Kantarell lasagne

Med en liten herre i familjen har det inte blivit några svampturer denna höst, men som tur är har man en väldigt snäll far som plockar lite av skogensguld till mig. Japp, mycket lyckligt lottad är jag - för det finns så mkt gott att tillaga med kantarellerna.
 
Nyligen såg jag på tv om en kantarell lasagne. Så det fick vi ju testa - ett perfekt vegetariskt alternativ eller för att ha en "meat free" dag i veckan.
 

Ingredienser

 

1 pkt färska lasagneplattor

500g ricotta

150g färskriven ost av lite starkare sort ex. lagrad prästost, västerbottenost eller parmesan

500g kantareller

150g färsk spenat

1 gul lök (finhackad)

3 vitlöksklyftor (finhackade)

2 dl grädde

Smör, salt, peppar, olivolja

 

Spola de färska lassangeplattorna under varmvatten så att de blir mjuka och följsamma (så spricker de inte) och smid in dem i olja. Skär kantarellerna i mindre bitar och fräs dem i panna tillsammans med den hackade löken och smör.

Tillsätt sedan spenaten och grädden och låt koka ihop. Ta 2/3 av osten och blanda med ricottan i en bunke, rör sedan i den stekta svampen. Varva sedan svampen och lassangeplattorna i en ugnssäkerform. Avsluta med den sista delen riven ost ovanpå.

Gratinera i 230 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. Servera!

 

 

Björnbärspannacotta med vit chokladsås

 

Detta är andra sommaren som vi bor i huset och jag har nu ganska bra koll på vart de bästa björnbären växer, hela området är nämligen ett björnbärsparadis!

 

Så när vi hade ett par goda vänner över på middag i somras passade jag på att bjuda på björnbärspannacotta med vitchokladsås. En fantastisk god dessert!

 

Björnbärspannacotta med vit chokladsås

Ca 6 port.

 

Björnbärspannacotta

2 gelantinblad

1 st vaniljstång

5 dl grädde

0,5 dl strösocker

1 dl björnbär

 

Vitchokladsås

 

1 dl vispgrädde

50 g vitchoklad

 

Limebjörnbär

 

12 björnbär

1 st lime

1 msk socker

 

Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Häll upp grädde och socker i en kastrull och skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt till grädden. Låt sjuda på låg värme ca 3 minuter. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den varma grädden. Häll sedan i björnbären och mixa allt till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. Ställ kallt i kylskåp ca 1-2 timmar.

 

Värm grädden till den vita chokladsåsen och rör sedan ut chokladen i grädden. Låt svalna något innan den hälls över pannacottan. Låt sedan stå i kylskåp minst 3 timmar men kan utan problem stå över natten.

 

Pressa ut lite limesaft och blanda med sockret, finrivet limeskalet och blanda i det tillsammans med björnbären. Lägg ett par marinerade björnbär på varje pannacotta innan servering.

 

 
 
 

Italiensk pasta med pancetta

I somras besökte Internationall food steet market  vår lilla stad och självklart avlade jag ett besök (egentligen blev det två besök – var så imponerad efter första besöket att det fick bli ett återbesök dagen efter.)

Jag kom hem med en massa fantastiska goda saker från världens alla hörn. Bland annat impulsköpte jag en bit italiensk pancetta. Och först några dagar senare då sambon nyfiket frågade vad för spännande planer jag hade för pancetta så insåg jag att jag hade inga planer.

Jag har aldrig köpt pancetta tidigare och hade ingen större erfarenhet av det. Men efter att ha läst på lite och googlat runt insåg jag att det fick bli en Italiensk pasta rätt. – Och det var ett utmärkt val. Fantastiskt gott! Så om ni råkar impulsköpa en bit pancetta så kan jag rekommendera detta:

 

(Och har ni några andra pancetta tips så mottar jag dem tacksamt, denna lilla delikatess skall testas fler gånger! Utan tvekan! )

 

Italiensk pasta med pancetta

4 personer

400 g pasta, tex mezze maniche

1 gul lök, hackad

2 vitlöksklyftor, hackade

1 morot, tärnad

olivolja

1 paket krossade tomater (500 g)

1 dl vatten

1 msk balsamvinäger

1/2 grönsaksbuljongtärning

1 tsk oregano

salt och nymalen svartpeppar

1 msk honung

200 g pancetta (alt bacon eller rimmat sidfläsk)

riven parmesanost

 

Koka pastan. Fräs lök, vitlök och morot i en kastrull tillsammans med olivoljan tills den blir mjuk. Tillsätt sedan tomater, vatten, vinäger, buljontärningen och oreganon och låt sedan skjuda utan lock ca 15 minuter.

Smaka av med salt, peppar och honung. Strimla pancettan och knaperstek den i en stekpanna och låt sedan rinna av på hushållspapper.

Blanda tomatsåsen med pastan och strö sedan över pancettan och färskriven parmesan.

Servera!

 

 
 
 

 

 

 


Dags att börja blogga...

Det har varit en lång bloggpaus, tack för att ni har fortsatt att titta in, det har inspirerat mig att börja blogga igen, och nu är det dags. Tror jag, hoppas jag....
 
Pausen berodde som ni vet på att jag blev mamma i slutet av maj (inte i början som beräknat, utan efter full övertid fick jag startas igång och vi landade i slutet av maj). Alla säger ju att man skall njuta av den första tiden med bebis riktigt ordentligt för den kommer aldrig mer tillbaka, så det är precis det jag har gjort. Genom att släppa allt annat. Vi tog alltså en paus från allt, både jag och min sambo. Båda två har varit hemma tillsammans med vår lille son i drygt tre månader och bara njutit av tiden. Hittat rutiner som passar oss båda, lärt känna vår son, utvecklats, semestrat, varit på årets fest, avklarat ett fantastiskt dop och njutit av den underbara sommar som varit.
 
Sedan tre veckor tillbaka har sambon börjat jobba igen och jag har fått känna på hur det är att vara mammaledig "på riktigt" - för innan har det känts som en enda lång semester. Mammalivet förvånar mig, trodde egentligen inte att det skulle vara något för mig, att jag skulle bli rastlös. Men jag har fått tid till att hitta sätt att få det att passa mig. Att börja blogga igen är en del av det.   
 
Jag har hunnit fundera en del på bloggandet och bloggen kommer alltså inte att förvandlas till en mamma/barn blogg bara för att jag har fått barn, precis som jag inte har förvandlats till bara mamma efter att jag fick barn. Jag är jag och bloggandet är mitt sätt att visa mitt matintresse. Självklart kommer det att komma något inlägg där jag nämner den lille herren men han kommer inte att få någon framträdande roll.
 
Då den lille herren inte har funnit tjusningen med att sova dagtid kommer jag alltså endast ha tid att blogg på kvällar då jag undviker att sitta framför datorn och liknande när jag umgås med min son. Så det kanske blir färre inlägg än tidigare men det återstår att se. Jag prioriterar min son och sambo, min familj, mina vänner irl i första hand, sen får överbliven tid bli till bloggen. Mitt matintresse finns kvar, och nu när jag har mer tid till att laga vardagsmat och planera maten har jag bland annat satt som mål att testa en helt ny rätt varje vecka.
 
Så välkomna tillbaka, nu kör vi resten av 2013 med en massa spännande och inspirerande rätter och idéer!
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0