En lyxig fredagassmörgås

Smaker går lite i trender, och något som känns som det är väldigt hett just nu är päron. Framförallt päron i kobination med chevre ost. Har de senaste månaderna sett många rätter på restaurangmenyerna med just päron och chevre, gärna med honung och nötter.

Därför tänkte jag lyxa till det med denna grillade smörgås fredagen till ära.

Vitt bröd (skivor av baguett eller liknande)
chevreost
tunt skivat päron
olivolja
honung
valnötter

Ringla lite olivolja och honung på bröden, lägg på några tunna skivor päron, krossade valnötter och chevre, lägg på den andra skivan bröd och grilla i smörgåsgrill eller våffeljärn (Tips undvik att lägga armen på järnet när det är varm - det gör superont!)

Servera med lite mer päron, ost och nötter och ett glas vin! 




 


En söt bounty boll - eller flera

Det fick bli fotografering i mörker, kom inte hem fören nu och då är det inte mycket att välja på.

Man kan tycka att jag är lite före min tid som gör julgodis nu.
Fast detta är ju egentligen godis för året runt, det bara att det är oftast kring jul man gör godis. Men här testas och provas det recept för höstens projekt.

Och detta verkar bli en av vinnarna. Jag har på flera ställen läst om bounty bollar eller bountykulor och det lät ju himla gott, så det var ju bara att testa=)

Ca 60 st (pralinstorlek)

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl grädde
200 g kokos
250 g choklad

Koka smör, sirap, florsocker och grädde i ca 6-8 minuter, tillsätt kokosen.
Låt svalna lite innan du rullar små bollar av smeten.
Lägg bollarna i frysen ca 30 minuter. Under tiden smält chokladen i vattenbad.  
Tag fram bollarna ur frysten och doppa dem i chokladen. Ett enkelt tips är att fästa bollen på en grillpinne så blir det lättare och mindre kletigt att doppa dem =)

Förvara i kyl eller frys. Supergoda och enkla att göra.




En onsdagslyx

Idag och ett par dagar framåt är jag gräsänka, då passar jag på att testa massa nya recept (det är tanken i alla fall) Tyvärr är det på tok för mörkt att fota kvällens godsaker så det får vänta till imorgon.

Nu är det i alla fall dags att krypa upp i soffan och inspireras lite, till hjälp har jag nya nummret av Mat & Vin.

Mysig lill-lördag på er!


En premiär...

Egentligen var ju premiären igår, Hummerpremiären vill säga. Men det är ju först idag som man ser om det blivit några humrar. På fiskauktionen gick premiärhummern för 31 600 kr per kg. Förstår ni hur mycket pengar det är???

Även min kärlek hade varit ute och lagt ut sina tinor, 14 st per person får man lägga ut. Och idag var det dags att skörda, 3 fina humrar hade det blivit.  De befinner sig dock inte i vår lägenhet just nu (i så fall hade ni fått se bild) utan i svärfars sjöbod. Nu skall man bara klura ut något gott att laga av dessa humrar.

Istället för hummer blev det en god kycklinglasagne och lite Ben & Jerrys till efterätt. Ibland får man lyxa till det=)


En pasta bolognese

Inför höstens små projekt behöver kyl och frys tömmas på rester som ligger och skräpar. För ett tag sedan köpte jag jag röd pesto som jag hade över lax men ca halva burken fanns kvar och jag bestämde mig för att testa göra pasta bolognese på den röda peston vilket fungerade utmärkt!

För 4 pers

Spagetti
Nötfärs
Röd pesto ca 1/2 burk
1 dl grädde
Basilika
Salt och peppar


En långweekend i skottland

Åter hemma i svedala efter en weekend i skottland. Vilken vacker natur, vilka vyer, vilka underbara drycker och vilket himla krågligt sätt att köra=)

UK och skottland i sig är väl inget supermat land, det kanske var just därför vi oftast hamnade på italienska resturanger. Men ett helt underbart land att resa runt i (och klädshopping fungerar utmärkt!)
Så här bjuder jag helt enkelt på lite bilder och delar av vår roadtrip i skottland.

Kan ni kanske se? Ny kamera har invigts i helgen =)


En semester frukost

Idag har vi semester, då passade vi på att lyxa till det med nybakata scones till frukost.

Så som ni kommer förstå när jag skriver semester så blir det lite tyst här några dagar, men återkommer inom snart med förhoppningsvis en massa nya idéer och inspiration.

