En gigantisk hallon och vit chokladmousse tårta

Det är mycket nu - kalas, renovering, trädgårdsarbete, trädfällning, målning, mer kalas, dop och en massa jobb på toppen av det hela.

Ni som undrade över mitt förra inlägg så fick jag redigera en av bilderna då den visade lite för mycket men nu är det uppdaterad med bild på den fantastiska presenten =)

Och här kommer en av de fantastiska tårtorna från förra veckans kalas. En gigantisk hallon och vit choklad mousse tårta på mörk chokladbotten. Receptet är hämtat från det senaste nr av Elle mat och vin, nr 3 2012 



Hallon och vit chokladmousse tårta på chokladbotten

Tårtbotten (blir två st varav en skall användas)
3 ägg
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
100 g mörk choklad
2 msk kallt kaffe

Hallonmousse
6 gelantinblad
300 g tinade hallon
2 msk hallonlikör (ex drottningholms hallonlikör)
4 äggulor
3 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Vit chokladmousse
300g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor

Garnering
Färska hallon
marängrosor

Börja med tårtbottnarna. Vispa ägg och socker (både strösocker och vaniljsocker) pösigt. Smält smöret och rör ner i gräddfilen. Blanda med äggsmeten. Blande de resterande torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Smält den mörka chokladen över vattenbad och rör ned tillsammans med det kalla kaffet i smeten. Smöra en springform ca 20 cm i diameter. Grädda i 175g varm ugn i ca 15- 20 minuter. Låt svalna helt inna den delas i två delar.

Täck därefter springformen med plastfolie i botten och lägg tillbaka en tårtbotten.

Blötlägg gelantingbladen till hallonmoussen i kallt vatten. Mixa hallonen tillsammans med likören och passera dem sedan genom en sil. Vispa äggulor och florsocker krämigt. Vispa 5 dl av grädden ganska fast i en separat bunke. Värm den sista dl grädde i en kastrull och rör ner gelantinbladen så att de smälter. Vänd samman allt med hjälp av en slickepott i en bunke och och häll sedan allt över tårtbottnen. Slå sedan formen mot en hård kant för att få bort luftbubblor. Täck med plastfolie och ställ sedan i frysen minst 4 timmar.

Efter 4 timmar kan man börja med den vita cholkladoussen. Smält chokladen försiktigt över vattenbad. Låt svalna lite, under tiden vispa grädden, rör sedan ner chokladen i grädden. Sist vispas äggulorna och vänds ner i smeten. Bred moussen över hallon moussen, täck med plastfolie och ställ in i frysen igen. Minst 4 timmar skall den stå inne och sedan bör den stå framme någon timme eller två innan den skall serveras så att den hinner tina.

Jag valde att dekorera tårtan med spritsade marängrosor och färska hallon.   





 

Kommentarer
Postat av: Kikan

Vilken underbar tårta! Galet god verkar den vara oxå. Kram Kikan

2012-05-08 @ 21:01:34
URL: http://hemmahoskikan.se
Postat av: Linda

Hej! Jag undrar hur tårtan blir när den har stått framme i ca 3 timmar? "Smälter" den och blir rinnig, eller håller den formen bra? Jag hade nämligen tänkt göra denna till sonens kalas (utan likör). Vill även berömma för en fantastisk sida som ger mycket inspiration!

Svar: Tack!
Tårtan klarar sig ganska bra att stå framme, den blir inte rinnig som en marängtårta men den blir så klart mycket mjukare i moussen. Om du inte skall servera den direkt så kan du ju ställa fram den fryst och inte tinad så håller den sig längre ute i rumstemperatur. Lycka till och ha ett härligt kalas!
Anna Nordgren

2013-07-16 @ 12:13:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0