En första advent

Japp, i söndags var det ju första advent och som tidigare nämnt pasasde jag på att fira min pappa som fyllde år. Så nu, så här några dagar i efterskott och som laddning inför första december & andra advent bjuder jag på lite jul och adventsinspiration från vår lägenhet. I morgon börjar den underbara decembermånaden som är fylld med så många roliga saker...


  




En annan mycket rolig tävling

Fortsatt inspirerad av min vinnande vännina har jag nu hittat en ny tävling jag gärna skulle vilja vinna. Så jag kör på i samma anda som tidigare - är man inte med och tävlar kan man inte vinna =)

Vill ni oxå vara med så kika in på denna underbart inspirerande blogg Sockerrus som jag brukar kika in hos för att bara njuta av recept, härliga bilder och inte minst en massa bra tips!



 

Tävla hos Sockerrus och vinn ett presentkort på 500kr, i samarbete med LyxigaPlåtburkar.seRoligaPlåster.se och Änglaspel.se.


En pappa fyller år!

Idag fyller min pappa år, det passade vi på att fira igår, advent till ära. Och då min pappa blev utan farsdag tårta fick jag passa på att fira honom men en tårta igår istället.

Tårtan är gjord percis på samma sätt som på julmarkandern för två veckor sedan med choklad botten, hallonmousse, sockerkakasbotten, chokladmousse och sockerkaka, spacklad med marängsmörkräm och täckt med choklad sugerpaste, dekorerad med vita snöflingor (utomhusvädret bjuöd ju inte på någon riktig snö utan regnstorm)

Helt klart en tårta till pappa på advent. Om någon reagerat på att det varit lite tyst de senaste dagarna beror det på att jag provar ut lite nya julrecept, nästa julmarkand är om mindre än två veckor.... Många nya spännande recet är på ingång=)




En chans att vinna...

Inspirerad av en underbar vän som har haft lyckana tt vinna flera tävlingar har jag insett att ett första försök till att vinna är ju att delta, och eftersom jag himla gärna vill vinna denna boken så deltar jag i denna tävlingen. Är du oxå sugen på att vinna en ljuvlig bok, klicka in på bakverk och fikastunders blogg och var med du oxå =)





Jag tävlar hos Bakverk och Fikastunder.. om dessa fina prylar,
tävla du också! Tävlingen pågår t.o.m 8 december!


Ett jubileum

Japp - idag firar bloggen ett år. Så jag bjuder på ett litet kort inspirationssammandrag från året som gått. Kanske har du missat ett spännande recept eller kankse rentutav glömt det =)

Inser dessutom att bildkvalitetenvarierar väldigt mycket... Hm, skall ta detta i beaktnign under året som kommer  - för mer kommer det att bli!



Saffransskorpor till jul!

Juliga saffranspannacotta

Klassikern Rocky road

Söta citronrutor

Hel citronkyckling

Stekt ris med kräftsjärtar

Macakakor - kakor med macadamien nötter


Ett kräftkalas

Lättlagat med kassler


Blåvit tårta till en blåvittfantast =)



En Sommartårta till kollegorna på mitt gmla jobb



En GAIS tårta



Tårtor till farsdag




En marängtårta



Safta & sylta


En smaskig dessert till en av alla grillaftnar

 





Enklaste fredagstilltugget

Godistårta som present


Härliga frukostpannkakor

Ljuv chokladdessert

Citronmousse



Läcker svart pasta till Halloween

En riktig biffstroganoff

Inbjudningar till halloweenmiddag

En söt chokladdessert

Enklaste matbrödet


Favoriten - heta päron och kycklingrätt


Improviserade desserten

Små bakelser med vitchokladfyllning


Läckraste nationaldagstarten

Kräft och broccolipaj

Kycklinglassange

Kräftpasta

Kladdkaka med marängtäcke



Citronmuffins med marängtopping


Och så himla mycket mer, bästa av allt - mer kommer =)


En tjuvstart på julen

En vecka förtidigt tjuvtartade jag igår julen. Genom en annordnad julscrapp satt vi ett gäng och scrappade våra julkort, totalt hann jag få klart hela 25 (!!!!!) st. Känns skönt att veta att jag inte börjar dagen innan de skall vara klara i år =)

Ni får se en liten tjuvkik på en av de olika temakorten - Totalt blir det 3 teman med ca 15 kort i varje serie =)



Med till julscrappen hade jag oxå denna härliga saffranskaka - perfekt för att komma i julstämning.







