Rabarber och maräng
När jag först såg detta receptet tyckte jag det lät som en perferkt kombination med den söta marängen till den syrliga rabarbern.. Men så läste jag ytterligare en gång och blev tveksam. Maräng på florsocker? Det kan ju inte bli någon riktigt maräng..
Men trots tveksamhet testade jag och resultatet är väl godkänt, marängen blir inte så söt som vanlig maräng utan smakar mer som fluff som neutraliserar det hela. Men det går absolut inte att göra små maränger på smeten för då skrumpnar den och blir seg och gummiaktig ( i denna tempertaturen - har läst någonstanns att om man sänker gradantelt så skall marängerna bli perfekta tom bättre än med socker?).
Det var gott, väldigt gott, även om jag tror att nästa gång testar jag med "vanlig" maräng istället. Återkommer när jag testat =)
Rabarber och maräng
4 pers
500 g rabarber
1,5 dl socker
ev några färska jordgubbar
3 äggvitor (gärna par dagar gamla)
125 g florsocker (ca 2 dl) (eller 1,25 dl vanligt socker)
rostade mandelflarn
Skär rabarbern i cm tjocka bitar och koka mjuka med sockret ca 5 minuter. Häll av lite av saften som blir (ca 1 dl).
Lägg upp i ungsfasta formar.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt florsockret och fortsätt vispa. Spritsa ovanpå rabarbern. Strö lite rosteade mandelflarn ovanpå.
Grädda i 150 grader varm ugn ca 15-20 minuter.
Jag gjorde även en variant med färska jordgubbar ovanpå rabarbern - det var en riktig höjdare
Kyckling, Bacon och Broccolipaj
Något som oxå kommer med värmen är bristen på matlusten, jag vill helst bara dricka vatten, äta vattenmelon och kanske lite sallad.
Så oftast lagas middagen lite sneare hos oss just dessa varma dagar - lite pga av värmen, lite pga av allt vi grejar med (projekt förvandla gillestugebastu till vitt maritiminspirerande tvrum) och lite pga av den minskade matlusten.
Idag slängde jag ihop en härlig baccon och broccolipaj som serverades med en härlig grönsallad - plockad ur det egna grönsakslandet. Självklart intas middagen i kvällsolen på altanen till ljuvlig fågelsång...
Sommaren är så välkommen (minus alla mygg dock) !
Kyckling, Bacon & Broccolipaj
Latmajas pajdeg (en Anna Bergströmare)
125 g margarin/smör
3 dl vetemjöl (eller 1,5 dl vetemjöl + 1,5 dl grahamsmjöl)
1 krm salt
Fyllning
2 kycklingfiléer
1 paket bacon
2 dl små broccolihuuvuden
3 ägg
2 dl grädde
2 dl riven ost
1 tomat
salt och peppar
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet och saltet i kastrullen, rörihop det till en deg med en sked och tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel och förgrädda ca 5-10 minuter i 200 grader.
Strimla 2 kycklingfiler och stek dem i stekpanna, och lägg i pajskalet. Koka snabbt upp broccolin och lägg ovanpå kycklingen. Stek baconen och klipp i mindre bitar som läggs ovanpå broccolin. Vispa samman ägg, grädde och riven ost och krydda med salt och peppar. Häll i pajskalet. Toppa allt med tunt skurna tomatskivor.
Grädda i 200 grader varm ugn i ca 30-40 minuter. Sen bör en paj vila ett tag innan man skär upp den annars blir den lätt väldigt rinnig, men är man hungrig så är man =)
Kycklingcanneloni
Canneloni har jag visat ett par gånger, både med päron och chevre och med kantareller. Sen har jag visat vilka underbara smakkombinationer det blir med fäsk pasta och kyckling både genom lassange på kyckling och öppen lassange.
Efter att tillbringat knappa timmen i bilen hem från jobbet med att fundera på middagsmaten bestämde jag mig för att kombinera just cannleonin med smakerna i de två olika kyckling lassangerna och det blev en succe!
Kyckling canneloni
4 pers
3 kycklingfiléer
8 färska pastaark
1 påse babyspenat
1/4 rödlök
200 g champinjoner
2 dl creme frasiche
1,5 dl grädde
1 dl riven ost
salt och peppar
1/4 burk strimlad, rostad paprika i olja
Strimla kycklingfiléerna och stek dem lätt , tag av och lägg och sidan. Skär champinjoneran i klyftor och strimla rödlöken, bryn tillsammans och smaka av med salt och peppar. Skölj babyspenaten och torka.
