En halloween middag

Den traditionella halloween natten infaller egentligen imorgon, den 31:e oktober. Men vi passade på att halloween dinera ikväll istället =) 
Denna rätt brukar jag oftast laga runt denna tiden på året även om det hade varit minst lika gott när som helst annars. 

Svart pasta med saffran och skaldjurssås

2 st Scharlottenlökar
2 Vitlösklyftor
2 Burkar kräftstjärtar
2 dl skaldjursfond (Egenkokad/tärning utlöst i vatten eller liknande)
1 Röd paprika
1 pkt saffran
2 dl lätt creme fraische
1 dl grädde
Cayennepeppar
Paprika pulver
Salt 
Svartpeppar

Svart Pasta


Hacka lök och vitlök och strimla & tärna paprikan. Fräs lök, vitlök, paprika i lite smör och tillsätt buljongen. Krydda med cayenne, paprika och saffran och smaka av, Var inte för feg med kryddorna, rätten skall vara ganska het. Låt allt puttra i ca 5 minuter.
Klicka i crème fraiche och grädden. Låt koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av på nytt med salt och nymald svartpeppar
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Precis innan rätten ska serveras; tillsätt kräftstjärtarna och låt allt bli varmt.


En premiär, ett fynd och ett tips!

I torsdag var det nypreimär för butiken Villa Berga i Stenungssund, de öppnade i nya lokaler och hade det perfekta erbjudandet med 20 % på allt.

Så på lunchen passade jag på att besöka butiken och ni tror väl inte jag kunde låta bli att köpa något? Nej, helt riktigt, kom hem med dessa otroligt fina grytunderläggen. Helt prefekta, en stor och en liten.

Sen blev det lite annat oxå men det är julklappar (japp, ni läste rätt, julklappslistan har redn börjat betas av...)

Har ni vägarna förbi stenungsund så passa på att besöka butiken, det finns mycket fint att titta på där!




En massa frukostbriocher

Jag ser att det har varit dåligt med uppdateringar här det senaste, uppenbarligen har mina inlägg jag bloggat från mobilen försvunnit i cyberspace. Får återkomma med de senare.

Äntligen är det lördag och helg, helg innebär ju alltid helfrukost och idag lyxade vi till det med frukostbriocher.

Briocher är små franksa bröd som är en blandning mellan bröd och bulle, de påminner om scones i smaken men är lite mer brödaktiga om ni fårstår vad jag menar.

Gott är det i alla fall!!! Gärna med en god marmelad eller smör och ost!

Briocher ca 15-20 st

1 dl mjölk
25 g jäst
1 krm salt
5 1/2 dl mjöl
100 g smör
1 1/2 tsk socker
2 ägg

+
1 ägg till pensling

Värm mjölken till fingervarmt, smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken, tillsätt salt och kanppt hälften av mjölet, arbeta ihop till en lös deg och låt jäsa ca 30 minuter. Rör smör och socker mjukt och arbeta sedan in det i degen tillsammans med äggen, och sist restena v mjölet.
Knåda degen förhand och rulla sedan runda bullar av dem, ca 20 st stora och tjugo små.

Lägg dem i småbrödsformar med den lilla kulan ovanpå och låt jäsa ytterligare en gång, ca 30 minuter. Pensla sedan med ägget och grädda 10 minuter i 225 gradig ugn.






Heta järpar...

Heta järpar, lika enkelt som det låter. Genom att spica upp 400 g nötfärs med 1 dl ajvar relish får du heta underbara järpar att avnjuta med rostade grönsaker och en het sås eller varför inte bara creme fraish chili/paprika.

Gott, enkelt och värmande!




En smördegsinbakad fläskfilé med kantarellstuvning

Efter ett röjande i frysen kam jag fram till att lördagsmiddagen fick bli detta, en smördegsinbakad fläskfilée fylld med kantarellstuvning. Serverad med ris och lite rödvinsinkokta kantareller. (just de rödvinsinkokta kantarellerna fick mer en lila nyans så de går jag inte in på något mer- även om smaken var god!)

1 fläskfilé
smördeg
1 pkt kanteller, ca 200g
1 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 msk mjöl
2 st scharlottenlök
riven västerbottenost
smör
salt, svart och vitpeppar

Putsa och helstek fläskfilen med salt och peppar några minuter på var sida, låt ligga kvar i pannan på eftervärme, täkt med folié.

Smörstek löken tillsammans med kantarellerna, sikta mjölet över och tillsätt creme fraishen och grädden. Låt koka hop till en stuvning och tillsätt den rivna osten. Smaka av med salt och peppar.

Kavla ut smördegen, skär filen i tjocka skivor oxh lägg upp på smördegen med stuvning mellan varje skiva. Nyp ihop smördegen runt fläskfilen och stuvningen. Pensla med ett vispat ägg.
Grädda i ugn 200grader i ca 30 minuter till den fått fin färg. 

