Vackraste bäret?

Idag passade jag på att efter jobbet ge mig ut och plocka de vackra bären björnbär. Jag brukar tycka att det är svårt att hitta björnbär och blev därför jublande glad när jag under en av veckans powerwalks upptäkte mängder och åter mängder med björnbär. Stora, svarta och glänsande vackra. Orutinerat nog hade jag då inget med mig att plocka i utan fick idag ta samma runnda ut i skogen för att norpa de vackra bären innan någon annan hann före mig.
 
Och håller ni inte med - Björnbär är otroligt vackra, stora och mörkt blåsvartskimrande? Egentligen är de ju inte bär utan stenfrukter, men det spelar ingen större roll. Vackra är de och nytta, glöm inte hur nyttiga de är!
 
En stor del av bären har jag redan fryst in, en del kommer att bli till mumsig björnbärs marmelad och några har jag sparat till något spännande jag har velat göra ett bra tag - skall bara bli klar med denna detoxen först.
 
Har dessutom redan samlat en stor hög recept som skall testas. Att detoxa måste vara den största inspirationskällan någonsinn=)
 
 
 
 

Smultna pärlor...

Hmmm, smultna är ett mycket udda ord, men efter att ha konsulterat bästa svenskaläraren till kompis fick jag det bekräftat; det heter; smälta, smalt, smultigt.
 
Alltså smultna pärlor.... Jag såg detta någonstanns i förbifarten och föll direkt, bara för att de var så löjligt fint. Jag gillar smycken, både att köpa och att göra själv, och jag har ett par skokartonger fullda med smyckestillverkns prylar och pärlor (sen har jag kanske inte hunnit göra så många smycken som jag skulle vilja...)
 
Men detta fick gå före både parisarmandsidéen och berlokarmbandndidéen - var bara tvungen att testa och se bara så läcka pärlorna blir!
 
Men vad är nu detta undrar ni säkert, och med all rätt!
 
Ni vet de där klassiska plastpärlorna som man hade när man var liten och gjorde pärplattor, de som alla barn gör armband av? Ja precis den gamla hederliga plastpärlan. Genom att ställa pärlan upp på ett bakplåtsapper på en plåt, för att sedan ställa plåten i 200g varm ugn i hela 5 (!!!!) minuter och volia du har de snyggaste plastpärlorna på länge!
 
Mixa efter tycke och smak eller bara blanda vilt och du har ett eller flera supercoola armband!
 
Me like a lot!!!!
 
 
 
 

Kantarellsoppa


Perfekt som förrätt vi en mysig middag eller som lunch en regning och blåsig dag, en varm och mustig kantarellsoppa är aldrig fel. Kort och gott - helt ljuvligt.
 
Det går lika bra att använda färska kantareller som frysta och förvällda.
 
Kantarellsoppa
 
500g kantareller
1/2 gul lök
smör
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
6,5 dl vatten
1,5 msk kantarellfond (koncentrat)
2 dl grädde
salt, vitpeppar, svartpeppar & lite riven muskotnöt
färsk timjan
 
Om du använder färska kantareller, ansa och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs lök och svamp i smör i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Tag några av de smörsteka kantarellerna åt sidan och spara till garnering. Rör i mjölet och häll sedan på vinet, låt koka samman ca 2 minuter. Tillsätt vatten och fond, låt sedan koka under locka ca 10 minuter. Rör i grädden och smaka av med kryddorna.
Toppa med några smörstekta kantareller och lite färsk timjan. Servera med ett gott bröd.
 
 
 

Svamptider...

Just nu är det hög tid för svampälskare, det är nu man samlar och samlar, förväller och fryser in, samlar lite till och fyller frysen till bredden.
Likt ekorrarna samlar vi mat inför vintern, kanske inte lika drastiskt men nära därpå, för tänk om svampförrådet i frysen skulle ta slut innan nästa säsong? Det får bara inte ske....
 
Jag som en riktig svampälskare, närmare bestämt en kantrell älskare, har varit ute på en samligtur igår, och det blev mycket vill jag lova. Skogen fullkomligt lyses upp av all gul svamp. Nu återstår bara att ta hand om all svamp.
 
Det abslout godaste med svamp tycker jag är när man smörsteker bara de allra minsta svamparna, de som är så små att de inte behöver delas, (ett supertips som min pappa har lärt mig är att ha med en liten extra burk för bara de allra minsta kantarellerna - så har du dem separerade redan från början) och serverar dem på ett bit grovt bröd. Det slår enligt mig både stuvningar, varma mackor, pajer och soppor.
 
Vad har ni för favoritrecept när det kommer till kantareller?
 
Här kommer lite tips på vad du kan hitta på med dessa läkerheter=)
 
Enkelt smörstekta
 
Svampsmör - recept kommer inom kort =)
 
Kantarellpaj - recept kommer inom kort, insåg precis att jag inte hade vistat detta underbara recept tidigare
 
Kantarellsoppa - recept  kommer inom kort, insåg att jag missat att lägga upp denna läkerhet.
 
