Happy Spooky Halloween...

 
Idag har jag haft familjen här på lite halloween fika & jag bjöd på dessa läskigt gulliga spindelcupcakes.
 
Jag blev tidigare inspirerad av underbara A's minimöss  så till dagens halloween fika slängde jag ihop dessa söta spindlar. Med hjälp av ett par enkla chokladmuffins, lite grädde smaksatt med kakao, chokladströssel, röda nonstop och lite röda snören hade jag snabbt dessa läskiga spindlarna på bordet =)
 
 
Hoppas ni haft en mysig Halloween!!
 
 
 
 
 
 

Halloween

I morgon är det den 31: oktober och tillika den amerikanska högtiden Halloween.

 

Varje år är det samma förvirring över när man skall fira Halloween, samma irritation från människor som tycker att Halloween och Alla helgona blandas ihop (vilket det görs om man inte vet vad som firas när...) samt de som irriterar sig på vilken väldigt kommersiell högtid Halloween är.

 

Jag gillar att fira, och tar oftast minst tillfälle i akt och hitta på något kul. Och jag brukar varje år ställa till med en halloween middag för mina vänner, då jag tycker att det är ett himla kul tema som man kan göra så mycket roligt på.  I år har det tyvärr inte blivit så, eftersom jag var bortbjuden förra helgen och skall resa bort nu till helgen. Ibland räker tiden helt enkelt inte till. Istället passar jag på att bjuda min familj på en mysig halloween fika i morgon. På självaste halloweenafton!

 

Så idag har pumpan gröpts ut och fixats så att den lyser fint på trappen medans jag blandar ihop skräck och bakverk till en halloweenfika i morgon. Bilder kommer i morgon och senare kanske även lite recept och tips. =)

 

Jagar ni däremot idéer till en halloween middag kan jag tipsa om denna trerätters meny ( pumpa soppa, couscous fylld paprika med kyckling, och chokladganach) som jag bjöd på förra året eller denna favorit.

 

 


Svamppasta

Jag är ju som tidigare nämnt väldigt förtjust i svamp och har alltid hävdat att kantareller är mina favoriter. Men det grunder sig ju på vilka svampar jag tidigare har smakat, vilket jag insett inte är så många…

 

Efter förra helgens kängurumiddag fick jag ju testat lite mer svampar och oj så många goda det finns.

 

Så efter de nya smakfavoriterna slängde jag i ihop denna ljuvligt goda svamppasta.

 

Pasta

50g shitaki, skivad

Torkad karl johansvamp

1 pkt bacon

1 röd paprika, strimlad

½ pakt crème bonjour kantarell smak

½ pkt crème fraiche

1 dl grädde

100 g suger snaps

 

Blötlägg den torkade karl johansvampen i kokande vatten så att den sväller. Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper.  

Stek shitakin tillsammans med den svällda karl johans svampen och tillsätt sedan paprikan. När det är mjukt tillsätt crème bonjouren, crème fraichen och grädden och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar och tillsätt sedan sugersnapsen.

 

Blanda tillsammans med den nykokta pastan och toppa med krossat bacon ovanpå.

 


Stekt kängurufile med krämig majs

Här kommer äntligen receptet från förra helgens halv sex middag. De jag har pratat med har flera gånger frågat var jag har lyckats få tag i kängurukött, för min del var det inga problem. I frysdisken på coop extra fanns det en mängd spännande köttsorter. Så är ni lite modigare så ta en kik där och låt er inspireras! 

 

 

Ca 600g Kängurufilé

2 msk grovhackad timjan

25g torkad karljohansvamp

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

3 * 30g smör hackade i tärningar

Tryffelolja

125m portervin

2 stora Portobello svamp

2 kkp majskorn

2kkp grädde

50g shiitake svamp tunt skivat

1 kkp kalvbuljong

1 stor schalottenlök

1 citron

1 msk hackad bladpersilja

1 kkp Cabernet sauvignon

 

Krydda filéerna med den hackade timjanen, salt, nymald svartpeppar och hälften av den skivade vitlöken.  Låt det vila ca 10-20 minuter. Blötlägg den torkade svampen i ½ kkp kokande vatten till de mjuknat.

 

Lägg majsen tillsammans med grädden i en kastrull tillsammans med resterande av vitlöken.  Låt koka ner till häften under ett lock av bakplåtspapper. Ta sedan hjälp av en stavmixer och mixa det till en puré.

 

Låt den hackade schalottenlöken fräsas mjuk i en kastrull med 30g smör. Tillsätt sedan vinet och låt koka upp, låt sedan sjuda till det blivit en tjockflytande sås. Tillsätt kalvbuljongen och reducera sedan ner ¾.

