Miss Rosecupcake

Enkelt är gott!!

Slängde igår snabbt ihop några chokladmuffins inför besök av Kikan med familj. Idag fanns det till min förvåning några kvar (de var väldigt goda i all sin enkelhet och sambon åt både, en två och tre igår.)
Och till eftermiddagskaffe pimpade jag till dem med lite vispad grädde och färska jordgubbar.

Underbrat!

Chokladmuffins 12 st

2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 dl mjöl
1 dl chokladpulver
1 1/2 tsk bakpuver
1 1/2 tsk vaniljsocker
ca 200 g hackad mörk cholkad/chokladknappar

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret ihop med mjölken. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner både de smälta smöret och de torra ingredienserna i äggblaningen. Vänd sist försiktigt ner den hackade chokladen. Fyll muffinsformarna och grädda i 200grader varm ugn ca 10 minuter.

Lätt vispad grädde som spritsas i ett rosmönster med hjälp av tyll M1, garnera med lite färska jordgubbar.



Du kan även rösta på dessa cupcakes på Miss Cupcake - Miss Rosecupake är namnet =)
 


En härlig vårdrink!!!

Välkommstdrinkar skall vara fräscha, svalkande och roliga tycker jag...

Denna driken är allt det så det måste helt enkelt vara en perfekt välkommstdrink!

Fräsch vårdrink

2 cl sockerlag (se recept nedan)
2,5 cl cointreau
1,5 dl ramlösa
isbitar och citronmeliss 

Häll cointreau, sockerlag och isbitar i ett glas, toppa upp med ramlösa och dekorera med citronmeliss

Servera omgående!!

sockerlag för ca 8 drinkar

1,25 dl vatten
170 g strösocker
1 liten kanelstång
1/2 dl färskpressad citronsaft (knappt 1 citron)

Koka upp vatten och socker i en kastrull. Tag av plattan och lägg i kanelstången och häll i citronsaften. Låt vila med lock på i ca 30 minuter. Tag sedan ur kanelstången och låt stå i kylskåp tills använding.




Lite guldkantem i vardagen...

Man har en himla tur som har så underbara vänner. Fantastiska Kikan hade fått inbjudan till bokrelaeseparty för systrarna Ebba von Sydows och Amy von Sydow's bok "Sommar med systrarna von Sydow" som gick av stapel i går i Göteborg.

Och jag fick den stora äran att vara hennes sällskap på denna tillställning!! Stort tack till Kikan!
Matälskare som jag är, (och fanatisk kokboksamlare...) var ju detta en dröm.
Chamapnge, underbar mingelmat hämtad från boken, goodie bag och inte minst de supercharmiga och jordnära författarna.

Självklart passade jag på att köpa med mig boken, fick den dessutom signerad. Och hade det inte varit för att jag körde bil hem hade jag suttit och bläddrat i den hela vägen hem.

Nu när jag har hunnit bläddra i den både en och två gånger har jag massa ideér och goda recept att testa!
Så en varm rekomendation till denna mysiga bok, fylld av härliga recept, charmiga bilder från marstrand och ett och annat lite bra att tänka på tips!

 


En skaldjurspasta med broccoli och lite sting...

Hade några burkar skaldjur som närmade sig utgångsdatum och slängde då ihop denna skaldjurspasta med en vårig tomatsmak och lite sting från chilin.

Skaldjurspasta
4 personer 

300g färsk pasta
1 ask coctail tomater
1 broccolihuvud (ca 250g)
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 burk räkor (eller färska)
1 burk kräftstjärtar (eller färska)
färskriven parmesan
salt, peppar
chili ancho style eller färsk chili

Bröja med att finhacka all lök, fräs den mjuk i smör. Dela alla coctailtomater i kvartar och skär ner broccolin i små buketter. Tillsätt i den mjukstekta löken. Krydda med salt, peppar och chili ancho (eller finhackad färsk chili.)
Tillsätt skaldjuren och låt dem bara bli varma.
Servera med färsk kokt pasta och toppa med massa färskriven parmesan.




En LCHF kladdkakebakelse

Hade ett par vänner här på besök i lördags, och försiktigt sade underbara S innan att jag behöve då inte baka något smarrigt för hon hade börjat med LCHF och det blir alltid svårare om det finns goda bakverk.

Så jag gav mig på något nytt - baka LCHF bakverk.