Scones 4 st

4 1/2 dl mjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
2 dl mjölk

Blanda mjöl, salt och bakpulver. Nyp ihop med smöret, tillsätt mjölken och baka ihop till 4 rundlar.
Grädda på 250 grader i ca 8-10 minuter.

Servera med ost och marmelad (är ifs ljuvligt gott med lemoncurd men kanske inte till frukost )
Tipsar igen om jordgubbs och rabarbermarmeladen som  ver helt underbar med nybakata scones!
Njut av ledighet och smaker.


En ryggbiffspasta

Idag var det dags för en viktig sak, att ge blod. Att vara blodgivare är som jag tidigare skrivit något som är viktigt för mig. Så är ni inte blodgivare och har möjlighet tycker jag absolut att ni skall göra det. Det kostar dig ingenting mer än en halvtimme av er tid.

Lite lagom trött efter blodgivningen (eller så var det allmän trötthet efter arbetsdagen =) ansåg jag mig behöva en riktigt mastig pastarätt till middag.

Av ett litet taberas ikylen skapades denna ryggbiffspasta toppad med fetaost.

Ryggbiffspasta

Strimlad ryggbiff
smör
salt och peppar
1-2 msk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 burk creme fraishe
mjöl
1 röd paprika
1 scharlottenlök
 pasta
festaost i bit

Koka pasta, strimla löken och fräs upp den i smör, strimla den rumsvarma ryggbiffen och lägg i lökpannan. Skrä paprikan i mindre bitar och låt stekas mjuka med de övriga. Salta och peppra. Häll över fonen och tillsätt sedan grädden och cremefraishen. Red med lite mjöl till lagom tjocklek. 

Blanda ihop med pasta och servera med lite fetaost i bit som smulas över.  



En spansk omelett - tortilla de patata

Ibland blir det inte som planerat...

Den lyxiga middagen med dessert som var planerad i söndags byttes snabbt ut mot pubmat då det spelades en viktig fotbollsmatch som tyvärr inte gick på tv:n hemma... Helt ok för min del -äta ute är alltid kul.

För att rädda tanken på matlåda slängde jag istället snabbt ihop en spansk omelett, hade ju ändå lite kokta potatisar över från gårdagen som behövdes utnyttjas.

Resulatet: en supergod lunch"låda"!

Spansk omelett är en gammal favorit hos mig. Allt sedan jag reste runt i spanien för en massa år sedan och upptäkte att det serverades bocadillos (en slags smögås/baguette med olika fyllningar) överallt. Min favorit blev snabbt bocadillos de tortilla de patata, dvs baguette fylld med snittar av en spansk omelett. Bara så gott...

Vad som skilljer sig en spansk omelett från den vanliga "svenska" omeletten är att den innehåller kokt potatis. Kan låta galet men det är så ljuvligt gott.

En liten tortilla de patata 1-2 personer

3-4 kokta och kalla potatisar
3 ägg
3 msk vatten
lök
salt och peppar
smör

Dela potatisen i mindre bitar och skär löken. Vispa ihop ägg, vatten och kryddor. Lägg smöret i en stekpanna och när det tysnat lägger du i potatisbitarna och löken. Häll över äggblandningen och stek på medelhög värme till omeletten stannat, vänd den då försiktigt och stek andra sidan. Servera i bröd eller med sallad. Lika god kall som varm.






En rosépepprad ädelkyckling ...

Har äntligen haft tid att vara hemma denna helgen och inte fara runt, och så skönt! Fika på stan med undrbara J, hinna fixa hemma med städ, tvätt och annat som bara ligger och väntar och tid till att laga maten och fundera ut ett recept (istället för improvisationslagning)

En lite lyxigare form av kyckling blev det till lördagsmiddag. Desseren fick vänta till idag, söndag =)

4 kyckling filéer
ädelost
salt
3 msk smält smör
2 tsk soya
1 tsk timjan
1 1/2 - 2 dl grädde
rosépeppar

Lägg ett snitt längs kycklingfiléen och fyll med ädelost. Blanda det smälta smöret med soyn och tímjan och salt. Lägg upp kycklingen på ett ungsfast fat och pensla dem med soyablandningen. Häll grädden runt om, krossa lite rosépeppar över och "skjuss" in i ugnen.

Låt grädda på 225 grader ca 20 minuter. Servera med pressad potatis, sallad och lite mer rosépeppar. 

Om någon undrar varför min pressade potatis inte ser så pressad ut beror detenkelt på att jag har förlagt pressen.... Potatisen är riven (mkt omständigt och rekomenderas INTE!!)
 

