En fisk och skaldjurssoppa


Min goda vän G brukar ofta laga en oerhört god fisk och skaldjurssoppa. Så nu när matlusten börjar infinna sig passade jag på att göra en just sådan soppa.

Dock inhåller henns recept inga mått utan mer ingredienser så det var bara att testa sig fram, och även om jag har mat till en hel vecka framför mig så är jag nöjd. Jag fick mig en riktigt matig och god fisk och skaldjursoppa till middag. Och även om jag bytte ut lite ingredienser då jag inte hade allt hemma blev det riktigt bra.

Fisk och skaldjurssoppa på mitt vis

2 potatisar
3 morötter
1/2 rotselleri
1 pkt torskblock
1 pkt räkor
1 påse saffran
2 scharlottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
5 dl grädde
2,5 dl grönsaksfond
smör

salt och peppar, citron

Skala och hacka potatis, rotselleri och morötter i små fina tärningar. Strimmla löken och fräs den i smör med saffranen och toamtpurén. Tillsätt vinet och rotfrukterna. Tillsätt fonden och låt koka upp, tillsätt sedan grädden och låt rotfrukterna koka mjuka. När rotfrukterna är mjuka tillätt fisken och låt koka klart, toppa med räkorna allra sist.
Smaka av med salt peppar och citron.

Servera med tex rostade brödsticks.






En våffeldag som passerade...

Är fortfarande sjuk, riktigt sjuk. Har nu varit sängliggande i en veckas tid. Besökte Farbror doktorn och han konstaderade lunginflamation. Inte det roligaste att åka på. Så här ligger jag fortfarande och plöjer tvsåpa efter tv såpa i sängen. En absolut favorit är 8:ans Mastercheif Austraila. Tycker de har så mycket bättre upplägg än svenska mästerkocken. Det är utbildningar, individtävlingar mot mästerkockar oh framför allt så lär man sig så mycket mer både som tv tittare men även som deltagare (eller ja, som detagare kan jag inte uttala mig men det verkar så i alla fall.)

Har sett massa spännnade recept jag skulle vilja testa den senaste veckan - skall bara bli frisk först.

Igår var våffeldagen, ni missade väl inte att sätta i er en eller flera våffler? Jag blev jag serverad våffler och lyckades äta hela två st, det är nog matrekord den senaste veckan.



Fortsatt bra vecka på er! 

En ljust och fräsch middag...

Jag trodde jag hade gjort mitt av influensa, men den milda släng som fick mig att tillbringa två heldagar i sängen förra veckan räckte visst inte. Måndag kväll på vår båtförarintygskurs (som jag och sambon läser tillsammans) kännde jag att jag blev yr och fick kraftig frossa. Jag hade hostat väldigt mycket under dagen men det var något mer så vi åkte hem i pausen för att upptäcka att jag hade närmare 39 graders feber. Sen dess har jag legat i sängen, men utan att sova. För om man hostar var femte minut så kraftigt att man måste sätta sig upp var gång blir det inte många minuters sömn. Natten till idag blev det lite bättre, runt halv fem somnade jag och fick sova en hel timme. Har nog aldrig uppskattat sömn så mycket.

Idag har jag till och med lyckats gå utt till vardagsrummet för att sitta i soffan. Så framsteg görs. Febern ligger dock på stadiga 38 grader. Underbart.

Eftersom det nämaste mat jag har kommit de senaster dagarna är lite nyponsoppa med glass ( väldigt gott men kanske inte så inspirerande) bjuder jag på lite bilder från helgen middag hos G.
En middag med tema ljust och fräscht.







Förrätten var halstrad pilgrimsmussla med parmainlindad spariss


 





Till huvudrätt var det en smakrik kyckling satay med en underbar melon och babyspenatssallad toppad med härlig vinägrett



Till dessert blev det en mascarponekräm med bärsås


En söndag på landet...

