Mon amie


Jag har länge gått och drömt om den vackra servicen Mon amie från Rörstrand. I söndags tog jag första steget till denna service så i mitt stora kök finns nu 2 muggar och 2 frukostskålar. Och tro det eller ej men jag kännde mig genast lite piggare i morse då kärleken serverade mig kaffe på sängen i dessa vackra muggar. Han var ganska nöjd han med -det är ju blåvitt  =)

   









Såg nyss på deras hemsida att nyproduktionen av denna 50-tals service i vår kompletteras av lite fler delar.. (tur jag inte visste det igår när jag övertygade kärleken om att det inte finns så många delar så det gör inget att varje del är ganska dyr.... Oooouups=)



 
Bilder lånade från http://www.rorstrand.se

Kladd och marängkaka

Då jag spenderar långa och många timmar i bilen brukar jag ägna mig åt att hitta på nya mat och bak- kombinationer.

Under fredagens bilkörning kom denna idé till mig som jag passade på att förverkliga vid besöka av mina underbara vänner G & M.

En kombination av kladdkaka, hallon & maräng.

Som bas har jag en kladdkaka, när den är nästan intill färdig gräddad täcker jag den med en massa hallon (det ultimata hade varit färska hallon, men pga av fryshaveri i min kärleks affär fanns det obegränsat med halvtinade hallon så det blev en påse frysta. )
Och ovan på hallon lägger jag ett täcke marängsmet, in i ugnen ca 5 minuter och voilá en underbart god och vacker dessert!

Kladdkaka:

2 dl socker
2 msk rumsvarmt smör
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 dl mjölk

Smöra och bröa en form, vispa socker och smör ljust och fluffigt. Vispa i ägget, blanda alla de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner dem växelvis med mjölken. Häll smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen, 200g i ca 20 min. (ta ut ca 5 minuter innan klart för att göra resten)
 
200-300 g hallon (använder du frysta så strö lite potatis mjöl över eller flor socker - för att binda lite av vätskan)

Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
några droppar citronsaft

Vispa ihop till maräng så att du kan vända upp och ner på bunken utan att innehållet ramlar ut.

Grädda allt sammans i ca 5 minuter 200 gradet tills marängen fått fin färg. Servera!





Mera auktionsfynd

Gårdagen blev en lång dag och inte alls som planerat.. Men det som fanns på agendagn och som faktiskt hanns med var en auktion (även om det blev ett kortare besök än planerat).
Med mig hem fick jag ynka 2 fynd, men det är minst sagt fynd =)

Bjuder här på bild på mitt oerhört snygga fruktfat som jag snabbt ropade in för 25:- 


Pizza Pie -that's amore

Pizza är oftast en fredagslösning eller möjlivgtvis en söndag efter en hård lördag kväll=) Och vid dessa tillfällen blir det sällan att jag gör min egen.

Men ibland när man vill mysa till det lagar jag min egen pizza som bygger på ett norsk recept jag snubblade över för många år sedan som jag sedan har kommit att utveckla=) Fördelen med detta recept är att du får en riktigt god pizza med en perfekt botten trots att du inte har en stenugn eller pizzasten.

Hemligheten är en vanlig ungssäker stekpanna.

Pizzabotten: (för en medelstor tjock pizza eller 3 tunna , dubbla satsen för tjock pizza ungsplåtsstorlek)
25g jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
3 dl mjöl

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och sedan mjöl. Arbeta ihop och låt jäsa ca 1 timme. Kavla sedan ut och lägg över mjölad stekpanna.

Tomatsås:
1-2 tomater (rumsvarma -riktigt mogna)
2 tsk muskvadosocker
1/2 tsk salt
färska kryddor ex. oregano

Mixa ihop med en stavmixer.

Fyllning:
Självklart fyller du din pizza med vad du vill, här har jag andvänt, strimalde soltorkade tomater i botten, lufttorkad skinka, pinjenötter, rödlök, chevré och toppat med lite riven brännvinsost och ringlat lite honung över. En annan varian är med kallrökt skinka och mozarella - mums =)

Tips och trix: Fördelen med denna pizzabotten är att du kan välja att göra den supertunn eller matigt tjock! Får du lite pizzadeg över kan du göra lite små kuvertbröd och ha som tilltugg=)



Med detta recept är jag oxå med och tävlar i Kalasgott tävling om en assistent från Ankarsrum =)


Frittata

Läste nyligen i en mattidning om frittata, det är som en Italiensk variant på vår svensak omelett eller den spanska tortillan. Då jag både gillar omeltett och tortilla var det bara att prova. Det bästa är att den är bara att fylla med vilka grönsaker man har i kylen... Ett motto som jag oftast lever efter som det är =)

Lagom trött efter träning och lång dag på jobbet behövde jag ladda batterier och äta något hyfsat lättlagat och nyttigt.

