Tiramisù med en hallontwist

Det har inte blivit mycket av uppdateringar här den senaste veckan förklaringen är en mycket hektisk vecka på jobbet och en minst lika hektisk vecka hemma med omålning av huset och allt därtill.
 
Men i fredags gick vi på semester och firade med att bjuda hem ett stort härligt gäng vänner på bbq fest på lördagen.
 
Eftersom desserter är min favorit av allt man kan baka och laga, hade jag spanat in ett recept på tiramisù med hallontwist. Och den smakade precis så gott som jag vill. Kag hade inte ritkigt tid att fixa till det perfekta fotot men den kommer snart att laga igen och då kommer det bli betydligt bättre foton, ni får stå ut med detta så länge=)
 
Tiramisù med en twist
12 personer
 
4 ägg (delad gula och vita)
6 msk floursocker + 2 msk extra
500 g mascarpone
500 g hallon (plocka bort ca 150 g till garnering)
3 dl kallt kaffe
10 tsk kaffelikör
1 pkt savoiardi kex (ladyfingers)
2 tsk kakao
50 g mörk choklad
50 vit cholkad
 
Vispa äggulorna med florsockret tills det blir vitt och pösigt, blanda sedan ner mascarpone osten. Vispa äggvitorna separat och vänd sedan ner dem i äggblandnignen liten bit i taget. Mosa hallonen med de två extra msk florsocker.
Rör samman kaffet med liköret och doppa kexen i kaffeblandingen. Lägg sedan hälfen av kexen i botten av ett lite djupare serveringsfat/form. Täck sedan kexen med hälfen av äggblandningen. Ringla över hallonmosset, lägg på resten av kexen och täck slutligen med resterande av äggblaningen. Pudra över kakaon.
 
Låt vila i kylen minst fyra timmar men gärna över natten. Innan serveringen dekorerar du med resterande hallon och hyvlar över chokladen.
 
Servera!!
 
 

Rengbågstårta my way

Jag har länge drömt om att baka en tårta med blåa bottnar i olika toner.
 
Nu har jag försökt och det gick så där. Lite charmig kanske tårtan kan kallas men inte så lyckad.
 
Vet bara inte var det gick fel, glasyren smakade himelskt, bottnarna var saftiga och fina men ändå blev det pannkaka av allt. Jo egentligen vet jag vad som gick fel bar ainte varför - all glasyr mellan bottnarna flöt ut och hamnade överallt.
Visar ändå lite bilder även om ni får klara er utan recept. Jag skall snart försöka igen och hoppas att det går bättre då. För smaken i sig var det egentligen inget fel på...
 
 

Gräddtårta

En riktig sommarklassiker är gräddtårtan. Här är min varaint på den klassisk gräddtårtan.
 
Mellan vanliga sockerkaksbottnar har jag fyllt med rårörda hallon och krämig daimfluff och därefter har jag rosspritsat grädden runt om och skapt denna vackra tårta!

Något perfekt sockerkaks recept har jag fortfarande inte hittat så utgå efter ert vanliga favoritrecept, jag fortsätter att leta efter det ultimata..
 
Gräddtårta
 
Sockerkaksbottnar i 16 cm diameter
 
Daimfluff
1,5 dl grädde
3 enkeldaim eller 1 1/2 dubbel
 
Rårörda hallon
150 g Hallon
2 msk florsocker
 
3 dl grädde
 
Gör Daimfluffet genom att smälta daimen i grädde på svag värme och låt sedan stå i kylskåp under natten innan det vispas samman till krämigt daimfluff.
Rör ihop hallonen med florsocker. Lägg de rårörda hallonen i bottenlagret, och daimfluffet på andra lagret.
Vispa samman grädden och rosspritsa sedan runt om med hjälp av tyllen M1 ( Skall försöka mig på en how to rosspritsa fram över för att visa men egentligen är det busenkelt!!) 
  
   
 

Svart vinbärsmarmelad

Jag gillar att ta till vara på det som finns, vare sig om det är resterna i kylskåpet eller det som växer och gror i skogen/trädgården.
 
Då vår trädgård ser ut som ett smärre slagfält pga av takbyte - det befinner sig en så där närmare 3000 tegelpannor i trädgården, och de trängs för fullt med gammal läkt, bytta vindskivor, ställningar och en och annan maskin.
Så jag tänkte; Rädda det som räddas kan - och började plocka av de mognande svarta vinbären (vem vet vilken maskin som krossar den busken de närmaste dagarna)
 
Vad kan man då göra av svarta vinbär?
 
