Julmustbröd...

Jag älskar bröd, och det är min absoluta favorit på julbordet, tunnbrödet, vörtbrödet, kryddbrödet, knäckebrödet och pomeranslimporna.  Ja allihopa älskar jag, så därför kunde jag inte låta bli att testa detta recept på julmustbröd. Det är nästan som vörtbrödet fast en sötare mer mildare variant jord på julmust istället för öl.

 

Julmustbröd

50g jäst

5 dl julmust

2 tsk stött fänkål

2 tsk stött anis

1 tsk stött kummin

2 msk rapsolja

½ dl ljus sirap

9-10 dl vetemjöl special

5 dl rågsikt

1 msk salt

+ 1 tsk flingsalt, 1 tsk hel kummin + 2 tsk vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Värm musten till fingervarmt och häll sedan musten över jästen och rör tills de löst upp. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Arbeta degen i maskin ca 10 minuter, tillsätt därefter saltet och fortsätt arbeta ihop degen ytterligare 5 minuter. Låt jäsa i bunken ca 45 minuter under bakduk.

Häll sedan upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jästa 25 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader, skär skåror i brödet och strö över saltet, kumminen och mjölet. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och kasta 1-2 dl vatten på ugnsbotten och stäng sedan snabbt ugnsluckan. Grädda 40 minuter, låt sedan svalna på galler.

Receptet skall bli ett bröd, men jag kan kan tänka mig att dela upp det till två mindre bröd nästa gång då det blev ett väldigt stort bröd - men helt underbart juligt!!!

 

 


Glögg festplanerande och andra jultankar

De senaste tre åren har jag tillsammans med en väldigt duktig och bra vän, stått och sålt hembakt på stadens julmarknad. Och så blir det även i år. Det är inte bara otroligt roligt och mysigt, vi har även fått återkommande kunder vilket är extra roligt. Just nu pågår provbak och planering över vad som skall finnas till försäljning, gamla favoriter tävlar mot nya bakverk. Just nu finns tex pepparkakor i ugnen. Julstämningen börjar minst sagt infinna sig!

Dessutom planerar vi en liten glöggkväll här hemma. Vi har ju aldrig riktigt haft en inflyttningsfest utan tar det lite pö om pö. I somras bjöd vi hit hela mitt tjejgäng från gymnasiet med sina respektive för en rikligt härlig grillkväll. Och nu är det sambons kompisgäng med sina respektive som skall bjudas in för en härlig glöggkväll.

Här kommer en liten bild av inbjudningarna, tilltuggen filar jag fortfarande på =) Jag har alldeles för många idéer som jag vill testa!!! Så det kommer nog komma en hel del tips på glöggsnacks och tillbehör innom kort!
 
 

Fetaostfyllda ajvarbiffar med ris och ratatouille

Fetaostfyllda ajvarbiffar med ris & ratatouille

4 personer

500 g nötfärs
1 dl Ajvar relish - stark
Fetaost

Rör ihop nötfärsen och ajvar relishen (att det är så pass mycket ajvar i behövs inget ägg eller anant bindemedel). Forma "plattor" klicka på en bit feta ost (jag använder den stora i bit som är lite krämigare) och forma ihop till biffar. Stek!

Ratatouille
1 zucchini
1 paprika
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
1 pkt krossade tomater (ca 500g)
Färska kryddor -så som timjan
salt och peppar

Hacka löken och fräs i några matskedar smör, skär zucchinin i stavar, paprikan i bitar och släng sedan ihop allt i kastrullen med lök, låt skjuda några minuter, tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt puttra ca 40 -60 minuter. Krydda och smaka av med färsk timjan, salt och peppar.

Servera med ris.

 

 

Aussie Mess

Helgen försvann tillsammans med en massa skratt och underbart sällskap. Efter flera timmars bilresa på fredagen var jag och kikan framme hos efterlängtade Ann-Christin. Och på lördagen kom även saknade Sandra. Sådan helger kan lyfta upp hela den tråkiga gråa hösten och bli till ett vackert och ljust minne. Tack vänner för en fantastisk helg!

Som ni andra förstår blev det inte mycket bloggande då och jag inser nu att jag helt missat att bjuda på den smarriga desserten från "down under" middagen

 

Receptet har jag snappat upp från australiensiska masterchef.

Där pratade de först om den klassiska (för mig okända) brittiska desserten Eton Mess.  Och så gjorde de en australiensisk variant på den. Och det passade ju perfekt till vår australiensiska tema middag.

Till en början tyckte jag att den var något väl söt för min smak (minska mängden maräng hade nog gjort susen) men den försvann väldigt snabbt ändå så det var nog inte så farligt med sockret i alla fall =)

 

Aussie Mess

4 personer

2 mangos

3 dl grädde

1 vaniljstång

2 tsk florsocker

1 marängbotten (färdigköpt eller hembakad)

4 passionsfrukter

 

Skär mangon i bitar, Hälften mixas sedan med hjälp av en stavmixer och resen sparas till serveringen.

Vispa grädden med den urskrapade vaniljstången och florsockret tills det blir luftigt och krämigt. Rör i den krossade marängen.

Varva mangopurén med gräddmarängen i serveringsglas och toppa sedan med den skurna mangon och urgröpta passionsfrukterna.

 

Servera omgående!!

 


RSS 2.0