 

Värm 30 g smör i en stekpanna, tillsätt Portobello svampen och sjud i 1-2 minuter. Tillsätt den blötlagda svampen och sjud i 2-3 minuter. Häll därpå i portvinet och låt det koka bort innan shiitake svampen tillsätts. Avsluta med att hälla över persiljan och pressad citronsaft.

 

Bryn kängurufilen i en stekpanna tillsammans med resterande smör i en stekpanna och låt sedan bli klart i 200g varm ugn tills köttet har en innertemperatur på ca 80grader. Låt sedan vila innan det skärs upp.

 

 
 
 

Tv-rum & läshörna...

 

Jag fick veta bland kommentarerna på ett tidigare inlägg att det önskades lite mer inredningstips och bilder från mitt hem. Så jag tänkte visa lite på vårt omgjorda tv-rum. Gillestuga är ett himla fult ord tycker jag men det var just vad som fanns i huset när vi flyttade in. Som en gigantisk bastu med gulnad panel på väggarna, ett gulnat golv, fejkade brunbetsade takbjälkar samt en minst sagt vidrig gulvit putsad vägg som var så vass att du lätt rev upp huden som du råkade komma när den.

 

Jag har inte riktigt ”före” bilder på denna hemska gillestuga då den aldrig användes av oss, för direkt när vi flyttade in blev det ett avlastningsrum. Vi rev omgående ut de halvt livsfarliga elementen och förvarade högarna med flytt lådor där. Fram i maj började vi med renoveringen. Vi blev ganska snabbt klara men har fortfarande trappan ner att måla om men i övrigt är rummet klart. (Varför är det alltid så att något finns kvar?)

 

Vad vi har gjort är att slipa av det befintliga golvet och sedan vitmålat det. Väggarna är målade med kvistspärr/grundfärg och sedan vitmålade. Taket är ommålat och de tidigare bruna takbjälkar (som inte är äkta) är kvistmålade och sedan målade i en ljusgrå färg och i dem har vi satt in spottbelysning för att få ett bättre ljus. Eftersom det är en källarvåning så är ljusinsläppet inte lika bra som en övervåning men med hjälp av bra belysning och vita väggar upplevs det inte som mörkt eller särskilt källaraktigt.

Den tidigare putsade väggen kläddes in i nya gipsskivor som sedan målades och tapetserades i en ljus tapet.  (ECO - Artist 5625)

 

Dessutom har vi satt in ett nytt element som är betydligt effektivare än de två tidigare samt mindre och snyggare (eftersom det är en källarvåning så är det viktigt med bra värme så att det inte blir och upplevs som rått och kallt). Den öppna spisen fick sig några lager färg, precis som fönsterna fick, taklister och golvlister byttes ut till härliga allmogesliter med vacker profil. Klinkersen framför den öppna spisen (som förövrigt är blockerad då ovanvåningens braskamin är kopplad på samma skorsten) byttes ut och en ny dörr sattes in. (Dörrarna i en källare är oftast lite lägre än standardmåtten vilket gör att de vanliga kedjorna som Bauhaus inte har dörrar som passar. Kan tipsa om att Beijer har snygga svensktillverkade dörrar som är helt rätt i mått och som dessutom inte är mkt dyrare än de andra.)

  

Förra veckan fick vi äntligen hittat ett par fåtöljer som skulle passa in där nere och i veckan hämtade vi hem dem. Det gjorde gott för rummet… Nu återstår bara den platsbyggda bokhyllan som skall komma på plats och så lite tavlor på väggaran och annat fix. Men bjuder på lite bilder på hur man kan förvandla en hemsk gillestuga till ett mysigt tv-rum. (De ”före” bilder som finns är fotade ur beskrivningen av huset från det att vi köpte det men det ger en lite tydligare bild av hur det såg ut.)

 

 

 

 

 

 

 

 


Årets smak

Vad tror vi? Årets smak på julskummet, vinteräpple, hit eller diss?

Jag kan inte riktigt med att öppna påsen än, den har legat i skåpet i snart två veckor och ju mer jag funderar så tror jag faktiskt att det kan vara en hit. Fast samtidigt blev jag besviken på förra årets smak - polka.

Så, någon som vågat sig på att smaka och som kan stilla min nyfikenhet, ge er till känna!
För egentligen är det lite tidigt än, min påse får nog ligga i skåpet ett par veckor till ;)


Nyhet - champangeost

Jag är en sådan som älskar att läsa mattidningar, inredningstidningar, modetidningar eller ja, tidningar i allmänhet. Jag gillar inspirationen som de ger, tipsen och framförallt nyhetstipsen. Alltså där de tipsar om nyheter som kommer.

