Saffrans kavalkad

I fredags hade jag och några vänner en supermysig liten glögg afton. Som del av ett större projekt testade jag mina nya muffisformar och fyllde dem med härlig saffransmuffins smet...





 




De otroligt charmiga formarna har jag beställt från Hembakningsrådet. Receptet jag använt är följande:

Ca 12 muffins

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocer
0,5 g saffran (1 påse)
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bskpulver
1 nypa salt
1 msk ljus rom (tex. Capten morgan)

Sätt på ugnen på175 grader
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och vitt
Smält smöret och rör i mjölk och saffran, blanda i äggsmeten
Blanda i övrigt torra ingridienser
Häll i romen

Fyll formarna och grädda i ugn ca 15-20 minuter, låt svalan och sikta florsocker över som snö  


 

 

 

 


Tårtor och dekorationer

      

        
 


Helgen har varit intensiv och fylld av mysiga saker. På lördagen var det sedan länge planerat en kurs i tårtbakning och dekoration på Tårtdecor i Kungälv.

Som present till vår vän S hade vi bestämmt att vi skulle gå på kurs tillsammans och göra något riktigt kul. Så tillsammans med Kikan och S och ett helt gäng andra bak och dekorationssugna lärde vi oss massa tips och trix och framförallt inspirerades vi till att dekorera tårtor... Det kommer nog bli en hel del av det framöver =) 

Här är lite bilder från vad vi lyckades åstakomma =)






Glögg & pepparkaka


Kvällarna i slutet av november är det ok att börja plocka fram glöggen. En varm kopp glögg och några pepparkakor är bara så mysigt.

Favoriten är nog denna Lucia chokladglögg… 



Smaksatt vispgrädde

Mejerikylarna fullkomligt väller över av nyheter och olika smakkombinationer. En av de nyaste produkterna är smaksatt vispgrädde från Arla.

Det finns två smaker, choklad och jordgubb. Min första tanken var att dissa detta omgående, men så funderade jag lite till och kom på att det kanske kan vara en riktigt kul grej på rätt ställe.  Sagt och gjort – med en lite smakrabatt hamnade chokladsmaken i mitt kylskåp, och lagom till fars dag passade jag på att testa denna nyhet.

En Devils cake stog på bakschemat och istället för vanlig grädde hamnade där choklad grädde, sen serverade jag kakan med chokladgrädde och hällde lite chokladgrädde i kaffet istället för vanligt mjölk. Skall det va så skall det va!

Kakan var syndigt god – Påminde lite om en mudcake – riktigt kladdig och god. Chokladgrädde till kakan blev kanske lite för mycket – men en skvätt i kaffet var en riktig höjdare- bara en sådan där hint om choklad i smaken.  
 

  

 

Djävulskaka

1 kaka för ca 8-10 perosner

250 gram choklad (Jag mixade ljus och mörkchoklad efter vad jag hade hemma)

250 gram smör

4 ägg

3 ½ dl florsocker

2 dl vetemjöl

4 msk puré eller juice av frukt eller bär (jag hällde i 4 msk egengjord hallonpuré – men kände ingen smak av detta alls)

 

Topping

½ dl strösocker

100g mörk choklad

½ dl grädde (här tog jag den smaksatta grädden)

 Sätt på ugnen, ca 160 grader.


Smält chokladen och smöret – mitt tips är i en glasskål över sjudande vatten – det ger en jämn och bra smältning.

Vispa ägg och florsocker fluffigt, häll i chokladen och sikta över mjölet. Sist rör du i purén, purén kan nog hoppas över. (jag tyckte inte själv att hallonen gav så mkt smak som jag ville men skall testa igen.)

Häll smeten i en form (behövs ej smöras) och grädda ca 30minuter beroende på storlek på formen – den kommer att se väldigt kladdig ut när du plockar ut den men det skall den vara.
När kakan är klar skall den svalna och sedan kan du göra toppingen. (görs den förtidigt blir det lite galet –den kan inte stå och vänta och skall inte bredas på fören kakan kallnat och "satt" sig lite.

Smält sockret till mörk karamellfärg, höll över grädden och låt koka någon minut. Häll sedan över den hackade mörka chokladen och rör till jämn smet som du sedan breder ovan på kakan.

Servera med lite lätt vispad grädde.


Saffransbiscotti


Det närmar sig advent och julen – och för att kunna njuta riktigt ordenligt av hela julperioden (som enligt mig sträcker sig från första advent till annandag jul –sen har jag tröttant) passar jag på att förbereda lite redan nu. Det är mindre än en vecka kvar till första advent och många projekt skall hinnas med…



Dagens provbak som sedan kommer bli en del av ett av mina projekt, är saffransbiscotti - små mandelskorpor med smak av den underbara kryddan saffran. Saffran är förövrigt en av mina absoluta favoritkryddor framförallt i juletid. Synd bara att den är så sjukt dyr, men har man tur som jag hade vid gårdagens handel så har butikerna inte hunnit prishöja den än (flera butiker höjer priset på saffran under vinterperioden och har ett lägre pris resten av året).

För övrigt vet ni väl att saffran är världens dyraste krydda och kommer från saffranskrokusen.

 

Saffrans biscotti

Ingredienser

100 g smör
1g saffran (2 påsar)
2 ekologiska ägg
5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och blanda i saffranen, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda i de torra ingredienserna och mandeln.
4. Forma degen i tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i mitten i 25 minuter.
6. Ta ut länderna och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär de i 1 centimeter tjock skivor och se till att det är några millimeter mellan varje skiva.
8. Torka skorporna i ugnen, i ca 15 minuter, tills de är helt torra.

Förvara i tätsluten burk och plockas fram till en varm kopp te en kall vinterdag =)

 

 


RSS 2.0