Hallongrottor och Citronkyssar

Hallongrottor är ju en klassisker när det kommer till småkakor - även om jag ofta tycker de är i största laget. Därför passade jag på att baka en plåt med hallongrottor i lite mindre storlek. Jag passade även på att göra hälften av kakorna till klassiska hallongrottor och hälften till ljuvliga citronkyssar.
 
Receptet som från början säger 20 st kakor blev utan problem 40 st i mer passande storlek.
 
Det enda som tar lite tid med dessa kakor är att få ihop degen till den mjuka mördeg som det skall vara men med lite muskelkraft och lite envishet kommer degen slutligen ihop till den mjuka formbara deg den skall.
 
Hallongrottor/Citronkyssar
20 stora/40 små
 
 
200 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
 
ca 1 dl hallonsylt/ lemoncurd
 
 
Blanda alla ingredienser utan sylten och knåda ihop till en mjuk och formbar deg. Låt sedan degen vila ca  10 minuter i kylen innan du rullar ut den till en lång stång och skär den i lika stora bitar (20 st eller 40st - eller vilken storlek du väljer att ha på kakorna)
 
Rulla bitarna till bollar och lägg i formar eller på bakplåtspapper. Tryck en liten fördjupning i varje boll och klicka i lite sylt eller lemoncurd. Grädda sedan i 10 minuter i 175 grader varm ugn.
 

Lax med dill & chilikräm och potatispaket

Det börjar bli officiella grilltider, även om vi hemma hos oss grillar året runt så ökar även vårt grillande nu på våren när vi mer eller mindre flyttar ut på våran altan.

 

Lax är ju alltid gott och denna laxrätt är superenkel att slänga på grillen för en härlig middag men fungerar även att göra i ugnen om vädrets makter skulle vilja visa sig från den sidan. (vilket såklart var fallet vid fototillfället =)

 

Lax med dillkräm och potatisknyten

4 pers.

 

4 Laxfiléer i portionsbitar

1 msk rapsolja

Salt och nymald svartpeppar

 

Dill & chilikräm

100g smör

1 knippe dill

1 röd chili

1 tsk flingsalt

1 dl turkisk yoghurt

 

Potatisknyten

600g kokt färskpotatis eller små delikatesspotatisar

1 1/2 knippe rädisor

1 rödlök

2 msk olivolja

flingsalt och nymald svartpeppar

 

 

Potatisknytena

Skrubba/skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Ansa rädisorna och halvera dem. Strimla löken i strimlor. Blanda potatisen, rädisorna och löken i en bunke tillsammans med olja salt och svartpeppar. Fördela blandningen på 4 stora ugnsfolieark. Vik ihop till paket och grilla (eller kör paketen i ugnen - 200 grader) i ca 10 minuter.

 

Dill & chilikrämen

Hacka dillen, kärna ur och finhacka chilin. Vispa smöret fluffigt med elvisp, tillsätt dillen, chilin och flingsalt. Rör ner den turkiska yoghurten och förvara krämen i rumstemperatur tills servering.

 

Laxen

Pensla laxen med olja runt om och krydda ned salt och peppar. Grilla den indirekt ca 8 minuter på grillen (eller ca 10-15 minuter i 200g varm ugn)

Servera med en klick dill och chilikräm ovanpå och med potatisknytet vid sidan av. Gott till är även lite grillad sparris eller enkel grönsallad.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 

Silviakaka

I min hysteriska bakning slängede jag i veckan ihop en plåt av denna goda silviakaka - det är som kärleksmums fast en utan choklad. Vilket kan låta lite trist men är gudoligt gott. Ivanliga fall toppar jag kakan med kokosflingor men passade på att stö guld och pärlemorströssel över för att få den lite lyxigare (och som kompensation för att jag i sista stund upptäkte att kokosen var slut hemma=).
 
Och det fungerade minst lika bra!!!
 
