En parmesanpanerad kycklingfilé

Parmesan är otroligt gott tycker jag. Därför är detta en av middagsfavoriterna, och varje gång jag gör den inser att jag gör den allt för sällan...

Parmesanpanerad kycklingfilé med vildris och tomatsås 4 personer

4 Kycklingfiler skurna längsmed för att bli tunnare (alltså 8 st halvor
2 ägg  
1 dl ströbröd
2 dl färskriven parmesan

vildris + tomatsås

vispa ägg lätt och rör i ströbrödet, riv parmesanen. Doppa kycklingfiléen i äggblandningen och sedan i parmesanen och låt vila. Stek på medelhög värme. Servera med vildris och en god tomatsås. Sist hade jag en färdig hemma som jag bara kryddade upp med lite kryddor.

 




En brownie extra allt...

Sprang på detta receptet för någon vecka sedan och det bara vattnades i munnen. Kunde bara inte låta bli att testa. Men man får ha i beräkning att det tar en stund, det är inte riktigt något man bara slänger ihop i en hast när man väntar besök. Men om man vet  förväg att det vankas fikabesök så skall man absolut testa. 

Chokladbrownie extra allt

Botten

120g Smör
120g Mörkcholkad
3 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
3 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 krm Salt
100g hackad ljuschoklad

Fyllning
150 g minimarshmallows
1 burk kondenseradmjölk - kokad till dulce de leche ca 3,5 timmar svag värme

Täcke
125 g mörkchoklad
125 g ljuschoklad
1,5 dl grädde

Börja med att koka den kondenserade mjölken till dulche de leche, glöm inte att burken alltid skall vara täckt med vatten. Smält smöret till bottnen och häll sedan över i en bunke, tillsätt den hackade mörka chokladen. Rör i socker, ägg och vaniljsocker. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör sist i den hackade ljusa chokladen. Bred ut på bakplåtspapper i en ungsform ca 20*30cm. Grädde i 175g varm ugn i ca 20 minuter. Häll över marchmallowsen och in i ugnen igen tills de precis smälter. Tag ut och bred sedan över dulce de lechen. Koka sedan upp grädden till täcket, häll i den hackade chokladen och rör runt tills chokladkrämen är slät. Bred över hela kakan och låt svalna.

Skär sedan i mindre bitar och servera som den är eller med lite färsk frukt eller grädde eller varför inte salta nötter för att skapa en god kontrast till allt det söta.




En tomat och fetaost fylld fläskfilé med pommes duchesse

Idag skulle det egentligen blivit stek, men glömde (läs orkade inte) lägga fransyskan i ugnen i natt när vi kom hem efter den fantastiska turen till grebbestad och båten Donalda!

Så istället improviserade jag ihop en röra på fetaost och soltorkade tomater som jag fyllde en fläskfilé med. Serverad med Pommes duchesse var det en riktigt höjdare.

Fläskfilé med soltorkadetomater och fetaost

Fläskfilé ca 500 g
Ca 150g fetaost
5-6 soltorkade tomater i olja
salt och peppar
smör

Sätt på ugnen ca 225 g. Putsa filén och skär en lång skåra längs med filéen. Strimla de soltorde tomaterna och mixa dem med fetaosten. Fyll skåran med röran och fäst med tandpetare. Salta och peppra runt om. Bryn köttet runt om i stekpanna med smör, lägg sedan i foliepapper och låt bli klart i ugn ca 20 minuter.

Servera med  Pommes Duchesse som du gör på koktpotatis, 1 äggula och grädde, salt och peppar.

(Eftersom vi är mitt i flyttpackandet har sprits och tyllar packats undan och pommes duchessen gjorde på en plastpåse, inte helt enkelt men det gick =)

Ha en skön söndag!