Min frittat blev alltså följande (för ca 2-3 personer):

6 ägg
salt och peppar
rödlök
röd paprika
färsk sparris
chevré
färsk oregano

Toppad med parmaskinka och serverad med en hackad avokado

Vispa ihop ägg med salt och peppar. Stek grönsakerna mjuka i en ugnssäker stekpanna. Fyll sedan på med äggsmeten och hysta in i ugnen. ca 225 grader 8-10 minuter. Plocka ut när äggstanningen stelnat, och smula chevren samt de fäska kryddor ovanpå.
Sätt ugnen på grill ytterligare några minuter tills den fått fin färg. Servera med parmaskinka, lite rostade pinjenötter och avokado med lite flingsalt smaksatt med chili.

 







Bortskämd med mat...

Har haft en riktigt god och lyxig helg där jag verklgien har blivit bortskämd med god mat...

På fredagen bjöd min granne och till lika goda vän G på mat, en mumsig räkpasta från senaste nummret av Mersmak och till efterrätt hade hon hittat en underbar citronmousse från senaste nummret av Buffé.

Helgen fortsatt sedan i samma anda och på lördagen blev vi bjuda på en riktigt lyxmiddag av vänner, ett härligt underbart gäng, vilket ledde till en massa skratt och glad minnen. Till mat bjöds vi på en härlig mossarella och totmat sallad, underbar kyckling och risotto och till efterätt en perfekt brulé pudding. Får se om jag kan luska till mig receptena=) 

Så vad passade bättre på söndag om inte att se till att bli bjudna på lite mer mat, efter ett inspirerande studiebesök i en mataffär (återkommer med lite mer om detta) besökte vi svärförädrarna för lite "Black and white" och klassisk chokladpudding.

Ojojoj, säger jag bara, vilken helg! Idag får det bli ett besök på gymmet =)



Bild lånad från Ica.se


Spice up your...

... köttfärs =)

Som vanligt när jag improviserar i köket beror det oftast på det som finns hemma i köket för tillfället =)

Trött efter en lång dag, skakig efter lite blod förlust krävde jag mat, resultatet blev en smakrik köttfärsås med helt nya smaker.

400g nötfärs
1 klyfta vitlök
4-5 soltorkade tomater
1 scharlottenlök
1 dl grädde
1/2 burk creme fraishe
1/2 pkt coktail tomter
2 msk tomatpuré 
salt och peppar
ca 50 g chevré
Fäska kryddor - jag använde färsk oregano

Serveras med spagetti

Börja med att bryna den skivade och hackade löken, tillsätt de soltorkade tomerna.  Bryn därefter nötfärsen, häll över grädde och salta och peppra. Tillsätt creme fraishen, tomterna, tomatpurén och chevrén.

Mkt lätt att göra och det blev en lite extra piff i vardagsmaten.





Att ge med hjärtat...


Idag var jag åter igen iväg och tappades på lite blod. Som tack för att man delar med sig får man välja en gåva och så bjuds man på fika. Detta är något som alla som kan borde göra. Det kostar dig absolut ingenting och du känner att du är med och räddar liv. För att se din närmaste blodcentral kan du gå in här.

Sen kan man om man vill vara ännu mer ädel och donnera sin ersättning till Rädda barnen men jag är lite mer egoistisk och väljer att skapa mig en fin servis från Rörstrand och deras serie Swedish grace.

Nu är ju detta en köksblogg och inte något annat, så jag kan bara förklara att de 5 vackra cremefärgade skålar som jag hittills fått, används flitigt i köket =)



 

Polka cotta dot


Polka cotta.. What? Förvirrande? Nja - kunde helt enkelt inte bestäma ett bra namn för min polkagris pannacotta =)

Dessa pannacottas har jag utformat helt på egen hand, lite fantasi, lite rester hemma och saken var klar.