 

I förrgår bläddrade jag igenom den senast inkomna tidningen när jag får syn på en massa spännande saker på nyhetssidan. Snabbt ropar jag på min sambo (som jobbar som färskvaruchef i en större matbutik) Jag ber och frågar och närmast tigger om att han skall undersöka om de kan ta hem denna vara till butiken.

Dagen efter kommer han hem med just den vara – som det slumpade sig hade han haft ett möte med en säljare för just detta företag dagen efter och då fått med ett smakprov – och jag mumsar för fullt på denna nyhet. Väldigt nöjd får jag säga!

 

För vad kan vara godare än just en champagneost. Smakrik ost med en tydlig men ändå mild smak av champagne. Som den champagneälskare jag är - är jag helt frälst.

På fredag är det jag som dricker bubbel och äter ost. Klockrent!!

 

Så tips till er alla – be era butiker att ta hem denna supergoda ost. Perfekt till både vardagssmörgåsen och ostbrickan. Eller tänk hur gott det hade varit i en champagnerisotto??? Möjligheterna är obegränsade.

 


Grillade limemarinerade räkor med mango salsa

Som förrätt till vår australiensiska temamiddag hade jag valt att köra på barbecuetemat - tyvärr visade den svenska hösten sig inte från sin bästa sida, utan lät regnet stå som spön i backen

Vilket gjorde att grillen på altanen fick vila och grillpannan istället plockades fram.

 

Förrätten var väldigt enkel men samtidigt väldigt smakrik och mjuk. En förrätt skall ju inte vara för stor och man skall absolut inte bli mätt utan istället skall det ge en lockelse i munnen inför nästa rätt. Denna rätt tyckte jag dock personligen var lite för snålt tilltagen. Så till nästa gång skulle jag göra lite små förrändringar i mängderna. Öka antalet räkor från 7 st var – till 10-12, två spett med vardera fem-sex räkor. Samtidigt hade jag ökat mängden mango. Så därför har jag redan justerat mängden i receptet nedan så ni skall få en lite mer lagom förrätt. Inte för mycket utan precis lagom till en förrätt.

 

Grillade limemarinerade räkor med mangosalsa

4 personer

40-48 st färska räkor

1 färsk mango

färsk bladpersilja

1/4 citron- pressad saft

1 lime rivet skal + saft 

150g osaltat smör

1/2 dl torrt vitt vin

1 tsk farinsocker

1 msk riven gul lök

Mixa smöret, löken, sockret, limen och vinet till ett mjukt kryddsmör. Skala räkorna och trä dem på grillspett. Pensla/bred på kryddsmöret och låt sedan vila i kylskåp ca 1 timme.

Skala och tärna mangon, blanda med hackad persilja och citronsaft. Grilla räkspetten ca en minut på var sida  på en grill eller i en grillpanna och servera ovanpå en klick mango salsa.

 

 


Julfeelings...

Jag vill börja med att tacka er alla för er uppmuntran att blanda in mer personliga inslag i bloggen – självklart kommer recept och bakning fortsätta att komma, lägger absolut inte ner det intresset- men det kanske blir fler inlägg och mer varierat. Vi får helt enkelt se…

 

Idag är det 62 dagar kvar till julafton, inte för att jag själv har räknat men de berättade detta med en skräckblandad förtjusning på radion idag. Den ena radioprataren erkände även att han laddat ner en app till telefonen som räknar ner dagarna (Hmm funder starkt på att ladda ner den, kanske skall vänta någon vecka till bara)

 

Jag får nämligen villigt erkänna att jag längtar. Första julklapparna är redan inhandlade, första julkorten är påbörjade (tack vare gårdagens pysselträff) och första nya pyntet är redan inhandlat. Och det känns bra, jag ser verkligen fram emot denna julen. Kanske är det för att det är första julen i huset (det är något speciellt med att julpynta i ett hem för första gången) eller för att förra julen blev lite hafsig (inför en stundande flytt kändes det inte lika roligt att pynta och fixa i lägenheten – allt skulle ju strax därefter packas ner) Och när jag såg första julskyltningen i en butik förra lördagen blev jag som ett barn, ögonen tindra i kapp med alla glansiga kulor medans jag fingrade på typ allt som kom i min väg allt i ackompanjemang till en massa aah, åhhh, nämen titta!!!!