Att få vardagen att gå ihop - veckomatsedel

Ibland är livet lite extra stessigt, så som när man håller på att flytta, har som mest på jobbet med x antal bokslut att göra, sambons handbollsdömande blir lite extra mycket, vänner är i behov av stöd och gymmet behöver besökas. Då krävs det lite extra planering för att man skall känna att man inte stressar ihjäl sig.
Just nu är en sådan period. Allt ovanstående samtidigt blandas med att delar av köket börjar packas bort och man letar sig halvt fördärvad efter en viss sak som man bara vet har funnits där tidigare =)

Därför skriver jag just nu matsedlar. I vanliga fall gillar jag att inspireras av dagen som är, ta det som det kommer och laga mat därefter. Då har jag ifs oxå både kyl och frys full av diverse ingridienser som kan komma att behövas. Just nu försöker vi tömma så mycket att kyl och frys som möjligt så den ekvationen går inte rikgt ihop så - matsedel it is.

Så inför förra söndagens veckohandling planeade jag följande:

Måndag - Korvstoganoff - något snabbt och enkelt då gymmet skulle besökas innan
Tisdag - Pannbiff med mos - sambon skulle vara ledig och får då stå för matlagningen medans jag hade en lång dag på jobbet
Onsdag - Veckans pasta - het ryggbiffspasta - snabbt och enkelt då sambon skulle dömma handboll och jag hade en lång dag igen
Torsdag - ingen middag alls - sambon jobbade kväll och jag skulle äta middag ute med vänner och filosofera om livet
Fredag - Tacopaj med sallad. Lagom enkelt och gott efter att besökt gymmet och som jag kunnde fixa medans tvätten sköttes och sambon dömde mera handboll
Lördag - Restaurangbesök för att förgylla vardagen, fira att det är kramens dag och så var det ett litet jubileum =)
Söndag - söndagsstek

Allt som behövs finns hemma - och så här på lördagförmiddag i mitten av flyttlådskaoset inser jag att veckan snart är över och nästa veckas planeirng behöver göras... I kväll blir det besök på denna mysiga restaurang i ett snötäckt västkustsammhälle. Skall bli rikitg mysigt med en paus i den hektiska vardagen.

 
Ha en skön helg!

En mini äpplepaj

Som en lite mini dessert denna helgen slängde jag snabbt ihop dessa mini äpplepajer. Är så glad att jag fått köpt dessa mini pajformar som jag nu flitigt använder. De är perfekt om man inte vill görqa en hel stor paj utan bara två/fyra mindre bitar. 
Detta är nog bland det enklaste att slänga ihop när man snabbt vi få en dessert.

Äpplepaj på smördeg (2 mini pajer)

Färdiga smördegsplattor
1 äpple
lite socker och kanel

servera med vaniljavisp

Lägg bara smördegsplattan över den lilla formen och skär av överflödigt, skiva ett äpple tunt och full formarna. Sikta lite kanel och socker över och grädda sedan i 225 grader varm ugn i ca 10-15 minuter beroende på ugn.

 Servera med lättvispa vaniljsås/vaniljvisp. Klart -busenkelt och syndigt gott!!





En Italiensk kycklinggratäng..

Jag har ju tidiagre visat receptet på italiensk fläskfilé som jag tyckte var grymt gott, redan då funderade ja på om det inte skulle fungera lika bra med kycklingfiléer. Nu kan jag konstatera att det fungerar minst lika bra!!

Bjuder på receptet här igen med kyckling som bas.

Italiensk kycklinggratäng

4 kycklingfiléer
1 el 2 pkt mozzarella
1 näve hackade valnötter
knappt en kruka basilika
2 plommontomater
salt och peppar
1 klyfta vitlök

Sås
3 dl grädde
soya
1 msk kycklingfond

servera med ris





En liten nedräkning...

Det är nu mindre än tre veckor tills vi får nycklarna till vårat nya hus...

När jag ser mig omkring i lägenheten är det inte lika tydligt även om en så där 18 lådor redan är packade ( det var bara bokhyllans innehåll). Men igår när jag på lunchen var jag iväg och beställde tapeter till sovrum och blivande walk in closet och lite annat, känndes det plötsligt lite mer verkligt...

Sambon tycker dessutom att det börjar bli dags att börja packa ner köket och dess innehåll - jag är lite mer skeptisk, hur skall vi då laga spännande rätter och mumsiga desserter och baka fantastiska bakverk?

Vi får se hur mycket sådant det bli de närmaste veckorna...


