Lyxig weekend

Det har varit lite tyst här i några dagar, har förutom en massa arbete har jag haft en lyxig weekend med min kärlek. Inspirerats, ätit gott och haft det helt underbart skönt.

Då det inte bara är köket som intresserar mig utan även inredning och design, hade vi valt att checka in på ett hotell som det har skrivits repotage om i inredningstidnignar. Det mysiga Hotell Villan!





Återkommer med mer bilder och tips som jag funnit under helgen... Nu skall det fixas lite i köket. Ha en skön söndag!






Bilden är inte den bästa, men på sängbordet, på var sida fanns ett grönt äpple på ett papper där det stod;
An appel a day keeps the doctor away. 


Going wild and crazy in the kitchen


Jag gillar att improvisera och att blanda smaker vilt. Och jag är som tidigare nämnt ingen bra matplanerar i den bemärkelsen att skriva listor och följa det som står. Rättelse, jag är super bra på att skriva listor, printa recept och planera, sen är jag mindre bra på att följa det.

I helgen improvisations shoppade jag älgfärs. Utan den minsta susning av vad jag skulle ha den till. Datumen närmade sig passering och jag improviserade - totalt! Försökte söka efter något annorlunda recept, men hittade väldigt lite och att göra köttbullar kändes likte trist när man ändå hade köpt älg färs. Så, jag letade lite i min frys, och i kylskåpet och voilá!

Så, håll till godo; 

Anna's älgfärsbiffar fyllda med parmesan och lingon

ca 500g älgfärs
1 ägg
ströbröd
lingon (färska om det finns - jag hittade frysta i frysen)
finriven parmesan
smör

Serveras med ris, sallad och yoghurt sås med lingon

Blanda ett ägg med färsen, tillsätt lite ströbröd. 
Strö ströbröd på en tallrik och platta ut en klick färs. Lägg ca 2 tsk lingon i mitten, lite socker och strö parmesan över. Vik ihop plattan till en biff och gör den stbil med ströbröd - annars kommer den troligen falla isär så fort du börjar steka dem.

Stek på medel värme (typ 3:an) tills klara. Servera med kokt ris, grönsallad och lite matlagnings youghurt där du rör i mer lingon (och en del socker annars blir det alldeles för surt upptäckte jag snabbt...)

Smak: biffarna var goda, lingonsåsen oxå (ialla fall efter jag tillsatt lite socker - innan var det surare än surast) Men det kanske blev lite torrt, skulle nog rekomendera en varm brunsås med lingon i istället, eller varför inte kantarellsås? Men viltkänskaln fanns både i köttet och i lingonen! Kan nog bli en utveckling av detta i framtiden!




    

Lemon curd

Som det framkom av receptet på små syrliga bakverk ingick där min hemmagjorda lemoncurd. Självklart går det bra med färdigköpt oxå men då det är barnsligt enkelt att göra tycker jag ni skall testa. Är du också sådan som gärna har citroner och lime hemma bara för att det är fint? Så hinner man inte använda alla citronerna och de blir så där hårda på utsidan?

Grattis då har du den perfekta grunden för lemoncurd!

Jag har testat lite olika recept och letar fortfarande efter det perfekta receptet så har ni det är ni varmt välkomna att berätta! men jag berättar här om det jag brukar utgå ifrån.

Lemon curd

2 "hårda"/citroner (de som legat framme länge och ser nästintill oanvändbara ut eller 3 nya citroner (totalt ca 2 dl citronsaft)
1,5 dl strösocker
2 ägg
2 ägggulor
2 msk maizena

Pressa citronerna och blanda ca 0,5 dl av cirtronsaften med maizenana.
Koka 1,5 dl av citronsaften med sockret och tillästt sedan citronsaften med maizena.
Vispa samman äggen
Sänk värmen på citronkoket och tillsätt äggmeten. Rör på mellan värme tills curden tjockant och häll sedan upp på burk.

Denna sats räcker till en mellanstor burk (ca0,5 l) och förvaras i kylskåp.

Min favorit förutom att använda lemoncurden till bakverk och nybakta scones med grädde är att klicka i en klick  i vanlijyougurten till frukost.

Ger en underbar start på morgonen.




Recept syrliga små bakverk

Nu när jag kan kanske jag skall dela med mig av receptet på de små syrliga bakverken jag skev om igår. (Alla är redan slut)

Precis som det kom fram i komentarerna så är det hemma gjord lemoncurd som döljer sig i dessa ljuvliga muffins. Recept på hur jag gör min lemoncurd kommer inom snart - min senaste sats börjar ta slut=)

Muffins ca 12 st

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl socker
1 ägg
1 äggula
1 3/4 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
100 g avsvalnat smält smör (osaltat!)