Söndagskvällen har infunnit sig och jag har dragit igång med att måla om eller rättare sagt bättra på målningen på den vita skänken som står i hallen.
När det plötsligt kom en massa mer ljus på den mot tidigare så upptäkte jag missar i den föregående målnignen, så lite påbätting samt lite igenfyllning av de märken som uppkom i flytten blir det.  Tillsammans med cola och neverstop - finns det en bättre kombination (hm egentligen borde det vara rödvin och neverstop men efter igår känns det betydligt bättre med cola...)?

Helgen har varit fylld av äventyr, allt från auktion där jag mycket lyckligt ropade in en 1800tals skänk som även den skall fixas till,  en underbar lördagkväll med halv åtta hos underbara G middag. Tema - sommarfräscht. med en meny som bestod av;

Förätt: Pilgrimsmussla med parmalindad sparris
Huvudrätt: Kykling satay med vattenmelon och babyspenat
Dessert: Crema al mascarpone con frutta di bosco

Det ni och till detta drack vi nya spännande viner. I mängder. Ett besök på krogen på det och dagen var fulländad.

Idag har dock produktiviteten varlit lite sämre - försökte mig dock på något nytt. Det var dags för våran pysselsöndag och i ett skåp låg en nyligen inropad knyppeldyna. Jag har aldrig i mitt liv tidigare knypplat. Men efter att ha rett ut den pågående knypplingen som satt på dynan insåg jag att det var dumt att börja med en anvanserad knyppling bestående av inte mindre än 48 spolar. Notering till mig själv - köpa handbok i knypling och börja med något enkelt - typ 12 spolar.

Så som ni ser har helgen varit fylld av olika projket och jag är nu trött. Lite mer färg, lite mer cola och sedan avslutar vi med lite fruktsallad och soffhäng =)

Till veckan kommer recepten på de goda rätterna vi gjorde men så länge får ni se lite foton!




Rotfrukter med chevre kräm och grillat

Sedan igår är jag sjuk, den omtalade influensan har slagit till. Det var egentligen inte helt oväntat då sambon legat i hög feber sen i fredags och på det stora hela har jag nog haft tur, febern är inte jättehög, men däremot så snurrar allt så fort jag rör mig så sängläge kombinerat med soffläge är det som gäller. Dessutom har matlusten försvunnit och halsen har problem med att svälja och för att toppa det hela värker varje led som finns i kroppen. Men förövrigt är det ganska okej =)

Som ni förstår blir det inte mycket mat här, i söndags däremot, innan jag nockades av flunsan, fanns matlusten där och till söndagsmiddag serverades grillad fläskfilé med rostade rotfrukter och chevrékräm.

Rostade rotfrukter med chevrékräm
4 personer


3 stora potatis
3 morötter
2 palsternackor
1 paprika
1 rödlök
1 broccolihuvud

1 storbit chevre
1,5 dl creme fraische

honungsglaze

Skala och strimla potatis, morötter och palsternackor. Lägg i ungsfastform och gratinera i ugn ca 250g varm i 30 minuter. Strimla paprikan, skär rödlöken i tunna klyftor och skär ner boccolihuvudet i små buketter. Tillsätt till rotfrukterna de sista 5 - 10 minuterna. Lägg sedna upp serveringsfat och häll lite honungsglaze över.

Rör creme fraischen mjuk i en skål och smula sedan ner chevren i, smaka av med salt och peppar.

Servera med en bit grillat kött eller fågel.
  


 

Creme brulèe med smak av citron

I julklapp fick jag en bruléebrännare som ännu inte kommit till användning, till stor del pga flytten. Men efter att jag nyligen åt en super god creme brulée på en restaurang blev jag sugen på att testa min nya bännare.
Så efter lite letande i de ännu ouppackade lådorna fann jag den och slängde ihop denna supergoda dessert. En klassisk creme brulée med en klick lemoncurd i botten. Syrligt, sött och lent - en underbar kombination.

Creme brulée med smak av citron
4 port

4 msk lenomcurd (köp färdig eller testa detta receptet)
1/2 vaniljstång
2 dl grädde
1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
3 äggulor
1 msk socker

Lägg en msk lemoncurd i varje potionsform, och ställ i kylskåpet.

Dela vaniljstången längs med och skrapa ur innehållet, koka upp innehållet tillsammans med restan av stången och grädde, mjölk och hälften av sockret. Låt svala och plocka upp vaniljstången.

