Sylt och marmelad

Här om dagen visade himlen lite för många moln så jag bestämde mig snabbt för att försöka rensa lite i frysen och gör något åt bären som låg där (innan det är dags att fylla på med nya bär)

Så det blev till att göra sylt och marmelader, massa olika sorter i små satser blev det.

Hallon och rabarbermarmelad med smak av vanilj
Jordgubb och rabarbermarmelad med smak av vanilj
Jordgubbsylt
Trädgårdssylt

Helt underbart gott och sedan är det ju ganska fint att ha hemma och kunne ge bort i gåva -Alltid lika uppskattat!

Marmelad

1/2 liter jordgubbar, skurna i skivor alt 250g hallon
3 dl rabarber, skurna i centimetertjocka skivor
4 dl syltsocker
smaksättning - jag valde att smaksätta med vaniljstång ca ½

Värm rabarber och bären försiktigt i en kastrull tillsammans med syltsockret tills sockret har löst upp sig och frukten blivit mjuk. Vaniljstången skar jag på längden, skapade ur fröerna och lät den sedan koka med i marmeladen. Låt sjuda under omrörning ca 15 minuter tills den klarar ett marmeladtest. Skumma av och ta bort vailjstången innan ta upp vaniljstångsskalen, skumma av marmeladen och häll den varma torra burkar


Sylt

1 kg bär (jag gjorde en sats med trädgårdsbär - blåbär och hallon ca 40/60 och en sats med bara jordgubbar)
1 kg syltsocker
ev. 1 tsk flytande pektin

Blanda bär och socker och koka upp, låt koka ca 3 minuter - skumma av väl och tappa på varma och rengjorda burkar, placera burkarna upp och ner för att skapa ett naturligt vakum. Känns sylten att för rinning kan man blanda ut en tsk pektin i ca 1 dl sylt och sedan rör ut det i den stora satsen.  

TIPS
För att få riktigt bra och rena burkar, diska dem och ställ dem sedan i ugnen (ca 100g), koka locken. När sylten eller marmeladen skall tappas, ta ur burken ur ugnen, fyll sätt på locket och såt sedan sylten svalan i burken ställd upp och ner (för att få ett naturligt vakkum)


Grillspett till dessert!

Såg detta i en tidning och var bara tvungen att testa. Insåg dock efteråt att jag skulle ha väntat lite innan jag lade de på gillen, så att det hade hunnit bli mer jämnvarmt.

Men mumsigt var det=)

Varva jordgubbar, dumlekola och marshmallows på ett grillspett och lägg på grillen precis i slutet av glöden för bäst effekt!
Ovanpå har jag strösslat Caj P:s nya grillströssel; choklad och vanilj.



Bärkaka

Perfekt när någon ringer och säger att de är på väg och man inser att att skafferiet gapar tomt efter kakkor och godsaker.
Lite lyxigare än en vanlig sockerkaka men ändå inte för mäktigt eller anvancerat.

100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
ev. 2 msk socker
ca 1 dl trädgårsbär

Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form, i detta fallet hade jag ingen form med avtagbar kant eller annan sockerkaksform så jag improviserade och tog en regtangulär ugnsform, fungerade fin fint!

Rör socker och smör poröst, tillsätt äggen, en i taget och vispa till smidig smet.

Blanda de torra ingredisenseran, rör ner mjölken och de torra ingredisenseran i äggblandningen.

Häll smeten i formen och trö över bären, i detta fallet hade jag en påse frysta trädgårdsbär som jag lät tina och hällde på. Strö lite socker ovanpå om det är är lite surare bär så som vinbär.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Stjälp upp på ett fat och toppa med lite lätt vispad grädde - voila så har du en läcker kaka och det bästa av allt är att under tiden kakan gräddades i ugnen hinner du städa upp lite smått och gott som ligger framme =)







Sommrig dessert

Här om dagen hade vi lite att fira och eftersom det varit så underbart väder och vi hade befunnit oss på stranden hela långa dagen improviserade vi fram mat.

Utav vad som fanns i vårt kylskåp och skafferi lyckades jag trolla fram denna smarriga dessert!

Sommar dessert för 2!

ett gäng jordgubbar
4 gamla bondkakor
2 dl grädde
2 msk philadelphia ost
2 tsk vaniljsocker
några rutor marabou scheiwernöt

Smula en kaka i botten på varje glas, vispa grädde och philadelphiaosten tillsammans med vaniljsockret. lägg en klick i varje glas ovanpå kaksmulorna, skiva jordgubbarna och lägg ett lager, upprepa allt och toppa sista lagret med jordgubbar med grovhackad chockladkaka.

