Hemmagjorda knäckebröd

För några år sedan var det himla populärt att göra egna knäckebröd med en massa fröer och olja i. Dessa smakade mer som salta kex/ chips och var långt i från de traditonella knäckebröd som vi är vana med. Jag har ända sen dess ( för jag bakade oxå ett antal plåtar av dessa salta så kallade fröknäcken) varit sugen på att testa att göra mer traditonella knäckebröd. 
 
Idag finns det uppsjö avlöste finare och lyxigare knäckebröd i vanliga matbutiker fyllda med en massa goda fröer. Och det var just sådan lite lyxigare knäckebröd som jag ville testa att göra och igår kväll tillbringade jag kvällen till att baka sådant knäckebröd.
 
Det var FANTASTISKT gott. Enkelt att göra men väldigt tidskrävande, i alla fall om man ser till gräddningen. Men väl värt det. Dessa knäckebröd kommer definitivt finnas hemma hos oss på bland annat julbordet. 
 
 
Knäckebröd med fröer
ca 20 knäckekakor
 
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl sesamfrön
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1dl linfrön
1 msk salt ( ja- det skall vara msk)
6 dl grovt rågmjöl
8 + 3 dl dinkelmjöl ( 3 dl till utbakningen)
 
Vispa ihop jäst och vatten. Tillsätt resten av ingredienserna ( allt utom de tre dl mjöl som är till utbakningen) 
Låt jäsa 1 1/2 timme under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i. Dela degen i ca 20 st bitar. Kavla ut till tunna platta kakor med hjälp av mjölet. Avsluta gärna med en kruskavel eller nagga dem med en gaffel. Grädda sedan dem två och två på den varma plåten i ca 10 minuter. Låt den få ordentligt med färg och låt sedan svalna på ett galler. Förvaras sedan torrt!
 
Som ni förstår tar själv gräddningen tid, det blir tio plåtar 'a 10 minuter... Men det är värt det! Testa och avnjut knäckebrödet med en klick smör på! Oemotståndligt!
 
 
 
 

Lingon och kanelglasstårta med maränger och kolasås

Det här är en riktigt höstlig dessert med väldigt överaskande smaker.
 
Jag lagade den för första gången förra helgen när vi hade några goda vänner över på middag, och jag blev väldigt positivt överaskad över smakerna, hur väl de passade ihop (för jag var lite skeptisk till kanelglass innan). Men jag var inte helt nöjd utan tyckte att kanelen tog lite överhand i smakerna och konkurrerade ut övriga smaker.
 
Så jag gjorde om det, (att jag inte hade hunnit fotografera desserten första gången kan också ha bidragit) minskade mängden kanel, ökade marängerna och lät dem vara hela istället för krossade och plötsligt var receptet perfekt.
 
En underbar smakkombination där inga smaker tar över, de syrliga lingonen balanseras upp av den söta kolasåsen, den kryddiga kanelen mjuknar tillsammans med vaniljen och krispigheten från marängerna bryter av den lena glassen.
 
Att den är busenkel att göra och kräver inte mer än 15 minuters arbete (plus tid i frysen) gör det till en perfekt dessert när man skall ha gäster och inte vill slava i köket när gästerna har kommit=)
 
Lingon och kanelglasstårta med maränger och kolasås
ca 6-8 personer
 
4 dl grädde
2 dl grekisk yoghurt
1 äggula
3/4 dl florsocker
1 vaniljstång
1,5 tsk mald kanel
1 dl rårörda lingon
ca 80 g maränger
1 dl lingon (färska el frysta)
ca 1,5 dl kolasås
 
 
Vispa grädden, rör ner yoghurt, äggula, florsocker, kanel och fröna från en urskrapad vaniljstång. Tag en springform med 22cm i diameter. Lägg ett bakplåtspapper i botten som du spänner fast. Bred ett tunt lager av glasskräm på botten. Ett lager med maränger, ringla över kolasås, 1/3 dl lingon. Nytt lager glasskräm, maränger, kolasås och 1/3dl lingon. Avsluta med ett täckande lager glasskräm, ringla över kolasås och ställ in i frysen i mist 4 timmar, låt stå i rumstemperatur minst en halvtimme innan servering. Strö över sista tredjedelen lingon och servera.
 