Servera med ris och tex rödvinssås.








En het kyckling och pärongryta

Trots en inflamation i handleden (upplysningsvis är det svårt att växla med vänsterhanden) är inspirationen tillbaka.

Gårdagens kväll tillbringade jag med att bjuda min fina granne på middag. Och som vanligt har jag snöat in på päron i maten. Hittade för inte så längesedan detta recept hos Charlotte vilket har stått på testlistan sedan dess. Här är receptet med lite små förändringar.

Resulatatet var över förväntan, ett underbart recept som definitivt kommer att lagas flera gånger här hemma!


Kycklinggryta med päron

2 stora päron (lite fastare) i klyftor
smör
rörsocker
500 g kycklingfilé
4 dl creme fraiche
salt, kvarnmalen grovpeppar
hackad mynta (ca 1/2 dl)

Marinad
2 vitlöksklyftor
2 msk kyckling buljong
1 msk riven färsk ingefära ( tips!!! Lägg den färska ingefäran i frysen så är det lättare att riva den)
1 chili, urkärnad och delade på mitten
lite soya

Strimla kycklingfiléerna på längden. Lägg kycklingen i en marinad gjord på pressadvitlök, chili, ingefära, soya och buljong  i minst 1 timme (kan absolut ligga längre för mörare och mer intensiv smak)
Skär päronen i klyftor och stek i en het panna med smör och socker. När de har fått fin färg och är genomstekta så lägger du den åt sidan.
Häll kyckligen med den lilla marianden som är kvar ner i stekpanna och stek hastigt i smör innan du tillsätt creme fraishen. Låt koka ihop och smaka av med salt, peppar och soya. Chilin skall bara ge smak, så den är bara att plocka ur vid serveringen.

Garnera med hackad mynta och servera med kokt ris eller färsk pasta.




En chokladkräm med chili och hallon

Att choklad och hallon är gott ihop vet de flesta, en hel del har även smakat choklad och chili ihop (det finns ju så många olika smaksatta choklader) Men att smaka choklad, chili och hallon samtidigt har nog inte alla gjort, nu är det dags!

I denna mjuka underbart lena chokladkrämen kommer så väl hettan i chilin fram som sötman i hallonen. Reslutatet: En smakexplosion i munnen.

Bara så underbart gott!

för 6 -7 portioner ( det behövs inte så mkt för denna är ganska så mäktig)

3 dl grädde
300 g mörk choklad
1 äggula
1,5 msk smör
2 tsk vaniljsocker
1/4 chilifrukt, hackad i små små bitar
12 färska hallon


färska hallon till garneringen
100 g mörskchoklad med chilismak

Värm grädden på medelhög värme, låt skjuda upp och någon minut till och tag sedan av plattan. Häll sedan i den hackade chokladen och rör kraftigt runt tills chokladen smält.

Mosa ihop de färska hallonen och blanda med chilibitarna och vaniljsockret. Tillsätt äggula i chokladen, sedan smöret och sist hallonblandningen.

Häll upp i små glas eller skålar och låt stå kallt ca 1 timme

Garnera med färska hallon och hyvlad chilichoklad.

Servera! 
  




En saknad av inspiration...

Tröttare än tröttast... Mitt i veckan och energin är slut, så jag bjuder på en inspirerande bild efter en helgfrukost jag just nu drömmer efter. Man borde alltid få ha sovmorgon...

Nu skall jag krypa upp i sängen, inspireras av lite mat-tv och sedan sova...


En Citronmousse som heter duga...

Nyligen testade jag att göra om passionsfruktsmoussen till en citron mousse, vilket fungerade alldels utmärkt, den blev sylig men ändå mjuk i smaken, tror dessutom att den hade gjort sig perfekt i en tårta som tårtfyllning - bara att testa vid lämpligt tillfälle =)

Receptet hittar du här och istället för 12 passionsfruker tog jag en och en halv citron.




En päron och chevré canneloni

Jag har sagt det tidigare och kommer säga det igen. Laga mat med päron!

Jag ser allt fler rätter och recept som innehåller päron och då jag tycker det är otroligt gott i mat så kommer jag testa och efterapa allt jag ser. Under skottlands resan åt en vi en lyxigare måltid på en italiens restaurang där jag valde en slags pasta som påminnde om tortellini fast det var i form av pasta påsar (låter hur knepigt som helst och kameran hade jag inte med mig så ni får ta mitt ord på det) fyllda med präon och chevre, serverad i en gräddsås med rostade valnötter och flingsalt. D E T  V A R  S Å  G O T T!!!