Idén med mina siliconmuffinsformar var att pensla dem med smält choklad för att få en chokladform, sedan skulle jag lyckas fylla dem med pannacotta utan att formen smälte och ja - det lyckades =)

Chokladformar

Smält ca 100 gram finare mörk choklad, pensla på insidan av siliconformarna. Låt stå kallt för att chokladen skall stelna. (Och var inte lika ivrig som jag och ryck och drag i formarna var 10 minut, de går bara sönder då =)  

Vit choklad pannacotta bas recept: (4 mindre potioner)

2 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 msk socker
1/2 tsk vaniljsocker
50 g vit choklad
1 1/2 blad gelatin
+ polkagrisar

Koka upp grädde, mjölk & socker. Tag av plattan och tillsätt de blötlaggda gelantingbladen och den vita chokladen. Rör ihop tills det chokladen och gelatinet smält. Hacka polkagrisar och häll i - dessa kommer att smälta till viss del - beroende på hur tidigt du häller upp den i pannacottan.

När det har svalnat  utana tt stelna häller du upp i chokladformarna.

Låt svalna innan de hälls upp i formarna - för att vara säker på att det inte var för tidigt placerade jag chokladformarna i sina siliconformar igen -för att få lite stadga...

När det är klart (ca 3 timamr senare) dekorerar du bara panna cottan med varlfri dekoration =) Nedan ser du en polka cotta dot och en vanlig med vit choklad dekorerad med polkagrisar/jordgubbar.

Utlåtandet: mkt gott men väldigt mättsamt! (dessa mindre potioner räcker gott och väl =)








Alla hjärtans dag

Har precis insett att jag nog är värdelös som bloggare, man borde ju göra allt en gång i förväg för att kunna visa det innan det bör ha skett =)

Men jag lever för stunden och visar i efterhand - så lite glimatar från gårdagen. Dagen är en dag jag brukar ignorera så det är inget fancy utan bara ren och skär glädje som syns =)







3-rätters de lux middag

Det har varit lite tyst här de senaste dagarna, dels beror det på några 14-timmars dagar på jobbet och dels på att resterande tid har gått till planerande av helgens 3-rätters de lux middag..

Bjuder på ett smakprov genom att presentera menyn så länge:

Piri piri marinerade räkor med ört och vitlöksbröd

Rosastekt lammfile serverat med mandelpotatis och jordärtskoker gratinerade med chevre och honung

En trerätters dessert med apelsin pannacotta, chokladbakelse och mylta blandat med clementin-

Resultatet var superbt! Gästerna var imponerade och jag var nöjd (men självklart kom jag genst på hur jag tilkl nästa gång kan förbättra det =)

Nu skall det förberedas lite inför morgondagen.

Ha en skön söndag!

 


Citronlax med potatiskbakelse


Äta fisk skall man ju göra minst en gång i veckan (enligt något gammalt talesätt jag snappat upp som liten) och det är supergott, om man väl vet vad man skall göra. Jag måste erkänna att jag tycker fisk är svårt... Jag kan inte mkt mer än (och detta är ganska pinsamt när man bor på västkusten) lax, rödspätta och skaldjur. Hmm visst kan jag fler fiskar men jag kan inte riktigt tilllaga dem så det blir så där riktigt gott...

Men man är inte sämre än att man kan lära sig. Nytt mission... Får se hur det går=)

Igår serverade jag i alla fall citronlax med potatisbakelse.

Laxfiléer (brukar räkna en per potion men en hungrig, tränande, sambo äter gärna två =)
ca 50g smör
1/2 citron

Potatis för valfritt antal personer (gärna mjölig sort - igår blev det King Edward, hade det varit helg hade jag kanske slagit på stort och valt mandelpotatis)
salt och peppar
Hackade färska kryddor (hade endast persilja hemma men skulle annars valt oregano)
smör
Lite riven ost
en skvätt grädde

Sallad/sparris/tomater

Börja med att lägga upp laxfilerna på var sin bit ungsfolie, rör ihop smör och pressad citron och klicka en stor klick på varje laxfile. Vira ihop folien till paket.

Koka ca 1/3 av potaitsen, resterande råriver eller tärnar du och steker med salt och peppar. När den kokta potatisen är klar mosar du ihop den med de hackade kryddorna, grädde och smör.

Med den stekat potatisen fyller du botten i små ungsfasta formar, fyller på med mos och sedan toppar med den stekta potatisen som ett lock. Ovanpå allt lägger du lite riven ost.

Kör laxen i ugn ca 200 greader ca 20-25 minuter och de sista 7-10 minuterna petar du in potatisbakelserna.