 
 

Saftiga jordnötsbrownies

Vad kan gå fel liksom, saftig chokladkaka och salta jordnötter?
 
Jag älskar dessa underbara brownies som är så där fantastiskt saftiga, kraftfull chokladsmak och så klart sältan från de krispiga jordnötterna - Underbart!
 
Jordnötsbrownie
ca 20-25st
 
250g smör
6 dl socker
1 1/2 dl kakao
4 ägg
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1/2 dl chokladknappar
1 dl jordnötter
 
Smält smöret i en kastrull, tag av från plattan och rör sedan i sockret och kakaon och därefter äggen. Blanda mjöl, bakpulvret, saltet och vaniljsockret och rör sedan ner i kastrullen. Rör runt till du har en tjockflytande kräm.
 
Klä sedan en ungsform ca 25-20 med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Strö över chokladknapparna och jordnötterna och grädda sedan i ca 40 minuter i 175 grader varm ugn. Låt svalna i plåten och skär när den svalnat i mindre bitar.
 
 
 
 

Asieninspirerad kycklinggryta med jasminris

Här om dagen pratade jag med en kär vän om problemet med att hitta inspiration till vardagsmaten. Hon tyckte det var svårt att ha fantasi till varierade maträtter som inte tar för lång tid att laga, inte är för avancerade, inte innehåller allt för många ingredienser och som är goda.
 
Och nu i veckan lagade jag just en sådan perfekt middagsrätt, få ingredienser, enkelt och snabbt att tillaga och framför allt en härlig värmande smak. Både jag och sambon tyckte detta var en fantastisk rätt, och man fick en härlig värmande känsla inombords efteråt.
 
 
Asieninspirerad kycklinggryta med jasminris
4 personer
 
700g kycklingfilé
1 röd lök
3 medelstora morötter
2,5 dl vatten
2,5 dl grädde
3 msk kyckling fond
1 bit färsk ingefära (ca 3-4 msk riven ingefära)
3 tsk soja
nymald svartpeppar och salt, smör att steka i
 
+ jasminris för 4 personer
 
Koka riset enligt anvisningarna.
 
Finhacka löken, skala morötterna och skär dem sedan i stavar. Skär kycklingen i mindre bitar.
 
Fräs löken och kycklingen i lite smör i en varm panna. Häll sedan över grädden och vattnet, kycklingfonden och morotsstavarna. Skala och riv ingefäran ner i grytan. (och var inte rädd för att det verkar vara mkt ingefära det blir en mild smak i slutändan) Låt koka upp.
 
Sänk värmen och smaka av med salt, peppar och soja. Låt småputtra ca 5 minuter, garnera med hackad persilja och servera med riset.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dopinbjudningar

För lite drygt en månadsedan hade vi dop för vår son, det var en fantastisk dag, underbart väder, vacker kyrka, otroligt vacker ceremoni med fiolspelande och solosång, alla nära och kära fanns med oss. Jag fick dessutom chansen att gå totalt "bananas" med en massa kul bakning och scrapping.
 
Vi hade valt färg tema mörkblått och vitt, och en massa fötter=)
 
Så här får ni se våra inbjudningskort=)
 
 
 
 

Tacoknyten

Fredag kväll och fredagsmys. Sonen sover, morgondagens middag är förberedd, sambon jobbar och jag har äntligen parkerat mig i soffan. Njuter av lite mörk choklad medans jag uppdaterar mig i cybervärlden.
 
Läste någonstans att tacos är den vanligaste fredagsmysmaten i Sverige numera, nu blir det inga tacos hos oss ikväll men här är ett tips om kanske just ni äter tacos och får lite rester över =)
 
I somras såg jag nämligen ett recept på tacopajer - och det tog jag till mig och testade att göra av resterna istället, för det blir alltid lite rester över, några bröd, lite köttfärs, osv. 
Ursprungsreceptet kommer från Linneas skafferi vilket är en väldigt härlig och inspirerande blogg.  Jag snappade alltså bara upp tanken, men istället för att ha det som ett alternativ till taco myset är det just detta jag gör av mina rester för att sedan frysa in och ta fram när det behövs.
 
 
Alltså tar jag de mjuka tortillabröden och klipper dem i fyra kvartar, lägger dem i en stel muffinsplåt, (två bitar omlott om det är små bröd, en bit om det är stora bröd. Fyller med tacofärs, häller över någon tsk tacosås per knyte, toppar med lite creme fraisch, och rivenost ovanpå. In i ugnen ca 180 grader, längst ner tills de fått lite färg.
 
