Korvfajitas...

Jag har det himla lyxigt, det är jag fullt medveten om. Varje morgon (i alla fall de mornar som jag och min sambo börjar jobba samtidigt) serverar han mig frukost på sängen. Klockan sex serveras frukosten på vår vita bricka och vi mumsat i oss den under sträng bevakning av vår lille katt Cosmos (som nog mest väntar på att flingskålen skall tömmas så han kan slicka i sig resterna av mjölken) samtidigt som vi ser morgonnyheterna.

 

Och efter morgonnyheterna kommer Mitt kök där de presenterar olika bak eller maträtter. Och igår föll jag pladask för dagens rätt. Det var så enkelt, så innovativt och så lät det himla gott.

 

Så gårdagens middag fick självklart inspireras av detta. Nu orkade jag inte leta upp receptet så detta kan skilja sig lite från deras original. Jag gjorde som jag komihåg och som lät gott. Och gott blev det! Är så glad att ha hittat ett nytt recept att använda korv i.

 

Krovfajitas

(- mängd anpassas efter antal personer)

 

1 bit korv (falukorv eller min egna favorit, medisterkorv)

1 pkt mjukt torillabröd

paprika, röd gul och grön

paprikapulver

kokt ris

 

avokado

tomat

rödlök

lime

1/2 röd chili

 

creme fraisch

vitlöksklyftor ca 2 st till 2 dl creme fraisch

salt och peppar

 

Koka riset.

Strimla paprikan i strimlor, skär korven i stavar och stek tillsammans. Krydda riktigt med paprikapulver.

Skär tomat, avokado, chili och rödlök i småbitar och blanda sedan samman till en salsa, smaka av med pressad limesaft.

Finhacka eller riv vitlöken och blanda med creme fraischen, smaka av med salt och peppar.

Värm bröden i ugnen.

Servera allt samman så är det bara att blanda samman till härliga fajitas. Underbart gott!

 

 
 
 

Sockerkaka med saltad karamell....

Har sett denna typen av kaka på lite olika ställen den senaste månanden, och när den i veckan dök upp i tidnigen hembakat (som jag förövrigt fick i julklapp av underbara Kikan,) så var det inte svårt att bestämma vad söndagens fika skulle bli.

 

Sockerkaka med saltad karamell

 

Sockerkaka

5 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

75 g smält smör

 

Karamellsås

40g glykos

60g strösocker

1 dl grädde

25g smör

1/2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

+ flingsalt till toppning

 

Sätt på ugnen, 175g. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ner. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten i smörad och bröad form och gädda i ca 40-50 minuter tills klar (känn gärna med en sticka) Vänd sedan genast upp kakan på ett bakplåtspapper el dylikt.

 

Koka glykosen och sockret till en det smält samman och fått en ljusbrun ton. Ta av kastrullen och rör i resterande låt sedan koka upp till 108 grader. Låt svalna något innan den hälls över sockerkakan och strö sedan genast över flingsalt.

 

Jag tyckte detta var fantastiskt gott, även om jag kommer att testa med ett annat sockerkaksrecept nästa gång för att få den högre och flyffigare. Men den var saftig och god och kombinationen med karamell och salt till var fantastiskt!

 

 
 
 
 
 
 
 

Windsor kaka...

Ofta när jag läser böcker så nämns en maträtt eller bakverk och ibland har jag inte den blekaste aningen om vad det är. Då brukar jag skriva upp namnet på en lista och så småning om googlar jag upp vad det är och låter det gott så passar jag på att provbaka eller provlaga =)
 
Nu kommer jag inte ihåg vilken bok det var jag hittade detta bakverk i men nu har jag både letat upp receptet coh provbakat & vilken överaskning det var, tyckte första att det det lät som en torr variant av semlor men ojojoj vad fel jag hade. En ny favorit har hittats!
 
Låt mig presentera Windsor kakan! Det perfekta alternativet till semlor som dessutom passar året runt!
 