Auktionsfynd till köket

Jag gillar auktioner, till skilland från loppisar så ger auktioner en lite annorlunda upplevelse. Första gången man besöker en kan man lätt bli lite chokad över att vissa saker går väldigt dyrt medans andra blir gratis. Och även om man inte ens vill handla är det ett nöje, ett riktigt skådespel! Att lyssna på en bra auktionsförättare är bättre än den bästa monolog!

Jag är uppväxt med att springa på auktioner och föredrar det framför loppisar. Spänningen när du budar mot någon, när du lägger ett skambud, eller lyckan över att kunna ropa in just det du har spanat på kan bara beskrivas som lycka.
Till skilland från loppisar så brukar det finnas lite mer exklusiva saker (självklart kan dessa dyka upp på en loppis oxå - men troligen inte lika ofta. Och genom ett flitigt auktionsbesökande lär man sig snabbt vad som är värdefullt och inte och kan då lättare göra fynd på loppisar om man så vill.

I mitt kök finns ett antal olika auktionsfynd och efter helgen har köket fått tillökning av denna lilla söta skål på fot! Är mkt nöjd!




Pizza Pie -that's amore


Min hemmagjorda pizza...

Jag skall var ärlig och erkänna att pizza oftast är en nödlösning eller dagen efter mat och då blir det minsann ingen hemmalagad.

Men någon gång ibland när man skall ha en sådan där mysig hemmakväll kan det bli av att jag gör min egen pizza, Då använder jag detta suvuräna recept som jag från början fått från Norge, sedan har jag omarbetat det för att nu vara nöjd. Norskarna är inte kända för sin mat men de är kända för sin pizza. 
   
Fördelen med detta recept är att även om du inte har en stenugn eller stenplatta till att baka din pizza på kan du få en riktigt god pizza med god botten. Och botten är ju nästan det viktigaste=)

Pizza botten: (denna är lagom för 2 personer - dubblar man satsen passar den i en långpanna)
25g jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
6 -7 dl mjöl

Tomatsås:
4 rumstempereade plommontomater
1-2 msk muscovadosocker (fungerar med vanligt socker oxå)
1 tsk salt
1/3 kruka färsk oregano

Fyllning:
Efter behag; jag har gjort denna lite mixad, beronde på att min kärlek inte riktigt gillar samma smaker som jag.

2 dl stark riven ost, tex präst, brännvinsost el liknande
5 skivor parma skinka
3-4 färska champinjoner
1 msk rostade pinjenötter
1/2 pkt chevreost (liten rulle)
Honung
Ruccola

Smula jästen i en bukne, rör ut den i ljummet vatten, tillsätt salt och sedan mjölet. Arbete till en deg (den kpmmer att vara lite kletig) Fördelen med att göra en liten sats är att du kan orka arbetea ihop den för hand. Annars är en assistent att rekomendera.

Låt jäsa på varmt dragfritt ställe under bakduk ca 1h.

Stjälp upp på mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop den. Kavla sedan ut till önskad tjocklek. Det finns de som skall ha supertunn botten och  de som vill ha väldigt tjock.

Sedan tar du vad du har, har du en stenplatta till ugnen är det suvuränt annars tar du bara din ugnssäkra stekpanna, smörar den och mjölar sedan (om du inte har teflon då fungerar det ändå) Lägg i den kavlade degen och jämna till kanterna med en kniv. Pensla kanterna med olja (olivojla eller vanllig olja)

Skär tomterna i klyftor, tillsätt socker, salt och fäska örter och mixa sedan ihop det med en stavmixer.

Häll  tomatsås på pizzan, fyll med din fyllning och grädda i 200 grader varm ugn ca 20 - 30 minuter tills osten och pizzan fått fin färg.

Servera och njut men kom ihåg att om du använder stekpannan kan du inte ta i handtaget det är varmt (har flertalet gånger av ren reflex, greppat handtaget och brännt mig.)

Lycka till!

 Pizzabotten, kavlad och på plats i stekpannan



Fylld med härlig tomatsås och kanterna är penslad med olja



Fyllning på plats, lite extra på ena sidan med chevre, pinjenötter och honung

 Gräddad och klar att ätas!

 


Godis, godis och godis

Bästa T har fyllt år och bjöd igår på lite fest och kalas. Enda önskan var trisslottor vilket hon fick en hel del av - tyvärr infann sig inte storvinsten...

