Fruktglass

 
 Idag fyller sambon år och det skall såklart firas ordentligt. Veckan som gått har jag tillbringat den största delen av min ledig tid i köket med förberedelser och ikväll har vi, precis som föregående år stor skaldjursfest för vänner i en liten sjöbod. Imorgon kommer familj och släkt och firar.
Nu är vi snart i hamn med alla förberedelser och kan börja festa och fira!
 
Medans jag väntar på det sista i köket att bli klart, tar jag tar en välförtjänt paus i solen med en fruktglass.
 
Har sett dessa glassar i diverse bloggar och gillar idéen att det är bara frukt. För på sommarna blir man lätt sugen på glass och vill man då var alite nyttigare är detta ett perfekt alternativ!
 
Jag har mixat 2/3 jordgubbar med 1/3 mango, fyllt formarna och stoppat i frysen.
 
100% frukt 100% gott!!
 
 
 
 

Tapas kväll

Jag är sedan drygt ett år med i något som heter Buzzador, det är chans att få testa olika produkter, både mat, hudvård, elektronik mm. Jag har varit ganska så sellektiv med vilka kampanjer jag velat vara med i men när denna kom så tvekade jag inte.
Farmför allt då det gällde mat och då jag var nyfiken på just dessa produkter.
 
I mitt paket från Buzzador fanns:
Santa Marias tapas serie
Tostaditos
Quesadilla bröd
Mango Mojo
Escabeche
Cherry peppers
Tapas spice mix
 
 
Jag ställde till med en liten tapas bjudning och det upptäkte att det finns en himla många roliga och spännade produkter & smaker i tapas serien . Framförallt gillar jag att det är enkelt att fixa iordning.
 
Speciellt gillade jag Tostaditos som är en slags variant på den vanliga nachosen, denna är mildare och mer som torkade tunnbröd/kex. Tillsammans med mango mojon och skinka var det underbart.
 
En annan ny favorit blev de lite mer smaksatta quesadillasbröden. Mycket godare än vanliga tortillas då dessa är lite heta med chilismak.
 
Det enda jag blev besviken på var mango mojon, trodde den skulle vara godare då jag är väldigt förtjust i mango. Men tostaditosarna och quesadillasbröden var en riktig hit!
 
 
 
Till vänste;, tostaditos med rökt skinka och mango mojo. Till höger; tostaditos med escabeche, brieost och paprikapulver.
 
 
 Cherry peppers fyllda med philladelpia ost, riven ost och lite tapas spice mix
 
 Quesadillas fyllda med philadelphiaost, riven ost och rökt skinka - härligt heta
 
 
Brieost, med bara lite tapaskrydda på - så enkelt och gott!
 

Smaksätta sockerkakan

Testade nyligen att smaksätta en klassiska sockerkakan på lite olika sätt.
 
Alla har vi våra favoritrecept på den klassiska sockerkakan så jag tror att recept är överflödig men skulle ni sakna ett så kommer ett här
 
Klassisk sockerkaka
225 g smör
3 ägg
2,5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Vispa socker och rumsvarmt smör till en pösig smet. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner i smeten. Smöra och bröa en form och häll i smeten. Grädda ca 40 minuter i 175-200 grader varm ugn.
 
Smakvariant 1
Istället för att bröa den smorda formen använder du muscvadosocker, och så trycker du ner ca 100 g vit cholkad i formen innan den stoppas in i ugnen för gräddning. - Servera med färska jordgubbar
 
Smakvariant 2
Tillsätt 1,5 dl rabarberkräm i sockerkakssmeten, du får grädda kakan något längre men får en supersaftig och god kaka- servera med lite lätt vispad grädde.
 
 
Smaksatt med vitchoklad och i en muscvadosockrad form
 
 
Sockerkaka med rabarberkräm i - serverad med en klick grädde är den fantastisk!

 

 

.
 
 

Rabarerglass

För snart ett år sedan fick jag en underbar glassmaskin, tyvärr har den legat nerpackad lite väl länge. Jag skyller på flytten - för det kan man nog skylla på hur länge som helst =)
 
Hur som helst, här om dagen fick jag ett sådant där infall - jag skulle göra rabarberglass. Bara ner och leta igenom de 35 ouppackade lådorna som stod kvar i källaren tills jag hittade maskinen.
 
Sen var det bara att tuta och köra. kan säga att denna glassen går lika bra att göra utan glassmaskin men det tar lite längre tid bara... Det går oxå utmärkt att halvera receptet för en mindre glassmaksin.
 