3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocer
0,5 g saffran (1 påse)
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bskpulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (tex. Capten morgan)

Sätt på ugnen på175 grader
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och vitt
Smält smöret och rör i mjölk och saffran, blanda i äggsmeten
Blanda i övrigt torra ingridienser
Häll i romen

Fyll formarna och grädda i ugn ca 15-20 minuter, låt svalna och sikta florsocker över som snö  

 


En fars dag tårta

Japp, en vecka sent men då jag sålde slut på mina fasrsdagtårtor på förra helgens markand så blev min far utan, har lovat att kompensera med att baka en ny till nästa helg då han fyller år.

Så här så tårtorna ut som var till försäljning förra helgen. (en tårta per dag och två på söndagen)

Tårtorna medstår av:

Chokladbotten
Hallonmousse
Sockerkaksbotten
Chokladmousse
Sockerkaksbotten
Spacklad med marängsmörkräm och täckt med sugerpste med chokladsmak






En samling gamla godingar

Under förra helgens marknad fanns även lite "gamla godingar" med...

Som de ljuvligt juliga saffransskorporna



Den gammalsdags mjuka pepparkakan



och sist men inte minst bounty bollarna =)


Ett gott, saftigt och snabbbakat bröd

Igårkväll hade jag lite vänner över för ett Mary Kay party - då julen närmar sig så jag tänkte för en gångs skulle inte bjuda på något sött utan lite mer nyttigt.
Jag slände då ihop detta underbart goda brödet. Jag utgick efter ett välbeprövat grundrecept som jag har gjort flera gånger förr men denna gången slängde jag i lite av det som fanns hemma i skåpet och samt torkade fikon för att få det lite mer juligt. Vilken hit!!!

Det var saftigt, inte för tung men ändå grovt och bara så gott med lite chevreost och fikonmarmelad.
Det bästa av allt - det kräver 0 i arbetsinsats. Du behöver ingen assistent, matberedare eller annan knådmaskin, du behöver inte jäsa och vänta timtal på att få äta. Det enda du gör är att blanda allt, häll i formen och sätta in i ungen. Det är vad vi kallar piece of cake!

Fungera lika bra på kvällen när man är sugen på en god smörgås som till helgens långfrukostar.

1 stort bröd
  
3 dl råksikt
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl fil - naturell
1/2 dl mörk sirap (kan ökas någon msk för lite mer sötma)

Valfri smaksättning: (i detta brödet hade jag detta)
3/4 dl solroskärnor
7 torkade fikon delade i halvor
1/2 dl valnötter men även några cashwenötter åkte med
1 /2 torkade frukt och nötter (mix från naturgodishyllan med sultanrussin, valnötter, cashwenötter, russin och torkade aprikoster/annansbitar)

Blanda alla torra ingredienser inkl smaksättning en stor bunke (ink nötter och frukten) rör bara runt lite med en slev så att allt blandar sig. Tillsätt filen och sirapen. Rör ihop med en sked/slev - det skall bli en väldigt kletig smet. Smöra en brödform ca 2 liter (fungerar med 1 1/2 oxå bröd blir bara lite större) Häll i smeten och grädda i 175 grader varm ugn i ca 1 timme.

Klart! Njut av det nybakade brödet!

  




En citron & lime cupcake med ljuvligt syrlig frosting

Då jag själv är en riktigt citronfrälst bagerska var jag ju bara tvungen att göra dessa ljuvligt goda citron och limecupcakesen till julmarkanden. Dessa var min personliga favorit av allt de vi sålda så därför var jag lite besviken efter första dagen, då de inte gick så bra som jag hoppats men så tog det fart och sista dagen var de dessa ljuvilga cupcakes som var slut först!

Dessa passar oxå utmärkt att göra i miniformat vilket som ni säker förstår är livsfarligt, då orkar man ju äta flera stycken - på rad =)

Citron & Lime Cupcakes med syrlig frosting

Ca 12 st

2 Ägg
2 dl Strösocker
2 1/2 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
3 dl Vetemjöl
1/2 dl Mjölk
150g Smör
1 Citron, saft och finrivet skal
1 lime, saft & rivet skal

Frosting

400g philadelphia
3 dl Florsocker
2 Lime, saft och finrivet skal
200g Vit choklad


Vispa äggen pösigt och tillsätt sedan socker så att det blir en porös smet. Vänd i vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Tillsätt mjölk, smält smör och citron & lime saft samt finrivet skal. Rör försiktigt smeten slät och fin. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i mitten av 200 gradig varm ugn i 15 min. Låt svalna.

