Hasselnötsmousse med chokladsås och kanderade nötter

Jag tycker att nötter är himlans gott så när jag såg detta receptet lät det fantastiskt gott.
 
Och gott var det, även om smaken inte riktigt var vad jag hade väntat mig - hade nog väntat mig mer nougat/nutellasmak vilket jag skall testa att tillsätta  nästa gång.
 
Istället är smaken mer naturell med nötbitar, men med den goda chokladsåsen och nötterna (vilka jag saltade lite lätt) blev det riktigt gott om än väldigt mäktigt.
 
 
Hasselnötsmousse
25g hasselnötter (rostade och tvättade)
1 gelantinblad
1/2 vaniljstång
1dl mjölk
1 stor äggula
1msk socker
75g hasselnötsmassa
1 1/2 dl vispgrädde
 
Chokladsås
1 12 dl grädde
1 1/2 dl ljus sirap
1/2 dl kakao
2 msk smör
1 krm salt
 
Kanderade nötter
150 g blandade nötter (pekan, valnöt, mandel och hasselnötter)
1 1/2 msk socker
1 tsk smör
en  nypa flingsalt
 
Blanda alla ingredienser till chokladsåsen i en kastrull och låt småkoka i ca 5 minuter. Låt sedan såsen svalna
 
Smält sockret i en panna och vänd ner nötterna, när de är täckta med det karamelliserade sockret så rör i smöret. Tag sedan upp och låt kallna på ett bakplåtspapper. Smula en nypa flingsalt över.
 
Finhacka nötterna till moussen, lägg gelatinbladet i kallvatten. Dela vaniljstången och koka upp mjölken tillsammans med både vaniljstång och de urskrapade fröerna. Vispa ihop äggula och socker och rör ner i den varma mjölken. Rör sedan kraftigt till det tjocknar till en kräm. Tag sedan av plattan och plocka ur vaniljstången. Rör i hasselnötsmassan och de hackade nötterna och låt sedan gelatinbladet smälta ner i krämen. Låt svalna i rumstemperatur. Vispa grädden lätt och vänd sedan ner i moussen. Lägg upp i dessertglas och låt stelna i kylskåp i ca 2 timmar.
 
Servera med chokladsåsen och nötterna.
 
 
 
 
 

Citron och vallmomuffins

Det är inget nytt under solen att jag är svag för citroner, i mat men framförallt bakning.
 
Då jag pga förkylning och feber fick avstå från lördagens halvåtta middag hos vännen G, missade jag även den utlovade citronpajen som jag sett fram emot. Så idag, febern till trots, bakade jag dessa enkla men väldigt goda muffins med smak av just citron. 
 
Älskar konsistensen på dessa muffins då den är lite tyngre utan att vara degig. Precis så som jag vill ha mina muffins! 
 
Dock tyckte jag att det kunde varit lite mer citronsmak - hade det inte varit för glasyren hade jag knappt känt citronsmaken. Men det beror nog mest på förkylningen och tillfälligt avsaknande av smaklökar....
 
Hur som helst, dessa muffins är lättbakade, mumsiga och dessutom tjusiga så det är bara att baka på!
 
Citron och vallmomuffins
12 normalstora eller 36 minimuffins
 
125g smör - rumsvarmt
2 1/2 dl socker
3 stora ägg 
1 ekologisk citron 
4 dl vetemjöl special
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil
2 msk blå vallmofrön
 
Glasyr
1 msk pressad citron
Ca 2 dl florsocker
Blå vallmofrön

 
Rör socker och smör vitt och fluffigt. Tillsätt äggen 1 i taget. Skrubba citronen ordentligt i ljummet vatten ( tänkt på att det är extra viktigt att använda ekologisk citron när du skall ha med skalet!) och riv det yttersta skalet och pressa ut 2 msk citronsaft.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
 
Rör ner citronsaften och skalet tillsammans med gräddfil, vallmofrön och mjölblandningen ner i äggsmeten. Fördela i muffinsformar ställda i en muffinsplåt. Grädda i ugn (ca 15 minuter för vanliga formar och ca 10 minuter för minimuffins) i 225 grader. Låt sedan svalna.
 
Blanda florsocker och citronsaft till en vit lätt trögflytande konsistens och ringla sedan över de svalnade muffinsarna. Strö sedan över lite blå vallmofrön!
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0