Pepparkakscheescake med vit choklad och lingon
Att stå för fikat på julafton är sedan länge min uppgift och iår satsade jag på en underbar pepparkakscheescake som huvudfika (till alla de andra små kakorna som fanns =)
Peparkakscheesecake
ca 40-50 små pepparkakor (beroende på hur stor form du har)
100-125 gram smör (25 g smör per tio pepparkakor)
300 g philadelphiaost
1 dl cremefraische
150 g vit cholkad
2 ,5 gelatinblad
1 dl florsocker
1,5 dl lingon
Krossa pepparkakorna till fint pepparkakssmul. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna och tryck sedan ut det som botten och kanter i en springform.
Låt stå kallt minst en timme (men kan oxå stå längre så som över natten)
Lägg gelantinbladen i kallvatten. Vispa färskostentillsammans med cremefraishen och florsockret. Smält gelantineti en kastrull och rör sedan ner i ostbalandningen. smält den vita cholkaden försiktigt över vattenbad och rör ner i smeten. Vispa sist i lingonen. Häll upp i formen och låt stå kallt i tex kylskåp innan servering (minst en timme).
Jag hällde i dessa saker i lite fel ordning (pga av allmän stress och morogntrötthet kl var runt sex på morgonen) vilket gör att cheescaken ser lite grynig ut men den smakde UNDERBART!
En perfekt dessert i juletid!
Önskar er alla en fortsatt god jul!
Peparkakscheesecake
ca 40-50 små pepparkakor (beroende på hur stor form du har)
100-125 gram smör (25 g smör per tio pepparkakor)
300 g philadelphiaost
1 dl cremefraische
150 g vit cholkad
2 ,5 gelatinblad
1 dl florsocker
1,5 dl lingon
Krossa pepparkakorna till fint pepparkakssmul. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulorna och tryck sedan ut det som botten och kanter i en springform.
Låt stå kallt minst en timme (men kan oxå stå längre så som över natten)
Lägg gelantinbladen i kallvatten. Vispa färskostentillsammans med cremefraishen och florsockret. Smält gelantineti en kastrull och rör sedan ner i ostbalandningen. smält den vita cholkaden försiktigt över vattenbad och rör ner i smeten. Vispa sist i lingonen. Häll upp i formen och låt stå kallt i tex kylskåp innan servering (minst en timme).
Jag hällde i dessa saker i lite fel ordning (pga av allmän stress och morogntrötthet kl var runt sex på morgonen) vilket gör att cheescaken ser lite grynig ut men den smakde UNDERBART!
En perfekt dessert i juletid!
Önskar er alla en fortsatt god jul!
Kommentarer
Postat av: Sussi
Hejsan!
Hoppas att du har haft en skön jul och fått en massa god mat och kanske en julklapp eller två.
Kramar
Sussi
Trackback