Jordgubbsfrossa och bakhysteri...

Det finns nog inte mycket bättre än solvarmajordgubbar...

Idag njuter jag av denna skålen jordgubbar medans jag hysteriskt försöker fixa inför kärlekens tårtkalas på fredag eftermiddag - nu önskar man att man hade haft semester... Tur att det inte är många dagar kvar =)




Godaste glasstårtan

Till midsommarfirandet slängde jag dagen innan ihop denna supergoda glasstårta. Den är så enkel och så förvsinnande god att vi på fyra personer nästan satte i oss hela tårtan - farligt gott!




4 ägggulor
200 g philadelphiaost
4 äggvitor
4 dl grädde
1 marängbotten
2 dl socker

Vispa ägggulorna poräsa tillsammasn med sockret. Tillsätt philadelphiaosten. Vispa äggvitorna till hårt skum i separat bunkt,  och grädden i ytterligare en bunke. Vänd ner äggvitan i äggguleblandningen, och vänd sist försiktigt ner grädden.
Lägg marängbotten i en springform med avtagbar kant (tips är att lägga en plastfolie i botten dessutom) Fyll på runt om med glasssmeten och låt sedans tå i frysen minst 4 timmar. Garnera med färska bär och servera!
En klar hit på tårtbordet!



Kasslergratäng

Kassler är en underskattad bas i matlagning, lite som bacon men med mer kött och med mildare smak kanske man kan förklara den.





Jag brukar titt som tätt slänga ihop denna superenkla kasslergratäng - så även igår.

Ris
1/2 gurka
1 röd paprika
ca 400g kassler
1 1/2 dl riven ost -gärna en med mkt smak så som västerbottenost

Kok riset som vanligt. Tärna gurkan och paprikan. Blanda ihop det kokat riset med den tärnade gurkan och lägg i botten av en ugnsfast form.
Strimla kasslern och lägg ovanpå riset, strö den tärnade paprikan över och avsluta med den rivna osten. In i 200 grader varm ugn i ca 10-15 minuter. Och så var det middagsdags. Servera med lite sweet chilisås=)

 




Midsommarfirande..

Jag har precis som alla andra firat en underbar midsommar. God mat, goda vänner och massa härlig sol!




Philadelphia med nyklippt gräslök!!!


Godaste delikatessknäkebrödet!!


Klassiska tillbehör till sillen, gräddfil och gräslök!


J hade med sig en mkt mumsig silltårta!


Den nykokta färskpotatisen..



Vad är midsommar utan prästkragar och blåklint?




Hemmagjorda glasstårtan med jordgubbar!


Sommar inspiration & grill

Det finns så mkt gott att grilla och njutav nu under sommaren.

Så lite grillbilder att inspireras av=)


Härligt sega, krämiga och nygrillade marshmallows (i bakgrunden skymtar färskpotatis salladen) 

Grillade persikohalvor, underbart gott med jordubbar och grädde =)




Favorit i repris

Ibland kan man tro att jag lagar nya rätter hela tiden - men det kunde inte vara mer fel, vissa veckor är det favoriter hela veckan lång. Framför allt om kärleken får välja, det man har ätit innan vet men ju hur det smakar =)

Igår var det en sådan - favorit i repris - Västerbotten & broccolipaj med kräftstjärtar




Sommartider och sallader

Efter gårdagens härliga sommarfest i goda vänners trädgård fanns sommarkänslan kvar trots det ihållande regnet som envisades med att falla.

Och sommartid är lika med massa goda sallader, idag passade jag på att göra denna bara såååå goda kycklingsallad med färska rödbetor och chevré.

Bara så gott - punkt!

4 kycklingfiler
1/2 dl sweet chili
2 msk soya
2 hackade vitlöksklyftor
1 påse baby spenat
200 g chevré
1 pkt bacon
hasselnötter
1 kg färska rödbetor
salt

Koka rödbetorna med skal på tills de är mjuka.
Mariner kycklingfiléerna i sweet chili, soya och hackad vitlök, stek sedan i stekpanna tills de fått färg och låt sedan stå i ca 15 minuter på eftervärmen tills de är klara.

Stek baconen i torr panna, och rosta nötterna hastigt i en varm torr panna.

Skölj salladen och lägg på ett stort fat eller direkt på talrikarna. Skala rödbetorna/skär bort skalet och klyfta upp dem och lägg dem ovanpå salladen. Skär kyckligen i bitar och lägg ovanpå. Klipp den stekta baconen i bitar ovanpå och toppa med chevré och rostade nötter. Strö lite flingsalt ovan på.

Klart att servera!





