Julmustbröd...

Jag älskar bröd, och det är min absoluta favorit på julbordet, tunnbrödet, vörtbrödet, kryddbrödet, knäckebrödet och pomeranslimporna.  Ja allihopa älskar jag, så därför kunde jag inte låta bli att testa detta recept på julmustbröd. Det är nästan som vörtbrödet fast en sötare mer mildare variant jord på julmust istället för öl.

 

Julmustbröd

50g jäst

5 dl julmust

2 tsk stött fänkål

2 tsk stött anis

1 tsk stött kummin

2 msk rapsolja

½ dl ljus sirap

9-10 dl vetemjöl special

5 dl rågsikt

1 msk salt

+ 1 tsk flingsalt, 1 tsk hel kummin + 2 tsk vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke. Värm musten till fingervarmt och häll sedan musten över jästen och rör tills de löst upp. Tillsätt kryddor, olja, sirap och mjöl (spara lite mjöl till utbakningen). Arbeta degen i maskin ca 10 minuter, tillsätt därefter saltet och fortsätt arbeta ihop degen ytterligare 5 minuter. Låt jäsa i bunken ca 45 minuter under bakduk.

Häll sedan upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett avlångt bröd utan att knåda den. Lägg brödet på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jästa 25 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader, skär skåror i brödet och strö över saltet, kumminen och mjölet. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och kasta 1-2 dl vatten på ugnsbotten och stäng sedan snabbt ugnsluckan. Grädda 40 minuter, låt sedan svalna på galler.

Receptet skall bli ett bröd, men jag kan kan tänka mig att dela upp det till två mindre bröd nästa gång då det blev ett väldigt stort bröd - men helt underbart juligt!!!

 

 


Kommentarer
Postat av: Lina

Åh, det där bara måste jag testa!

Svar: Det tycker jag absolut att du skall göra=)
Anna Nordgren

2012-11-23 @ 21:39:15
URL: http://lyckolina.blogg.se
Postat av: Susanne

Hej!
Gjorde det här för två år sen, när jag hittade det på din sida och tyckte det var så OTROOLIGT gott! Till jul -13 ville jag göra det igen, och kunde inte hitta var receptet var! Så en dag kikade jag på facebook på mina gamla bilder och då hade jag lagt upp en bild på brödet och skrivit att det var julmust i och flingsalt uppe på. Lycka! Med hjälp av det kunde jag hitta din sida och receptet igen. Är såå glad! Nu har jag bakat det flera ggr efter jul istället! Tack!

Svar: Åhhh - vad glad jag blir att jag kunnat inspirera dig=) Och vad kul att du kunne hitta tillbaka hit! Ha en härlig dag! /Anna
Anna Nordgren

2014-01-27 @ 15:48:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0