Citronmarängpaj

Jag vet att jag har delat detta receptet förrut men det är bara så gott att jag får upprepa det.
 
 
Just nu fördriver jag första dagen som föräldraledig, 10 dagar kvar till bf och jag har stått i köket sedan kl 9,00 och bakat och fixat. Självklart är planen att fylla frysen med en massa godsaker och mat. Att jag dessutom fyller år i veckan gör att jag passar på att testa lite nytt. Även om jag inte vågar planera för särskillt mkt firande =)
 
 
Detta är ju en av mina allra främsta favoriter pch även om det går att frysa den pajen så är den godast att äta med en gång så har ni något att fira är det bara att sätta igång att baka. Det tar några timmar men är väl värt det =)
 
 
 Citron och marängpaj
ca 8 personer

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Citronfyllning
2 citroner, rivet skal
3 citroner, pressad saft (1,5 dl)
1 apelsin, rivet skal
1 apelsin, pressad saft (0,5dl)
1 dl vatten
2,5 msk potatismjöl
1 dl socker
75 g smör
3 äggulor
1 helt ägg

Maräng
4 äggvitor
2 dl socker

Nyp ihop smöret med mjölet till pajskalet, tillsätt florsocker, äggula och vatten. knåda ihop till en deg och kavla sedan ut (enklas att kavla ut på ett bakplåtspapper) till en rundel. Tryck fast i en form med avtagbara kanter. Täck med foliepapper och nagga pajskalet genom folien.
Låt stå i kylskåpet ca 1 timme.

Skrubba citrusfruktern och finriv skalet. Lägg i en kastrull och pressa sedan ut citrussaften och häll i kastrullen. Späd med vatten så att den totala vätskan blir 3,5 dl. Vispa i potatismjöletoch socker. Vänta med att värma vätskan till det är dags att grädda pajskalet.

Sätt på ugnen på 180 grader, grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, tag sedan av folien och grädda ytterligare 10 minuter. Sänk sedan gradantalet till 150 grader.

Koka upp citronblandningen under omrörning tills den tjocknar, rör sedan ner smöret aå att det smälter ställ tillbaka på plattan på låg värme. Vispa ihop äggulorna med ägget och vispa sedan ner det i den varma citruskrämen. Vispa sakta tills den tjocknar och nästan kokar (Låt den inte koka!!) Tag av från värmen.

Vispa äggvitorna i en glasskål eller rostfri bunke, ställ dem i ett vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget. Låt marängen få en temperatur på ca 41 grader, tag sedan av den från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat. Marängen skall nu vara styv och alldeles blank.

Häll den varma citronfyllningen i det varma pajskalet och spritsa på marängen (eler bred bara över den ) Grädda den i nedre delen av ugnen i ca en timme. Låt stå i 2 timmar innan den serveras.
 
 
 
 
 
 

Lax med gul sallad

En riktigt härlig gul sallad som passar perfekt till en bit lax -vad kan passa bättre någon av påskdagarna?

Denna sallad är fantasiskt god, och kommer nog att komma att serveras hemma hos oss flera gånger under våren och sommaren. Självklart till lax men passar nog även bra till en bit kyckling eller grillat kött.

Lätt, nyttigt och gott -kan det bli bättre?

 

Gul sallad

4-6 personer

 

500g små runda potatisar

1 knippe sparris

1 gul paprika

1 ask gula cocktailtomater

1 ask mini mozzarella

100 g ruccola

1 mango

ett par salladslökar

olja

 

salt och peppar

2 msk grov senap

2 msk olja

1 msk citronsaft

salt och peppar

 

Skala och torka potatisarna, lägg den i en ugnsfast plåt tillsammans med några msk olja och ställ in i ugnen 200 grader, i ca 30 minuter.

 

Koka sparrisen ca 3 minuter och låt sedan svala i kallt vatten. Skölj salladen, skär paprika, sparris och mangon i små bitar, dela tomaterna och strimla salladslöken. Blanda alla salladstillbehören. Blanda i mozzarellakulorna och dela sedan bara potatisen i halvor och blanda i.

 

Rör ihop, senap, olja, citronsaft och salt och peppar och häll över salladen och blanda ihop. Avsluta med några drag med pepparkvarnen.

Servera med en bit naturell ugnsbakad eller grillad lax.

 

 

 
 
 
 
 

RSS 2.0