Varma smörgåsar
 
Kantarellsås
 
kantarellstuvning
 
Själv skall jag nu ta och ägna mig lite åt att förvälla all den svamp jag plockat!
 
 
 
 

Sommrig välkomstdrink...

Någon timme innan ett stort gäng härliga gäster skulle komma frågade sambon mig vad jag hade planerat till välkomstdrink. Välkomstdrink??? Panik - jag hade totalt glömt av att planera välkomstdrinken!
 
Det är då det är tur att man har en mindre bar hemma i matkällaren med en massa goda spritsorter och likörerer. Jag gick snabbt över i huvudet vad som fanns där nere. Man brukar nog inte börja planera en drink utefter slödrycken men det första som slår mig är fanta citron. Jag fullkomligt älskar fanta citron och kan lätt dricka bara det. (Blev sjukt glad när den kom tillbaka i sortimentet för några år sedan). Så det fick bli något som matchade det.
 
Och tillsammans med passoa och smirnoff citron blev det en riktig höjdar drink!!!
 
Så när pappa några veckor senare bad om tips på välkomstdrink till kräftskivan kunde jag lugnt slänga ur mig detta goda recept. Och även den gången blev det en riktig hit!
 
Så varsågoda allesammans min panikdrink som blev en ny favorit.
 
3 cl passoa
2 cl smirnoff citron (Eller vodka citron)
toppa med fanta citron och isbitar
 

Snickerstårta

Jag har som ni säkert har märkt varit på semester, tagit en paus från allt vad vardagen heter och bara gjort det som fallit oss in, rest runt, spat och kört ett par varv runt Öland.
 
Men så kom vardagen i kapp oss och nu ringer väckarklockan troget kl 06,15 varje dag, som om den aldrig gjort någonting annat.
 
Som ofta under semester äter man alldels för gott så på söndag startar jag och sambon en detox kur. Den är inte det mista rolig och går inte att varier eller piffa upp så den skall jag bespara er. Men jag varnar er liksom bara lite, det kommer nog bli en himla massa inlägg om inredning och plantering och annat under de två veckornas detox så jag hoppas ni är med mig ändå.
 
För att fjäska lite bjuder jag idag istället på denna maffiga enormt goda snickerstårta!
 
Snickerstårta
 
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
3½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 förpackning Center

200 g mörk choklad 
1,5 dl jordnötter

Smörj en form med löstagbar kant, ca 17 cm i diameter. Smält smöret. Vispa ihop ägg och socker och blanda ner mjöl och kakao i äggsmeten och häll sist i det smälta smöret.
Häll smeten i formen. Tryck ner Center i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter i 200 grader.
Låt svalna och lossa sedan formens kant. Smält chokladen till toppingen och rör ner nötterna. Bred blandningen över kakan och låt svalna i kylen.
 
 

Dukningstips...

 
Så här i slutet av sommar säsongen kan man gör massa fynd, och många är perfekta till roligare dukningar.
 
Nedan ser ni små zinktags som jag fyndade på Panduros rea, med en litet tryck i dymo maskinen blev det en lite rolig bordsplacering.
Servetten är oxå fyndade på rea och är  - hör och häpna - i polyester vilket gör att de tål vilka fläckar som helst och efter vindoppningoch en tur i tvättmaskinen blev de lika vita igen. Det är tacksamt.
Den randiga sommarduken är egentligen gardinerlängder i kraftigt bomullstyg fyndade på Åhléns på halva reapriset.
 
 

Tortano bröd

Min fina vän Maria gör ett underbart gott tortanobröd, tortanobröd är ett italiens bröd fyllt av godheter. Jag har dock inte hunnit lägga vantarna på just hennes recept och fick således improvisera ihop ett till helgens fest. Det fungerade lika bra det, den lilla bit som inte tog slut på festen mumsade vi glatt i oss dagen efter på picknicken vi gjorde.
 
Tortano bröd
1 st
 
15g jäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
1 msk flingsalt
2,5 dl durumvetemjöl
4 dl vetemjöl special
 
Fyllning
200g mozzarella
200 g pepparsalami
100 g fetaost
några coctailtomater
färsk basilika efter smak
 
Smula jästen i en bunke, läs den tillsammans med det ljummna vattnet, olivoljan, honungen och flingsaltet. Blanda i durumvetemjölet först sedan lite vetemjöl i taget. Låt degen jäst ca 30-45 minuter under bakduk.
Tryck sedan försiktigt ut den på ett väl mjölat bakplåtspapper till en rektangulär degplatta. Fyll därefter plattan med div fyllning, salamiskivor, skivad mozzrella, smulad fetaost, strimlade basilika blad och halverade coctailtomater.
Rulla sedan ihop brödet till en rulle som du böjer som en krans. Låt jäsa under bakduk ca  30-45 minuter. Sätt på ugnen på 250g  sänk ugnen till 200 grader när du sätter i brödet och låt gräddas i ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
 
 
 

RSS 2.0