Lägg upp lassandeplattorna och lägg en rad med babyspenat på mitten, lägg bitar av kyckling ovanpå och sist lite champinjoner och lök. Rummaihop och lägg i en lätt smörad ungsfast form. Upprepa tills du har 8 rullar.
Om ni har problem med att färska lasangeplattor lätt spricker när ni skall använda dem eller rulla dem så spola dem i varmvatten en stund innan så fungerar det finfint!
Strö över den rivna osten. Blanda grädden med cremefraishen och häll ovanpå cannelonisarna. Lägg på lite strimlad rostad paprika.
Låt stå i 200 gader varm ugn ca 10 -15 minuter.
Servera!
Himmelsk rabarbertårta
En stor rabarbersamling har växt upp mitt i gräsmattan och jag är överlycklig. För vad är bättre än att baka på årets första rabarber?
Mitt absoluta favoritrecept på rabarber är denna himmelska rabarbertårta. Mamma bakade ofta den när jag var mindre och den är fullkommligt gudomlig. Den tar lite tid att göra, men resultet är väl värt det.
Så passa på att testa, varför inte till prinsessans dop på tisdag eller till den morsdag nästa söndag?
Himmelsk rabarbertårta
Mördeg:
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
3 msk florsocker
1 äggula
Rabarbergelé:
Ca 700 g rabarber
2 ½ dl socker
8 blad gelatin
Vaniljkräm:
6 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 dl kaffegrädde/grädde
1 msk maizena
3 msk skållad, finhackad mandel
Garnering:
Rostad flagad mandel
Mördegsbotten: Skär smöret i kuber och arbeta snabbt ihop ingredienserna till mördegen, kavla ut den på ett bakplåtspapper med en mjölad kavel och klä en smord form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter och låt den vila kallt i kylskåp minst 1 timme. Pressa degen väl mot formens kant med hjälp av bakplåtspappret och nagga den i botten. Grädda i mitten av ugnen i 200° ca 10-15 minuter. Låt kallna.
Rabarbergelé: Skär den rabarbern i 1 cm långa bitar och varva med sockret i en gryta. Låt sjuda under lock tills rabarbern är mjuk. Ju tidigare på säsongen det är dessto fortfare går det. Blötlägg gelatinbladen i 5-10 minuter. Krama ur dem och låt dem smälta i rabarbergeléet. Låt blandningen kallna. Häll rabarbern i mördegsskalet när blandningen börjar stelna (detta kan lätt ta 4 timmar).
Vaniljkräm: Vispa samman äggulor, socker, vanillinsocker, grädde och maizena i en tjockbottnad kastrull och låt krämen sjuda på svag värme tills den tjocknat och rör kontstant så att den inte bränner i botten. Tag av plattan, rör ned mandel och låt krämen kallna.
Bred den över rabarbergeléet när den stelnat helt ( ca 6-7 timmar totalt) och strö över rostad flagad mandel.
Låt stå kallt någon timme innan servering.
Och kom ihåg det tar tid för rabarbergelena att stelna, så stressa inte på med vaniljkrämen för det blir bara misslyckat (tro mig jag har försökt flera gånger - vänta hellre en elller två timmar extra om du är osäker, den kommer att stelna även om man kan tvivla väldigt länge)
MEN det är väl värt väntan, för denna rabarbertårta är gudomlig!!!
Kanten på pajskalet blev lite bränt i kanterna, så ett tips är att ha koll på ugnen när man gräddar det =)
Köttfärsfylld barkis...
Såg denna rätt någonstanns för längesedan och sen dess har den funnits i bakhuvudet. Så en fredagskväll som igår passade det fin fint med just köttfärsfylld barkis... Enkelt, gott och mysigt.
Receptet är baserat på vad som fanns hemma i våra skåp just för tillfället, så egentligen är det bara att göra sin favoritköttfärs och fylla en barkis för att sedan gratinera i ugnen.
Köttfärsfylld barkis
1 barkis
400 g nötfärs
smör att steka i
1 burk pastasås/tomatsås
2 msk tomatpuré
vatten
1 dl riven ost
salt & peppar
+ lite extra riven ost till topping
Servera med grönsallad!
Bryn köttfärsen och tillsätt sedan pastasåsen (jag hade en burk pizzasås hemma som jag slängde i) tomatpurén och lite vatten.