Windsor kaka
8-10 perosner
 
Deg:
1 dl mjölk
25 g jäst
ca 3,5 dl vetemjöl
25 g smör
1 krm salt
2 tsk socker
0,5 ägg
 
Topping:
0,5 ägg
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl socker
35 g hackad sötmandel
2 msk smör
 
Fyllning:
1,5 dl mjölk
0,75 msk potatismjöl
2 tsk socker
1 st äggula
2 -3 tsk vaniljsocker
100g rumsvarmt smör
2 msk florsocker
 
Börja med att göra degen, vräm mjölken till fingervarmt och tillsätt sedan jsäten coh rör ut den. Häll ung hälftena v mjölet i en bunke, tillsätt smöret och finfördela det , häll i salt, socker ägg och degspad och arbeta sedan degen smidig. Tillsätt restena vmjölet (spara ev någon msk till utbakningen)
och låt sedan jäsa övertäckt ca 1 timme.
 
Tag upp degen och knada på mjölat bakord, forma sedan tille n rund kaka med ca 22 cm i diameter. Lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa till dubbelstorlek ca 30 minuter.
 
Värm ugnen till 225g. Pensla bullkakan med vispat ägg och blanda sedan samman mjöl, socker, mandel och smör tille n gryning massa som sprids över den penslada bullkakan.
 
Grädda i 25grader varm ugn i ca 15 minuter, låt kallna innan du delar den i två delar.
 
Rör samman fyllnignen medans kakan gräddas genom att blanda mjölk, potatismjöl, socker och äggula i en kastrull, sjud krämen under omrörning tills den blir tjock och krämig. Låt kallna. När den kallnat rör i vaniljsockret.
Rör smöret mjukt tillsammans med florsockret och klicka sedan i den kalla krämen under vispning så att krämen fortsätter vara lätt och fluffig.
 
Bred krämen på den nedre delen av kakan och lägg sedan tillbaka överdelen. Låt stå kallt en stund innan servering. Sikta sedan lite florsocker ovanpå lagom till servering. Kakan skärs med fördel i bitar av en brödkniv.
 
Servera!!! Och detta är fantastiskt gott, även om kakan kanske ser lite trist ut så är den fantasiskt god!!!
 
 
 
 
 

Tekakor till kvällsmat...

De senaste två veckorna har varit väldigt intensiva för mig, inte nog med alla beslut och problem som hör en badrumsrenovering till, jag har dessutom mer eller mindre bott på jobbet. Men i fredags eftermiddag var deadlinen och 8 bokslut kunde levereras till en ivrigt väntande revisor för granskning.

 

Att jag sedan däckade i sängen och stannade där i drygt ett dygn är kanske inte så konstigt men nu börjar energin att krypa på. Ett besök på Ikea idag för lite inspiration till pyssel och hobby rummet samt lite mer inspiration för nästa projekt, det sk gästrummet skall få en make over och förvandling till något annat ;) Och när vi ändå skulle till Ikea var vi en sväng om Bagaren och kocken butiken, jag skulle passa på att byta en dubblett jag fick i julklapp och stod sedan länge och väl och valde något nytt. Men vad det blev kommer lite senare =)

 

Det senaste som har hänt i mitt kök däremot är brödbak som jag har snubblat in på. Och här om kvällen passade jag på att baka tekakor till kvällsmat. Godare och matigare än köpetekakor, och väldigt enkla att få till.

 

Tekakor

15 st

25 gram jäst

3 dl rumstempererat vatten

60 gram smält smör

60 g socker

5 g havsalt

ca 750 g vetemjöl special

Rör ut jästen i det rumsvarma vattnet, blanda i resten av ingredienserna och knåda ihop till en blank deg. Låt jäsa ca 30 minuter.

Forma degen till 15 bullar, platta ut bullarna till kakor med ca 10 cm i diameter. Lägg dem på ett smort bakplåtspapper (eller en smord plåt) Nagga dem och låt jäsa till dubbelstorlek.

Grädda bröden i 210 grader varm ugn i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

 
 
 
 
 
 
 
 

Chorizofylld fläskytterfilé med ruccola sås

Ibland har man lite för mycket i frysen (att jag beställde och fick ett halvt lamm levererat precis innan jul hjälpte liksom inte till =) och i ett av mina försök att minska på frysinnehållet passade jag på att göra om en bufférätt till middagsmat.