Vispa färskost fluffigt tillsammans med florsocker och limesaft samt finrivet skal. Smält den vita chokladen försiktigt (tänk på att vit choklad är lite känsligare än mörk cholklad så smält på låg värme.) Rör i den smälta chokladen och vispa smeten slät. Spritsa frostingen över de svalna muffinsbottnarna. det fungerar finfint att göra frostingen dagen innna och ställa i spritspåsen i kylen. Dessa cupcakes är spritsade med en rundtyll och dekorerade med antningen snöflingot gjorda i sugerpaste eller små blommor oxå i sugerpaste. 


En saftig morotsmuffins




Med på vår julmarkand fanns dessa supergoda morotsmuffins med härligt krämig frosting. Personligen tycker jag stora muffins är lite i mäktigaste laget men perfekta att dela med en söt vän =)

Morotscupcakes

ca 10 st normalstora

2 morötter normalstora, rivna (motsvarande ca 3 dl rivna morötter)
100 g smält smör
2 ägg
2 dl socker
2 tsk kanel
2 msk pressad citron
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Frosting
3 dl florsocker
150 g philladelphia
1/2 pressad citron


Vispa först äggen pösigt tillsätt sedan sockret lite i taget för att få en riktig pösig smet. Blanda i resten av ingredienserna. Häll upp i muffinsformar eller i muffinsplåt. Grädda mitt i ugnen i 200 grader varm ugn i ca 15-20 minuter (beroende på ugn, min ugn som inte är så bra behövde minst 20 minuter)

Till topping hade jag gjort en frosting enligt receptet ovan som jag lät vila i spritspåsen över natten innan jag spritsade ut dem med en rundtyll.

Om någon undrar över kantarellerna, nej,  jag menar de aprikosa blommorna =) (tror varenda unge och hälften av alla vuxna tog mina aprikosa blommor för kantareller) så är de gjorda i suger paste.




En italiensk fläskfilé

Efter en hård och lång helg ville jag laga något riktigt gott till min sambo som tack för att han ställer upp och fixar medans jag varit i min julmarkandsbubbla.

Reslutatet blev denna italiensispirerande fläskfilé.

Italiensk fläskfilé

1 fläskfilé
2 pkt mozzarella (fungerar nog fint med bara en oxå men jag hade två hemma och tycker dessutom att det är oerhört gott.)
1 näve hackade valnötter
knappt en kruka basilika
2 plommontomater
salt och peppar
1 klyfta vitlök

Sås
3 dl grädde
soya
1 köttbuljongtärning


Putsa filéen och krydda med grovmalen salt och peppar. Stek den hel i stekpanna tills nästan färdig. Tag av och låt vila på en skärbräda.

Hacka basilika bladen, valnötterna, vitlöksklyftan, mozzarellan och tomaterna. Blanda.
Skiva fläskfiléen i tunnare skivor och lägg i en ungsfast form, strö mozzarellablandningen över och grädda i ugnen ca 10-15 minuter på ca200 grader.

Resterna i stekpannan rörs ut med grädde och utgör grunden till såsen. Tillsätt en buljongtärning och soya, låt sjuda på svag värme och smaka av med salt och peppar.

Servera med ris.

UNDERBART gott- fullkommligt älskar de krispia valnötterna med den smälta mozzarellan och basilika smaken.

Skall även testa att göra detta med kyckling vilket jag tror fungerar minst lika bra. Helt klart en ny favorit!




Ett fat med småkakor

Nu har jag återhämtat mig från julmarknaden, det har varit underbart roligt, träffat en massa trevliga människor och vi har fått väldigt mycket positiv feedback för vårt hembakta. Men det har varit slitsamt och igår sov jag nästan med en gång jag kom från jobbet...

Någon frågade om tårtan man skymtade hade blivit såld och ja - allihopa tårtorna blev sålda =) -Hade med en tårta varje dag bortsett från söndagen då jag hade med två farsdagtårtor! Recept kommer självklart att komma på allt som jag bakat men idag börjar vi med småkakorna.