Skär av en bit i änden av barkisen och gröp ut innehållet. Brödinnehållet smulas sedan ner i köttfärsen där sist även osten rörs ner.
När köttfärsen har blivt en krämig röra, tag av plattan och fyll barkisen. Tryck tillbaka den avskurna änden strö över lite riven ost och grädda sedan ca 10 minuter i 200grader varm ugn.
Skär sedan tjocka skivor av barkisen och servera med grönsallad.
Potatisbakelse
Tidigare här i bloggen har ni fått se både gratinerad bakpotatis, pomme dushess, vanligt potatismos och spritsat potatismos.
Det senaste i testerna här hemma är cupcake potatisen eller det kanske låter bättre med potatisbakelsen? Potatismos i en ätbar muffinsform gjord av filodeg. Mycket gott och lite roligtare vid serveringar.
Här serveras den tillsammans med ljuvigt god grillad kyckling och vattenmelon.
Potatisbakelse
Potatis
smör
grädde
muskot
vit & svartpeppar
salt
västerbottenost
filodegsark
smält smör
Koka potatis, pressa potatisen och blanda med varmgrädde & smör. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Tillsätt riven västerbottenost.
Smält smör och pensla små filodegsark som sedan placeras omlott i muffinsformsplåt (ca 4st ark 12*12cm/muffins). Fyll muffinsformarna med potatismoset och grädda i 200 grader varm ugn i ca 10-15 minuter tills muffinsarna fått fin färg.
Servera till grillad kycklingfilé eller kött och med lite svalkande vattenmelon!!
Godaste kola & bananpajen
Men så fick jag äntligen bestämmt mig för att testa och resultatet var en försvinnande god paj fast skall jag vara helt ärlig så hade den varit minst lika god utan banan så nästa gång skippar jag nog bananerna - med det är mest min personliga smak...
Banan & kola paj
100g smält smör
200g digestive
1 burk kondenserad mjölk
1-2 bananer
1,5 dl grädde
1,5 dl grekisk yoghurt
1/2 scwezernötschoklad
Blanda det smälta smöret med finkrossade digestivekex. Pressa i en större springform eller två små pajformer (Jag gjorde två små på bilderna) Ställ i kylskåp.
Koka burken med kondenserad mjölk i en vattenfylld kastrull i ca 3-4 timmar (kom ihåg att se till att den hela tiden är täckt med vatten. Kyld därefter burken med kallt vatten innan du öppnar. Annars riskerar du att få en mindre dursch med väldigt varm kolasås på dig...
Häll upp kolan i pajskalet. Skiva bananen och lägg ovanpå. Vispa upp grädden och blanda ihop den med yoghurten. Spritsa ovanpå bananerna. Krossa chokladen och toppa ovanpå. Servera!
Kassler Florentine
Hur denna lilla detalj kunde fånga mitt intresse till den grad att jag var tvungen att googla upp rätten för att kunna provlaga den själv, vet jag inte men jag är glad att jag gjorde det.
Utan att ha en aning om hur den egentligen skall smaka har jag en ny kassler favorit.
Kassler Florentine på Annas vis
500 g kassler
70 g färsk babyspenat
3 tomater
svartpeppar
basilika
3 msk smör
3 msk mjöl
2 dl mjölk
2 dl grädde
riven muskotnör
salt och svarpeppar
3 dl riven ost
Skölj babyspenaten och torka dem på hushållspapper. Smörj en ungsform och bred ut babyspenaten i botten av en ungsfastform. Skiva kasslern tunt och stek hastigt. Lägg kasslern över spenaten. Skiva tomatenoch lägg ovanpå kasslern. Smula basilikan ovanpå.
Smält smöret i en kastrull och sikta ner mjölet. Rör runt och späd med grädde och mjölken. Smaksätt med salt och peppar och bara någon uns riven muskot. Rör ner osten och häll sedan såsen ovanpå gratängen.
Gratinera i 225 gradig ugn i ca 15-20 minuter.
Servera med ris.
Marängtårta...
Oftast är det enkaste det goda och det fick jag bevisat för mig vid kalaset.
Jag bjöd mina gäster på tre olika tårtor Hallon och vitcholkadmoussetårta, kolatårta och en enkel marängtårta. Marängtårtan gjorde jag mest för "säkerhets skull" (de andra tårtorna var nya för mig och jag hade egentligen ingen aning om vad de skulle smaka) och för barnens skull.