Igår tänkte jag göra en liknande rätt, men då jag saknar pastamaskin (inbillarar mig att det blir lättare då) så hoppade jag påsformen och gjorde det i form av canneloni. Fungerade fin fint!!

drygt 1/2 pkt färska lasangeplattor (jag använde 4 plattor som jag delade på mitten)
1 grovrivet päron, lite fastatare i konsistensen
1 pkt bredbar chevre
1 näve valnötter - "krossade" lite lätt med handen 
lite olivolja
1 - 1 1/2 dl grädde
flingsalt

Skär lasangplattorna till två delar. Blanda det grovrivna päronet med chevreosten och lägg en klick på varje pastaplatta. Rulla ihop och lägg i ungsfast form. Häll över grädden och de krossade valnötterna. Ringla lite olivolja ovanpå.
 
Grädda i 20 minuter 150 grader och sedan 5 minuter 200 grader (kan säker köras på hödre värme kortare tid men jag hade knäckebrödsplåten inne samtidigt så that's why =)

Strö flingsalt ovanpå och servera. 
Är fullkomligt kär i den söta smaken från päronen tillsammans med den lite strävare chevrén. Testa, testa och testa!!! 


Ett kopierat knäcke...

Hittade detta recept hos A plate of cupcakes

Det lät så himla gott att jag bara var tvungen att testa. Och gott var det! Även om jag kanske gör lite förändringar till nästa gång...

1 plåt tunt knäckebröd

2 dl majs mjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfröm
1/2 dl linfrön
1/2 dl olivolja
2 1/2 dl kokande vatten

+ flingsalt

Rör ihop de torra varorna och rör sedan ner olivoljan, tills det fördelat det till en smulig deg, häll över det kokande vattnet och rör, rör och rör. Lägg sedan upp på en bakplåt. Jag tog min bakkalvel i hårdplast till hjälp, smorde in den i olivolja och kavalde ut degan tunnt över en bakplåt. Det känndes dock som om man skulle kunna kavla ännu tunnar - skall testa nästa gång.

Grädda i 150 grader varm ugn i ca 1 timme

Strö lite flingsalt över och låt svalna



Ett bloggtips

Min fina och duktiga vän Maria har börjat blogga och då kan jag inte anant än att tipsa om hennes underbara och inspirerande blogg.

Efter att ha sett de senaste mästerverkan så går jag bara och väntar på nästa inbjudan att få smaka godsakerna! Det är helt klart en förlust att vi fortfarnade inte bor grannar - då hade jag varit där varje dag =)
Så ta er en extra minut eller två och kika in här! Väl värt ett besök.


En nyhet i affären

Jag är inte särskillt mycket för halvfabrikat, men samtidigt är jag väldigt nyfiken som person så när jag såg denna nyheten vid söndagens veckahandling kunde jag inte låta bli. 
Och nu har vi testat denna thaigryta med lax. Bara att tillsätta lax enligt receptet.

Själv tillsatte jag lax och broccoli samt lite sweet chili sås och serverade med äggnudlar.

Smaken helt klart godkänt, en mild hetta, men man kan precis som texten på påsen säger, spica till det med lite mer röd curry pasta.

Måste nog noteras att när man öppnar påsen ser det väldigt lite ut, det blev var mer än vad det såg ut när laxen tillkom, men skulle nog säga att istället för 4 personer är det mer lagon med 3-4 personer. Beroende på hur mycket man har till.

Betyg: 3+

Ett enkelt alternativ när man skall laga mat och har bråttom.




En gratinerad bakpotatis

Till en av helgens härliga måltider passade jag på att testa att gröpa ur bakpotatisen och fylla den med potatismos och sedan gratinera den i ungen. Såg det i en tidning en gång och det såg supergott ut, kan numera intyga att det var minst lika gott!!!

Här serveras det tillsammans med stekt ryggbiff och smörsteka kantareller.

Så nästa gång ni vill lyxa till bakpotatisen hemma vet ni vad ni skall göra =)




En dag för hummerfiske

Idag har jag för allra fösta gången varit med och fiskat hummer... Mycket häftig upplevelse! Vilka djur!

Men är alldels för trött just nu för att berätta om maträtter och annat kul jag har grejat med, skall nu ta mig ett välförtjänt glas vin och krypa upp i soffan istället.

Hummerfångsten?, hela 4 stycken plus några honor som vi fick kasta tillbaka i havet=)











En pannkaksfrukost

Idag hade jag en lååång underbar sovmorgon. Under mornandet (den stunden man ligger kvar i sängen fast man är vaken och slö tittar på tv, surfar på mobilen och uppdaterar sig om världen utanför) blev jag inspirerade av underbara Doris fb-inlägg om pannkakor till frukost, jag var bara tvungen att ta efter. 

Så till frukost åt vi dessa underbara amerikanska pannkakor

Amerikanska pannkakor

2 dl vaniljyoghurt
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker

smör

Vispa först yoghurten tillsammans med äggen, tillsätt sedan bakpulver, mjöl och vaniljsocker. Klicka ut och stek på medelhög värme.