Man kan koka saft - väldigt gott men jag dricker sällan saft, så det känns onödigt.
Man kan koka gelé - väldigt gott men något jag sällan äter.
Man kan koka marmelad - och marmelad gillar jag! Tänk er en kall regntyngd höstdag (eller som vädret ser ut nu   en sommardag), En stor kopp te, nybakta scones eller rostat bröd  med smältsmör och en klick marmelad! Det är gudomligt!!
 
Just svartvinbärsmarmelad är lite mindre söt och får en mer syrlig smak vilket jag tycker är supergott. Får mig att minnas frukostarna på hotellet där jag jobbade i London, det serverades alltid Blackcurrant marmelade där på frukostbuffen.
 
Självklart kan detta receptet dubblas eller fyrdubblas men jag gillar att göra i mindre omgångar, det tar nästan ingen tid och man kan göra allt eftersom man plockar in bären. Vill du ha tips på andra marmelader och sylt så testa denna goda rabarber och jordgubbsmarmelad. Har nyligen gjort både en och två nya satser av den!
 
Svart vinbärsmarmelad
 
5 dl svarta vinbär (får gärna slinka ner ett och annat omoget bär - ger bara mer pektin)
2 msk vatten
0,75 -1 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
 
Rensa vinbären och häll upp de i en kastrull, tillsätt vattnet och syltsockret, dela vaniljstången och skrapa ur innehållet och låt alltsammans koka i ca 15-20 minuter. Marmeladen är klar när du kan göra marmeladtestet, dvs lägga en klick på en torr talrik, dra ett finger igenom och flyter inte marmeladen ihop är det klart.
Plocka sedan ur vaniljstången innan marmeladen häll upp i varma torra burkar (låt de tex stå par minuter i 100grader varm ugn innan marmeladen hälls upp)
 
Stäng locket medans marmeladen fortfarande är varm så skapas ett bra vakum i burken. Låt stå kallt och mörkt så håller sig marmeladen närmare ett år i oöppnad burk.
 
 
 
 

Daimfluff

Jag har läst om "fluff" i en himla massa bloggar, fluff är en slags smaksatt grädde i konsistens av mousse. Fluffet kan användas som topping på cupcakes eller som fyllnignar i tårtor.
Jag trodde detta skulle vara på tok för sött för mig, så där lite sötsliskigt, så jag har skjutigt lite på att testa  det men tillslut passade jag på att göra det. Men när jag provsamakade den första satsen och insåg att det var barnsligt gott gick jag all in och fluffade lite här och var =)

Daimfluff
till ca 12 cupcakes
 
3 st dubbeldaim
4,5 dl  vispgrädde
 
Börja med att krossa daimen i mindre bitar, häll upp grädden i en kastrull och häll i daimkrosset. Värm på svag värme, det skall inte koka eller skjuda utan bara sakta värmas. Rör konstant runt tills all daim smält. Ca 10-20 minuter beroende på hur små bitar av daimen du häller ner i grädden.
 
När allt smält samman häll upp en en skål och ställ i kylskåp över natten eller minst 5 timmar. Vispa sedan gräddkrämen fluffig och använd som toping på cupcakes eller som fyllning i tårta.
 
Fluffet skall kunna göras på all möjlig godis, så det är bara att välja favoritgodiset och sätta igång, bilar, marianne godis, toblerone eller kanske gelehallon. Använd fantasin!
 
På bilden nedan har jag toppat vanliga chokladmuffins med denna ljuvliga daimfluff!
 
 
 
 
 
 
 

Kolapannacotta med färska jordgubbar

Pannacotta är som tidigare nämnt bland de enklaste desserter du kan göra, förra helgen hade vi några vänner över på middag och jag passade på att testa detta lite annorlunda pannacotta recept.

Om det var enkelt att göra innan så är det ingenting mot vad det är med detta receptet. Och gott, glöm inte hur gott det blir!

Kolapannacotta med färska jordgubbar
4-6 potioner

2 dl kondenserad mjölk sötad
3 dl grädde
2 gelantinblad
2 tsk vaniljpulver
+ färska jordgubbar

Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka lätt upp grädden och den kondenserade mjölken i en kastrull. När det kokat upp, tag av plattan och vispa ner vaniljpulvret. Rör sedan ner de urkramade gelantinbladen. Häll upp i glas och låt stå kallt ca 3 timmar
 
Servera med skivade färska jordgubbar.
 