Så smarrigt, så enkelt och så gott!!!


 

Sommar och semester

Som ni säker har märkt är jag på semster och därmed blir det semester från bloggen oxå.

Det kommer säkert dyka upp lite inlägg sporadiskt men mest så ägnar jag mig åt att sola, bada och äta jordgubbar, en kartong om dagen! Huden börjar få sin brunbrända färg och avkopplingen har infunnit sig!

Har idag efter det obligatoriska soltimmarna och badantet besökt diverse loppisarna och har äntligen fyndat ett rullrånjärn. Så det kliar lite i fingrarna att testa =) Ni minns väl mina andra rån?

Ha en fortsatt härlig sommar, senast den första augusti är jag tillbaka fylld av idéer och inspiration och energi!

Sommartårta!!

Superinspirerad efter förra veckans tårtbakande och dekorerande passade jag på att baka en liten tårtlängd till fredagsfikat på jobbet.

Och det var inget vanligt fredagsfika, inte nog med att jag firade att jag gick på semester, det var oxå min sista dag där. Första dagen efter semestern börjar jag nämligen på nytt jobb!!!!

Den här tårtan fick en betydligt bättre tårtbotten;

3 ägg
1 dl socker
1/2 dl potatismjöl
1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Detta var alldeles lagom till en 1 1/2 liters form.

Vispa ägg och socker pösigt, blanda de torra ingredienserna och sika försiktigt ner och vänd ihop.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter i 175 grader.

Som fyllning har jag ett lager med jordgubbsmousse och ett lager med vaniljvisp. Tårtan är sedan täckt med vit marsipan och dekorerad med rosa och lilafärgade blommor i sugerpaste...  En väldigt lufftig och krämig tårta!!! Super god och jag får säga det själv=)

Trevlig semester på er alla!






Sommarens bästa pastasallad

Det finns en sak som är ett måste till sommarens alla grillnignar och picknicar och det är den bästa pastasalladen ever!

Själv fick jag smaka den för första gången för ca 6 eller 7 år sedan och än idag är det bland det bästa jag vet. Kan ibland på vintern riktigt gå och längta efter sommmaren för då kan man göra pasta salladen. Självklart kan du göra den annars oxå men den är som goadst på sommaren.

Så i helgen när jag ville imponera med något riktigt gott på sommarefesten blev det självkalrt denna pastasallad (i dubbelmängd för att det skulle räcka) Och berömet svallade, alla tyckte den var super god! =)

Så nu skall jag inviga er i receptet till denna goda pasta sallad; så läs och memorera var ni läste det =)

1 sats, ca 4-8 personer ( har man ätit tidigare och vet hur god den är tar man automatiskt mindre av alalt anant för att få äta mer och då går det åt mer oxå =) Alla måtten är ungefära och sen kan man öka och miska efter tycke och smak

400 g pasta tex. gnocci, farfalle, gärna någon med sådan form som mycket "klet" kan fastna i =)
1,5 dl sweet chilisås
1,5 dl gräddfil
1,5 dl majonäs
3 dl cream fraisch
3 msk honung
1 1/2 paprika (gärna röd eller gul)
1 burk soltorkade tomater
1 rödlök
3/4 gurka
1/2 kruka finklippt gräslök
1/2 kruka strimlade basilikablad

Börja med att koka pastan, blanda sedan ihop alla de krämiga ingredisenseran. Hacka grönsaker och blanda i röran. När pastan är kokad och svalnad kan du röra i den, avsluta med att röra i de finhackade kryddorna. Salata av med tex chiliflingsalt.

Låt stå några timmare för att gottaihop sig - kan alltså med fördel göras på morgonen eller kvällen innan.

Ät och njut!

 
 

Underbara pannacotta

Pannacotta tycker jag är så otroligt gott och det är desutom så enkelt att göra och variera i olika smaker.

Jag har ett grund recept jag utgår i från och sedan justerar jag gelantinmängen efter vad det är för konsistens på smaksättnignen.

Till sommarfesten i lördags hade jag valt att göra mjölkchokladpannacotta av den enkla anledningen att min kärlek älskar mjölkchoklad. Själv kan jag tycka det är lite för sött och smörigt i smaken och föredrar helt klart en mörkare variant, men nu var det han som hade fyllt år och mjölkchoklad var det som gällde.

Då vi var 14 st gjorde jag en sats för 16 och hade två mumsiga pannacottas kvar till dagens efter =) Måtten bakom i parantes är per  person och gångras sedan bara med antalet gäster

Panna cotta för 16 personer

12 dl grädde    (0,75 dl) 
12 msk socker  (0,75 msk)
200 g mjölkchoklad (25 g)
6 gelantinblad   (3/8 gelatinblad - 1,5 blad för 4 personer)

Dessutom hade jag en urskrapad vaniljstång hemma som kom till användning.