På det härliga fatet med småkakor återfanns klassikern drömmar, sega kolasnittar och juliga kanelhjärtan.

Receptet på drömmar finner ni r.

Sega kolasnittar

En favorit hos många - inte minst marknadsbesökarna

100 g mjukt/rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära

Vispa det rumsvarma smöret fluffigt tillsammans med strösokret och sirap. Tillsätt sedan de torra ingredisenserna.

Dela kaksmeten på två och rulla till två långa strängar och lägg på ett bakplåt. Dra gaffeln över för att få ett mönster. 

Grädda i 175 gradig ugn i ca 10-15 minuter. Tag ur plåten och låt svalna någon minut innan du skär till kakor på snedden.


Kanelhjärtan

En riktigt gammaldags favorit

3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 dl florsocker
1 ägggula
200g kylskåpskallt smör
1 ägg till pensling

socker & kanel

Gör en hög på bordet av sockret och mjölet, lägg i ägggulan och smöret, skivat i mindre skivor. Hacka ihop alltihopa med en slö bordkniv och arbeta sedan ihop till en deg. Lägg den att vila i kylskåpet minst 30 minuter. kavla ut till ca 2 -3 mm tjock platta och stansa ut med ett kakmått. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med vispat ägg och strössla socker och kanel över innan kakorna gräddas i 200g varm ugn i ca 10 minuter.

  

 





En julmarknad på Hunneberg

Ok, bara att erkänna - jag är dödstrött. Har tillbringat dagen med att stå på julmarknaden på Halleberg - handla vilt naturligtvis! Det har varit kallt, rått och helt fantastiskt.

Visar bara ett lite axplock fotat med mobilen och stupar sedan i säng.

Tevlig fredag på er.

(och har ni möjlighet så titta förbi, julmarkanden pågår hela helgen!)

Kram










En dröm flera drömmar...

Småkakor, jag säger bara det. ..
Småkakor är grymt underskattat. De är lagom stora och finns i en uppsjö olika smaker.
Min favorit är nog ändå den gamla kalssikern drömmar. Det är lite trixigt och luktar inte särskillt gott när man gräddar dem men ojojoj vad de är goda! Så där spröda att de fullkommligt smäter i munnen.

Drömmar ca 40- 50st

150 g smör
2 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl olja
1/2 tsk hjorthornssalt
knappt 5 dl mjöl

Smöret skall vara rumstempererat och med det menar jag att det bör ha stått framme minst två timmar, gärna tre, för att få det tillräckligt varmt/mjukt.

Vispa smöret tillsammans med sockret och vaniljsockret till fluffigt vitt mos, därefter tillsätter du oljan. Oljan skall vara en mild smaklös olja så som matolja eller liknande (obs inte olivolja om någon trodde det fungerade)
Vispa ihop och tillsätt sedan mjölet och hjorthornssaltet i omgångar, vispa gärna ner en halv dl i taget.

Forma små bollar i storlek med valnötter och grädda sedan i 150 gadig varm ung i ca 20 minuter. Obs - öppna inte luckan under gräddningen och kom ihåg att det skall lukta lite fränt och inte särskillt gott.



En kopp chokladganache till dessert

En liten men ack så söt dessert, serverade ur små moccakoppar gör det bara lite mer charmigt och sött.

Serverad med en lite klick mascarponegrädde, limemarinerade hallon och honungsvalnötter och desserten är komplett! 


300 g mörk choklad
2,5 dl grädde

2 msk mascarpone
2 tsk florsoker
3 dl vispgrädde

2 dl valnötter
0,5 dl honung

1 dl färska hallon
2 msk myntablad
1/2 pressad lime 

Hacka chokladen grovt och lägg den med grädden i en kastrull och sjud tills allt smält samman. Låt stå i ca 10 minuter tills smeten tjocknat något.
Häll över chokladfyllningen i små koppar och skaka lite fram och tillbaka några gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt kallna i kylen i ca 1-2 timmar.
Blanda under tiden mascarpone och florsocker väl med grädden. Ställ kallt.
Rosta valnötterna i ugnen tills de fått fin färg. Ta ut och ringla över honung/sirap medan de är varma. Vänd runt och låt dem svalna utlagda med mellanrum på plåten så att de inte klibbar fast i varandra.
Marinera hallonen med mynta och limesaft. Servera med mascarponegrädde, honungsrostade valnötter, färska hallon och mynta.