Maräng
2 äggvitor
1 1/2 dl socker

ca 200 g lemoncurd (antingen köpt eller varför inte hemmagjord?)




Sätt på ugnen på 200 grader

Smält smöret och låt svalna

Skikta mjölt, bakpulvret och sockret i en stor skål

Vispa samman ägg och äggula med en nypa salt, häll sedan i det svalande smöret, mjölken och vaniljen. Häll äggsmeten i de torra ingredienserna , rör bara i det så att de blandas, smeten skall vara lite ojämn med klumpar.

Fördela smeten i muffinsformar på en muffinsplåt, grädda ca 15 minuter.

Låt sedan muffinsarna svala för att sedan gröpa ur en liten håla i varje, fyll upp med lemoncurd.

Vispa sedan marängen, först vitorna till hårt skum och tillsätt sedan sockret i omgångar. Klicka på en kilck maräng på varje muffins och låt grädda i 200 grader ca 5 minuter. Om du vill kan du strö liteströsocker på marängen inna de gräddas. Låt marängen få lite färg och ta sedan ut dem.

Helt ljuvligt gottt!!!



Kalkon med aprikos och chili

Kalkon är mer än en stor fågel som man äter till thanksgiving i USA.
Då svärföräldrarna bjöd på kalkon förgående helg bestämde jag mig för att testa att laga kalkonfile själv.

Jag testade att marinera och lätt steka filén för att sedan låta den bli klar i ugn tillsammans med blandade rotfruker och ungsbakade potatisar.

Kalkon i aprikos och chiliglasering (ca 2 pers)

1 stor kalkonfile (ca 400g)
1 dl aprikosmarmelad
1,5 msk sambaolek

rotfrukter efter tycke och smak, jag blandade:
Morötter ca3st
Palsternacka ca1 st
vitlök 1 solo lök
broccoli i huvud
mozzarella 1 st
rödbetor ca 5st
scharlottenlök 1 st strimlad

små potatis

Jag skalade och strimlade morötter och palsernacka samt löken, rödbetorna lät jag koka upp lätt och sedan bakade på separat plåt. Broccolin delades i mindre buketter och blandades med övrigt. Ovanpå lades sedan den stekta filén och resen av marianden.

Potatisen skalas, smöras och bakas sedan i ugn ca 200grader i 30 minuter.

Ställ in rotfrukterna med kalkonfilen efter ca 10 min och låt sedans tå resterande 20 min, dela sedan rödbetorna och skär mozzarellen i mindre bitar och servera tillsammans.

Servera med en lätt sås på gräddfil, lite aprikosmarmelad och samaolek.



Ljuvliga syrliga bakverk

I eftersviterna från punkteringen och med lite mer problem med datorn bestämde jag mig för att varva ner med att baka något riktigt gott och lyxigt. Då min absoluta favorit i bakverksväg är sådant som innehåller citron och lime fick dt bli något sådant. I en av mina julklapps böcker fanns detta underbara recept på citron & maräng muffins.

Och då gårdagen blev en lååååång dag var det perfekt att några minimuffins fick följa med till kontoret och muntra upp mig framåt kvällen och natten.  

 





Mat & Vin


Min underbara vän Kikan känner mig väl, i julklapp fick jag en perfekt julklapp som varar hela året - En prenumeration på tidningen Elle -Mat och Vin.

Och idag damp första nummret ned i brevlådan, en perfekt tajming då jag idag efter att fått punktering på bile,n behövde något uppmuntrande och inspirerande. Nu skall det krypas till kojs och bläddras tills jag somnar med massa recept och idéer i drömmarna!



Kantarell frossa

Är fullt medveten om att kantarellperioden egentligen är över för längesedan men under min fortsatta plan att tömma frysen kom jag till ett helt fack fyllt av bara kantralller - så det fick bli kantarellfylld kyckling med kantarell sås och hasselbackspotatis.