Låt svalna i plåten och sedan har du perfekta små tacoknyten att frysa in och ha till lunch med en bit sallad till vid senare tillfällen =)
 
 
 

Matinspiration


Ofta slänger jag bara ihop något enkelt till middag och då är det är ju inte riktigt något recept att följa -så jag kallar det bara för matinspiration.
 
I söndags var en sådan dag - en fläskytterfilé kryddad med svartpeppar, vitpeppar, rosépeppar och grönpeppar sedan stekt i panna för att sen gå klart i ugnen. Serverad med ris, smörstekta kantareller och lite kantarellsås - det behöver ibland inte vara svårare än så att göra en god söndagsmiddag=)
 
 
 
 

Kyckling satay med het nudelsallad

Att liva upp vardagsmaten är en rolig utmaning. Nu när jag har mer tid till att tänka, då jag går hemma  - så försöker jag att planera veckans måltider på söndagen för att sedan göra veckohandlingen på måndag förmiddag. Jag försöker att inte ha samma rätt mer än max en gång i månaden vilket ibland kräver lite mer inspiration än vanligt. Sen försöker jag att ha kött, fisk, skaldjur, kyckling och vegetarisk var sin dag.
 
En av förra veckans nya rätter var denna goda kyckling satay med en het nudelsallad (som inte är så farligt het).
 
Så god att jag nästa gång kommer att dubbla såsen för det var bland det godaste jordnötsåserna jag ätit.
 
 
Kyckling satay med het nudelsallad
4 personer
 
4 kycklingfiléer - 2 delade 
 
Satay
 
3 vitlöksklyftor - pressad
2 cm färsk ingefära - riven
3 msk soja
2 msk hoisinsås
2 tsk honung
3 msk jordnötssmör med bitar
1 msk finhackade jordnötter
 
Het nudelsallad
 
250g äggnudlar
lite hackad persilja
1 hand hackade jordnötter
2 schalottenlökar, finhackade
2 pressade vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära -riven
1 röd chili - finhackad
2 msk honung
3 msk soja
3 msk hosiansås
 
 
Blanda alla ingredienser till satayn  och kör i en mixer eller med en stavmixer till en tjockmassa, tillsätt sedan vatten till en skedbar koncistens.
 
Häll upp häften i en stor skål där sedan kycklingen tillsätts och marineras i. Resten av såsen sparas till serveringen.
 
Stek kycklingen i en het stekpanna.
 
Koka nudlarna enligt anvisningarna, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Tillsätt persiljan och jordnötterna. Mixa de övriga ingredienserna och häll över nudlarna. Skaka runt!
 
Servera nudelsalladen med den varma kycklingen och häll över resterande sataysås
 
Fantastisk gott
 
 
 
 

Serranoinlindad fläskfilè med tomat & paprikaröra

Nu när jag går hemma på dagarna ser jag betydligt mer på tv än tidigare - inte det att jag sitter och tittar men jag har ofta på tv:n i bakgrunden, precis som radion står på. Detta gör att jag snappar upp lite olika saker beroende på vad jag gör - ligger jag på golvet i köket och leker med sonen hör jag radion, ligger jag i sängen och ammar så hör/ser jag lite på tv. Men ofta har jag inte möjlighet att skriva upp det jag hör och minnet är inte alltid det bästa. Som när jag för några veckor sedan hörde/såg Jamie Olivers matlagning på 15 minuter under tiden jag vek tvätt och underhöll sonen. Då gjorde han något med serranoskinka och fläskfilé i en härlig sås - men så mkt mer än det kom jag inte ihåg - minns inte ens vad det var för sås. Så jag återskapade rätten på mitt vis - med basen fläskfilé och serranoskinka. Och det blev en härlig smakrik rätt. Lite vardagslyx helt enkelt.
 