Klart!!!
 
 
 
 
 

Choklad och hallonbiskvier

Hembakat är godast brukar man säga och det stämmer, jag är lite svag för chokladbisvkier och när jag i en tidning såg dessa chokladbiskvier med hallonsmörkräm kunde jag inte låta bli att testa.
 
Och de var goda, förvinnande goda även om jag nog får erkänna att orginalet ändå är snäppet godare..
 
Chokladbiskvier med hallonsmörkräm
 
Biskvibottnar
200g mandelmassa
1 äggvita
1/2 dl strösocker

Hallonsmörkräm
125 g mjukt smör
1,2 dl florsocker
ca 100 g hallon

+ 200g mörkchoklad

Riv mandelmassan fint, tillsätt socker och äggvita och blanda ordentligt. Klicka, eller spritsa ut små runda kakor på en plåt. Stora som en femkrona brukar bli lagom, då får du ut ca 20 st.  Grädda kakorna i 175 grader i ca 15 minuter. De ska få lite färg ovanpå, men vara lite sega inuti. Låt svalna. 


Vispa smöret och florsockret krämigt. Häll upp hallonen i en kastrull och koka i ungefär 2 minuter och sila sen hallonen för att få bort alla kärnor. När hallonsaften svalnat häller du försiktigt ned den i smörkrämen och vispar ordentligt. Bred på smörkrämen på bottnarna och låt vila kallt gärna i frysen ca 1 timme.

Smält chokladen över ett vattenbad, doppa de kalla och hårda biskvierna och låt chokladen stelna.

 

 
 

Focaccia bröd

För att inviga min nya kitchenaid bakade jag dessa ljuvligt goda focaccia bröd. Och efter bara en tugga insåg även sambon att kichenaiden var väl värd varenda krona. 
 
Och jag ser fram emot många spännande äventyr med min kökskompis!
 
Receptet nedan ger två två härligt saftiga bröd, och går att smaksätta i alla möjliga olika smaker.
 
Focaccia
2 bröd
 
25 g jäst 
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjölspecial
 
valfri smaksättning + olivolja och flingsalt
 
Smula jästen i bunken och rör ut med lite av det ljumna vattnet. Tillsätt allt utan mjölet, som du rör ner bitvis allra sist. Knåda i maskin eller för hand ca 5 minuter tills degen är smidig. Låt sedan jäsa ca 45 minuter- till dubbel storlek.
 
Stjälp upp på mjölat bord och dela i två delar som knådas och plattas ut till var sin rundel, ca 1-2 cm tjocka. Lägg upp på oljad plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Tryck sedan ner fingrarna i bröden för att bilda små hålor, ringla över olivolja och lägg på vailfri smaksättnign. Eller låt den vara naturella - bara olivolja och flingsalt!
 
Grädda sedan i 220grader varm ugn i ca 10 minuter.
 
 

Matmarknad på läckö slott...

I lördags gjorde vi en liten spontan utflykt till Lidköping och till Läckö slott. Och det visade sig vara matmarknad där och självaste Leif Mannerström var på plats och signerade böcker.
 
Synd bara att vi inte planerade i förväg, då hade vi kanske tänkt på att ta med kontanter. Så istället för att komma hem med en signerad kokbok och en massa goda matvaror fick vi titta och provsmaka en massa gott som jag får köpa någon annanstanns =)
 
 
 
 
 

Smörgåstårta

Detta är nog vad man kan kalla en klassisk svensk rätt, smörgåstårta, egentligen är det en väldigt udda rätt, en gigantisk smörgås fylld med alla möjliga tänkbara pålägg, frukter och grönsaker.
 
När jag var liten var smörgåstårta bland det värsta jag visste. Jag tyckte det smakade vidrigt, och det var just det, kobinationen av alla möjliga smaker som jag inte tyckte passade ihop. Dessutom envisades de flesta av att göra fyllningar med antingen tonfisk eller leverpastej i och det gillade jag absolut inte. Så jag fullkomligt våndades när kalas och smörgåstårta skulle serveras och jag satt där och petade i min lilla bit.
Men jag växte upp och lärde mig att det gick att få god smörgåstårta med fyllnignar som passade ihop och inte bara var ihopslängda, som inte krockade smakmässigt och som faktiskt fick mig att vilja ta en bit till (fast de som innehåler tonfisk går fortfarande bort)
 
När sambon fyllde önskade han sig smörgåstårta till kalaset och det blev det, med fyllnignar som pasade utmärkt ihop smakmässigt ( enligt mig i alla fall och gästerna verkade uppskatta den väldigt mycket!)
 