One 004 - Bild lånad från midbec.se

Den här tapeten är en av de som vi beställt hem, mer än så avslöjar jag inte =)


En sesam och honungslax

Jag försöker hitta ett laxrecept som slår min lax med chili och nöttäcke som är sambons absoluta favorit, men hur goda laxrecept jag än hittar finns det inget som slår den gamla favoriten. Men denna veckan kom jag snubblande nära.

Det blev en sesam och honungstäckt laxfile med lite sting av piri piri som var både söt och stark ungefär som det andra receptet men ändå annorlunda.

Sesam och honungslax

Laxfiler
Flytande honung
Sesamfrön
piri piri (ca 1 torkad per laxfile)

Servera med vildris och broccoli


Lägg laxfiléerna i ungsfast form och ringla över den flytande honugen så att det täcker ovansidan av laxen. Stöt den torkade piri pirin i en morten och strö över laxen och sist häller du över sesamfröna så att det bildar ett tunt täcke på laxen (seamen fastnar fint med hjälp av honungen. Ställ sedan in i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter tills laxen är klar.
Servera med vildris och ångkokt broccoli samt lite fetaost!




En lövbiffsrullad med kantarell ost

Jag har varit lite nyfiken på rullader det senaste, så igår gav jag sambon ett val - att komma hem med kyckling eller lövbiff - antingen skulle det bli lövbiffsrullader eller kyckling rullader. I matkassen fick ett paket lövbiff följa med hem och middagen blev då lövbiffsrullader (kyckling rulladerna kommer en annan dag)

Hur smakade det då? En ganska god vardagsrätt - råkade få i lite för mycket dijonsenap som kanske gjorde att senapssmaken tog lite överhand men med bara lite mindre dijon så har vi nog en återkommande favorit. Har väldigt få nötköttsfavoriter så det var på tiden.

Lövbiffsrullader med senapssås och ris

Lövbiff - ca 1 skiva per person
1 pkt creme bonjour kantarellsmak
parmesan
1 pkt creme fraishe
1 msk kalvfond
smör
salt & peppar
1-2 tsk dijonsenap (rekomenderar den mindre mängden till att börja med)

Bred färskosten på lövbiffsskivorna och hyvla lite färsk parmesan ovanpå innan du rullarihop dem och fäster en eller två tandpetare som lås på dem.
Bryn sedan dem lätt runt omkring och tillsätt sedan cremfraishen, kalvfond och smaka av med dijonsenapen, salt och peppar. Låt koka ihop tills köttet är klart. Lossa sedan försiktigt på tandpetarna och servera med ris och grönsallad.

 



En frozen caipirinha cheescake

Hittade detta receptet på nätet och fastnade direkt, Caipirinha är ju en av mina favoritdrinkar. När jag sedan läste receptet närmare och såg att det ingick en Santa Marias färdiga drinkmix för Caipirinha var det ju bara att köra, för sedan lite väl länge låg en just sådan mix i mitt skafferiet och bara väntade. (vet inte ens om de fortfarande finns i butik - men det skall undersökas illa kvikt då detta var en grymt god och syrlig dessert, helt i min smak.) Vill dock poängtera att den är väldigt syrlig och om man inte gillar den syrliga drinken bör man dra ner på caipirinha mixen i cheesecaken eller ev tillsätta något mer sött så som lite vit choklad. Kan tänka mig att detta är en perfekt dessert efter någon väldigt het maträtt för att få svalka och lite syra. 

Jag valde att göra 4 små potionspajer  - men dubbla bara receptet så fungerar det att göra i stor form.

Frozen caipirinha cheescake
4 potioner

5 stora digestive/ 10 små
35 g smält smör
1/2 påse santa maria caipirinha mix
100 g färsk ost/philladelpia
1,5 dl grädde
1,5 dl florsocker
1/2 msk vaniljsocker
Färsk frukt/bär

Krossa digestiven och blanda med det smältna smöret. Fördela i botten på formarna/formen
Vispa grädde, tillsätt mixen, färskosten, florsokret och vaniljsockret. Lägg ovanpå smulorna och ställ i frysen ca 4 timmar. Tag fram ca 10 minuter innan servering och garnera med färsk frukt eller bär. Jag tyckte att kiwi blev en grymt god frukt till denna syrliga dessert.