 
 
Serranoinlindad fläskfilé med tomat & paprikaröra (4 personer)
 
 
1 Fläskfilé ca 500g
4 skivor Serranoskinka eller liknande
2 tomater
1 röd paprika
1 dl ajvar relish
smör
salt & peppar
färsk timjan
 
Serveras med ris
 
Börja med att dela fläskfilén i 8 jämstora bitar, slå lite lätt ovanpå varje bit så de blir lite tillplattade. Dela serranoskivorna på hälften och lägg dem ovanpå fläskfilébitarna. Lägg köttet i varm stekpanna med seranosidan nedåt och en bit smör. Låt fräsa ca 3-4 minuter innan de vänds till andra sidan (detta gör att skinkan fastnar på köttet) Skär ner tomaterna i mindre bitar och tillsätt i stekpannan, tillsätt även hackad paprika, ajvar relish och vatten och låt puttra samman. Smaka av med salt och peppar och lite färsk timjan.
 
Visst att denna rätt går snabbt att slänga ihop men 15 minuter är lite tajt - kanske kan gå om man har förberett alla momenten och ok man inte har en gnällig bebis på axeln - då tar det närmare 25-30 minuter, vilket ändå är helt okej matlagningstid =)
 
Lycka till!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Äpple & kardemummabullar

Imorgon är det ju den fantastiska kanelbullensdag - detta kommer självklart att firas med att äta en klassisk kanelbulle,  eller två. (Letar du efter ett bra recept på klassiska kanelbullar finns det här.)
 
Men det finns ju så många andra fantastiska variationer på bullar, igår gick jag loss i fruktfatet och bakade dessa ljuvliga höstliga äpple och kardemummabullar.
 
 
Äpple & kardemummabullar
ca 20 st stora
 
 
100 g smör
4,5 dl mjölk
0,5dl grädde
1 msk mortlad kardemumma
1 dl socker
0,5 tsk salt
12 dl vetemjöl
 
 
3 medelstora äpplen
1 msk mortlad kardemumma
50 g smör
0,5 dl socker
 
+ 1 ägg till pensling
 
 
Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölk och grädde. Smula jästen i en bunke och rör ut med smörblandningen. Tillsätt kardemumma, socker, salt och ca 10 -11 dl mjöl.
Arbeta degen väl (men den skall vara ganska klibbig - så tillsätt inte mer mjöl) och låt sedan jäsa ca 1,5 timmar under handduk.
 
Blanda undertiden degen jäser; smör, socker och kardemumma i en skål och låt smöret bli rumsvarm så att det bara är att röra ihop fyllningen sedan. Skala och hacka äpplena till små bitar.
 
När degen jäst klart, tag upp och dela i 20 jämnstora bitar. Kavala ut varje bit till en ung fyrkant. Lägg en liten hög hackade äpplen i mitten och toppa med en tsk kardemummasmör på toppen. Vik sedan ihop bullen genom att nypa ihop de fyra hörnen i mitten.
 
Grädda sedan ca 8 minuter i 225 grader varm ugn.
 
Klart!
 
 
 
 

Lammkortletter med ugnsrostade rotfrukter

Det har blivit en hel del recept på lamm det senaste året, en av anledningarna (den främsta anledningen är ju att det är så otroligt gott med lamm) är att jag förra vintern köpte ett halv lamm, styckat och klart från en uppfödare. Lammfärs, lammkortletter, lammfilé och mkt mera gott...
 
Kvar i frysen som jag fann vid förra veckans frysavfrostning var några lammkortletter.
 
Så det fick vara grunden till denna goda rätt.
 
Lammkortletter med ugnsrostade rotfrukter och honungssås
 
Lammkortletter (2 kortletter per pers.)
 
olivolja
salt
peppar
timjan
oregano
 
 
Ugnsrostade rotfrukter
3-4 personer
 
3 morötter
2 palsternackor
4 potatisar
1/2 rödlök
1 röd paprika
olivolja
salt och peppar
 
Kallsås
 
2 dl turkiskt yoghurt
1 - 2 msk honung
salt och peppar
 
 
 
Blanda olja och kryddor till marinaden och gnugga in lammkortletterna ordentligt. Låt vila ca 1 timmer i rumstemperatur innan du hastigt steker kortletterna i varm panna 1-2 minuter på vardera sida.
 
Skala rotfrukterna och strimla dem i jämntjocka bitar, strimla även paprikan och löken och häll upp i ett ugnsfast form och häll över olivolja och arbeta lätt in oljan med händerna. Rosta i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.
 
Rör ihop såsen och smaka av.
 
Klart - hur lätt som helst!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0