 

Just nu funderar jag febrilt på hur tidigt man kan börja fixa hemma? Har nämligen insett att första advent är sent i år, 2 december. Och jag som gillar när man kan börja redan i mitten/slutet av november med att byta gardiner, plocka fram adventsstakarna och de mer enkla pyntet. Granen och tomtarna får sedan vänta fram till lucia men sen är det fritt fram att pynta järnet.

 

 

 


Tema middag - Down under...

Efter ett lite för långt uppehåll var det i går dags för en tema middag med vårt lilla "Halv sex hos mig" gäng.

Middagen skulle vara hos mig vilket innebär att jag får välja tema, meny och står för inköpen medans gästerna får välja ut var sin flaska finare vin som skall passa till maten, sedan lagar vi maten tillsammans och äter och dricker gott.

Efter mycket funderande så valde jag temat "Down under". Anledningen var att jag ville göra något annorlunda, och vi har redan haft så många roliga teman och goda maträtter och så kom jag ihåg när jag för en 10 år sedan fick smaka kängurukött för första (och enda) gången. Det var delikat!!!

 

Jag klurade länge, googlade och letade recept. För någon som aldrig varit i Australien var det lite svårt att veta vad som kunde passa. Vet inte om det varit så mycket lättare om jag varit där, då min sambo, som ändå varit där i ett år, enda tips var: barbecue och något som lät himla äckligt (någon slags taperad – redan förträngt namnet)

Men tillslut fick jag ihop en meny som jag tycket lät himla gott:

 

Lime och vinmarinerade räkor på grillspett serverat med mangosalsa.

Kängurufilé med majspuré och svampblandning

Aussie mess – en australiensisks version på klassikern Eton mess

 

Och jag kan säga att rätterna överträffade mina förväntningar. Fullkomligt älskade denna menyn!!! Recepten kommer ni själklart få här senare men bjuder idag bara på lite inspirerande bilder.

 

 
 
 

Vad hände?

För många år sedan bloggade jag anonymt på en annan bloggportal. (och nej ingen länk kommer dit då det som står där är väldigt privat) Jag slutade sedan hastigt och lustigt under 2009 då jag beslutade mig för att starta ett nytt kapitel i mitt liv. Efter några år saknade jag bloggandet men ville inte vara anonym längre, ville inte vara så utelämnade som den gamla bloggen varit och jag startade denna bakblogg för att spegla en annan sida av mig.  En bak/mat blogg skiljer sig ganska så mycket mot att vara personlig, skriva om singelliv, shopping, jobb och nöjen.

Idag hittade jag min gamla blogg och kunde inte sluta läsa den (egoistiskt? – Ja!) Jag fascinerades av det liv jag levde då – och ja, ganska mycket har allt ändrat sig sen dess.  Vilka roliga situationer jag hamnade i, vilka människor jag mötte, vilka planer jag hade. Nu, dryga tre år senare har mycket hänt, mycket är helt annorlunda och jag älskar det liv jag lever nu, men det gör inte att jag är mindre glad över att ha levt de liv jag tidigare levde. Jag är glad för alla mina erfarenheter – både de bra och de sämre.

Men vad jag främst insåg när jag läste min gamla blogg var att jag saknar att skriva. Inte bara skriva om recept utan att verkligen skriva om händelser.

Så nu är min fråga, kan man kombinera det utan att det blir för rörigt? Kan jag ha kvar denna blogg och bredda den eller skall jag stänga ner och starta något nytt?

För jag saknar att skriva om vardagsbetraktelser om händelser som lockar till skratt, om saker som gör mig bitter (där kommer den svåra avvägningen, att skriva om bitterhet kan såra andra människor) om det som gör mig glad varje dag och det som får mig att vilja utvecklas… Allt i en salig röra.

För jag gör faktiskt mer än bara lagar mat & bakar... =) 

Just nu målar jag om ett skåp/byrå jag har inbillat mig skall blir perfekt i mitt hobbyrum. Det är alltså mitt nöje denna fredag kväll. I sällskap av ett glas med något gott i och en väldigt nyfiken kattunge står jag med penslarna i högan sky och känner mig sådär inspirernade konstnärlig i väntan på att sambon skall sluta jobbet och komma hem med en massa härligt nykokta räkor (eller ja, vem vet exakt hur nykota de dära "köpe" räkorna egentligen är?)

Den största risken är just nu att innehållet i dricksglaset gör att jag snart har målat om kattungen istället för skåpet.

 Nyfiknaste katten på landet - låt mig presentera Cosmos!


Månadens rosa - brüsselkex

Oktober månad förknippar jag med rosa, rosabandet  och färgen rosa i sig. Har länge varit sugen på att baka småkakor så förra helgen passade jag på att baka dessa söta och rosa kakor.