Kantarellfylld kyckling med kantrallsås och hasselbackspotatis

Kyckling filer
Bonjour med kantarell smak
Kantareller (frysta eller färska)
Kryddor (Salt & peppar, muskotnöt, curry !?! ) 
Balsamico vinäger
Vitlök
Grädde
Creme fraische
Potatis
Smör
Riven ost
Ströbröd

Potatis
Börja med att skala potatis (jag brukar beräkna 3 st per portion plus ett par extra) och skiva dem nästintill helt. Jag lägger potatisen i en liten form jag egentligen har till tepåsar. Detta för att kunna skära dem då de ligger med botten "gömt" och jag riskerar inte att skära igenom hela potatisen. Hur mågna gånger har jag inte lyckats med det? 
Lägg potatisen på en plåt/i en form, lägg en klick smör på varje och strö över lite ströbröd och sedan in i ugnen. Ca 200 grader.
Efter ca tio minuter tar jag ut potatisen och strör lite riven ost över dem

Kyckling i sås

Skär ett snitt i kycklingfilerna och bred på lite mjukost/dessert ost med kantarellsmak.
Sätt på två stekpannor. I den ena fräses svampen upp tillsammans med smör och lite vitlök (jag testade denna gången minivitlök - den är som en stor vitlöksklyfta fast helt rund.)
I den andra har jag oxå i några skivor vitlök (går minst lika bra med lite pressad/hackad vitlök) massa smör och sedan kyckling filerna.

När svampen har stekt bort allt vatten kryddar jag med salt, vitpeppar, lite svartpeppar, några riv av muskotnöten och denna gången testade jag även att ha i lite curry efter att ha snappat upp att deta skulle framhäva svampsmaken mer. Men enligt mig kan man skippa curryn - muskotnöten gör ett minst lika bra jobb. 
Sedan tillsätts grädde ca 1,5-2,5 dl  och 0,75-1,5 dl creme fraische, beroden på hur mkt sås som behövs och slutligen häller jag i några droppar balsamico. Smaka av och krydda efter behov. Låt koka ihop på svagare.

När kycklingen fått färg häller jag över såsen i kycklingpannan och låter det stå på 1:an och gotta ihop sig.

Servera med sallad








Färdigmat?

Egentligen är det troligen totaltförbud på färdigmat men i min värld så rycker de in och fyller upp kaosartade dagar. Kan ibland få lite ångest över att man inte planerar bättre och förbereder och fixar och ... Men jag lever och gör det som passar för stunden - då blir det så här och det är inte alltid fel =)

Var hemma sent i går kväll och hade lyckan att bli serverad middag av min underbara granne. Trött och grinig i bilen hem beslutade jag mig egentligen för att hoppa middagen och leva på flingor istället då jag hade sjukt mkt att göra hemma och tid till att laga mat fanns inte. Men då lyste grannen upp min kväll och fixade mat och vin som jag hann äta och dricka mellan tvättmaskinerna och julpyntsbortplockandet. Är så lycklig att ha underbara vänner!

Reslutatet (bortsett från mätt och glad) var att jag då stog jag utan matlåda idag och då jag åkte kollektivt till jobbet (tog bara en timme extra mot att köra bil) kunnde jag inte åka iväg och hämta något smaksigt utan fick ta av min reserv - dvs kylda soppor. Brukar alltid ha en ståendes på jobbet för de dagar som ingenting annat fungerar.

Idag stod denna nyhet från kyldsiken i jobbkylen och väntade på mig. Jag är ingen expert på att läsa innehållsförteckningar men vid närmare granskning tyckte jag det såg okej ut för att vara färdig mat. Döm själva.


Med mig hemmifrån fanns lite fetaost och visp hade jag en varm soppa.

Smakmässigt var det ingen supersensation föredrar deras orientalisak soppa. Den var lite tunn och smaklös, hade behöft lite färska kryddor, tomater mm för att kanske kunna liva upp den 

Däremot var det smidigt, gick fort och jag blev mätt. Men nästa gång blir det nog någonting annat.
Synd, då jag gillar iden med allt i en kopp...




 

Matblogga

Det är för mig ganska nytt att blogga om mat och helt plötsligt har en hel värld av andra matbloggar öppnat sig- tänk att de finns så många som tycker som jag och som man kan inspireras av och utvecklas med!!!

En bra samling av matbloggar finns på Matbloggar titta in och hitta fler favoriter och tips och ideér! 


Trevlig läsning!

Vardagsinsperation i butiken


Som så säkert för många andra, tryter ofta fantasin när man kommer från jobbet. Att man oftas då är så där superhungrig hjälper inte. Jag som pendlar närmare en timme från jobbet kommer ofta hem sent, åker direkt till mat affären och handlar något som kan passa till middag. (Jag vet att det är så mkt mer praktiskt att veckohandla och skriva matmenyer ect men jag vet aldrig från dag till dag när jag kommer hem - om jag kommer hem eller om det dyker upp något anant spännande, så här imporviseras det vilt. Det kanske blir ändring på det längre fram i vår när det blir lite mer stabilt med boende (och inte bor på två adresser med många mil emellan) och lite mindre på jobbet)

Ojojoj, lång utläggning, poängen var i alla fall att bli inspirerad i mataffärerna. Något som tyvärr många matbutiker är riktigt dåliga på, men vissa är så klart bättre än andra. Efter att ha varit minitiöst trogen en kedja tidigare handlar jag nu hej vilt i den affär som passar för dagen. Och i veckan fann jag ett sådant insperationstips på ica (som var närmaste butiken för dagen) som bara klickade. Gick och kikade och hopades på insperation och där var den - ett recept som bara ropade och sa: Ta mig!

