. Rör i gelesocker och sjud tills det löser sig 30 sek - 1 min. Det är sedan viktigt att det får svalna till rumstemperatur och att man rör om med jämna mellanrum så det inte stelnar för mycket på ytan. Vispa grädden hyfsat fast. Rör ner cream cheesen i bären och rör sedan ner allt i grädden. Låt sedan stå i kylen några timmar för att bli riktigt fast.

Fyllning chokladmousse

Här har jag testat lite olika, men inte hittat någon riktigt bra, men något som fungerar vid tidsbrist (om man har lite bråttom när man gör tårtan) är ekströms färdiga mousser, exempelvis chokladmousse med krisp. Den vispas bara med mjölk och får sedan stå kallt någon timme så att den hårdnar. Gör i så fall båda påsarna i paketen.

Italiensk marängsmörkräm (till en tårta)

100 g äggvita (ca 3 st medelstora ägg)
150 g socker (ca 1,75 dl)
40 ml vatten
225 g smör
1 tsk malet vaniljpulver

Vispa äggvitan fluffig. Koka vatten och socker till 118 grader, (ca 6-7 minuter, det blir lite simmigt men inte bränt). Häll den heta lösningen i äggen medan du vispar OBS - mkt varmt!!! och vispa smeten sval vilket tar ett tag med en vanlig elvisp med det går. Tillsätt sedan vanilj och sedan rumsvarmt smör i små klickar medan du vispar. Det ska bli en tjock, fluffig smet.
Smörkrämen förvaras i rumstemeratur tills du skall använda den, det är risk att de skär sig om du ställer den kallt och det blir svårare att arbeta med den.

Att fylla tårtan:

Lägg en bit plastfolie i samma springform som använts för att grädda bottnarna. Lägg i en botten och pensla med lite sockerlag och lägg sedan på första moussen, en ny sockerkaksbotten och pensla med sockerlag. Sedan på med nästa mousse och sista sockerkaksbottnen. Låt stå kallt och sätta sig några timmar eller över natten om du har tid. Alternativt snabbfrys i frysen en timme. Tag fram och spakla med smörkrämen. Innan du täcker den med suger past.

Anlednignen till att du måste spackla tårtan med smörkärm innan du lägger på sugerpsten är att sugerpsten annars vittrar sönder av de blöta mousserna på sidan. Smörkrämen fungerar som ett slags isolerande lager som konserverar och skyddar tårtan.

Sist är det bara att dekorera tårtan.

En rekomendaton när man skall baka tårta är att börja i god tid. Gärna tre dagar i förväg.
Då gör du bottnarna dag ett, som du sedan fyrser och sedan tinar (för att de skall vara lättare att skära och inte smula sig så mycket) Även mousserna görs dag ett.
Dag två fyller du tårtan och låter sedan stå kallt över natten för att dag tre sedan spackla tårtan och täcka och dekorera den.

Lycka till med era tårtbak!!


En lax i citronsås

Vissa dagar vill man ha en snabb och enkel middag som ändå smakar som om du är ute och äter. Det var precis så det känndes idag, ville bara ha mat omgående. Så då blev det denna så enkla rätt som var så underbart gott! Gillar verkligen när mat är enkelt att laga.

Lax med färsk pasta och citronsås

4 laxfiléer
1 pkt färsk pasta
1/2 citron
1 pkt creme fraisch
2 dl grädde
1 boccolihuvud
1/2 buljongtärning
salt och peppar
+ lite gurkmeja för färgen skull

Lägg fyra laxfileer i ett foliepkt med lite grovmalen peppar och några droppar citron på. In i ugnen i 200 grader i ca 25 minuter. Koka den färska pastan.
Blanda grädde, creme fraisch 1/2 pressad citron, buljongtärning samt lite gurkmeja i en kastrull och koka ihop, smaka av med salt och peppar  
Stek de små boccolibuketerna i smör i en panna och salta och peppra. När pastan är klar och sköljd blandar du i broccolin och serverar.

Betyget: Sambon tyckte det kändes som att äta på restaurang. Det är bra, mycket bra =)




En saffranskladdkaka till andra advent

Idag har det bakats från morgon till kväll - det laddas för fullt inför nästa helgs julmarkand.

Saffran är som tidigare nämnt en favoritkrydda och det finns så oäntligt många goda saker att göra av saffran så det kommer att dyka upp än det enda än det andra receptet med saffran här. Idag blir det saffranskladdkaka till adventsfikat och den serveras bäst med vispad grädde med lingon i. En perfekt kombination!

100g vit choklad
100 g smör
1 pkt saffran (0,5g)
2 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl

Smält smöret tillsammans med saffranen och tag av plattan, tillsätt den vita chokladen i det varma och smälta smöret och rör runt till det smält ihop. Vispa äggen hårt och tillsätt sockret och vaniljsockret pö om pö. Vispa sedan ner den smälta chokladen och sikta sist ner mjölet. Grädda i en smordform som är pudrad med florsocker i 200 grader varm ugn i ca 20-25 minuter (allt beroende på ugn). Servera med vispa grädde och lingon efter tycke och smak men jag kan säga som så att det är väldigt gott med de syrliga lingonen till den söta saffranskakan. Så fega inte =)

 




En tant som talar...

Det är vad jag skall lyssna på ikväll.
Jobbet har bjudit oss alla ut till Nösunds värdshus för lite bad, en härlig middag, "en tant som talar" samt övernattning och dagen efter blir det hotellfrukost, lite spa:ande och sedan lunch.

Kan bara säga att jag ser fram emot denna kvällen massor - skall bli härligt decembermysigt, bo på hotell och mysa runt och det bästa av allt? Jag får ta med mig min underbara sambo.

Så nu tar vi helg och åker iväg till havet...

 - och jag hörde nyss på radion att kanske lite snö och frost var på väg =)

Ha en härlig fredag allesammans!


RSS 2.0