Koka upp grädde och socker tills sockret lös sig. (Koka med vaniljstången för att få lite extra smak!)
Lägg gelantinbladen i kallt vatten
Bryt chokladen i bitar och rör i den varma grädden som nu har tagits av plattan.  
Tillsätt de urkramade gelantingbladen.

Låt svalna något innan de hälls upp i serveringsformarna - sedan skall de stå kallt minst 4 timmar. (Detta var inte de finaste serveringsformarna - men det var en sommarfest i en fiskebod med mkt begränsade tillgångar=)

Det allra bästa är att göra garneringen/toppingen det allra sista, jag gjorde först en hallonsås där jag kokade några msk socker tillsammans med ca 150 g hallon till en sås som jag sedan mixa i stavmixern. Dagen efter var hallonsåsen slut och det bara bara några skivade jordgubbar - men minst lika gott =)


Fiskefångst!

I söndags efter att vi äntligen städat bort alla kalasrester tog vi en sväng med fiskebåten för att njuta av solen och havet ( ja -solbränna var kanske mitt främsta mål)

Men väl ute på havet såg vi att det fanns lite chans att få makrill. Sagt och gjort, vi slängde ut en dörj och voilá -  fem makrillar i varierande storlek fick följa med oss hem för att sedan paneras och stekas i smör, serverades senare med färskpotatis från föräldrarnas trädgård - kan det bli mer ekologiskt?

En njutning för smaksinnena var det i alla fall! 










Sommarfest i skärgården

Dagen efter tårtkalaset, dvs i lördags var det dags för den årliga sommarfesten i kärlekens föräldrars sjöbod.
Med ett perfekt väder, underbart sällskap och massor av god mat kunde det inte annat än att bli lyckat.


Till förrätt bjöd vi på svalkande melonspett med seranoskinka

Har man dessutom en svärfar som är en fd fiskare har man tur och kan lättare bjuda på en sådan här underbar meny - nykokta - fortfarande ljumna egenfångade kräftor, krabbor och räkor 



Dessutom fanns det för köttälskaren massa stora härliga nygrillade oxfilebitar.
Till att detta serverade världens godaste pastasallad som jag snart skall delge er receptet på. Detta är en klar favorit på sommaren för min del!



Till dessert bjöds på denna ljuvliga mjölkchokladpannacotta - mjölkcholkad då det är kärlekens stora favorit! Egentligen var de toppade med hallonsås, men då fotograferandet glömdes av visas här dagen efterresteran toppade med färska jordgubbar istället, minst lika gott!



Och med lånbord på bryggan var utsikten mer än underbar =)


Blåvitt tårtkalas

I fredags hade vi tårtkalas och då blåvitt är favoritlaget hos kärleken och blått är min egna favoritfärg var kalasfärgerna givna.

Samtidigt har jag sedan tårtkursen i höstas gått och velat gjort en riktig fin tårta och nu fick jag äntligen chansen. Med vit marsipan och blåfärgad sugerpaste fixade jag denna tårta fylld med choklad och jordgubbsmouse. Sockerkaksbottnarna var inte efter det bästa receptet, fick göra tre omgångar för att få ut tre fina delar...  Så ni får klara er utan det receptet, skall testa ett nytt till nästa tårta! Sockerkaksdelarna penslades sedan med sockerlag innan fyllningarna lades i. 


Sedan bjöds det även på denna helt underbara cheesecake med ett täcke av inte mindre än creme fraische, cheesecaken som för fövrigt heter grym cheesecake och kommer från Leila lindholms första kokbok. Och den är helt enkelt grym! Skulle utan problem kunna äta upp hela själv! Den här gången serverade vi den med lite jordgubbar vid sidan av för att få lite mer sommarkänsla. (återkommer med recept i senare inlägg)




Sist men inte minst hade kärleken önskat sig hasselnötstartletterna som jag tidigare i våras provlagade... 



Det hela var ett sött och gott kalas där alla åt sig mätta på tårta =)


   

Tjuvtitt...

Bjuder på en liten förtitt till kvällens tårtkalas...

Temat min kärlek valt är blåvitt - precis som i fotbollslaget - sen lägger jag självklart min tuch på det och så blir det en sommrig kombination =) Nu är ialla fall bordet dukat, tårtor och bakverken står i kylen (både hos mig och hos min underbara granne G - allt för att få plats) 






RSS 2.0