Smörgåstårta - skaldjur
8- 10 personer
 
12 landgångsskivor (4 +4 +4)
 
 Fyllning  1 "Äggröra"
6 kokta ägg
1,5 dl majonäs
1,5 dl cremefrasich
dijonsenap
salt och peppar
 
Fyllning 2 Skaldjur
4 kokta ägg
1,5 dl majonäs
1,5 dl cremefrasich
1,2 kg frysta räkor - tinade och skalade
1/4 rödlök - finhackad
salt och cayennpeppar
1 dl finhackad gräslök & dill ( 1/2 dl vardera)
några droppar citron
 
Dekoration
majonäs och cremefraich (1 dl majonäs till 1/2 dl creme fraische)
gurka
3 kokta ägg
ostskivor
röktskinka
dill
fäska handskalde räkor
stenbitsrom
citron
röd paprika
 
Rörorna kan med fördel göras kvällen innan monteringen och monteirng kan göras dagen innnan dekorering och servering.
 
Skaldjursröra:
Tina och skala de frysta räkorna, finhacka rödlöken, och koka äggen (hårdkokta). Blanda majonäs och creme fraische, hacka äggen och blanda i ägg, räkor och löken. Hacka gräslöken och dillen. Rör i och smaka av med lite citron, salt och peppar.
 
"Äggröra":
Koka äggen (hårdkokta) blanda majonäs och creme fraische och dijonsenap. Hacka de kokta äggen och rör i. Smaka av med salt och peppar och ev lite dijonsenap.
 
Montera:
Lägg fyra skivor landgångsbröd i botten på en bricka, bred ut äggröran och lägg på nytt lager bröd. Bred på nästa fyllning, skaldjursröran och sedan ett sista lager bröd. (kom ihåg att skära av de tråkig kanterna på brödet)
Plasta in och låt stå tills nästa dag.
 
Dekorera efter behag, jag gjorde så här:
Blanda creme frasichen och majonästen och bred runt om hela tårtan. Skiva gurka och fäst runt om kanten, hacka lite dill och fäst runt om. Rulla skivor av ost och skinka och fäst runt kanten ovanpå, fyll med räkor och skivade / klyftade ägg runt i mitten, dekorera med skivor av citron, gruka och röd paprika. Några skedar med röd stenbitsrom kan läggas ut.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En ny följeslagare!

Jag har inte berättat eller skrivit särskillt mycket om redskap i köket - anldnignen är att min lilla elvisp, inköpt för ynka 299 kr på coop forum har varit min så gott som enda följeslagare de senaste 6 åren...
 
Och det har fungerat utmärkt, visst jag har svurit eller eller två gånger när jag nästan brännt den lilla motorn när jag med hjälp av degkrokarna till den försökt knåda matbröd eller bulldegar (mer bullar än matbröd har det nog blivit...). Jag har gnällt högljudt när jag nästan blir lam i armen efter att ha vispat en marängsmet i närmare 15 minuter för att den skall vispas kall.. De är framförallt dessa stunder jag har drömt om min egna köksmaskin.
 
Jag har sett min vänner, köpa än den ena än den andra vackra köksmaskinen i diverse underbara fina färger.
Och nu är det min tur, den är här - min alldeles egna Kitchen aid. - i min drömfärg - Almond creme!
 
Så jag hälsar min nya följeslagare välkommen medans jag funderar febrilt på vad jag skall inviga maskinen med!
(och min lilla elvisp får vila lite - för den är allt rätt bra och förtjänar lite vila in emellan varven, men så fort jag skall vispa grädden, elller röra ihop något litet får den komma fram igen.)
 

En gudomlig dessert

Jag är svag för söt saker i allmänhet, men nog för att det är gott med tårtor, bullar och kakor så bultar mitt hjärta lite extra för just desserter.
 
Denna desserten är en kombination av helt fantastiska smaker. Ni skulle sett mig under tillagning, smakade av än den ena än den andra delen och ojade mig och krävde att sambon skulle smaka, för var det inte en helt gudomlig smak??? Bästa att smaka lite till....
 
Receptet snappade jag upp från tv - där några vinnande dessertkockar tillagade det hela i tv 4 morgon. Men hur de fick receptet att räcka till 10- 25 (!!!) st är för mig en gåta, receptet räckte till 7, max 7 st. Så lite försent och i panik insåg jag just detta och fick hysteriskt göra en och en halv sats till - jag skulle ju få ihop 16 st ....
 