Tänkte att kladdkaka borde fungera fint med lite mörkare fin choklad. Men kakan blev inte mycket tjockare än en pannkaka. Och såg inte så rolig ut så jag gjorde som alltid - improvserade.
Stansade ut små rundlar, varvade med grädde och toppade med ett hallon.
Och det blev gott - som en chokladmousse bakelse med mäktig len chokladkräm, kall svalknade grädde och lite sötma från hallonet. Kan tänka mig att istället för att stansa ut små rundlar till bakelse så gör man en botten till och så blir det som en tårta - kanske något till nästa gång?

Så nu vet jag vad man kan bjuda en lchfare på. Och S verkde nöjd mycket nöjd!

Kladdkaka/cokladmousse botten

100g mörk choklad (75 -86%)
100 g osaltat smör
2 dl grädde
2 ägg
1/2 vaniljstång
osaltat smör och kokos till formen
vispad grädde och hallon

Smält smöret och chokladen tillsammans i en kastrull. Tillsätt sedan grädden. Vispa äggen pösiga i en separat bunke, skrapa ut vaniljstången och tillsätt i äggsmeten. Häll i chokladblandningen.
Smöra och "bröa" en form med kokos.
Häll i smeten och grädda i 175 gradig ugn ca 6 minuter. Ta fram och låt svalna.

Stansa ur små rundlar med ett kakmått eller en litet glas. Varva chokladbotten med vispa grädd. 8chokladkakan är som en fast mousse som går att lyfta och flytta.






En italiensk vårrulle...

Det har varit mycket den senaste veckan, riktigt mycket. Så därav inga inlägg och inga svar på frågor. Har en minst lika intensiv vecka framför mig men nu skall det nog gå att kläma in lite inlägg och svara på frågor samtidigt - Men jag har gjort en massa god mat och goda bakverk så det kommer en hel del här det närmaste.

Igår kväll hade ett par vänner här på middag och efter att ha gått igenom alla befintliga recept och ideer på förrätter hade jag fortfarande ingen aning om vad jag skulle servera..

Så hittade jag ett recept,  åh vilket recept det var, passade perfekt, lagom stor och bara så god...

Så håll tillgodo och spara för detta är en toppenförrätt!!

Italiensk vårrulle
4 personer

1 rulle smördeg
8 sparrisar
4 skivor parma skinka
ca 1/2 dl färskriven parmesan
salt, peppar och muskotnöt
2 msk smält smör

Skär av de träiga ändaran på sparrisen och koka dem lätt i ca 5 minuter i saltat vatten, lägg dem sedan genast i kallvatten så de behåller spänsten.
Lägg ut den kylskåpskalla smördegen, placera en skiva parma skinka längs kortsidan, lägg på två sparrisar, toppa med salt, peppar och lite muskot nöt och sedan lite riven parmesan. Rulla ihop och skär av från resterande del av smördegen. Se till att rullen är tättsluten och vik ihop ändarna. Placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Upprepa tills du har fyra ganska stora rullar.
Smält 2 msk smör och pensla på rullarna. Grädda i 175grader varm ugn ca 8 minuter. låt svalna något och snitta dem sedan på hälften och lägg upp få tallriken. Servera!

Dessa kan självklart göras i mindre bitar och fungera som tilltugg på buffen.


Fredag...

Jag måste ha gjort något väldigt rätt, för i går överaskade sambon mig med att komma hem med inte mindre än 50 (!!!) rosor i olika rosa och röda nyanser. Bara så där, utan att det är någonting speciellt (hmm bortsett från extra priset på rosor då... )

Men jag är nöjd, väldigt nöjd. Inte en enda hade nickat under natten och nu står de där på bordet och doftar underbart, mina 50 rosor.

Men vem har en vas som rymmer så många rosor? Inte jag i alla fall utan de fick efter att ha snittats om fint ställas i en rosa zinkhink. Men det fungerar väll ändå?

Ha en underbar fredag och njut av helgen. Det är precis vad jag skall göra!






Äpple & Baconbiffar med fetaoströra och klyftpotatis


I fruktskålen låg några överblivna mer eller mindre skrumpna äpplen.
Överväde lite olika alternativ, att baka på äpple är alltid gott men det innebär att någon måste äta upp det goda, och gott har det blivit mycket nog av det senaste med påsken som nyligen passerade.
Så istället fick det bli detta saftiga och goda recept.

Så här kommer det, det enkla men supergoda receptet:

Äpple och baconbiffar
4 potioner
 
1/2 pkt bacon
500g nötfärs
2 äpplen
1 tsk salt
1 tsk peppar
smör att steka i

Stek baconen och klipp i mindre bitar. Klyfta upp ett äpple.
Blanda nötfärsen med ett grovrivet äpple, baconbitarna, salt och peppar. Forma till biffar, ca 8 st. Stek ca 2-3 minuter på varje sida. Stäng av värmen. Lägg i äppleklyftorna och stek mjuka på eftervärmen tillsammans med biffarna. (lägg gärna på ett lock)

Fetaoströra

2 dl creme fraische
100 g fetaost i bit
salt
peppar

Smula ner fetaosten i creme fraischen, salta och peppra. Ställ kallt tills servering.

