Tar en välförtjänt paus...

Så här dagen före nyår är det mkt som skall fixas och handlas inför morgondagens festligheter.

Efter en massa stress och köande i affärerna tar jag nu en kopp te innan jag börjar med lite förberedelser..

Njut av eftermiddagen och kvällen - imorgon är det nyår!


Snabb pastagratäng


Ibland räcker bara inte tiden till, tyvärr är det ett väldigt vanligt fenomen hos mig. Jag vill så mkt, har så många planer och ideér... Oftast får vissa saker stå tillbaka vid dessa intensiva tillfällen, tyvärr blir det oftast sömn, matlagning och egentid som snällt får krympa till existensminimum.

Just nu är jag på väg in i en sådan period. En tid då det är som mest på jobbet. Då blir det lätt att man hoppar frukost för att komma iväg tidigare till jobbet, hoppar lunchen för att hinna med "det där" oxå och sedan blir någon eller några timmars övertid på kvällen. När man sedan kommer hem 12 timmar efter man åkte till jobbet finns inte mkt energi kvar, den lilla tid som finns läggs då på nära och kära.

I måndags var det en sådan dag - för att undvika att resten av veckan blir likadan gjorde jag en snabb pastagratäng av vad som fanns hemma. För att se till att jag i alla fall får lunch i mig varje dag.

Efter nära tolv timmar på jobbet var jag inte sugen på att ställa mig och laga mat men vetskapen att det blir inte bättre varesig tisdag eller onsdag fick mig att tillbringa bilfärden hem med att gå igenom vad som fanns hemma i kyl och frys för att slippa åka och handla.

Och detta blev resultatet:


Vad som idag fanns i mitt stora kök var detta: (och jag vet - det är inte alla som bara råkar ha detta hemma, men jag gillar att shoppa, så även mat, så det brukar finns lite av varje i min kyl och frys..) 

Pasta (i mitt skafferi fanns ett halvt paket gnocci)
Broccoli - en halv påse låg och sjöng på sista versen i frysen
Kyckling filéer (ett måste i min frys - finns alltid hemma)
En halv purjolök
En halv rödlök
Färska Champinjoner
Ett halvt paket baccon från söndagens lyxfrukost
Ett öppnat paket matlagningsgrädde
En burk cremé fraisch med smak av vitlök och parmesan
Samt lite riven parmesan

Koka pasta och släng i broccolin den sista minuten.
Skiva purjolök, rödlök & champinoner
Tina kycklingfiler snabbt i micron (mkt smidigt)
Stek bacon och skär i småbitar, stek upp kycklingfilé bitarna, salta och peppra och häll över creme fraishen.
Blanda pasta, det gröna i en gratängform, häll över grädden, tillsätt sedan kyckling röran.
Blanda och toppa med parmesan.

Allt som allt tog det mig 20 minuter och sedan in i ungnen - ca 30 min i 200 grader.

Lättvindigt och mkt gott!!! 




 

Julaftonsfika


I vår familj har vi en tradition som innebär att hela familjen samlas hos mig på julafton runt två, tre tiden för lite julfika till Kalle Anka, innan vi sedan drar vidare mot mina föräldrars hus för fortsatt julfirande. 

Till åretsjulfika bjöds det på Struvor, Saffransbiscotti, lite Rocky Road och Saffranspannacotta dekorerade med chokladflarn. Til min kära moster och kusin som inte uppskattar saffranssmaken lika mkt hade jag gjort en variant med lite lätt smak av vit choklad och polkagrisar. Även saffrans pannacottan fick lite modifieringar i receptet. 

8 mindre potioner

5 dl grädde
2,5 gelantinblad (blötlagda och urkramde)
0,5 dl socker
1 tsk vanlijsocker
1 pkt saffran (0,5g)
2 msk ljus rom (i mitt stora kök stog en flaska Capten Morgan som passade ypperligt)

Jag lät saffranen och rommen blandas i en lite skål.
Grädden kokades upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Sedan tillsattes gelantinen. Sedan hällde jag av en 1/4 och blandade reserande med saffranen och romen. Hällde sedan upp det i mina små maroccanska temuggar och lät stå kallt. I den fjärde del som var utan saffran rörde jag ner några rutor vit choklad och två krossade polkagrisar. Hällde sedan upp dem i två formar och in i kylskåpet.

Chokladflarnen är helt enkelt smält choklad tillammmans med några tsk olja som bretts ut på ett bakpapper och sedan brutits i lagom bitar.  










Julmys & Struvor


En riktigt gammal (Bohuslänsk??) tradition inom bakning, är för mig struvor. Jag minns som liten när man besökte gamla släktingar för att överlämna en julgrupp och som tack bjöds det på kaffe och struvor (jag fick ifs oftas en dricka eller saft istället för kaffe)

Efter många års tankar på att testa, har jag äntligen gjort detta själv. Och förvånandsvärt var det inte så svårt som jag trodde, visst det var lite trixigt och de blev inte perfekta men för att vara första försöket är de helt klart godkända.

