Svart vinbärsmarmelad

Jag gillar att ta till vara på det som finns, vare sig om det är resterna i kylskåpet eller det som växer och gror i skogen/trädgården.
 
Då vår trädgård ser ut som ett smärre slagfält pga av takbyte - det befinner sig en så där närmare 3000 tegelpannor i trädgården, och de trängs för fullt med gammal läkt, bytta vindskivor, ställningar och en och annan maskin.
Så jag tänkte; Rädda det som räddas kan - och började plocka av de mognande svarta vinbären (vem vet vilken maskin som krossar den busken de närmaste dagarna)
 
Vad kan man då göra av svarta vinbär?
 
Man kan koka saft - väldigt gott men jag dricker sällan saft, så det känns onödigt.
Man kan koka gelé - väldigt gott men något jag sällan äter.
Man kan koka marmelad - och marmelad gillar jag! Tänk er en kall regntyngd höstdag (eller som vädret ser ut nu   en sommardag), En stor kopp te, nybakta scones eller rostat bröd  med smältsmör och en klick marmelad! Det är gudomligt!!
 
Just svartvinbärsmarmelad är lite mindre söt och får en mer syrlig smak vilket jag tycker är supergott. Får mig att minnas frukostarna på hotellet där jag jobbade i London, det serverades alltid Blackcurrant marmelade där på frukostbuffen.
 
Självklart kan detta receptet dubblas eller fyrdubblas men jag gillar att göra i mindre omgångar, det tar nästan ingen tid och man kan göra allt eftersom man plockar in bären. Vill du ha tips på andra marmelader och sylt så testa denna goda rabarber och jordgubbsmarmelad. Har nyligen gjort både en och två nya satser av den!
 
Svart vinbärsmarmelad
 
5 dl svarta vinbär (får gärna slinka ner ett och annat omoget bär - ger bara mer pektin)
2 msk vatten
0,75 -1 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
 
Rensa vinbären och häll upp de i en kastrull, tillsätt vattnet och syltsockret, dela vaniljstången och skrapa ur innehållet och låt alltsammans koka i ca 15-20 minuter. Marmeladen är klar när du kan göra marmeladtestet, dvs lägga en klick på en torr talrik, dra ett finger igenom och flyter inte marmeladen ihop är det klart.
Plocka sedan ur vaniljstången innan marmeladen häll upp i varma torra burkar (låt de tex stå par minuter i 100grader varm ugn innan marmeladen hälls upp)
 
Stäng locket medans marmeladen fortfarande är varm så skapas ett bra vakum i burken. Låt stå kallt och mörkt så håller sig marmeladen närmare ett år i oöppnad burk.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0