Servera biffarna och äppleklyftorna med klyftpotatis och fetaoströra och grönsallad.


En citron och marängpaj

Det finns en sak jag är otroligt svag för och det är citroner. Inte nog med att de är härligt gula och uppiggande de kan användas till att baka de mest fanastiska bakverk.
Att gult tillhör påsken vet vi redan så vad passar bättre att servera till påskkaffet än en underbart söt och syrlig citron & marängpaj?

Blir helt lyrisk bara jag tänker på det. Den söta marängen som precis fått en liten skorpa, men som under den är som mjukt fluffig vadd, därefter kommer den underbar citronkrämen och i botten finns ett perfekt och alldeles lagom tjockt pajskal. Pajen är fulländad!

Bara att inse - måste baka en ny väldigt snart (för denna är slut sedan flera dagar tillbaka)


Citron och marängpaj
ca 8 personer

Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 msk florsocker
1 äggula
1 msk kallt vatten

Citronfyllning
2 citroner, rivet skal
3 citroner, pressad saft (1,5 dl)
1 apelsin, rivet skal
1 apelsin, pressad saft (0,5dl)
1 dl vatten
2,5 msk potatismjöl
1 dl socker
75 g smör
3 äggulor
1 helt ägg

Maräng
4 äggvitor
2 dl socker

Nyp ihop smöret med mjölet till pajskalet, tillsätt florsocker, äggula och vatten. knåda ihop till en deg och kavla sedan ut (enklas att kavla ut på ett bakplåtspapper) till en rundel. Tryck fast i en form med avtagbara kanter. Täck med foliepapper och nagga pajskalet genom folien.
Låt stå i kylskåpet ca 1 timme.
 
Skrubba citrusfruktern och finriv skalet. Lägg i en kastrull och pressa sedan ut citrussaften och häll i kastrullen. Späd med vatten så att den totala vätskan blir 3,5 dl. Vispa i potatismjöletoch socker. Vänta med att värma vätskan till det är dags att grädda pajskalet.

Sätt på ugnen på 180 grader, grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, tag sedan av folien och grädda ytterligare 10 minuter. Sänk sedan gradantalet till 150 grader.

Koka upp citronblandningen under omrörning tills den tjocknar, rör sedan ner smöret aå att det smälter ställ tillbaka på plattan på låg värme. Vispa ihop äggulorna med ägget och vispa sedan ner det i den varma citruskrämen. Vispa sakta tills den tjocknar och nästan kokar (Låt den inte koka!!) Tag av från värmen.

Vispa äggvitorna i en glasskål eller rostfri bunke, ställ dem i ett vattenbad och vispa ner sockret, lite i taget. Låt marängen få en temperatur på ca 41 grader, tag sedan av den från vattenbadet och fortsätt vispa tills den svalnat. Marängen skall nu vara styv och alldeles blank.

Häll den varma citronfyllningen i det varma pajskalet och spritsa på marängen (eler bred bara över den ) Grädda den i nedre delen av ugnen i ca en timme. Låt stå i 2 timmar innan den serveras.

Som ni ser är ju detta inget man bara slänger ihop på en kvart innan fikat men det är väl värt att vänta på.

För vad är bättre än en bit citronpaj till kaffe? Det är lycka det!!! 





Rosa lamm med potatiskaka

Lamm är ju väldigt förknippat med påsken och vad är godare än lammfilée?

Så som huvurätt på påskafton serverade jag denna underbara lammfile med pressad potatiskaka, med rödvinsås.

Fullkomligt älskar smaken av lammet som smälter på tungan. Ljuvligt!!!

Pressad potatistårta
ca 6 personer


ca 8 stora potatisar
salt
vitpeppar
150 g riven västerbottenost
0,5 tsk finriven muskotnöt
1 st scharlottenlök
2 msk honung
2,5 dl vispgrädde

Börja med att skala potatisen och skiva den sedan så tunt du bara kan, gärna med en mandolin. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en brödform så att bakplåtspappret även täcker formens kanter. Lägg ett lager med tunt skivad potatis i botten och krydda sedan med salt, vitpeppar, muskot, finhackad scharlottenlök och västerbottenost och fortsätt sedan varva potatis med kryddor, ost och lök. Avsluta med ett lager potatis. Ringa honung över potatiskakan och häll på vispgrädden. Slå ihop till ett paket på toppen med bakplåtspappret. grädda potatiskakan i 175 grader i 1,5 - 2 timmar.