En couscous fylld paprika med citronkyckling och youghurtssås till huvudrätt

Huvudrätten från fredagens halloween middag var lite marockoinspirerad. En Couscousfylld paprika med en mör citronkyckling och en härlig variant på tzatziki.

Ingredienser

6 st kycklingfiléer
2 st citroner, saften
4 msk olivolja
salt
peppar

Tzatziki
1 knippa vårlök eller salladslök
1/2 st röd chilifrukt
2 st vitlöksklyftor
0.5 st gurka, finhackad
2 msk hackad färsk koriander
2 msk hackad färsk mynta
2 burkar yoghurt matlagning
salt

Marinera kycklingen i olivolja, citronsaft, salt och peppar. Ju längre dessto bätter.

Klipp ner salladslöken grovt i yoghurten. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skär gurkan i små tärningar. Hacka koriandern och myntan. Finhacka chilin. Lägg alltihop i en skål tillsammans med matlagningsyoghurten. Rör om och smaka av med salt om det behövs.

Ta upp kycklingfiléerna ur marinaden. Hetta upp en stor grillpanna till medelvärme, pensla med lite olja och lägg i kycklingen eller stek i stekpanna. Vänd den efter cirka 5 minuter. Skär med en kniv för att kolla att kycklingen är helt klar, köttsaften ska vara ofärgad och genomskinlig.

 Pap­ri­kor med kryd­dig couscous­fyll­ning  

6 st paprikor i lika storlekar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl hackad persilja
2 tsk spiskummin
2 krm cayennepeppar
1 krm mald kanel
2 msk chilisås
1 tsk rivet citronskal
2 msk pressad citron
4 dl grönsaksbuljong
2,5 dl couscous

Sätt ugnen på grill. Skär av toppen på paprikan som ett lock. Rensa ren den på kärnor och mellanväggar. 3. Stek löken mjuk i oljan i en kastrull. Tillsätt persiljan och låt den fräsa med. Blanda ner resten av kryddorna, chilisås och citronskal och citronsaft. Häll i buljongen och koka upp. Rör ner couscousgrynen.
Ta kastrullen från värmen och låt det svälla ca 10 min. Blanda och fyll paprikorna med couscousblandningen. Ställ dem på ett ugnssäkert fat. Lägg på toppen igen och grilla paprikorna 10-15 min.

Nu ser det lite tort och tråkigt ut på talriken men om man välter paprikan lite och snitsat till det så ser det lika gott ut som det var!


En pumpasoppa till förrätt...

I fredags hade jag lyckan att ha en massa härliga vänner över på halloween middag. Och middagen var precis så lyckad jag hade önskat. Vinet flödade, skratten bubblade och historierna blev värre och värre =)

Till förrätt bjuda jag på denna höstiga och tidspassande pumpasoppa.

Det var första gången jag lagade den och jag hade nog förväntat mig lite mer limesmak i den, men det får jag experimentera med en annan gång. Den var god, mustig och väldigt passande.

Pumpasoppa ca 6-8 personer

1,2 kg pumpa, av mattypen butternut 
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
Smör
12 dl mjölk
4 grönsaksbuljongtärningar
4 dl lätt crème fraiche
2 lime, rivet skal och saft
2 tsk sambal oelek
färsk koriander

Skala och skär pumpan i tärningar. Skala och hacka löken och fräs den sen i en gryta. Tillsätt pumpa, mjölk och buljongtärningar. 
Låt soppan koka ca 10 min. Mixa soppan och rör i hälften av crème fraiche. Smaksätt med lime, sambal oelek och ev salt. Låt soppan koka upp, servera med en klick crème fraiche och färsk koriander.