Servera med sirap, och färska bär!

En underbar start på morgonen...




En fredagkväll

Äntligen fredag... Och helg!!!

Lagom till fotbollen äter vi indiskt och avslutar med Ben & Jerrys.

Oftast är jag inte så mkt för färdig produkter eller halvfabrikat men Santa Marias indiska serie är en klar favorit. Så enkelt att fixa ihop och så underbart gott.

Ikbäll serveras det tikka masala med mango chautny blandat med matlagnigs yohurt. Underbart gott.

Härlig fredag kväll på er!!!


En kanelbulles dag...

Japp, den stora dagen, kanelbullens dag är här, och vad gör man om inte bakar lite kanelbullar.

Ända sedan jag för ungefär ett halvår sedan blev bjuden på sjukt goda kanelknutar har jag velat testa att knyta själv och idag var det dags.

Det var inte helt enkelt när man inte vet hur man skall knyta men goda vad de och vackra =)

Kanelknutar ca 24st

75 g smör
1/2 msk kardemumma (mald)
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
7 dl vetemjöl

Fyllning

30 g smör
1/2 strösocker
1 tsk kanel
Ägg till pensling
Pärlsocker

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm tills fingervarmt (ca 37°C). Häll över i en stor bunke och tillsätt jäst. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl (spar lite till utkavling). Arbeta degen smidig tills den släpper från bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa till dubbel storlek i ca 30 minuter.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta.

Blanda ingredienserna till fyllningen och bred ett lager på degplattan. Vik plattan dubbelt och dela degen i jämnstora bitar, ca 1½ cm breda. Gör en skåra för att få två ben och snurra och knyt (har ingen aning om hur detta egentligen skall gå till...)

Låt jäsa under duk i cirka 20 minuter.

Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda i 250g varm ugn i 8-10 minuter




En rosévins risotto med västerbottenostfyllda kycklingfileér

Det här är på tok för lyxig mat för en vanlig söndag, det vet jag, men för det första så var det vanilga riset slut hemma, kantarellerna var redan tinade, den kallröka skinkan låg där i kylen och väntade på att användas och ja... det var vl typ det =)

Läste för ett tag sedan om rosévinkokat ris, och nu när jag inte hade något vanligt ris hemma improviserade jag och gjorde en rosévinsrisotto.

Kycklingfileérna snittade jag och fyllde med västerbottenost, lindade kallrökt skinka runt och sedan ugnen 200g ca 30 minuter.

Risotto gör du enligt nedan:

1 scharlottenlök, fint strimlad
smör/olja
lite kantareller
300 g avarios
1 grönskasbuljongtärning + 1 dl vatten
rosévin ca 2-3 dl
ca 2 dl riven västerbottenost


Börja med att fräsa löken och riset på lågvärme i smör/olja tills riset är blankt och glansigt. Tillsätt den förvälda svampen och lite rosevin. Lös upp buljkongtärningen i vattnet och tilsätt. Forsätt sedan att tillsätta vätska allt eftersom tills risotton är klart, Rör sedan ner den rivna osten och servera!

 


En rockyroad muffins del ett

En rockyroadmuffins, det var precis det jag hittade på ett café i Glasow, och då var jag ju bara tvungen att testa=)
Den såg underbar ut med sina små mini marshmallows och choklad ringlad ovanpå, tyvärr var den bara en enkel chokladmuffins inuti vilket fick mig att vilja göra om.

Så idag gick första försöket. Fyllda av godsaker bakade jag mina Rocky roadmuffins.
Tyvärr blev reslutatet inte vad jag ville - ja, även jag har mindre lyckade bakningar. Dumlen sjönk till botten, jordnötterna försvann och marshmallown brändes...

Inte riktigt som jag hade tänkt mig, men skam den som ger sig, snart kommer ett nytt försök och när jag väl skapat den perfekta rockyroadmuffinsen så lovar jag att bjuda på receptet=)

Så istället visar jag min mobilfotade rockyroadmuffins i Glasow.



En annorlunda tårta

Ett snabbt inlägg efter som jag är på språng, är på väg på kalas och bortsett från present och blomma har jag fixat något lite extra. En liten godis tårta!

Har ju tidigare visat godisblombuketten, här kommer en variant som jag oxå hittat på nätet men glömt var.

Som botten har jag använt oasis (hade helst haft frigolit, men när man kommer på saker lite för sent blir det som det blir) som jag sedan har klätt i godis, då främst godis med papper runt oasiesen, hade det varit frigolit hade det fungerat med lite annt oxå. Det får bli nästa gång =)

Nu skall jag bara fixa mig själv och sedan iväg!

Ha en härlig lördag!!

 


RSS 2.0