En grekisk fläskfilepytt

Hörde att detta skulle vara den perfekta bjudmaten om man var många, och eftersom dagarna tills vi flyttar minskar drastiskt behövde jag komma på något bra och enkelt i matväg att kunna bjuda ev flytthälp på.
Detta måste nog vara perfekt - noll i ansträngning, lätt att göra till flera och underbart gott!!! Det enda som är att tänka på är att planera lite dagen innan.

Grekisk fläskfile pytt
4- 5 personer

1 fläskfilé ca 500g
1 gul paprika
1 röd paprika
1 rödlöl
1/2 ask coctailtomater
200 g fetaost
400 g klyftpotatis
ca 5 piri piri (torkad)

Marinad
3 klyftor vitlök
1,5 dl matolja
2 msk soya
1/4 msk färskriven ingefära
1,5 tsk sambaolek
salt och peppar

Sås
2,5 dl creme fraishe
3 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk örtkryddor


Dagen innan servering; putsa filen och skär i cm tjocka skivor. Blanda ihop marinaden och lägg i köttet. Låt stå i kylskåp över natten förslagsvis i en tätsluten plastpåse. Även såsen kan röras ihop tidigare.

Vid servering: sätt på ugnen och täck botten på en ungsplåt eller form med klyftpotatis och krossa den torkade piri pirin över. Grädda ca 25 i 220 grader varm ugn. Hacka paprikan i grova bitar och skiva tomaterna. Tag ut formen och strö grönsakerna över portatisen, lägg ut de merinerade fläskfilebitarna och häll över överflödig marinad. Smula över fetaosten och grädda sedan i ytterligare 20 minuter i ugn. Klart!!



 




  

Röbetspizza

Detta är något som passar perfekt en fredagkväll eller som förrätt.

Jag brukar i de flesta fall äta röbetor tillsammans med chevre, så när jag såg att det skulle vara parmesan istället för chevre i detta receptet tänkte jag att för en gång skulle skall jag variera mig. Men även om den var god så saknade jag faktiskt chevrebrytningen. Dock tror jag tror jag inte på att byta ut parmesanen mot chevere utan bara att lägga till. Parmesanen gjorde att tomatsåsen smälte ihop med röbetorna på ett fint sätt.

Så nästa gång jag gör denna blir det med chevre ovanpå som extra tvist!

Röbetspizza
2 personer

ca 3-4 röbetor (beroende på storlek jag hade ganska små)
2 lösa smördegsplattor
2 msk tomatsås
1 dl riven parmesan
färsk timjan
1 msk flytande honung
flingsalt
pinjenötter

Koka rödbetorna ca 30 minuter, sänk ner den i kallvatten  och gnid av skalet med händerna. Skiva tunt.

Lägg två smördegsplattor på ett bakplåtspapper, bred på tomatsås men tänk på att lämna som en liten ram runt så att smördegen kan resa sig där. Strö på parmesanen och lägg sedan ett lager av de tunt skurna rödbetorna. Ringla över lite honung och timjan. Grädda i 200 grader varm ugn ca 15-20 minuter.  Rosta undertiden pinjenötterna i en torr stekpanna. Ta ut pizzorna och strö över pinjenötterna och flingsalt (och så rekmenderar jag att ha på lite chevre här)




Nyårsafton 2011 - En lyxig nyårssupé

Så var nyåret över och vi har påbörjat ett spännnade 2012. Det känns som det kommer att bli ett år som går till historien!!

Vi hade en underbart lyckad nyår med otroligt god mat och fantastikst sällskap. Ingen aning om hur klockan kunde gå så snabbt men det måste berott på det fantastiska sällskapet!







Förrätt: Jordärtskockssoppa med västerbottenchips
(räcker till 8 personer som förrätt ca 4 som huvudrätt!)

500 g jordärtskockor
1 gul lök
Smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl Grädde
1 krm vitpeppar
En bit västerbottenost

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar.
Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper och grädda i ugn ca 175 grader ett par minuter. Servera!