Vispa äggulorna pösigt tillsammns med resten av sockret. Häll sedan sakta i den avsvalnade mjölkblandnigen.

Tag fram formarna i kylskåpet och häll försiktigt över krämen.

Ställ i en hög ungsform och fyll med vatten så att formarna står till hälften i vatten. Ställ in i ugn i 200 grader varmt i ca 40 minuter.

Låt svalna i kylskåp.

Tag fram vid servering och strö över socker som du sedan bränner av med en brulée brännare för att få den krispia ytan. hade ju varit himla snyggt med lite citronmelisn till oxå - så den får ni föreställa er =)





Ett solklart vårtecken

Idag när vi var ute och bekantade oss med omgivningen hittade vi det klockrena vårtecknet... En Tussilago. Äntligen är våren här!!!!



Ha en underbar lördag kväll, här skall det mysas i soffan med ett glas rödvin och lite smågodis till Mellofinal 2012!

En afton i storstaden

Det är precis vad jag skall ha. Strax skall jag prommenrea bort till tågstationen för att möta underbara vännen G på tåget, som tydligen är ersatt med buss, för att sedan tuffa/brumma vidare ner till Göteborg.

Vi skall hinna kolla lite lätt i butiker, ta ett glas vin eller två, äta en god middag och sedan förhoppningsvis skratta gott åt den inrednigsnojan som råder. Vi skall nämligen se Fredrik Lindström (min absoluta favorit) och Henrik Schyffert krogshow "Ljust och fräscht" Som är en fortsättning på boken med just det namnet.

I gårdagens gp kunde man läsa denna recension av shown ljus och fräscht

Hoppas ni har en alldeles underbar fredagkväll!


Ljust&Fräscht-boken (häftad)



En pepparbiff med italiensk potatispuré

Vanligtvis lagar jag inte middag på torsdagar, kärleken jobbar alltid kväll och jag brukar antingen vara upptagen med något annat eller nöja mig en skål med flingor.

Men i morgon kommer jag inte ha bilen till jobbet utan kommer att åka kollektivt, skall nämligen efter jobbet iväg med en väldigt underbar vän på lite äventyr, detta innebär att jag inte kommer kunna åka iväg och handla lunch utan måste alltså ha mat med mig. Så idag när jag skulle vara lat och köpa någon färdig mat att ha till lunch i morgon, passerade jag "kort datumhyllan" och där låg pepparbiffar, nedsänkta till pris som var löjligt billigt och så slog det mig, jag skall laga en riktigt lyxig middag denna torsdag och då få en mycket fin matlåda med mig.

Och lika snabbt som tanken slog mig så hade jag rätten färdig för mig. Ibland så säger det bara klick =)

Pepparbiff med italiensk potatispuré
2 portioner

Pepparbiff

400 g mjölig potatis
0,75 dl varm mjölk
0,75 msk fin olivolja
smör
1/2 dl färskriven fin parmesanost
1 msk rostade pinjenötter (rosta i torrpanna ca 2 minuter)
salt, vit & svartpeppar

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och mixa med en stavmixer eller elvisp, tillsätt drygt hälften av parmesanen, det mesta av olivoljan samt den varma mjölken och de flesta pinjenötterna, smaka av med salt och pepparn.

Stek pepparbiffarna lätt ett par minuter på varje sida så att det fortfarande är lätt rosa innuti.
Lägg upp och häll över restan av olivoljan, strö över resten av parmesanen och pinjenötterna över purén.

Servera pch njut!




En kasslergratäng med fetaost, annanas och rödlök

Jag gillar kassler, det är lite som baccon en riktig smakhöjare med sin sälta. Så varje gång det är extrapris i affären på kassler så passar jag på att köpa med en bit.

Idag var jag sugen på att testa ett nytt recept på kaslergratäng som jag hört om, och tur var väl det för det var en riktig höjdare! Även om kärleken var lite skeptisk i början till att ha i annanasen så åt han med god min och tyckte faktiskt att det fungerade riktigt bra. Så om ni söker ett nytt gott kasslerrecept så testa detta!
 