Lägg en tyngd över potatiskakan när den är färdiggräddad och låt svalna med tyngden på. Ställ sedan in i kylen även då med tyngden på och låt stå över natten.

Grädda i ugn ca 20 minuter för att få den varm och skiva sedan upp den i potionsbitar.

Rosa lamm


Lammfile ca 150 g per potion
salt och peppar
smör

Låt köttet ligga framme minst en timme innnan tilllagning så att köttet inte är kylskåpskallt. Bryn köttet ca en minut per sida, lägg sedan in i200 grader varm ugn tills innertemperaturen är 51 grader. Då är köttet klart och alldeles perfekt rosa.

Rödvinsås


4 dl rödvin
1 msk oxfond
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin
2 tsk vetemjöl
3 msk smör
svartpeppar

Sjud vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter.
Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.

Servera med en härlig grönsallad!!








Ett påskdukat bord...

En liten glad dukning med massa påskinspiration blev det för påskmiddagen. På menyn stod lammfile med potatiskaka och rödvinsås, och som dessert en härligt syrlig och söt citronmarängpaj.

Recepten kommer de närmaste dagarna.

Måste dessutom säga att jag är grymt imponerarad av fåglarna som lyckas bygga så fina fågelbon, det är ju supersvårt =)














En glad påsk

En lugn och mysig frukost är ett måste på påsken. I dag pimpade vi äggen med lite grönt och färgade äggen lätt gula med lite gurkmeja i vattnet. ibland behövs det inte så mycket för att det skall bli fint =)

Nu förbereds påskmiddagen för fullt, skall få föräldrar syster och mormor på besök. Så återkommer med recept och bilder i morgon vill ju inte avslöja maten helt än =)

Ha en underbar påsk allesammans!


En honung och chiliglaserad kycklingfile med basiliarisini

Långfredagen till ära lagades det kyckling här hemma. Frisk är jag tyvärr inte riktigt än men smaklökarna börjar vakna till liv och lite olika smaker kan jag uppfatta. Och denna rätt innehåller en massa smaker som kompletterar varandra utan att någon tar riktigt över. En riktig smakbomb för munnen helt enkelt. Rätten är vårfräsch och passar lika bra på buffebordet, som på valborgsmiddagen eller påskbordet.

Honung och chiliglaserad kycklingfile med basilika risioni

4 kycklingfiler
1/2 dl japansk soya
1/2 dl flytande honung
1/2 dl chilisås
1 msk senap
1/2 tsk paprika pulver

salt och peppar
1 citron

2,5 dl risioni
1/2 kruka basilika
0,5 dl olivolja
1/3 dl pinjenötter
1/2 dl parmesan, färskriven

Putsa kycklinfiléerna, salta och peppra runt om dem. Lägg den på bakplåtspapper i en ungsfast form. Blanda soys, honung, chilisås, senap och paprika pulver. Skopa sedan ca 1/3 av glaseringen över kycklingfiléerna och ställ sedan in i 175grader varm ung. Efter tio minuter hälls sedan ytterligare 1/3 av glaseringen på kycklingen. Upprepa efter ytterligare tio minuter. Efter 30 minuter i nugn är kyckling klar.

Mixa olivoljan, pinjenötterna och basilikan med en stavmixer, smaka av med salt. Koka risionen i saltat vatten i ca 10 minuter, häll av vattnet. Häll i basilika röran och parmesanen och rör ihop.

Servera allt med en klyfta citron.





Hasselnötsmaränger

Efter att ha vaknat tidigt och inte kunnat somna om gick  jag upp för att baka något till söndagsfikat. En snabb inventering av kylen informerade om att jag borde göra något åt äggvitorna sen veckans sats av lemoncurd.

En titt i skafferiet och jag bestämde mig snabbt för att göra jättemaränger med hasselnötssmak.

Superenkelt och gott! De överblivna passar dessutom ypperligt till att smula ner i glassenmaskinen i nästa omgång av glass=)

Hasselnötsmaränger
6 stora
 
1 dl äggvita
2,25 dl socker
100 g hasselnötsmassa
0,25 dl chokladknappar

Vispa äggvita och socker glansigt i glasskål över kokkande vatten, När marängen är styv och blank, tag av från kastullen och fortsätt att vispa den sval. 

Smält hasselnötsmassan och vänd ner i marängsmeten tillsammans med chokladknapparna, spara någr att strö över på slutet.

Klicka ut på bakplåtspapper och grädda i 130 g varm ugn i ca 35 minuter.


  

RSS 2.0