Helstekt citronkyckling med risotto

Jag har alltid tyckt det ser så himmla läckert ut med en hel tillagad kyckling, minns dessutom svagt från högstadiets hemkunskap att det var såss enkelt. När dessutom goda vännen A bjöd på detta förra året kröp tanken och idén upp på att göra själv... Men så blir det aldrig rätt tid eller rättare sagt - förlite tid =)

Men nu var det dags!

Fylld med citron och timjan känndes som den perfekat smakkombinationen. Resultatet? Helt underbart saftigt och gott!

1 hel kyckling ca 1,2 kg
2 citroner
1 näve färsk timjan
50 smör

Skölj kycklingen noga, kvarta citronerna (pressa ut citronsaften från en av kvartarna och rör ihop med smöret. Fyll kycklingen med citroner och timjan. Lossa försiktigt skinnet från kycklingen och kleta ner citronsmöret där i. Lägg i en ugnsform och resten av citronerna runt om den.

In i 220 grader varm ugn i ca en timme (tills innertemperaturen är ca 80 grader)

Servera med risotto och lite sallad.

Enda noteringen är att INTE ta ur temometern ur kycklingen med handen efter att den stått i ugnen -då bränner man sig...









I morgon är det dags för nästa halv sex hos.. Och denna gången skall vi till underbara S, tema Sommar och färgkoden, gult, grönt, rött och blått - min färg blev gult så här skall det nu grävas i garderoben efter något som är gult....

Fetaost fyllda ajvarbiffar med ratatouille och klyftpotatis

Att en rätt med ett sådant långt namn kan vara så enkelt...

Hade ett kvällsmöte idag så jag hackade snabbt ihop ingrediensena till rararouillen direkt efter jobbet så fick den stå och putta under övervakning av älsklingen medans jag sprang på möte. Hann även petaihop biffarna så de fick ligga och vila i väntan på att hoppa i stekpannan. - Men det fungerar lika bra att slänga i dem med en gång =)

500 g nötfärs
2 msk Ajvar relish - stark
1 ägg
1 msk ströbröd
Fetaost

Rör ihop allt utan fetaosten. Forma "plattor" klicka på en bit feta ost (jag använder den stora i bit som är lite krämigare) och forma ihop till biffar. Stek!

1 zucchini
1/2 paprika
några coctailtomater
1 vitlöksklyfta
2 scarlottenlökar
1 burk krossade tomater med örtsmak
Färska kryddor -så som timjan
salt och peppar

Hacka löken och fräs i några matskedar smör, skär zucchinin i stavar, paprikan i bitar och tomaterna i kvartar. Släng allt i kastrullen med lök, låt skjuda några minuter, tillsätt sedan de krossade tomaterna och låt puttra ca 40 -60 minuter.

Servera med klyftpotatis eller ris.






Bakverk i Prag

I början av denna månaden var jag i Prag med min kärlek.

Och även om matkulturen inte föll mig helt på läppen (testade både rostad anka, någon kraut korv mm) så måste jag säga att de är grymt duktiga på bakverk.

Var du än kom för att fika var de de vakraste bakelser och bakverk till löjligt billiga priser.. Nedan är en av alla bakelser som testades =)

Trevlig fredag på er alla! 

   




Korvröra...

Snabbaste, enklaste och billigaste middagen på länge =)

Detta recept har följt med mig sedan liten och var en trogen följeslagare under studieåren då man i slutet av månaden levde på resterna i myntskålen. Idag förekommer den inte lika ofta på menyn men, ibland så =) (och då på löningsdagen - rimmar inte helt =) Och det för att det är så enkelt gott!

400 g medisterkorv (fix idé hos mig, tycker inte om falukorv utan medisterkrov) 
1 grön paprika
2 burkar á 400 g krossade tomater
tabasco

Tärna korven i små tärningar, skär paprikan oxå i små bitar.
Stek i pannan, först paprikan, tillsätt sedan kroven och sist de krossade tomaterna. Smaksätt med tabasco, salt och svart peppar.

Låt koka samman några minuter och servera med snabb makaroner.









Snabbare, enklare och billigare kommer du inte undana med!   
 

Tävlingstips!

På bloggen Bli min jäst kan man tävla om detta mkt fina bakset!



Det enda man behöver göra är att komentera på Bli min jästs blogg samt gå in på Stockhomes facebook-sida och tryck på gilla.

Så jag tävlar så klart och hoppas få förgylla mitt kök med dessa produkter=)

 


Söndags fika...