Skulle egentligen velat ha dem ännu mer rosa, men det får det bli nästa gång. Enkla och goda småkakor är aldrig fel. Och eftersom de är så små kan man äta flera – absolut!!!

Brüsselkex

Ca 50 st

5 dl vetemjöl

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

200 g smör

+ rosafärgat strösocker

Hacka samman alla ingredienserna till en följsam deg. Forma till två rullar med ca 4 cm diameter. Rulla dem i sockret. Lägg dem kallt ca 30 minuter. Skär sedan i skivor som gräddas i 175grader varm ugn ca 10 minuter.

Klart!

  

 


Gratinerade nektarinklyftor med vaniljglass

Jag är en sådan person som älskar att ha ett stort fruktfat hemma fyllt med en massa goda frukter, problem är bara att när man jobbar heltid blir det inte att man äter upp all frukt och att slänga frukt känns så otroligt tråkigt. Så när jag häromdagen såg att nektarinerna kanske hade legat en eller två dagar för länge improviserade jag ihop denna mumsiga dessert. Det går supersnabbt att slänga ihop och är ett perfekt sätt att ta till vara på nektariner som är på väg att bli dåliga.

 

Gratinerade nektarinklyftor med vaniljglass.

Nektariner (1 per person)

1 dl vatten

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

 

Koka upp vattnet och sockret i en socker lag. Skala och klyfta nektarinerna. Lägg den i en ugnssäkerform och häll över sockerlagen. Låt stå i 200g varm ugn ca 5-10 minuter. Servera med vaniljglass.


Malteserspanna cotta de lux..

Det finns desserter och sen finns det desserter. Jag är ju en riktig sucker för just desserter - de slår allt vad bakning, tårtor, förrätter och annat heter.

I somras passade jag på att köpa Daniel Roos underbara dessertbok - desserter med stil! Och jag tror ärligt talat att jag inte har läst en kokbok så mycket som jag har läst den. Den innehåller lite mer avancerade desserter och några väldigt avancerade (de får vänta lite till). Jag bestämde mig förra helgen när vi hade gäster att försöka mig på en av desserterna. - en chokladpanancotta i flera olika lager. För egentligen är inte desserterna så avancerade det är bara det att det är så många delar, moment och olika konsistenser.

Jag fick av tidsbrist göra några små justeringar i desserten och bytte ut chokladkakan mot en annan chokladkaka. Bärgelén fick lite andra bär än originalet och lite annat te men i övrigt så...

Jag skulle kunna tänka mig att göra om detta recept men hade då bytt mot en ljusare choklad då jag tyckte den blev lite för mäktig hade velat ha den mer silkeslen och mjuk i smaken. Bärgelén däremot var ett kul inslag precis som maltesersarna och chokladkakan. Men denna dessert kräver lite planering så läs igenom receptet ett par gånger innan och börja gärna dagen innan den skall serveras.

  
 
Cholkadpannacotta med matlesers och bärgelé (på mitt vis)
4 personer
 
Panna cottan
1/2 gelantinblad
2,5 dl grädde
2 msk socker
150 g mörk choklad 64%
 
Bärgelé
3 genantinblad
1 1/2 dl vatten
2 msk socker
2 msk löste röda frukter
1 1/2 dl bärpuré på hallon, björnbär och blåbär
 
Chokladkaka
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
7 msk kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
175 g smält smör

 + Maltesers & färska bär

 

Panna cotta

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka vispgrädden med sockret och häll det sedan över den hackade chokladen, rör ner den urvridna gelatinet och låt sedan svalan något, innan  du fyller upp drygt hälften av panna cottan i serveringsglasen. Ställ kallt!

Bärgelén (Bör göras dagen innan)

Blötlägg sedan gelatinet för bärgelén. Värm vattnet med sockret till 75 grader och tillsätt sedan tebladen. Låt ligga och sjuda under lock ca 3 minuter och sila sedan bort tebladen. Tillsätt sedan gelatinet och bärpurén. Kyl sedan ner gelén och häll ut den på en silikonmatta eller ett lite kraftigare bakplåtspapper i en form och frys det snabbt eller låt vila i kylen 1 dygn. Stansa sedan ut cirklar med gelé.

 Chokladkaka

Vispa ägg och socker. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i långpanna
med bakplåtspapper. Grädda 10-12 minuter på 225 grader.

Sammansättning;

På den upplagda panna cottan läggs ett lager med maltesers, sedan en bit av chokladkakan en bit bärgelé och sedan fyller du på med mer panna cotta. Ställ sedan i kylen någon timme innan servering och dekorera sist med färska bär och mer maltesers.

 
 
 
 
 

RSS 2.0