Håll till godo - Paprika och svamp kyckling (lite modifieringar från orginalet - men det hör väl till?)

ca 4 kycklingfiler
1 paprika (färg efter tycke och smak)
ca 200g champinjoner
ca 2,5dl grädde
vitlök 1-2 klyftor
1,5 msk balsamico
2,5 dl kycklingvätska (av tärning eller fond)
färsk basilika
Kryddor - salt och peppar, ev lite samba olek
smör

Strimla kycklingfilerna och stek tillsammans med hackad/pressad vitlök, krydda.
Tillsätt champinjoner delade i kvartar och strimlad paprika.
Tillsätt grädde och balsamico, tillsätt sedan buljong och hackad basilika.

Servera med ris och grönsallad.

Gott och lätt och dessutom perfekt i matlådan!





Härlig fruktsallad

När man var liten serverades det ofta en tråkig fruktsallad bestående av banan äpple och apelsin - men vet ni vad? Frukstallad kan vara riktigt gott och det krävs bara lite mer frukt som smakar!

Till helgens försök att vara lite mer nyttig, så skrek godistarmen något enormt så det fick bli lite efterätt i alla fall...

Min fruktsallad 2-3 personer

1 apelsin
1 äpple
1 banan
1 kiwi
1 passionsfrukt
lite kärnfria vindruvor
honung
vanlij yoghurt (eller glass för den som önskar)
manelspån

Skär och blanda friskt - skopa ut passionsfrukten över allt och blanda.
Klicka ner en liten del vanlijyohurt i botten och toppa med frukt, ringla lite honung och strö över manelspån!

Underbart gott!!!!





Trettondagen - nyttigt men gott med lax

Nu efter jul och nyår är det kanske dags att var lite nyttigare i alla fall.
Men så är det lite lyxigt med ledighet mitt i veckan så något riktigt gott flick det bli..

Lax med nöt-täcke och sweetchili med ris och lime sås. (ca 4 personer)

4 st Laxfileér
1 dl cashewnötter
0,5 dl sweet chilisås
1 krm samba olek
1 pkt cream fraische
1 st lime
ris

Sätt på ugnen på ca 200 g
Hacka nötterna och blanda med sweet chilisåsen och sambaoleken
lägg laxfilerena på plåt (med bakplåtspapper) och bred på nöt-täcket
koka ris
in med laxen i ugnen ca 20 minuter
pressa drygt en halv lime i cream fraishen och ställ kallt, salta och peppre

klart - servera en lyxig laxmiddag
Det hela är super enkelt att göra och smakar ljuvligt!



Ännu bättre blir det med lite grönt till, men kylskåpet gapade tomt där jag var och snön utanför lockade inte till någon prommenad ...




Ljuvliga frukost

Befinner mig inte hemma över helgen och jag har så klart glömt kamerakabeln hemma så det blir inga bilder på det just nu... Ni får vackert vänta..

Men  som sig bör när det är lång helger så blir det lite extra fokus på frukosten. Man kan slå på stort och göra riktigt stora hotellfrukostar, som gammal frukostvärdinna på hotell vet jag att det krävs inte så mkt extra för att det skall bli lite extra lyxigt.

Så det är vad jag passar på att göra nu när det är helg=)

Färsk frukt, pannkakor med sirap (tips - vit baksirap passar lika bra som den amerikanska lönnsirapen) färskbröd från bageriet, lyxiga juicer, ägg och bacon.. det finns mkt gott att mumsa på till brunch!



Bilden är från sommarens härliga frukostbuffe i mitt kök! 
(då mina bilder från helgens frukost just nu inte förflyttas till datorn med tankeöverföring)


Tiramisu - på mitt vis

Den italienska desserten tiramisú är en underbar dessert som kan vaireras och göras på många olika sätt.

Jag gör den på mitt sätt och det tycker jag smakar mer än alldeles underbart.
Då uppdelningen av maten och föreberedelsderna för nyår innebar att fördrink och dessert föll på mig (eller ja, på mig och pojkvän) så började jag fundera på vad man kunde hitt apå som var enkelt men ändå så där lite extra lyxigt och nytt. Hade massor av spännande ideér då det kom klara önskemål från några av gästeran att jag skulle göra min tiramisu och så fick det bli.