Ett litet besök på söndagen krävde något gott till kaffet. Tidsbrist gav mig denna superenkla paj/tårta =)

1 pkt fryst smördegsplattor
4 ägg
50g smör
2 lime
1 dl grädde
1 dl socker
Fäska bär

Klä en pajform med de frysta smördegsplattorna, grädda i 200g varm ugn i ca 10 minuter.

Smält smör tillsammans med grädde. Vispa sedan i äggen och sockret tillsammans med den pressade limesaften. Fyll pajskalet och grädda 20 minuter i 180 gradig ugn. Låt svalna lite.

Dekorera med färska bär och servera!







Chilimarinerad fläskfilé med grönsakspasta

En bloggare som jag brukar kika in hos titt som tätt är Bevemyrs. Den senaste veckan har hon varit med i en utmaning som i korta drag går ut på att använda alla mat och undvika att slänga rester. (Tips: Gå in och läs!!!)

Bland hennes recept fann jag en chilimarinad där köttet får ligga och gotta till sig nått dygn. Detta lät för mig perfekt så jag kort och gott "snodde" idéen och marinerade mitt kött. (gjorde lite bara lite justeringar i mängderna av marinaden)

Ingredienser marinad:

1 1/2 dl majsolja
1st färsk chili, strimlad
2 vitlöksklyftor, hackade
1/2 lime, saften 
3/4 dl japansk soja
1 dl sweet chili
1/2 dl chilisås
1 liten bit ingefära, riven

I går kväll samtidigt som jag lagade middagsmaten så blandade alltså ihop alla dessa saker i en platspåse, putsade en fläskfilé som jag sen skivade och så la jag bitarna i påsen. Knöt ihop och in i kylskåpet

Idag så plockade jag bara fram påsen, stekte köttbitarna i smör och hällde sedan över marinaden, lät puttra några minuter innan jag tillsatt ca 1 1/2 dl grädde.
Kokade lite färsk pasta, delade ett broccoli huvud i små buketter och skar ner en halv paprika i bitar.
När pastan kokat klart och den sköljdes la jag i en klick smör i kastrullen och slängde i grönskarna, lät dem fräsa par minuter och tillsatte sedan den sköljda pastan. Rörde runt och sedan var det klart att servera!




   



 

Stekt ris med kräftstjärtar och mango

En vardagsfavorit här hemma under våren och sommaren är denna lite heta och goda rätt.

3 dl ris
250 g boccoli
1 pkt minimajs
1 röd paprika
1 mango
1 pkt kräftstjärtar
Sweet chilisås
smör
salt & peppar



Börja med att koka ris, dela borccolin i små buketter, halvera minimajsen på längden, och skär paprikan i bitar. när det är ung en 5 minuter kvar lägger du broccoliknippena och minimajsen över riset.
Skär bort skalet på mangon & skär sedan fruktköttet i bitar.

Hetta upp smöret i en stekpanna. Fräs paprikan så att den mjuknar och får lite färg. Tillsätt riset med grönsakerna och stek under omrörning på hög värme ca 2 min. Salta och peppra. Tillsätt kräftstjärtar och vänd runt riset. Lägg i mango strax före servering. Servera med sweet chilisås.








Vit chokladcheesecake med jordgubb och mango salsa

Till min tjejmiddag för några veckor sedan (tema: i min trädgård) och till min födelsedag bjöd jag på denna super goda cheesecake.

 12 digestivkex
1dl pistachnötter
50g smält smör
150g vit choklad
3 stora ägg
1 dl strösocker
300g philadelphia
250g mascarpone
1 msk vaniljsocker

Kläm fast bakplåtspapper I en rund bakform med löstagbar botten. Klipp lös överflödigt papper, mixa kex och nötter med smält smör.

Häll hälftena smulorna i botten av formen och tryck till. Hacka vitschoklad och smält i en skål över en kastrull med skjudande vatten. Tag bort var 30 sekund och rör. Dela äggen  och vispa vitorna hårt med ca ½ dl socker. Vispa gulora i en annan skål med ½ dl socker till fluffig smet.
Tillsätt den smält chokladen, philadelphiaosten, mascarpone, vaniljsocker och citronskal. Vänd ner äggvitorna i smeten.

Häll blandningen över botten och strö över resterande smulor. Ställ i frysen ca 4 timmar.

Mango och jordgubbsalsa

1 liter jordgubbar
500g mango
1 lime
2 msk akaciehonubng
2 msk finstrimlad mynta 

Blanda jordgubbar med mangon i bitar, pressa saft ev lime, honung och mynta i en skål, smaka av.