Rabarberglass med krossade maränger
 
4 äggulor
1 dl socker
2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
1 dl glykossirap
2 dl rabareberkräm
1 dl minimaränger
 
Vispa ihop ägg och socker. Koka upp mjölken, grädden och sirapen. Vispa ner äggsmeten i den varma mjölkblandingen, tillsätt sedan rabarberkrämen. Kyl i vattenbad innan den körs i glassmaskinen, tillsätt på slutet marängerna.
Alternativt kan du lägga smeten i frysen minst 5 timmar, rör om med jämna mellanrum och tillsätt marängerna efter ca 1 - 2 timmar.
 
Servera med färska jordgubbar.
 
 
 
 
 
 
 

Kola och jordgubbstårta

Denna ljuvliga tårta mumsade vi i oss på midsommarafton.
Det är en variant på den kola och banapajen jag gjorde för inte så länge sedan. Och i min mening var denna betydligt godare - gillar jordgubbarnas fräscha sötma till kolans klibbiga söthet.
 
Kola och jordgubbstårta med en citrontwist
 
100g smält smör
200g digestive
1 burk kondenserad mjölk - sötad
1/2 liter jodgubbar
1 dajm
2 dl grädde
1/2 dl citronyoghurt
Några droppar citronsaft
sockerlag gjord på 1 dl vatten 1 dl socker
1 1/2 msk citronlikör
 
Börja med att koka burken med kondenserad mjölk i en vattenfylld kastrull i ca 3-4 timmar (kom ihåg att se till att den hela tiden är täckt med vatten. Kyld därefter burken med kallt vatten innan du öppnar.
Undertiden kolan kokar, Blanda det smälta smöret med finkrossade digestivekex. Pressa i en större springform eller två små pajformer. Ställ i kylskåp.
Dela jordgubbarna i hälften och lägg i sockerlagen som du spetsar med citronlikören. Låt dra några timmar.
Häll upp kolan i pajskalet. Vispa upp grädden med citronyoghurten och några droppar pressad citron. Spritsa ovanpå kolan. Lägg på jordgubbarna och krossa daimen och toppa ovanpå. Servera!
 
 
 
 

Midsommarfirande..

 
Det har inte blivit så mycket inlägg det senaste, anlednignen är den enkla - förkylning. Jag har tillbringat så gott som all min lediga tid till att sova. Sova, jobba, sova, vakna en timme och se på kvällstv sedan sova igen...

Midsommar firades alltså stillsammt hemma i trädgården, och från en halv fem så låg jag i soffan snörvlandes under en filt... Kanske inte det roligste, men det var ganska så mysigt.

Ger er en liten bild så länge så återkommer jag när jag är lite friskare med receptet på den underbart goda jordgubbs och kolatårtan vi mumsade på =)
Hoppas ni alla har haft en underbar midsommar och förhoppningsvis lite friskare än jag!
 

Midsommarbordet är dukat - var? Ute, till ett lätt smattrande regn på taket.

 
 
Sambon gillade årets sillsmak med fläderblom och citron, och försökte intala mig att de var suuupergod, men jag var lite mer skeptsik...
 
  
Och äter man inte sill, är det perfekt med kall kassler istället, passar smakmäsiigt minst lika bra med de vanliga tillbehören =) Gräddfil, gräslök och en klick citronsmör!
 
 
Godaste kola och jordgubbstårtan med en twist av citron!

Macarons

Jag har varit väldigt kluven till fenomenet macarons. Jag har smakat ett antal, både hembakta och köpta, jag har även testat att göra dem själv och även om de reste sig och blev fina i både form och koncistens så var min enda reaktion: sött, på tok för sött!

Nu när jag tillbringade helgen i Stockhom gav jag det ett sista försök. Jag uppsökte macaronernas moder i Sverige, den franska butiken Ladurée som är berömda för sina underbara macaroner.

Då de är ganska dyra, och jag var väldigt osäker på om jag skulle tycka om dem, så vi köpte med två stycken, en citron och en caramel Vi slog oss ner i en park och smakade av dessa bakverk.

Och ja, de var de godaste macaroner jag hittills ätit, inte så söta som andra men kanske lite för söta för min smak ändå. Men jag skall nog ge det ett försök till hemma. Med den syrliga citronen blev det ganska bra...

Så om ni har möjlighet, smaka dessa bakverk på rätt ställe =)

.

 


Äntligen...

I 20 år har jag väntat på detta, dvs sen jag var 12 år gammal.

Min då nyupptäkta idolförälskelse, Johnny Depp, fanns på tv med serien "21 jump street" (som för övrigt blir film just i år, men det är inte det som jag har väntat på i 20 år.) och jag klädde väggarna med plancher på honom och dyrkade allt som hade med honom att göra. På denna tiden fanns inte internet i samma utsträckning som idag så det man ville veta om sina idoler fick man lästa i tidningar. Och det var just så jag hörde talas om att min idolförsälskelse fanns med i en musikvideo.