En missad cheescake

Insåg igår när en bekant efterlyste ett cheescake recept att jag totalt glömt att ge er alla receptet på den mest underbara cheesecaken vi hade här. Det är det utan tvekan godaste jag vet. Så lite sent men här kommer det =)

En grym cheescake

400 g digestivekex
150 g smält smör
400g philadelphia ost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl socker
100 g vit choklad
3 ägg
4 dl creme fraiche
1 vniljstång
100 g vit choklad till garnaering

Mixa kexen till fina smulkor och häll över det smälta smöret. Lägg massan i en form med löstagbar botten, packa ganska hårt.
Grädda botten i 175 grader i ca 10 minuter. Smält 100 g vitchoklad över ett vattenbad. Vispa samman philadelphia, kesella och socker och tillsätt sedan den smälta chokladen.   
Häll smeten i formen och grädda i 130 grader i ca 30 minuter. Låt svanlna och ställ sedan kallt så att kakan blir kylskåpskall. Lossa från formen och stjälp upp på ett fat. Vispa creme fraichen fluffigt tillsammans med fröerna från vaniljstången. Bred över kakan och toppa hed 100 g hyvlad vit choklad.

Det kommer bli den absolut godaste cheesckaken du ätit!!!!

 

En inbjudan...

För några veckor sedan skickade jag ut dessa inbjudningar till ett gäng härliga tjejer och imorgon är det dags för en riktigt tjejmiddag med förhoppningsvis en massa skratt och härliga inspirerande samtal.

Så här fixas det för fullt just nu med lite städning och förberedelser. Menyn kan jag inte avslöja än men 3 rätter blir det =)


En dag att fira....

Idag är det minsann en dag att fira för idag har vi gått och blivit husägare, eller rättare sagt husägare igen - vi har ju ett hus vi inte bor i men det här är ett hus vi skall bo i =)

Papprena är påskrivna och nätterna av ångest och vånda är över - efter att varje natt de senaste veckorna ha ältat läge, pris, pros och cons, googlat hydroforer nattetid bara för att väcka sambon och påpeka att vi måste kolla membrantrycket på besikningen , mät vattenkvalitet, diskuterat med kommunen och deras åsiktet osv är det över (just nu i alla fall - beslutet är fattat)  och den 1:a februari flyttar vi till ett hus som vi kan forma och inreda till vårt.

Det kommer att bli mycket jobb, men satan vad bra det kommer att bli.

När det gäller favoritrummet - köket, är det idag ingen höjdare - hyfsat nya vitvaror och rätt färger men ytan är i stortsett obefintlig. Men ingen fara - jag har planer! Storslagna planer rättare sagt. Men var sak har sin tid, och först av allt kommer julen och sedan är det dags att flytta.

Men idag firar vi och skålar glatt i skumpa!

Kram på er alla från en mkt lycklig husägerska




En vinterchoklad

Med en chokladälskande man hemma dyker det ofta upp än den ena än den andra chokladen i kylskåpet. Tur för mig att choklad inte tillhör favoritgodiset, det hade blivit farligt.

Men till en kopp kaffet är det aldrig fel, och denna nya smak gjorde sig väldigt gott till kaffet.

 


En ciderinkokt kycklingfilé med kål och bönröra

Det är myckt just nu men om ni ger er till tåls några dagar till så kommer det snart lite droppa in både detg ena och det andra här...

Mitt i alla kaos lagas det lite mat oxå, om än mindre äv vanligt.

Dagens testrätt hade en mild smak med en lite kryddig eftersmak. Possitivt förvånad är jag framförallt över den milda smaken i kålen, och jag som egentligen inte gillar kål =)

Ciderinkokt kycklingfilée med kål och bönröra

2 äpplen
1/2 purjolök
4 kycklingfiléer
salt
svartpeppar
rosmarin
2 dl äpplecider
1 dl cremefraisch
2 tsk dijonsenap
smör

Kål & bönröra

1/2 spetskål
1 pkt bacon
250 g haricots verts
salt och peppar
smör

Klyfta och kärna ur äpplena, ansa och strimla purjolöken.
Bryn kycklingfiléerna i smör, krydda med salt och peppar, ta ur stekpannan och tillsätt sedan mer smör och lägg i äppleklyftorna och purjolöken. Stek dessa mjuka tillsammans med lite rosmarin. Lägg i kycklingen igen och häll över cidern.   Tillsätt sedan creme fraischen och dijonsenapen. Låt sjuda i ca 10 minuter innan det serveras med ris och bönröran som du gör under tiden.

Strimla spetskålen, skär baconen i tärningar och stek tillsammans med haricot verts och smör i en separat panna ett par minuter till kålen är mjuk.


RSS 2.0