Nyår - middagsfunderigar

Så närmar det sig slutet på 2013 - det har varit ett fantastiskt år, främst för att det var detta året vi blev föräldrar. Det har blivit mindre bloggande än vanligt men jag skall ändå fortsätta komma med lite recept och tips i fortsättning.
Mitt mål med 2013 - var att ta det lite lugnare än vanligt och fokusera på att vara just här och nu vilket jag också har gjort. Det känns som det har varit helt rätt år att vara just det. Vad målet med 2014 skall vara klurar jag fortfarande lite på...
 
Det närmar sig oxå den stora festmatsdagen - nyårsafton och nyårsmaten.
 
Idag blev det klart att våra nyårsplaner gått i stöpet - tyvärr. Vi skulle fira med tillsammans med J med familj. Men när hon ringde i dag och berättade att deras lille kille är sjuk (smittsamt sjuk) vågar vi inte komma med risk för att vår lille son skall bli smittad.
Så just nu sitter jag och funderar på vad för festlig mat vi skall laga här hemma till bara mig och sambon. För även om det bara blir vi skall det firas ordentligt med fin dukning och lyxig god mat.
 
Hittills lutar menyn åt:
 
Förrätt: Gratinerad hummer
 
Huvudrätt: Helstekt oxfilé med pomme dussess på mandelpotatis och jordärtskockor
 
Dessert: Fläderpannacotta med färska bär & havreflarn
 
 
 
 
Vad har ni för nyårsplaner, middagsplaner och mål med 2014?
 
 
Här hittar ni lite tips på nyårsmat - eller kika i kategorin festmåltider - mkt mumsigt finns det=)
 
Gott nytt år på er

Önskar god jul!!!

Så blev det tillslut julafton!

Här skall firas med hela släkten, lillkillens mormor, morfar, farmor, farfar, faster, kusiner, gammel mormor, gammelmoster och gammelkusin ( om nu det heter så..) Det är helt enkelt fullt hus och det har tagit sin tid att ställa i ordning. 

Här har bakats julbröd i massor; kryddkakor, tunnbröd, vörtbröd, pommeransbröd och knäckebröd. Kryddat julsnapsen, trillat köttbullar, kokat ägg, gjort äggost och en himla massa andra saker. 

Men nu är vi redo - Välkommen julen!

Önskar alla där ute en underbar jul! 










En clementincocktail till glöggfesten

Jag älskar snygga cocktails - det gör det mesta mycket festligare.
 
När jag hade tjejmiddag med vårt lilla "halv sex hos mig" gäng tidigare i höstas gjorde jag denna färgsprakande drink. Men då huvudingrediensen är färskpressad clementin så passar den minst lika bra på glöggpartyt eller på självaste julafton om man vill slå på stort. (Ni får bortse från bakgrunden på bilderna som inte är det minsta juliga då temat på middagen var karibiskt...)
 
Smaken är fantastiskt god, fräsch utan att vara varken sur eller söt. Jag bad mina gäster sist att gissa vad den smakade och blodapelsin, fräsch citrus var de gissningar som kom in.
 
Clementincocktail
4 glas
 
8 clementiner - färskpressas (beroende på storlek så klart - vissa clementiner är stora vissa är små...)
16 cl vodka
8 cl trippel sec
10 cl grenadin
 16-20 färska hallon
 
Pressa clementinerna till en juice - ställ i kylen tills drinken skall serveras. Måtta upp vodka, trippel sec och grenadin i varje glas (4 cl vodka, 2 cl trippel sec och  2,5 cl grenadin) och toppa upp med den färskpressade clementinjuicen. Trä färska hallon på ett avklippt grillspett.
 
Servera i kalla glas!
 
 
 
 
 
 

En julig kolapaj med flingsalt

Tiden har varit knapp det senaste - varje kväll har ägnats åt att baka inför julmarkanden för drygt en vecka sedan - därefter har det varit julfix här hemma och glöggkvällar och massa annat.
 
Jag har testat så många goda recept och har så mycket att visa er.
 
Men vi börjar med detta - för detta var en av nyheterna på årets julmarkand, då gjorde jag dem i miniformat. Men när vi hade goda vänner hem till oss i helgen passade jag på att göra lite större kolapajer.
 
Pajerna är söta men inte allt  för söta då flingsaltet bryter av på ett fantastiskt gott sätt, och med kanelen i pajskalet blir kolapajen lite extra julig. Perfekt att servera till är vispad crème fraiche med lite vaniljsocker i och med lite lingon.
 
 
Julig kolapaj med flingsalt
 
 
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk kanel
 
3 dl grädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muskvadosocker
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
flingsalt
 
 
Smält smöret till pajdegen och blanda i sockret och havregrynet i kastrullen, tillsätt sedan kanelen och mjölet och tryck sedan ut degen i smord form/formar (en stor 22 cm  eller flera mindre - antal beroende på storlek)
 
Låt sedan stå kallt i kylsskåp ca 30 minuter innan de gräddas i 10 minuter på 200 grader. Låt svalna.
 
Koka kolafyllningen genom att låta grädde, muscvadosocker och sirap koka samman till du kan göra ett kulprov (droppa en droppe varm kola i ett glas kallt vatten och kunna forma en fast kolakula. Den skall vara fast men mjuk och formbar) Jag kokar kolan på mellanvärme i ca 30-45 minuter. Rör sedan i smöret i mindre bitar och vaniljsockret. Låt svalna något innan du häller upp kolan i pajskalet. Toppa med krossat flingsalt!
 
Servera gärna med vispad crème fraiche och lingon - en fantastisk kombination! Perfekt nu till jul!
 
 
Så så gott!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0