Silviakaka (1 långpanna)
 
4 ägg
4 dl socker
4 dl mjöl
2 dl kallt vatten
2 tsk bakpulver
 
 
Glasyr
200g smör/margarin
2 dl socker
2 äggulor
2 msk mjöl
4 tsk vaniljsocker
+ kokos el strössel
 
Vispa ägg och socker till härligt pösigt, tillsätt sedan mjöl, bakpulver och sist det kalla vattnet. Häll i balplåtspappersklädd ungsform. Grädda ca 20minuter i 175 grader varm ugn. Låt sedan svalna innan glasyren görs.
 
Smät sedan margararinet till glasyren, rör i sockret och äggulorna och sedan  mjölet och vaniljsockret. Låt koka upp men akta så att det inte bränner i botten. Häll över hela kakan och avsluta med kokosflingor eller strössel.
Låt glasyren stelan innan kakan skärs i bitar.
 
 
 
 
 
 

Marängtårta med raberber och yoghurtswirl och jordgubbar och rostade mandelflarn

Imorgon är det min födelsedag, hade från början tänkt ha ett litet kalas idag men vågade inte chansa på att jag skulle ha en massa energi då den tenderar att variera väldigt mkt. Istället ville jag ta det lugnt och bara låta mina föräldrar komma på en kopp kaffe. Jag kunde ju inte hålla mig helt från tårta utan hade förberett en liten tårta som jag har varit sugen på att testa ett tag. Det var en riktig höjdare!

Fördelen med denna tårta är att alla moment kan förberedas och så läggs tårtan bara ihop vid servering, vilket passade mig perfekt en dag som denna. Mesta delen av dagen har tillbringats med att vila och sola. Sedan bara montera tårtan och sätta på kaffet – klart på ett par sekunder. Och fantastiskt gott!

 

 

Marängtårta med rabarberswirl och färska jordgubbar

6-8 perosner

 

Marängbottnar

5 äggvitor

1 tsk vitvinsvinäger

2 ½ dl strösocker

1 msk maizena

 

Rabarbercurd

300g rabarber

2 msk vatten

1 dl lemoncurd (köpt eller hemmagjord)

 

Yoghurt och vaniljgrädde

3 dl turkisk yoghurt

1 vaniljstång

½ dl florsocker

3 dl vispgrädde

 

+Färska jordgubbar

Rostade mandelflarn

 

Marängbottnar

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och vinägern till hårt skum och tillsätt sedan under hård vispning, sockret pö om pö tills du har en fast och glansig maräng, sikta sist i maizenan.

Bred ut marängen till två rundlar, ca 3 cm höga och 22 cm i diameter. Sprista ut resten av marängen till små maränger. Grädda bottnarna nederst i ugnen i 1 ½ timme och stäng sedana v värmen utan att öppna ugnen och låt bottnarna kallna i ugnen.

 

Rabarbercurd

Ansa och skär rabarbern till mindre bitar, lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka mjukt. Låt sedan kallna innan det blandas med lemoncurden.

 

Yoghurt grädde

Låt yoghurten rinna av ca 3 timmar i ett kaffefilter. Dela en vaniljstång på mitten och skrapa ur fröna. Vispa ihop yoghurten med vaniljfröna och florsocker.  Vispa grädden separat till fast kräm, vänd sedan ner i yoghurten.

 

Alla moment kan förberedas dagen före servering och sedan är det bara att lägga ihop tårtan när det är dags att servera.

 

Blanda rabarbercurden med yoghurt och vaniljgrädden, lägg en klick i botten på tårtfatet så att första marängbotten ligger på plats. Lägg sedan på hälften av krämen, lite skivade jordgubbar samt rostade mandelflarn. På med nästa marängbotten och sedan resten av krämen, jordgubbarna och mandelflarnen. Avsluta med att krossa några av de små marängerna ovanpå.

Klart att servera!

 

 


RSS 2.0