Receptet jag gick efter var det mest basic -

1,5 msk socker
1,5 dl mjölk
1,5 dl mjöl
1 ägg

Jag vispade allt samman, smälte ett halvt paket kokosfett i en kastrull och så var det bara att köra. 

Man värmer struvjärnet i det smälta kokosfettet, doppar sedan det i smeten (helst en smal bunke så man kommer åt så mkt smet som möjligt.)
Smeten får inte överstiga struvjärnets kant, för då blir det svårt att få loss struvorna. 
Sedan sänker man ner struvjärnet så att fettet precis täcker järnet och väntar tills det fått fin färg, lossar det lite försiktigt över hushållspapper, låter det rinna av lite innan man badad det i strösocker.

Tips jag har fått i efterhand är att tillsätta någon msk porter för att få dem lite mer krispiga. Någon som har något anant tips?

Julkarmar
 











Julgodis

Efter en härlig julmiddag tillbrignades kvällen den tredje advent med att göra lite julgodis - Rocky Road! - Mums!!!




                  


Recept:

Ca 400 g choklad (jag brukar mixa mörk block choklad 70% med Marabous 200g's mjölkchoklad.
Ca 2,5 dl Salta jordnötter
Knappt 2 påsar Dumlekolor
Ca 2 dl mini marshmallows

Smält choklad över vattenbad
Skär dumlekolorna i mindre bitar (1 kola - 3 bitar)
Blanda Jordnötter, dumle och marshmallows och rör över den smälta chokladen.
Häll upp på bakplåtspapper på en plåt ett ca 2-3 cm tjockt lager.
Låt stelna och kallna i kyl och skär sedan upp i slagom stora bitar.
Ställ i kylen tills det är dags att bjuda eller äta upp dem själv!

Shopping och planering


En vecka kvar till julafton... bara en vecka...
I veckan passade jag på att besöka butikn Tårtdecor för lite "inför julen shopping" - har nämligen en liten plan på något som skall bakas och tillverkas inför julafton och eventuellt redan i morgon.

Ha en underbar helg och stressa inte för mycket!


Äpple & Kanelmuffins


Under julmarkanden sålde vi snabbt slut på dessa goda och juliga muffins.




ca 12 st

Muffins
100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Rivet skal från 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 äpplen
smör
2 msk socker
2 msk kanel

Topping
75 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl socker

Vispa ägg, strösocker och vanlijsocker poröst. Rör ner smältsmör, mjölk och citronskal.
Tillsätt de torra ingredienserna
Häll upp i formar

Skala och skiva äpplena i tunna skivor/halvmånar, stek i smör och sikta över socker och kanel
Lå svalna och peta ner i muffinssmeten

Rör ihop toppingen och smula över muffinsen.

Grädda i 200 grader ca 20 -25 minuter - tills fin färg


Årets Gammaldagsjulmarknad

Det har varit två intensiva julmarknadsdagar... Igår var jag så stelfrusen och trött att jag efter värme och mat somnade direkt... 
Försäljningen har gått över förväntan och redan första dagen hade vi sålt slut på allting (lite för tidigt första dagen så sista timmen gapade faten tomma som ni ser på nån av bilderna) Så lördag eftermiddag och kväll och nästan in på natten var det bakning som gällde.
Söndagen var sedan minst lika lyckad och sista timmen på söndag hade vi en enda stakars lussekatt, två muffins och en påse skorpor kvar... Lite tråkigt men samtidgt så kul att det varit lyckat. Det som har varit extra roligt är alla komplimanger vi har fått för hur vi har dukat och dekorerat... Så vi hoppas vi har bidragit till lite julstämning, vi fick det i alla fall =)

Vissa av recepten har jag redan visat, andra kommer snart =) 

 





Mormors mjuka pepparkaka i miniformar dekorerade med spritsade vita julstjärnor, nere i höger hörn kan man skymta mina äpple & kanelmuffins med crunchtopping




Saffransskorpor i cellofanpåsar med små julettiketer "I belive in christmas"



Solskensbullar!!!! En glädjande decemberbulle.





Ett ganska tomt bord men tre glada försäljerskor


Gammeldags jul

Den senaste tiden har mkt av baknigen haft ett syfte - syftet är helgens planer- Gammaldags julmarknad i Uddevalla. Det har blivit mkt av samma sort och inte så mkt nyheter, men återkommer snart med bilder på slutresultatet.

Här kommer en bild från förra årets julmaknad så länge.




Mormors Mjuka Pepparkaka


Det är något alldels speciellt med mjuk pepparkaka. Framförallt den den gammaldags mjuka pepparkakan som fullkomligt smälter i munnen. Problemet med dessa "gamla" recept är att de innehåller ofta måttet kaffekopp. Det hade väl inte varit något problem om alla kaffekoppar såg lika stora ut, men det gör de inte... 

I helgen pasade jag på att besöka min mormor och precis när jag kom hade hon en mjuk pepparkaka i ugnen. Under kaffestunden passade jag på att skriva av receptet.

