Snabba påskfikan

Igår tillbringade jag ett antal timmar i köket med att förbereda middag och dessert. Och när en hälig kompis kom över på lite eftermiddagsfika var kvällens dessert ca 3 timmar från färdig och jag improviserade snabbt ihop en snabbfika istället.
 
Det här är bland det snabbaste man kan slänga ihop och man kan variera med allahanda smaker och utefter vad man har hemma - bara man har lite smördeg vill säga =)
 
 
Jordgubbsflarn med mascarpone och limekräm
 
 
Smördeg (ca 2 frysta plattor till fyra personer eller utskurna från en färsk smördeg (7 * 10cm.)
några jordgubbar
lite råsocker
lite riven vit choklad
 
 
Mascarpone
Grädde
Lime
Honung
Vaniljsocker/urskrapad vaniljstång
 
 
 
Skiva jordgubbarna och lägg på smördegsplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt så att det bildas som en ram av smördeg. Stö över lite råsocker och hyvla över lite vit choklad. Grädda ca 5-10 minuter i 180g varm ugn.
Vispa ihop några msk mascarpone med lite grädde, smaka av med honung, vaniljsocker, limesaft samt lite limezest.
 
 
Servera flarnen ljumna med en klick mascarponekräm.
 
 
 
 
 

Äggvåfflor och våffeltopping

Tidigare i veckan var det ju våffeldagen, självklart var jag inte sämre än att jag slängde ihop en massa goda våfflor till kvällsmat.

Nu finns det ju en himla massa olika varianter på våfflor, jag har tidigare bjudit på det enklaste och godaste recept på frasvåfflor jag kan hitta.

 

Men egentligen är jag uppväxt på äggvåfflor istället för frasvåfflor. Vilket gjorde att jag fullkomligt älskade frasvåfflor när jag upptäckte skillnaden.

Men nu har jag liksom gått tillbaka i mitt tyckande och uppskattar äggvåfflorna lite mer...

Äggvåfflor är lite segare, lite matigare och kanske lite godare?

 

Klassiska äggvåfflor

 

150g smör

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 salt

2 ägg

5 dl mjölk

 

Börja med att smälta smöret och låt sedan det svalna. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Sikta ner de torra ingredienserna i mjölken och rör till en jämn smet. Tillsätt det smälta smöret och vispa sist ner äggen, ett i taget.

 

En väldigt god variant på detta recept är att röra i lite mald choklad (jag sprang på en påse mald choklad utomlands vilket ger en fin mild chokladsmak) alternativt finriven choklad eller kakao. Då får man goda härliga chokladvåfflor som är supergoda med lite kolasås (kokt kondenserad mjölk), banan och grädde.

 

Andra goda tillbehör till våfflorna är lemoncurd och grädde, färsk kiwi och grädde, klassiskt med drottningsylt och grädde eller min absoluta favorit, hjortronsylt och grädde!

 
 
 
 
Chokladvåffla med kola, grädde och jordgubbar
 
Med lemoncurd och grädde
 
Favoriten med hjortronsylt
 
 
Goda tillbehör till våfflor!
 
 
 
 
 
 

Pastarullar med skinka och zuccini

Nya och lättlagade vardagsmaträtter är ju alltid eftertraktat. Därför blev jag himla glad när jag nyligen sprang på detta enkla vardagsrecept.

 

Pastarullar med skinka och zucchini

4 personer

 

1 pkt färska lassangeplattor

1 zucchini

150 g Philadelphiaost

240g rökt skinka

1 burk pastasås/tomatsås

2 mozzarellaostar

 

Börja med att hyvla zucchini med hjälp av en osthyvel (hyvla längs med zucchinin), Bred sedan philadelphiaosten på pastaplattorna, lägg den hyvlade zucchinin på plattorna och sedan den rökta skinkan ovan på zucchinin (ca 2 skivor rökt skinka per pastaplatta)

 Rulla ihop pastaplattorna från kortsidorna till rullar och lägg den ni en smord form med skarvarna nedåt. Häll pastasåsen över alltihopa och smula sedan mozzarellan över allt innan det ställs in i 200grader varm ugn i ca 20 minuter.

 

Servera!

 
 
 
 
 
 
 

Citronkakor med hallonsylt

Jag är som tidigare nämnt oerhört förtjust i citron. Det mesta med citron är fantastiskt gott och nyligen bakade jag dessa härliga citronkakor med hallonsylt. För tänk er den härliga kombinationen av frasiga småkakor med smak av citron som bryts av med söt härlig hallonsmak.

Jag har fortfarande en låda i frysen med några få kakor kvar - perfekt att ta fram och tina dem allt eftersom det vankas fikabesök (tyckte inte de höll sig lika bra i tätslutande burk som i frysen)

 

Citronkakor med hallonsylt

ca 40 st

 

1 tsk bikarbonat

1/2 tsk bakpulver

1 krm salt

3 3/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver

1 ägg

1 citron

250g rumsvarmt smör

8 dl vetemjöl

 

+ hallonsylt

 

Sätt på ugnen på 180 grader och blanda ihop bikarbonat, bakpulver, salt, strösocker, vaniljpulver samt ägget i en bunke. Riv sedan skalet på citronen och pressa i saften. Blanda runt.

Sikta sedan i mjölet och nyp sedan ihop allt tillsammans med smöret tills du får en smidig deg. Dela degen i två delar och rulla ut till två rullar. Dela varje rulle i ca 20-22 bollar som sedan trycks ut till plattor med en liten håla på mitten.

Lägg på bakplåtspapper och klicka i en klick hallonsylt i hålan.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10- 13 minuter.

 
 
 
 
 
 

Ursäkt och påskstart

Jag får nog börja med att be om ursäkt för den väldigt långa bloggpaus som blivit. Över en månad... Jag önskar nästan att jag kunde skylla på att jag varit sjuk (men ett par dagars halsont kan knappast förklara drygt en månads bloggtystnad.)

 

Orsaken är att min ork tog slut - som jag tidigare nämnt har vi hållit på med en stor badrumsrenovering. Badrummet var beräknat klart i slutet av januari. Men efter en tuff start med massa problem trodde jag i alla min ödmjukhet att det i alla fall skulle vara klart i mitten av februari, men då tydligen alla badrumsgudarans makter har arbetat mot oss och allt som kan gå fel har gått fel slog den stora oturen till när allt var färdigkaklat och allt bara skulle kopplas på. Och badrummet blev stillastående i dryga månaden i väntan på specialistkunskap skulle komma och felsöka. I går var det slutligen åtgärdat, omkaklat och äntligen kopplades toalett och handfat in. (Allt är inte klart - nya måttanpassade duschväggar är beställda och duschen skall kopplas in, men vi har en användbar toalett!)

 

Det ger 3 månader utan ett fungerande badrum. 3 månader med att duscha i en provisorisks dusch i tvättstugan, borsta tänderna i köket, sminka sig i garderoben och en mulltoalett ståendes provisoriskt i tvättstugan. Inte det mest ulitmala, framförallt om man som jag - som nu släpper den stora nyheten - är mer eller mindre höggravid. (Nu dryga månaden kvar till bf) Så jag hoppas ni har förståelse för den långa tystnad som varit.

 

Men nu är det påsk, massa ledig tid, massa recept och massa godsaker! Så tack för att ni ändå tittat in och inte glömt mig - nu är jag tillbaka!

 

 

 

RSS 2.0