Gott med rosé vin till =)




En bit torsk

För att bo på västkusten är jag riktigt dålig på fisk, jag kan laxfiéer, stekt spätta och makrill.
Men hur i hela världen skall man tillaga torsk?

Nu menar jag inte de fina torskryggarna som man köper styckfrysta eller färska utan de där torskblocken som ligger i frysdisken och som av någon anledning har vallfärdat till min frys. Har plötsligt flera paket som jag inte har en aning om hur man använder på bästa sätt så tips mottages tacksamt.

Jag gjorde i alla fall ett försök här om dagen, det blev okej, hade nog velat ha fisken lite torrare men så kanske inte torsk är så torr?

Mandeltorsk med sting

1 pkt torskblock
smör
1/2 pressad citron
salt
paprikapulver
spiskummin
sambal oelek 
rapsolja
mandelspån

Smöra en form och lägg torskblocket i, blanda citron, olja, kryddor. täck fisken med "såsen" och strö sedan mandelspånen ovanpå. In i ugnen ca 30-40 minuter, 200 grader.

Servera med grönsaker, ris, potatismos eller pasta =)




Något annat...

Jag har ju främst fokuserat denna blogg på det jag gör i köket, det betyder inte att jag inte gör annat oxå, vilket jag självklart gör. Och det är det jag har gjort de senaste dagarna.  Såg att söta Kikan hade länkat detta från sin blogg så jag får väl visa vad det är jag gjort =)

Bortsett från flytt med jobbet har jag haft ångest över en budgivning (som vi tyvärr drog oss ur) och varit gäst på årets vackraste bröllop. Ett bröllop där jag hade fått äran att skapa inbjudningskort, festprogramm och placeringskort. Detta har ju tagit lite tid och främst den senaste tiden då allt skulle färdigställas. Men vad fint det blev. Hela bröllopet var sagolikt vackert...

Dessoutom hade en annan av brudens vänner skapat fantastiskt vackra tårtor som dessutom var väldigt goda...

Allt så klart färgmatchat och genomtänkt...



Namnskylatarna är gjorda som servettringar i vinrött och champangepapper med en glitter rand och festprogrammen är i champangepapper med vinrött band och papper, två hjärtan och glitter. Så enkelt och stilrent (Men en massa jobb ändå...) 


 Tårtorna som var skimrande vita med vinröda kallor, precis som brudbuketten, och murgröna som på bordsdukningen.

Helt perfekt, alltihopa!!


En nyhet: French nougat

Denna lilla nyhet finns ny i cholkaddiskhyllan och gissa om jag är frälst...

Ni som inte är nötallergiker skynda och köp!!!!


Köttfärsrulltårta...

Det slutar visst inte regna ute, vilket känns mysigt och skönt just nu. Tankarna ockuperas av annat och ledig tid fylls av planeringar så det blir enkla middagar. Idag kände jag för att återuppliva en gammal barndoms klassiker, iallafall tror jag att det är det, har ett svagt minne av att det kanske istället är en Jugoslavisk speciallitet jag blivit bjuden på någon gång. Minns inte riktigt...

Hur som helst maträtten får mig lite att tänka på ett vänner avsnitt där Joey äter en tårta med lite av varje, kötfärs=gott, grädde=gott, tårta=gott =) Minns ni?

Detta är inte riktigt lika illa utan det är en ungspannkaka som bildar själva rulltårtan medans köttfärsen utgör fyllningen. Som crepes fast större =)

Recept behövs knappast utan gör en ugnspannkaka, stek nötfärs och krydda. Bred köttfärsen, tillsammans med lite riven ost  på pannkakan, rulla ihop och gratinera i ugnen igen med lite riven ost ovanpå.


Enchilladas...

Detta är en perfekt bjudrätt vid mingel och buffer, men fungerar oxå fin fint om man vill ha något litet gott till fredagsmyset.

Mina enchilladas är superenkla att göra och smakar underbart.

12 bitar/24 små snittar

ett pkt tortillabröd 6 pack
1 burk krossade tomater
skinka - strilmad eller skivad som du strimlar själv
riven ost

Bred några skedar krossade tomater på ett tortillabröd, strö över strimlad skinka och riven ost. Lägg på ett bröd till och stek i torr stekpanna på ca 4:an till det fått färg på båda sidorna och skär sedan i kvartar eller 8:ondelar. Gör du flera satser till buffe eller liknande så fungerar det att värma dem i ungsfast fat vid serveringstillfället. Servera med lite salsa eller creme frasishe.  





RSS 2.0