Denna kaka smakar fullkommligt underbart och så där riktigt gammaldags som en mjuk pepparkaka skall smaka.

3 ägg
2 1/2 kkp socker
2 1/2 kkp mjöl
1 kkp mjölk
60 g smält smör
2 tsk kardemumma (mald)
2 tsk kanel
1 tsk ingefära (mald)
2 tsk nejlikor
2 tsk bikarbonat
2 msk lingonsylt

Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjöl, mjölk och smält smör, sedan de torra kryddorna (gärna rörda samman innan) och sedan lingonsyltet.

Häll i en form eller flera små formar beroende på hur du vill ha dem.

Grädda i 225 grader i ca 10-15 minuter beroende på formens storlek. (längre tid vid stor form ca 25-30 min) 
Du ser när den är klar eller känn med sticka. Men var försiktig, den kan lätt falla samman om du tar den förtidigt.. 

Tips på måttet kaffekopp - jag plockade fram en av mina finkoppar från min kaffeservis -det är det närmaste jag kan komma ett gammaldags kaffemått 




De söta miniformarna kommer från Hembakningsrådet och det fiffiga med dem är den lilla kanten i hörnen som man kan vika in för att kunna fästa ett litet band. Super gulligt!
 På den översta bilden försökte jag åstakomma något som liknade en vit julstjärna i kristyr men vid tolv i natt var min kreativitet inte superlyckad - nya försök kommer =)


  

Andra advent


Tiden verkligen springer fram denna decembermånad och det är redan 2:a advent... Dagen till ära har jag varit på julmarkanad, prommenrat runt i ett snöigt och vintrigt Grebbestad vilket är stor skillnad mot sommaren då det är trångt av sommmargäster överallt.
Här går nu alla och hälsar på varandra och det är så där rikitgt gemytligt och mysigt som man vill att det skall vara. Lite julklappar fick följa med hem tillsammans med lite annat smått och gott. En sats lussekatter står på jäsning och beräknas vara klara till kvällens skridskoåkning.

Så snart blir det tändning av granen på torget, nybakta lussekatter, varmchoklad och skridskoåkning!

Lussekatter ca 35 st

50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
5 dl mjölk
250g Kesella Kvarg
1 g saffran (2 påsar)
1 1/2 dl socker 
ca 17 dl mjöl

0,5 tsk salt

Pensling och dekoration:
russin och ägg

Smält smör och tillsätt saffran och sedan mjölk till fingeravarmt
Smula jäst i en bunk, tillsätt smöreblandningen och lös upp jästen.
Tillsätt kessela, socker, salt och det mesta av mjölet
Låt jäsa ca 30 min
Knåda och forma lussekatterna
Låt jäsa ytterligare ca 30 min
Dekorera med russin och pensla med ägg
Grädda i ugn 225 grader ca 5-7 min



Ha en underbar andra advent!


 


Chokladtryffel

Till julen hör så klart julgodis - min egna favorit (hmm har nog mer än en favorit) är chokladtryffel.

Tryffel är inte bara enkel att göra utan smakar helt ljuvligt också. I år tänkte jag testa att göra dem med lite annan smaksättnign än vanligt. Mitt huvud klurar ständigt på olika sätt att förändra och utveckla olika produkter och den nya grädden från Arla med smak av jordgubb står i min kyl och då det är grädde i chokladtryffeln borde den väl ge lagom med smak? Finns bara ett sätt att få reda på svaret - Testa!

Sagt och gjort...


ca 20 -25 tryfflar

200g mörk choklad
2,5 dl smaksatt vispgrädde
25g smör
1-2 tsk balsamico

Smät smöret och värm det med grädden (inte koka!)
Hacka chokladen och lägg i en bunke
Häll den varma gräddblandningen och balsamicon över chokladen och rör slät

Låt stå kallt över natten och rulla därefter till runda kulor 


Resultatet - Mums!!!


Mera Saffran...

I helgens glöggmys testade jag även att kombinera en av mina favorit desserter - Panna cotta, med saffran.

En nära vän berättade nyligen om ett julbord hon hade besökt där detta serverades och att det var en riktig hit. Självklart var jag tvungen att själv testa och resultatet var helt klart godkännt även om jag kännde att det saknades någonting till...

Har nu funderat och klurat och tror jag har en bra idé hur jag skall utveckla receptet -resultatet kommer ni snart att få se snart =)

Så länge bjuder jag på receptet på Saffrans Pannacotta

4 (stora) potioner

2 1/2 gelatinblad
5 dl grädde
0,5 g saffran (1pkt)
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Låt gelatinbladen dra i kallt vatten ca 5 min
Koka upp grädde, socker och saffran
Tillsätt gelatinbladen och rör ut dem 
Sikta vailjsocker och rör ihop
Låt svalna något innan panna cottan hälls upp i glas för att sedan stå i kylskåp ca 4 timmar







RSS 2.0