Lammfilé med potatis och jordärtmos

Okej, det har visst kommit något i vägen för mitt bloggande - nämligen julen.

Plötsligt förvandlades alla dagarna till nya dagar utan att jag hann göra någonting. Trots att både julklappar och julmarknad var avklarade, var det visst en massa annat som skulle fixas, som de där julkorten. De 12 som var klara redan i oktober förökade inte sig själv utan jag fick vackert sitta tre sena kvällar och fixa. Julbordet med jobbet som visade sig bli till ett bröllop gjorde att en hel helg bara försvann. Pynt, bak, träffa vänner och lite annat och plötsligt var det julafton.

Sen tog det par dagar att vila ut på men nu är jag redo, för nu har vi snart ett helt spännande år framför oss!

 

Om ni minns vår lilla nobelmiddag (som förövrigt hade passat väldigt bra som nyårsmeny) tänkte jag bjuda på de sista recepten…

 

Och till huvudrätt hade vi en fantastiskt god lammfilé (som lammfilé oftast är)

 

Lammfilé med potatis och jordärtsmos

4 personer

500g jordärtskockor

500g potatis

Smör

1 rödlök

Salt, socker

2 msk balsamvinäger

Balsamicosås

800g lammfilé

Smör

Salt & peppar

1 pkt sockerärtor

3 dl späda mangoldblad/grönsallad

 

Skala potatis och jordärtskockor och skär i mindre lika stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa sedan samman med en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Finstrimla rödlöken, salta och sockra och häll sedan på balsamvinägern. Låt stå och dra i ca 20 minuter.

Putsa köttet och stek sedan lätt i smör. Salta och peppra och låt sedan gå färdigt i 175gradig varm ugn tills innerinnertemperaturen är ca 65 grader. Tag ut och låt vila under folie ca 5 minuter innan det skärs upp.

Koka sockerärtorna någon minut i lättsaltat vatten och kyl dem sedan i kallt vatten. Strimla dem grovt och blanda en sallad tillsammans med grönsalladen och den marinerade rödlöken.

Servera!

 

 
Trackback
RSS 2.0