Egengjorda marängbottnar, lättvispad grädde och massor av färska bär, jordgubbar och blåbär - visade sig vara den populäraste tårtan...
Marängtårta på Annas vis
4 äggvitor
2,6 dl socker
3 dl grädde
500 g färska jordgubbar
200 g färska blåbär
Vispa ägg och socker över vattenbad till marängen får en temperatur av ca 60 grader och är en glansig och styv marängsmet. Tag av från vattenbadet och fortsätt att vispa tills den svalnat. Spritsa till två runda bottnar, en mindre och en större. Grädda i ca 75 grader vam ugn i ca 1,5 timmar eller tills färdig, stel yta och så att du kan lyfta upp den. Låt svalna helt.
Vispa grädden lätt. Skiva hälften av jordgubbarna och klyfta resten. Bred grädden på den störta marängbottnen och lägg ut de skivade jordgubbarna, lägg på den mindre bottnen bred på mer grädde och toppa med jordgubbar och blåbär.
Servera!!
En kallmarinerad fläskfile...
Så nu när jag senast fyllde år fick den vackert vara med på bordet =)
Kallmarinerad fläskfilé i tunna skivor
4 port.
1 fläskfilé
0,5 dl olja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 msk salt
1 tsk krossad svartpeppar
2 tsk dragon
1 msk basilika
1-2 krossade vitlöksklyftor
1 knippe persilja
Fläskfiléen steks hel med salt och peppar. Låt svalna. Blanda samman övriga ingredienser och låt filéen marineras i minst 4 timmar -gärna över natten. Skär filéen i tunna skivor och låt skivorna ligga i marinaden ytterligare någon timme innan servering.
Här serverad fläskfiléen tillsammans med marinerad och grillad kycklingfilé.
En gigantisk hallon och vit chokladmousse tårta
Ni som undrade över mitt förra inlägg så fick jag redigera en av bilderna då den visade lite för mycket men nu är det uppdaterad med bild på den fantastiska presenten =)
Och här kommer en av de fantastiska tårtorna från förra veckans kalas. En gigantisk hallon och vit choklad mousse tårta på mörk chokladbotten. Receptet är hämtat från det senaste nr av Elle mat och vin, nr 3 2012
Hallon och vit chokladmousse tårta på chokladbotten
Tårtbotten (blir två st varav en skall användas)
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad
2 msk kallt kaffe
Hallonmousse
6 gelantinblad
300 g tinade hallon
2 msk hallonlikör (ex drottningholms hallonlikör)
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Vit chokladmousse
300g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering
Färska hallon
marängrosor
Börja med tårtbottnarna. Vispa ägg och socker (både strösocker och vaniljsocker) pösigt. Smält smöret och rör ner i gräddfilen. Blanda med äggsmeten. Blande de resterande torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen över vattenbad och rör ned tillsammans med det kalla kaffet i smeten. Smöra en springform ca 20 cm i diameter. Grädda i 175g varm ugn i ca 15- 20 minuter. Låt svalna helt inna den delas i två delar.
Täck därefter springformen med plastfolie i botten och lägg tillbaka en tårtbotten.
Blötlägg gelantingbladen till hallonmoussen i kallt vatten. Mixa hallonen tillsammans med likören och passera dem sedan genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden ganska fast i en separat bunke. Värm den sista dl grädde i en kastrull och rör ner gelantinbladen så att de smälter. Vänd samman allt med hjälp av en slickepott i en bunke och och häll sedan allt över tårtbottnen. Slå sedan formen mot en hård kant för att få bort luftbubblor. Täck med plastfolie och ställ sedan i frysen minst 4 timmar.
Efter 4 timmar kan man börja med den vita cholkladoussen. Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Låt svalna lite, under tiden vispa grädden, rör sedan ner chokladen i grädden. Sist vispas äggulorna och vänds ner i smeten. Bred moussen över hallon moussen, täck med plastfolie och ställ in i frysen igen. Minst 4 timmar skall den stå inne och sedan bör den stå framme någon timme eller två innan den skall serveras så att den hinner tina.
Jag valde att dekorera tårtan med spritsade marängrosor och färska hallon.
Ett födelsedagsfirande...
I övrigt firade jag med kalas i måndags, så idag bjuder jag bara på lite bilder, recept kommer senare.
Ser ni min fina present? Det kom en tår i ögat när jag öppnade - det är min dröm!