Macadamiakakor eller kort och gott - macakaka

Älskar att gå på kalas, tyvärr kolliderade jobbandet idag med kalaset och jag fick tyvärr avstå kalaset.
Fick istället trösta mig med att baka några kakor jag länge tänkt testa. Och vilken tur, för de var verkligen super goda!

Sega kolaliknade men med lite sälta från macadamianötterna och lite sötma från den vita chokladen. Att de dessutom var super enkla att göra gjorde det hela bara ännu bättre

Ca 24 st

2 dl strösocker
2 dl smält smör
2 msk sirap
3 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade macadamianötter
50g vit choklad

Rör ihop sockret, smöret och sirapen. Blanda sedan i de torra ingredienserna .Vispa eller kör i matberedare. Hacka nötter och choklad och rör ned i kakdegen.

Forma ca 24 runda kakbollar (12 per plåt)

Grädda i 175gradig varm ugn ca 15 minuter, efter ca 7 minuter trycker du ut/plattar du ut kakbollarna med en sked. Kakorna skall bli lite gyllen med lite mer färg i kanten.

Låt svalna på galler (kakorna är ganska mjuka när de kommer ur ugnen så var lite försiktig när du lossar dem från bakplåtspappret.

Perfekt med ett glas kall mjölk!




Kantarellfyllda cannelloni

Då frysen fortfarande är fylld av kantareller kan jag utan problem plocka av skogensguld utan att få dåligt samvete -snart börjar ju nästa säsong.
Detta är en en mkt mumsig och enkel vardagsrätt - serverad med en stor grönsallad så blir det en komplett middag! (som dessutom är vegetariskt oxå =)

1 pkt färska lasangeplattor 
2 dl riven västerbottenost
kantareller
smör
grädde
creme fraishe

+ sallad

Börja med att smörsteka kantarellerna, salta och peppra. Tillsätt grädde och creme fraishe. Lagom mycket för att få en krämig röra.
Tag av plattan och tillsätt den rivna osten. Rör ihop och lägg sedan en lagom sträng på lassange plattorna och rulla ihop, lägg rören i en ungsfast form med skarven ned.

Strö sedan lite riven ost över och några droppar grädde, sedan in i ugnen i ca 10-15 min, 200grader

Serverad med härlig sallad.



 


Hasselnötstarteletter med vitchoklad och jordgubbar

Det är så att jag har fyllt år och i present fick jag en resa till prag - så det är förklaringen till att det varit så tyst här.

Innan jag åkte hade jag ett litet tårtkalas för familjen och bjöd då på bland annat dessa ljuvliga små bakverk - kan säga att de var lika populära bland femåringarna som femtiofemåringarna.

De är lite trixia att få till men det är helt klart värt besväret.=)


Hasselnötstarteletter:
1 3/4 dl vetemjöl
3/4 dl florsocker
1 msk hackade hasselnötter
1 nypa salt
90 g smör
1 ägg

(ev lite extra mjöl om degen är för lös - jag fick nog tillsätta närmare 1/2 dl)

Lägg alla de alla ingredienserna utom ägget i en matberedare och mixa tills du får nästan som brödsmulor, tillsätt sedan ägget och fortsätt mixa till du får en degboll.

Kavla ut på mjölat bord och tills ca 1/2 cm tjock. Stansa ut runda cirklar, ca 24 st, och placera i fasta formar. Lägg i frysen ca 20 minuter och grädda sedan ca 15 minuter i 180 gradig ugn.
Låt svalna.

Fyllning
1 1/2 dl grädde
200 g vit choklad
12 jordgubbar

Värm grädden i en glasskål över kokande vatten, tillsätt chokladen och vispa ordentliget, skeda upp i de avsvalnade formarna och kyl i kylskåp ca 1 timme, toppa med jordgubbar.

Dessa funkar finfint att göra dagen innan och bara dekorera när de skall serveras - fungerar även att frysa! Perfekt att ha att plocka fram vid besök. De är små, vackra och utsökt goda=)
  





Tävlar =)

Ett vackert kök blir ännu vackrare av vackra saker. Och något som är både praktiskt och vackert är dessa plåtburkar från Derrière la porte/Dixie.



Just nu kan man tävla hos Kikan om ett presentkort på just dessa burkar som kommer från webb butiken med det fina namnet lyxigaplåtburkar.se

Där finns dessutom ett antal coola retro produkter från cabanaz, jag blir då helt salig av att surfa runt på deras hemsida=)

Så nu är det bara att hoppas på lite tur och att några av dem snart pryder min hylla i köket =)

Så skynda och tävla du med - förlängd tävlingstid till och med 10 maj!


RSS 2.0