Det gick och desserten var om möjligt ännu godare i ett än vad alla delar hade smakat var för sig...
 
Gudomlig sommardessert (7 personer)
 
Rabarberkompott
500g rabarber
0,5 g vaniljpulver
125 g socker
4,5 g gelantinblad
 
Maränger
60 g äggvita
120 g socker
grovmald kardemumma efter smak (valfritt)
 
Vanilj chantilly
100 g grädde
100 g creme fraische
1 vaniljstång
35 g florsocker
zest från 1/2 citron
 
Jordgubbar + chokladdekoration
 
Koka rabarberna tillsammans med sockret och vaniljen, lägg gelantinbladen i kallt vatten. När rabarberna kokat sönder och blivit till en mjuk kräm, tag av plattan och lägg i de mjuka och urkarmade gelantinbladen. Låt rabarberkompotten svalna ikylskåp.
Vispa äggvitan i marängen tillsammans med hälften av sockret till en halvfast maräng, tillsätt resten av sockret under fortsatt vispning.Vispa tills marängen är styv nog att kunna spritsas, vänd försiktigt ner kardemummna. Spritsa ut på en plåt och baka av i ca 100 grader tills de är helt torra. (detta görs med fördel dagen innan det skall serveras)
Skrapa ur vaniljfröna ur stången och vispa samman alla ingredienserna till en spritsbar konsistens.
 
Spritsa upp den kalla rabarberkrämen i ett glas, fortsätt med vaniljchantillyn och toppa med maränger, färska jordgubbar och chokladdekoration (jag glömde mina hemma i frysen och kompleterade med nobelss vilket fungerade utmärkt - fast dessa kom inte med på fotot )
 
Servera!!!
 
 
 
 
 

Västerbottenpaj

Bottnarna tar noll och inga minuter att göra och fyllningen är den abslout godaste västerbotten fyllning du kan tänka dig.
 
Så till stundande skaldjursfrossor eller framtida kräftskivor, vet ni vad som skall göras!!
 
Västerbottenpaj
2 små/1 stor
 
Latmajas pajskal
125g smör
3 dl mjöl
1 tsk salt
 
Fyllning
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
3-4 dl riven västerbottenost
salt och peppar
 
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och saltet och rör ihop till pajdeg. Fördela och tryck ut pajdegen i formen/formerna och grädda i 5-10 minuter i 200grader.
 
Vispa äggen med mjölken och grädden, Riv västerbottenosten och saltra och peppra. Blanda ihop allt och fyll pajskalen. Grädda i 200 grader ca 30-40 minuter. (Kortare tid  det är mindre pajer.)
 
 
 

En melon och fetaostsallad

Som förrätt till skaldjursfesten ville vi bjuda på något gott, lätt och sommrigt. Och jag klurade och klurade, för inte så längesedan åt jag en himla god melonsallad, men den kändes lite tung i detta samamnhanget så jag tänkte att jag skulle göra en sommrig variant av den. Och så blev det..
 
Det blev en fullträff, t.o.m när vi hade gått på huvurätten fanns det de som fortfarande la på eller eller två skedar av melonsalladen, bara föra tt det var så gott!
Detta kommer det absolut bjudas på igen. Var så säker!
 
Melon & Fetasot sallad
15 personer
 
1 mindre hel vattenmelon (med fördel kärnfri)
1 honungsmelon
500g festaost i bit
2 påsar ruccola
1 påse pinjenötter
balsamico creme
 
Börja med att skära melonerna i mindre bitar, (lagom snackbitar) Skölj sedan ruccolan och rosta pinjenötterna i en het men torr panna. Varva sedan ruccola, melonbitar, nedsmulad fetaost med pinjenötter i en eller flera stora skålar. Avsluta med att ringa över lite balsamico creme och servera. Låt gärna balsamicon stå framme om någon vill komplettera med mer.
 
Vansinnigt enkelt och makalöst gott!!
 
 
 
 

Skaldjursfest & kalas

Efter en intensiv helg med skaldjursfest igår och kalas idag, är jag helt slut. Har nu krypit upp i soffan med en filt för att se fotbollsfinalen.
 
Bjuder på lite bilder från helgens alla godsaker, så vet ni vilka spännande recept som väntar inom kort...
 
Ha en skön söndagskväll!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0