Huvudrätt: Lamm med chevregratäng och rödvinssky
(för 4 personer)

Lammytterfilé ca 450 g
1 msk franska örter torkade
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja

3 bakpotatisar
250 g chevréost
2 dl standard mjölk
2 dl grädde

4 dl rödvin
1 msk oxfond
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin
2 tsk vetemjöl
3 msk smör
svartpeppar

300 g sparris - lättkokta

Tillagning

1. Putsa lammfilén och krydda den. Låt stå och dra i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost. Gratängen ska inte bli högre än 2–3 cm. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
4. Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter. Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.
5. Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött). Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.
6. Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.
Koka upp sparrisen och servera köttet på sparrisen tillsammans med gratäng och rödvisnskyn.
(Vi var som sagt 8 st och det var inga problem att dubbla detta receptet - och för enkelhetens skull gjorde vi gratängen i små potionsformar)



Limebavarois med jordgubbssallad och Won Ton crisp.
( för 8 personer)

1,2 dl mjölk 3%
2 2/3 gelantinblad
160 g vitchoklad  
2 2/3 dl grädde
1 lime finrivet skal
1 lime pressad juice

750 g färska jordgubbar
230 g socker
1,3 dl vatten
1/2 lime finrivet skal
3 msk cointreau

8 små ark filodeg eller Won Tondeg
äggvita
strösocker

Hacka den vita chokladen och lägg i en platsbunke.
Blötlägg gelantinbladen i kallvatten.
Vispa grädden lätt i en separat bunke.
Koka upp mjölk, limeskal och limejuice. Tag av plattan och lägg i de blötlagda gelentinbladen.

Slå ca 1/3 av den varma mjölken över chokladen och rör ut, tillsätt sedan lite av mjölken i taget och rör runt tills du fått en slät smet.
När smeten svalnat till ca 28 grader rör försiktigt i den lättvispade grädden men stora rörelser. Fyll i små portionsformar och ställ kallt, tex kylskåp eller frysen och låt stå under natten (kan utan problem stå i frysen över natten flytta bara över till kylskåp ett par timmar innan servering.)

Delar jordgubbarna i kvartar. Koka en lag på socker och vatten och tillsätt limeskalet. När lagen svalnat något tillsätt cointreaun. Häll över jordgubbarna och låt stå och dra minst en timme.

Pensla filodegesarken (ca 15 * 15 cm stora räcker) med äggvita och strö över socker. Knyckla ihop till bollar och grädda i 180 grader varm ugn tills gyllene.

Tag fram formarna ur kylskåp ca 15 minuter innna servering. Lägg på ett Won ton krisp och servera med jordgubbssalladen.




Kan bara säga att vi alla gäster var helt ense  - En helt underbar meny med ljuvliga smaker!

Om ni undrar hur jag såg ut så lyckades jag komma med på ett kort oxå  ;-)

 


Ett päronchips med blåmögelost

Hittade detta enkla men sååå goda tilltuggreceptet för inte så länge sedan och då jag helt snöat in på päron detta året tyckte jag det verkade vara ett passande tilltugg på nyårsafton.
Jag var lite optimistisk när jag drog igång projektet kl 9 på torsdagkvällen - det där med 4-5 timmar i ugn (vilket visade sig inte räcka) passade inte så bra med min sömnkurva....

Men men, den som kämpar får smaka ett underbart tilltugg =)

Päronchips med blåmlögelost, valnötter och honung

2 hårda päron
1,25 dl vatten
2 dl socker
2 msk honung
1/2 citron
blåmögelost ca 150g
valnötshalvor
flytande honung

Börja med att hälla upp socker och vatten i kastrull. Låt koka upp. Skiva päronen tunt med hjälp av tex en mandolin. Lägg i honungen och låt vattnet koka upp på nytt. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt citronsaften och låt sedan päronskivorna dra i den ljumma lagen i ca 30 minuter.

Lägg sedan på bakplåtspapper och låt torka i ugn ca 75 grader varm. I ca 4-5 timmar (i mitt fall som kan bero på en mindre bra ugn ca 7-8 timmar) Efter halva tiden vänder du på päronskivorna. Förvara sedan i torr bunke mellan bakplåtspapper med tät slutande lock.

Vid servering, skär en liten bit blåmögelost och lägg på varje chips, lägg över en halv valnöt och ringla över lite flytande honung.





God fortsättning på det nya året! Hoppas ni hade en underbar nyårsafton!


RSS 2.0