För ca 6 personer (stora potioner)

4 ägg
4 msk florsocker
1 dl starkvin - Moscatel de Setúbal
500 g mascarponeost
ca 12 st savoiardi kex
2-3 dl espressokaffe

Börja med att dela på ägggulor och äggvitor. Gulorna vispas tillsammans med florsockret.
Blanda mascarponeosten med vinet (jag kör med elvisp - inga problem) I de orginalrecept jag sett har man använt marsala vin men jag gillar detta som ger en lite smörig knäckig smak. - Passar dessutom perfekt att skvätta ner i kladdkakan  =)
Vispa sedan samman osten med ägggulan och florsockret.
Vispa vitan till hårt skum i separat bunke.
Vänd försiktigt ner vitan i det övriga (Nu använder vi inte elvispen utan en sked duger utmärkt!)
Savoarikexen delar ajg på mitten för att de skall få plats i mina dessertglas, jag låter de dra in det starka kaffet - inte så att de blir mjuka rakt igenom utan gärna så att de fortfarande är lite kex feeling kvar i dem.

Jag varavar smeten med kexen (ca 4 bitar - 2 kex) per glas elelr person. Sedan avslutar jag med att pudra lite kakao över det hela.

Helt försvinnande gott...


Mkt lämpligt glömde jag helt av att fotografera desserten (hmm och skumpan hade inte ens kommit fram då...)
men har en bild sedan tidigare tilllagning så jag får bjuda på den så länge =)


Nyår - Famous for a reason

Vår nyårsfest hade teamt Famous for a reason. Efter mkt funderande och blädrande i tidningar fann vi i en av mina insperationskällor Hotell och restaurang en artikel om en tävling som skett i sverige under hösten - temat var famous for a reason. Från den kapade vi alltså vårt tema och vår fördrink:

Famous for fire 1 glas

3 cl Famous grouse
3 cl Drottningholms hallonlikör
2,5 cl citronjuice (pressad citron)
2,5 cl socker
färska hallon
limeklyftor

Låt sockret lösas i citronjuicen (det tar en stund..)
Mixa Famous med hallonlikör och sockerblandningen.
Shaka med is och häll upp i coctailglas, pressa i en lime klyfta och dekorera med färska hallon.

En mkt spännande och annorlunda smakupplevelse som uppskattades av både whiskey älskare som whiskey hatare. En klar ny favorit!






Lyxig söndag

Det är inte nog med vad man har vältrat sig i god mat och sötsaker de senaste två veckorna så varför bryta ett vinnande koncept (?).

Passade på att slå på stort i söndags kväll med att för första gången göra en traditionell plankstek - brukar annars passa på att äta detta när det finns på restaurang. Men så stod det två oanvända plankor i mitt skåp som bara väntade på att få prövas=) Och då frysen, som jag just nu kämpar med att tömma innan avfrostningen, innehöll en fläskfilé var det bara att köra =)

Detta recept trodde jag nog var för fyra personer och jag höll min del med att äta en fjärde del och blev supermätt, men mitt middagasällskap och till lika blivande sambo satte glatt i sig resten =) - Ingen lyxig matlåda här inte.

1 st fläskfilé ca 500-600 gram
ca 400 gram mandelspotatis 
ca 100 gram smör
lite riven ost
mjölk
Bearnaisesås (fuskade vilt och använde keldas färdiga i kylen)

Fläskfilén putsades och delades i fyra stora tillbankade bitar som sedans stektes i smör, saltades och pepprades. Jag stekten så att den fick gott med färg men inte var helt klar invändigt.

Mandelpostisen kokades i salt och stöttes sedan (hittade inte potatispressen i min tillfälliga röra=) och vispades med massa smör, riven ost och lite mjölk (blir alltid bättre om man värmer mjölken lite) och krydades med vit & svartpeppar.

Sedan spritsade potatismoset runt plankan och gjorde en avdelning mitt på (insåg sanbbt att mina plankor var gigantiska och att det räckte med en) placerade ut köttet och en halv tomat, hällde på sås och rakt in i ugnen på 200 grader grill ca 20 minuter.

Det hade varit gott med sparris till men den var slut i både min frys och i min kyl så det fick bli utan. Men ett glas gott vin passade minst lika bra till =)


  





Insperation i mitt stora kök

Så här andra dagen på året bjuder jag på lite bilder från mitt kök och min oas... Idag blir det en lugn dag i köket - kanske bläddrar jag lite bland mina böcker...

Hoppas ni haft en toppen nyår precis som jag - återkommer snart med lite bilder och recept från vår Famous for a reason fest =)










RSS 2.0