Det jag hade med mig, förutom några lotter, var denna lilla gulliga bukett godis. Söta E visade mig detta i sommras och har sedan, efter att kollat runt på nätet, stött på det vid lite olika tillfällen så jag tänker inte ta åt mig äran till dess finurlighet, men uppskattat var det, av både födelsedagsbarnet och gästerna som vilt förkunnande att de önskade sig samma sak när de fyllde =)


    




Key lime pie

I veckan hade jag besök av söta Kikan, och då jag denna perioden har grymt lite tid över behövde jag lite förvarning, vilket gjorde att jag dagen innan kunde slänga ihop denna grymt goda och enkla key lime pie.

Botten:
100 g smält smör
200 g digestive kex

Fylllning
5 st limefruker
1 burk kondenserad mjölk (c 400g)
4 äggulor

Kan serveras med lite lätt vispad grädde eller som den är...

Krossa kexen och rör ihop dem med det smälta smöret. Kleta/platta ut i en springform och grädda i 175 grader mitten på ugnen ca 15 minuter.

Låt sedan skalet/botten svalna

Vispa ihop de pressade limefrukterna med den kondenserade mjölken och 4 äggulor.
Ett tips är att använda den osötade kondenserade mjölken om det finns, har testat båda och när du använder sötad förvinner limesmaken lite och det blir lite för sött... (Sorry Kikan - vid ditt fikabesök testade jag den sötade och kan bara konstera att den är ännu godare osötad.) Låt stå framme i rumstemeratur för att smakerna skall blandas bättre ca 1 timme (du kan även med fördel riva ner lite limeskal men glöm då inte att sila smeten innan du häller upp den i skalet)

Häll sedan upp smeten i skalet och grädda i 175 gradig ugn ca 20-25 minuter.

Kan utan problem göras dagen innan - plocka då gärna fram den någon halvtimma timme innan servering för att skalet inte skall vara allt för hårt til kontrast till den syrligt krämiga fyllningen.



 

Köksredskap & muffinsformar

Muffins är oerhört populärt och det finns alla möjliga fina formar. Tyvärr ser man allt för sällan fägen på formarna när de används.. Själv har jag länge spanat på muffinsformar i sillikon.

Och i helgen hittade jag dessa vid ett snabbt stopp på Chilli. Vad min plan är återkommer jag med - men jag tänkte lite annorlunda än vanliga muffins... =)




Söndags middag

Som ni säkert märker är det oftast på söndagaran jag har tid att verkligen laga middag, hemkommna från Göteborg blev det i söndags en körvelgryta. Receptet är en blaning av mitt dåliga minne och lite fantasi. Blev bjuden på en supergod gryta för många år sedan (en sådär 10 år sedan) och receptet har försvunit i en av alla flyttar - så med lite dåligt minne och lite ny insperation är detta min egen variant.




1 st fläskfilé
1 röd paprika -strimlor
1 pkt bacon - skivor
ca 5-10 st champinjoner
2 dl grädde
0,5 dl gräddfil
0,5 dl cream fraishe
2 msk körvel
smör att steka i
Salt och vitpeppar

Börja med att putsa filén, skär i 1 cm tjocka bitar och salta och vitpeppra bitarna.
Stek baconet och klipp sedan i bitar, bryn köttet näst intill klart på båda sidor, tillsätt baconbitarna och den strimlade paprikan och svampen.
Tillsätt grädden, gräddfilen och creamfraisen samt 2 msk körvel.

Låt puttra ihop och servera med ris. Kan väl sägfa det att körvel ger en väldigt speciell smak, och i rätt mängd är det super gott! 


Frukost

Kopplat till Hotell villan där vi bodde i helgen var restaurangen River cafe där frukosten serverades. River cafe ligger preics intill vattnet och det kunde inte vara ett bättre ställe för att inta en härlig frukost!

Den hemmagjorda müslin med tillbehör blev en snabb favorit - enligt frukostvärdinnan var den endast honungsrostad - har redagn gjort ett försök hemma men det blev inte riktigt lika gott, återkommer när jag hittat det perfekta sättet=)

Min frukost tallrik, var bara tvungen att visa; alla mina vänner klagar ofta på min kombination med äggröra och sylt. Det är supergott, som pannkakor med sylt - inte konstigare än så =)




Precis intill vattnet ligger frukostserveringen River cafe Kan man ha en bättre frukostutsikt?
I bakgrunden ser men Stena färjan påväg mot Danmark...


RSS 2.0