"Into the great wild open" med Tom Petty and The Heartbreakers.

Jag hade aldrig hört talas om denna grupp eller låt men jag bänkade mig framför MTV i väntan på att se musikvideon (som tur var hade vi MTV) Och tillslut såg jag videon, och plötsligt hade jag en ny musikfavorit. Om jag egentligen föll för musiken från början eller om det var det faktum (för mig, som 12 åring, var det ett fakturm i alla fall) att Johnny Depp bara måste älska denna musiken eftersom han är med i deras muskiviedo och då måste ju musiken vara bra....

Jag började läsa in mig på gruppen, men det var inte så lätt. Ingen jag kände, kände till dem, och det stog inte om dem i Okej tidningarna på jag på den tiden läste. Men tillslut upptäkte jag att en släktings nya man gillade gruppen och han informerade snällt att gruppen bara någon månad tidigare hade spelat i Sverige. Jag var förkrossad, jag hade missat deras spelning!  Jag bestämde mig då för att nästa gång de spelar skulle jag se dem live.

Det tog 20 år för dem att komma tillbaka till Sverige, men igår, i Globen, stod de på scenen i Sverige igen. Och jag var där!!!!!
Det var magiskt, jag tror inte man skall gråta på rockkonserter men det föll en tår från min kind när andra låten startade, "you wreck me". Det underbaraste med hela konserten var att det var inte bara de vanligate låtarna som kom utan en fantstisk blandning av allt det som gjorts -och jag söng med i samtliga, utan kanske en - för jag upptäckte att jag kunde texterna utan och innan....

Jag älskar fortfarande deras musik och har de flesta av alla deras skivor (med tanke på att de har spelat sedan 70-talet så har det blivit en hel del skivor)
Och efter denna spelning är jag glad att jag en gång i tiden hade Johnny Depp som idolförälskelse, för vem vet om jag annars hade lyssnat så mycket på Tom Petty?

För er som inte kan dra er till minnes om ni någonsinn hört någon låt av dem - bör genast undersöka detta - spotify eller youtube och sen kanske ni kan gå och vänta på att han skall återvända till Sverige för en spelning, om han någonsinn kommer tillbaka vill säga - han börjar ju bli till åren....




Repris...

Vissa rätter kräver en repris - så därför tipsar jag åter igen om denna underbart goda rabarberkyckling....

Godaste rätten på våren/sommaren som i söndags åter serverades i vårt hus!




Den klassiska rabarberkrämen

Kräm är väldigt underskattat och så otroligt enkelt och snabbt att göra.

Passade på att göra en sats rabarberkräm i helgen. Perfekt att avnjuta med kall mjölk eller för den som hellre vill - kall grädde.

Tar mindre än 15 minuter från start till färdig kräm!

Rabarberkräm
500g rabarber
4 dl vattten
1 dl socker
3 msk potatismjöl

Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Koka upp vattnet och sockret - lägg i rabarbern och låt koka mjuk i ca 3-4 minuter.
Rör undertiden ut potatismjölet i lite kallt vatten så att det blir en trögflytande vit kräm. När rabarbern kokatihop till en mjuk röra, ta av från plattan och häll sakta i potatismjölsblandningen i rabarbern under tiden du vispar. Ställ tillbaka på plattan och låt bara koka upp. Häll upp i en ren skål och strö socker ovanpå för att undvika att det bildas "skinn" på krämen och låt svalna.

Klart!!



Restips...

För två veckorsedan var vi iväg på en liten minitur till dalslands skogar.

Och jag vill egentligen bara tips om detta vackra resmål.

Det kan kännas lite bakvänt att lämna vackra västkusten mitt högsommarvärmen för att åka in i landet. Men det var så vackert och det gick tom att bada =) - ett snabbt dopp i vänern vid vita sannar blev det...
Natten tillbringade vi på enormt natursköna och mysiga Kroppefjäll där vi åt både en underbar trerätters middag på lördagkvällen och en minst lika god trerätterslunch/middag på söndagen.



Vid dalsland enda glasbruk fanns det en kaffestuga med försvinnande goda våfflor...



Vi stannade även till vid Håverudsakvedukten - magnifikt vackert!
(Här är bildkvaliten lite sämre för mina riktigt fotade bilder var "för bra" för att få plats här - så det fick bli mobilfotot! =)



Amerikanska pannkakor

När man har sovmorgon kan man unna sig en sen och lyxig frukost.

Sambon önskade sig pannkakor och valet föll på det enkla receptet på amerikanska pannkakor ur boken sommar med systrarna von sydow. Jag har tidigare gjort mina amerikanska pannkakor på vaniljyoghurt vilket jag fortfarande tycker är godast, men då det inte alltid finns i kylskåpet är detta receptet ett bra alternativ.