Kasslergratäng med fetaost, annanas och rödlök
4 personer

1 bit kassler, ca 600g
1 burk ananas i bit
1 liten röd paprika, fint strimlad
2 burkar creme fraiche naturell
1 paket fetaost (gärna i hel bit)
1 rödlök
riven ost
salt
peppar

Skär kasslern i lagom stora bitar och lägg dem i botten av en ungsfastform, fördela ananasen & den fint strimlade paprikan ovanpå. Blanda creme fraiche med smulad fetaost och finhackad rödlök i en skål. Smaka av med salt och peppar och häll sedan ovanpå själva gratängen. Strö över riven ost. Grädda i ca 225 grader tills gratängen fått fin färg.

Servera med ris eller pasta.






En värmade soppa

I dag kände jag mig lite ruggig och frusen och var väldigt sugen på en värmade soppa till middag.

Som ni säker har sett på tv reklamen har Wasa - ni vet de som gör knäckebröd - börjat att baka mjukt bröd oxå, 6 olika sorter och smaker. Och när jag handlade senaste var det provsmakning på de nya brödena. Mycket gott och saftig tyckte jag och handlade glatt två paktet, dessutom hade de en massa bra egenskaper som jag inte lade på minnet, men smaken den gillade jag. Under provsmaknignen småpratade jag lite med provsmaksbiträdet som tipsade om att göra goda krutonger av brödet till just soppor. Perfekt - krutonger it is!

Så reslutatet blev;

Jordärtssoppa med grova brödkrutonger med smak av vitlök och timjan
4 portioner

500 g jordärtskockor
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
Smör
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl grädde
1 krm vitpeppar

4 skivor grovt bröd bakat på surdeg
25 gram smör
1 liten vitlöksklyfta
några kvistar timjan

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar.

Skär brödet i små kuber, hacka vitlöken och timjanen blanda med smöret och fräs i stekpanna, tillsätt brödet och låt det suga upp smöret och smakerna. Låt svalna och torka.

Servera!

Tips! Eftersom det är en del vitlök i bli smaken ganska het, för en mildare variant hoppa över vitlöken.







En grillafton i mars...

Grillat smakar alltid godast - det är en vanlig slogan och jag är väldigt starkt benägen att hålla med.

Vi har redan hunnit grilla ett flertal gånger sedan vi flyttade till huset. Och väldigt passande kom det hem en väska med Caj P olika oljor och marinader. Vid helgens grillning passade vi på att testa denna honungsglace efter att ha marinerat i orginalmarinaden. Kan varmt rekomenderas.


Här har serveras den honungsglazade fläskytterfilén med vanlig klyftpotatis, grönsallad med några droppar honung över och med den godaste av alla såser - pepparsås! Minska bara antalet grönpepparkorn och krydda upp med svartpeppar för en mer pepprigsmak.




 

Ett livstecken....

Bloggen har blivit lidande väldigt mycket det senaste - långa dagar på jobbet i kombination med att städning av den gamla lägenheten, uppackande och allmänt kaos är ursäkten, men nu är jag tillbaks och laddad till tusen =)

Bjuder här på lite bilder från det som är klart i huset så ni får en liten bild av vad vi har åstakommit.


 



Köks & matsalsbordet tillsammans med de nya lamporna som inhandlats på Åhléns



Den väldigt svårmatchande tapeten från Intrade är jag supernöjd med
- Illusion is the first of all pleasures - Oscar Wilde
Här gränsar den av köket & matsalsdelen från hallen






Sovrummet går i mjuka gråa toner med tapeter från Midbec och med vita höga allmogegolvlister och med ett massivt vitlutat trägolv



Även garderoben (som förövrigt är väldigt svårfotograferad) har vitlutat massivit trägolv och en härligt blommig fondtapet från Midbec och garderobsstommar med tillhörande glashyllor som kommer från det glågula varuhuset.

Det är lite av vad som den senaste månaden har åstakommits, nu är jag på banan igen och kommer blogga i samma takt osm tidigare med en blanning av recept och inredning.

Trevlig söndagkväll på er!!! 


RSS 2.0