Enklaste kycklinggrytan

Tror ni börjar fatta grejen nu =) Enkel och snabb matlagning på veckorna och sedan slå på stort med bakning och lyxmat på helgerna =)

Då kylskåpet fullkommligt svämmade över av rester och annat smått och gott blir lite hopkok de närmaste dagarna =)

Kycklingfiléer
Plommontomater ca 8 st
1/2 paprika
1 vitlöksklyta
1 dl grädde
2 dl creme frasich
lite honung (ca 1 msk)

+ pasta

Strimla kycklingfiléerna, stek i stekpanna, tillsätt den tärnade paprikan, tunt skivade vitlöken.
När det stekt ihopsig några minuter, tillsätt creme fraischen, grädden och honungen. Låt puttra samman ca 5 minuter. Servera med pasta =)

  




Röd pestobakad lax med stekt grönsaksris

Snabba enkla middagen..
Vill man anvancera kan man göra sin egna röda pesto på soltorkade tomater, cashewnötter och olivolja, men så här en vanlig eftermiddag fanns inte energin eller tiden till det. Men som tur är finns det färdigt på burk i affären=)
Röd pesto har en helt annan smak än vanlig grön pesto, den är krämígare och mjukare i smaken. Vilket ger laxen en helt annan smak.

Laxfiléer
Röd pesto
Ris
1/2 röd paprika
1/2 pkt minimajs


Lägg laxfiléerna i en ugns säker form, bred över den röda peston och in i 200 grader varm ugn ca 20 minuter.

Koka riset, tärna paprikan och minimajsen samt avokadon.

Stek paprika och minimajs mjukt i stekpanna och tillsätt sedan riset när det är färdigkokt. Servera med lite grönsallad och avokado.

Snabbt, lätt och så gott!!!

 



Lade dit en klick cream fraishe paprika/chili oxå =) 


Jordnötssås

Sältan i jordnötter i en himlesk sås- mmmmmm helt underbart!

Här är ett gammalt recept jag hittade i min gömmor, det var nog över 5 år sedan jag tog mig tiden att göra det men nu kan jag inte förstå hur det kunnat gå så lång tid - det är ju underbart!!!


1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1/2 tsk samaolek
3 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 msk palmsocker
3 dl kokosmjölk
2 msk jordnötssmör gärna den krunchiga sorten =)
lite riven ingefära
salt och peppar

Hacka löken och lägg i en kastrull, tillsätt den rivna vitlöken, olja och sambaolek, låt puttra några minuter, tillsätt kryddorna, sockret  och ingefäran.  Häll på kokosmjölken och låt koka upp. Tag upp lite varm kokosmjölk i en skål och rör ut jordnötssmöret i det innan det tillsätts till det övriga. Låt koka upp tills det tjocknar. Salta och peppar.

Servera med grillade kycklingfiléer på spett eller hela tillsammans med ris.




 

Nationaldags tarte med passionsfrukt & jordgubbar

Nationaldagen till ära var jag bara tvungen att passa på att baka något extra gott. Då jag har turen att vara ledig och njuta av vädret hmm nu var det ju inget strålande väder längre så jag passade på att baka =)

En gammal favorit fick det bli med lite jordgubbsstyling =)

Passionsfruktstart med jordgubbar (ca 8 personer)

3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g kallt smör i kuber
en nypa salt
1 ägggula
1 msk iskallt vatten

1 dl exotisk juice (koncentrat jo's eller liknande)
1 passionsfrukt
1 dl socker
4 ägg
1 1/2 dl grädde

2-3 passionsfruker

Nyp ihop mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och smör till en smuldeg, tillsätt ägggula och vatten och forma till en mjuk och smidig deg.

Kavla och tryck ut i en form med löstagbar botten, tryck fast degen på kanterna och fäst med hjälp av folie. Låt stå kallt en timme eller 15 minuter i frysen.

Förgrädda pajskalet i nedre delöen av 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.

Värm juicen tillsammans med sockret och innehållet i en passionsfrukst så att det löser sig. Vispa ihop grädde och ägg och sila sedan sedan den ljumna juicen över så att inga kärnor kommer med i. Häll smeten i pajskalet och grädda i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter tills krämen stelnat men fortfarande känns lite dallrig i mitten. Låt svalna lite.

Klyv två till tre passionsfrukter och bred ut över pajen, dekorera med några halva jordgubbar och klart - bara att servera och njuta!

Om du vill kan du även servera med lite vispad grädde men jag tycker det räcker med pajen precis som den är. Syrligt och sött i en ljuv kombination.
 
 

 

 


 


 



Det är sommar på västkusten

och det innebär såklart färsk makrill...

I helgens underbara väder passade vi självklart på att grilla och då svärfar var vänligt nog att dra upp lite makrillar så blev det grillade makrillar...

Filéeade och klara packade vi in dem i folie med salt, peppar och citron. Serverad med grillad potatis med fetaost.






Halv 6 hos S... Tema: Sommar

Igår var det en av våra underbara halv sex middagar. Värdinnan för kvällen var S och det var en super lyckad kväll, vilket resulterat en mindre energifylld jag idag =)

Bjuder helt enkelt bara på lite insperationsbilder och gårdagens meny:

Färska rödbetor, tunt skivade med ungsbakad chevre och timjans honung

Grönpeppargryta med potatistortilla

Chokladtryffel




Fördrink: Strawberrydaiquiri



Den glada dukningen med varje gäst's respektive färg =)


 
 


Den läckra förrätten som höjdes till skyrana med hjälp av honungen.





Potatistortilla med chevré



Ljuvligt mört kött i grytan..






RSS 2.0