1 ägg
3 dlmjöl
50 smör
3 dl mjölk
3,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
+ smör

Smält smöret och vispa ihop med ägget och mjölken. Rör ihop de torra ingredienserna. Sika ner mjölkblandningen i äggblandningen. Låt gärna smeten vila en stund, har testat att steka direkt men även att låta den vila i kylskåp ca 15 minuter. Får den vila blir pannkakorna lite mer fluffiga. Stek på medelhög värme ca 1-2 min på varje sida.

Glad nationaldag på er!!!






Rabarber och jordgubbspaj

När jag skulle göra min citronspegel till citron och vitchoklad pannacottan här om dagen tänkte jag mig inte för utan hällde av ren vana i muscvadosocker i citronsaften. Självklart blev den blivande citronspegeln inte gul utan brun då och jag fick börja om. Men istället för att slänga den bruna citronsåsen hällde jag i ett par tärnade jordgubbar i och lät det marineras.

Tillsammans med rabarberer blev detta till en fantastiskt god rabarber och jordgubbspaj. Och jag fick äntligen använt min nya fina form. (För som jag har letat efter en just sådan form!! - för den som oxå är sugen på en just sådan form finns de att beställa från Husmodern)

Rabarber och jordgubbspaj

2,5 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
3 msk florsocker

1 citron
0,5 dl muscvadosocker - ljust
ca 1 dl jordgubbar
ca 6-8 smala stänger med rabarber
50 g vit chokladknappar
0,5 dl muscvadosocer - ljust brunt


Skär smöret i kuber och arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, kavla ut den på ett bakplåtspapper med en mjölad kavel och klä en smord form med löstagbar botten, pressa degen väl mot formens kant med hjälp av bakplåtspappret och låt den vila kallt i kylskåp minst 1 timme. Nagga sedan den i botten och grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10-15 minuter. Låt kallna.

Smält sockret tillsammans med saften från 1 citron, skär jordgubbarna i kvartar och låt dem marineras i citronsaften.

Skär ca 1 cm tjocka bitar av rabarberstjälkarna och lägg i botten på pajskalet, häll jordgubbarna med saften ovanpå och stö sedan chokladknapparna och muscvadosockret över.

Grädda i 200 grader varm ugn ca 30 minuter - tills rabarberna blivit mjuk och pajen fått fin färg.

Servera med lite vaniljsås.




Årest första färskpotatis med Citronsmör

När jag ändå är inne på min citronkavalkad -ingen som missat att favoritsmaken är citron? Så hittade jag det perfekta tillbehöret till lax härom dagen.

För vad är godare än laxfilé till färskpotatisen och  - som grädde på moset,  ett försvinnande gott citronsmör!

Citron smör

50 Smör
Salt
1/4 Citron

Värm smöret så att det precis håller ihop men är så mjukt att du med ett finger kan trycka igenom det, Pressa saften från en kvarts citron. Rör ihop i en liten skål med en tesked, krossa lite flingsalt över. Ställ i frysen en tio minuter så att de stelnar till. Servera!

 


Citron och vitchoklad pannacotta med citronspegel

Panna cotta är blande de godaste desserter jag vet, tidigare har ni fått mitt grundrecept på panna cotta som aldrig misslyckas.

Även denna gågngen har jag utgått från det receptet men så ville jag få till en syrlighet i desserten denna gången för att fräcsha till det.
 
Och det lyckades med bravur, så min gamla favorit, vit chockladpannacotta med hallonspegel har fått en konkurrent!!

Vitchoklad och citron pannacotta med citronspegel
4 personer

3 dl grädde
3 msk socker
50 g vit choklad - gärna i knappform
1/2 pressad citron
1,5 blad gelantin

Citronspegel
1 pressad citron
1 dl socker
0,5 ark gelantin

Lägg gelantingbladen i kallt vatten. Koka grädden och sockret så att sokret löser sig, häll i den pressade citronsaften. Tag av från plattan och häll i den vita chokladen. Rör runt så att chokladen smälter.  Krama ur gelantinbladen och lägg ner i grädden. Rör runt så att allt smälter ihop. Låt svalna något och häll sedan upp i dessert skålar.

Låt stå i kylskåp ca 2-3 timmar. Efter två timmar kan du lätt göra citronspegel.

Smält sockret tillsammans med den pressade citronen i kastrull. Blötlägg gelenatingbladet ca 5 minuter, krama ur det och låt det smälta ner i citronsåsen.  Låt svalna något innan det hälls upp på pannacottan. Låt stå kallt en stund till så att citronspegeln stelnar.

Servera!



RSS 2.0