Och även om det tog aningens längre tid än en vanlig middagstillagning så var det värt det, en väldigt god rätt som passar lika bra till middag som på buffébordet. (Fast hade det varit till en buffé hade jag valt att använda fläskfilé istället för fläskytterfilé =)

 

Choritzofylld fläskytterfilé

 

1 fläskytterfilé (storlek utefter antal personer ca 1 kg är lagom till 5 vuxna personer)

150g chorizo

1/2 gul lök

2 små vitlöksklyftor

salt och peppar

Hacka korven fint , skala och hacka löken och vitlöken, fräs sedan alltsammans mjukt i en stekpanna med lite smör.

Putsa köttet och skär en ganska djup skåra längs hela filén. Fyll den sedan med chorizoblandningen och snyt ihop med steksnören. Salta och peppra och bryn sedan köttet runt om i en stekpanna.

Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och låt gå klart i 175g varm ugn. Desto tjockare filébit desto längre tid men från 25 minuter till 50 minuter. Låt vila ca 10 minuter innan köttet skärs upp i skivor

 

Ruccola sås

5 personer

 

ca 35 g ruccola

1 vitlöksklyfta (liten)

1/4 dl olivolja

2 dl crème fraiche

salt och peppar

Skölj och torka ruccolan, mixa den sedan med skalad vitlök och oljan till en grön sås, rör ihop med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.

Servera med klyftpotatis!

 

 

 
 
 
  

Att visa lite av huset - bastun

Under hösten har vi renoverat vår bastu. Vi var väldigt glada när vi flyttade in att det fanns en fungerande bastu, inte särskilt modern men ändå fullt fungerande. Men ju mer vi har grejat här hemma desto mer insåg vi att det bastun behövde fräschas upp.

 

Den är ju inte jättestor och det skulle inte kräva särskilt stor investering att fixa till den så med mycket hjälp av min duktiga pappa och lite elektrisk hjälp har vi nu en fantastisk härlig och mysig bastu.

Även denna gången missade jag att fota bastun innan så bilden är fotat ur prospektet då vi köpte huset´(vilket förklarar den väldigt dåliga kvaliten...)

 

Tidigare var golvet en grön plast matta & när vi rev ur den upptäcktes det att golvet under inte var ordentligt gjort och det fanns antydan till mögel, så det var bara att fixa till ordentligt och gjuta upp och flytspackla. Sedan lade vi in kakel på golvet, bytte bastudörr, satte in ett nytt bastuaggregat samtidigt som vi bytte plats på aggregatet & så byggde pappa nya superfina bastulavar. Nu är det riktigt mysigt att ta på sig morgonrocken och basta lite efter en lång och kall vinterpromenad. Perfekt! Det är verkligen vardagslyx med en liten bastu!

 
 
 
 

Ananaspaj och söndagsfika

När man renoverar och har hantverkare på besök så är det minsta man kan göra att bjuda på mumsig fika.
 
Så när det i dag sågade och väsnades i badrummet och gjordes hål för framtida takspottar passade jag på att ta tillvara på den färska ananasen som fanns kvar från julens fruktfat.
 
Den var nu perfekt mogen för att skäras ner i små små bitar och bli en fantastiskt god anananspaj.
 
Ananaspaj på Annas vis
 
150 g rumsvarnt smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
1 färsk mogen ananas motsvarande ca 260 g avrunnet ananaskross
2 dl creme fraisch
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
Nyp ihop pajdegen och låt vila kallt ca 20-30 minuter. Kavla ut och fyll pajformen (jag använde en rektangulär form så jag fick lite deg över som snart skall användas till annat =)
 
Förgrädda pajskalet i 200g grader ca 10-15 minuter.
 
Rörihop creme fraischen, sockret och ägget tillsätt sedan den avrunna finskuran elller krossade ananansen. Fyll upp det förgräddade  pajskalet och grädda i 175 grader varm ugn ca 20 minuter eller tills den fått din färg.
 
Servera med lite vaniljglass.
 
 
 
 

Årets första dag....

På årets första dag äter vi mest pizza enligt nyhetssajterna. Och hemma hos oss är vi inte sämre;)

Hembakad pizza med chèvre, parmaskinka, pinjenötter, honung och ruccola är favoriten. Så startar vi året här, det och så röjer vi ut badrummet för i morgon kommer hantverkarna som skall förvandla vårt badrum till något fantastiskt!

Så alla vänner som läser, från och med i morgon är det besöksförbud, inga besök här förrän badrummet är klart;) vi kommer dock gärna och besöker er!

Hoppas ni alla haft en skön start på det nya året!


RSS 2.0