Ryttarkaka

Ikväll bänkar jag mig framför tv:n inte nog med att det är Kockarnas kamp det är även premiär av Hela sverige bakar. Skall ni kolla? Det skall jag defintivt göra, hoppas det är lika inspirerande som det verker.
 
En himla god kaka att baka tycker jag att denna ryttarkaka är. Jag smakade den på ett kafé för många år sedan har har därefter bakat den några gånger. Just kombinationen med choklad och knäckigt kokostäcke är riktigt bra. Jag har ingen aning om varifrån kakan har fått sitt namnifrån eller varför den heter just ryttarkaka men en sak vet jag - den är underbart god!!
 
Ryttarkaka
 
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
7 msk kakao
2 krm salt
2 tsk vaniljsocker
175 g smält smör
 
75 g smör
2 dl socker
1 1/2 dl grädde
1 dl ljus sirap
200g kokos
 

Vispa ägg och socker. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Häll i långpanna med bakplåtspapper. Grädda 10-12 minuter på 225 grader. Tag ut och låt svalna medans du gör "topptäcket" Koka smör, socker, grädde och sirap i 2 minuter under omrörning. Blanda i kokos och häll allt över kakan. Grädda ytterligare 10 minuter.

Skär i bitar och servera. Fungerar utmärkt att frysa!

 


Fried rice med grönsaker och ägg

Veckans vegetariska var på matsedeln och jag upptäckte att den inte alls var helt vegestarisk, det fanns ett paket med bacon i receptet. Men vill du ha helt vegetarsikt går det väldigt bra att utesluta baconent så har du en perfekt vegetarisk rätt.
 
Denna rätten gillade jag extra mycket då den kändes lite som thaimat. Dessutom kommer denna rätt gå att variera i mängder. Kommer definitivt lagas fler gånger.
 
Orginalreceptet hittar ni här eller så läser ni nedanför.
 
Fried rice med grönsaker och ägg
 
4 dl ris
1 pkt bacon
4 ägg
4 msk neutral olja
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor (hackade)
1 zucchini, strimlad
100 g haricoverts
150 g coctailtomater
2 msk soya
1/2 tsk salt
1/2 tsk svarpeppar
 

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen och stek under tiden baconet knaprigt i en het stekpanna.Vispa äggen med en gaffel i en skål. Hetta sedan upp hälften av oljan i en wok och slå på de uppvispade äggen. Rulla runt blandningen i woken så att äggen blandar sig med oljan cirka 3 minuter till en omelett. Strimla eller hacka sedan ägget på en skärbräda.Hetta upp resten av oljan i woken och stek lök, vitlök, zucchini och haricots verts cirka 5 minuter. Tillsätt ris, stekt ägg, tomater, bacon och soja. Vänd runt ordentligt, salta och peppra.

Servera!

 


Veckans matkasse och torsk i ugn

Jag har varit lite skeptisk till dessa färdiga matkassar där någon annan har planerat veckans maträtter och skickat med recept.
Men eftersom min sambo jobbar i en matbutik och man bör testa det sortiment som finns bestämde vi oss för att ge det en chans. Vi har pratat om det ett tag men så fick vi ett bra provapå pris så denna veckan kör vi. Min inställning såhär långt är:
 
Enkelt? Ja
Tidsbesparande? - Kanske något
Ekonomiskt - Inte det minsta.
 
Igår hämtade vi hem våra färdiga matkasse från Coop, kassen eller rättare sagt lådan, innehöll ingredienser för fyra måltider. Måndag till torsdag. Det var en bra blandning med både fisk, kykling, kött och vegetariskt.
 
Först ut på måndagen var fisk, (stort plus för att det var färsk fisk) det skulle varit torsk men blev kolja pga av vädret och stormar. Receptet i orginal hittar ni här och min variant kommer nedan =)
 
Ungsbakad kolja med kokt potatis
4 personer
 
500 g färsk kolja
1 kg potatis
250 g coctailtomater delade på häften
4 st fint hackade salladslök
salt & peppar
1 buljongtärning fiskbuljong
1 pkt bacon
1,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
 
Skala och koka potatisen i saltat vatten. Lägg fisken i en ungssäker form, strö  de halverade coctailtomaterna runt om, samma sak med salladslöken. Salta och peppra. Dela buljontärningen i fyra delar och fördela i formen. Häll på grädden och bjölken och ställ in formen i 200g varm ugn i ca 15-20 minuter. Knaperstek baconen, låt rinna av på hushållspapper.
 
Innan servering klipps baconen ner i mindre bitar och strös över fisken. Servera med den nykota potaisen.
 
Betyg: 3+ Enkelt att göra men saknade lite mer grönsaker (men det går ju att servera en sallad till.) Potatis är lite tråkigt tycker jag men det hade nog fungerat fint med ris istället.
 
 

Citronmakroner

Fenoment makroner; antingen älskar man det eller så gillar man det inte alls..
 
Så trodde i alla fall jag att det var. Jag hade smakat ett antal makroner, på bageri, hos vänner, bakat själv, och köpt på markander. Och jag insåg att det inte var något för mig, det var på tok för sött. Smakade inte mycket mer än sötsliskig gega (tyckte jag...)
Men så bestämade jag mig för att ge det en chans till - i sommras stövlade jag in på makronernas mecka i Stockholm - Ladureé. Och döm om min förvåning då det inte alls var så äckligt söta som alla de jag smakt tidigare, dessa var balanserade, sött mot syrligthet, krispig konsistese mot krämig fyllning. Helt perfekta!
 
Så jag har gett det en ny chans, och har efter att ha finkammat nätet och jämnför ett hundratals olika recept har jag funnit det ultimata. Alla ingredienser skall vägas, det är nästan hälften så mycket florsocker som i många recept och resultatet är perfekt.
 
Så om ni precis som jag hade gett upp hoppet om att baka egna fantastiskt goda makroner. Testa detta!
 
Makroner
ca 45-50 färdiga kakor (90-100 bottnar)
 
125 g fint mandelmjöl
125 g florsocker
120 g rumstemperead äggvita (2 * 60 g)
150 g socker (35 g + 115g)
50 g vatten
 
Det är viktigt med att ha en bra våg, det underlättar väldigt mycket, samam sak med en bra termometer.
 
Börja med att mäta upp alla ingredisenser i små skålar.
Vispa 60 g äggvita till ett vitt skum och tillsätt därefter sakta 35g strösocker under vispningen. Detta skall bli som en härligt mjuk maräng. Häll upp vattnet och resterande socker i en kastrull och låt koka upp till 118 grader. Häll sedan snabbt ner sockerlösningen i marängen under kostant vispande (väldigt bra att ha en assistent här) Och vispa sedan kraftigt tills marängen svalnat, ca 10 minuter.
 
Sikta mandelmjölet och florsockret tillsammans (sikta det gärna mer än en gång för att få det riktigt fint och bra) Rör sedan i 60 g äggvita och rör runt det till en jämn kletig smet. Tillsätt färgpigment (jag använde gelefärg) och vänd sedan försiktigt ner den svalande marängen.
 
Fyll en sprits med rund tyll framtill och spritsa ut kakor i storlek med en femkrona på bakplåtspappers klädda plåtar. Kakorna får först en liten topp på mitten men den flyter ut inom ett par minuter. Låt vila på plåten ca 45-90 minuter. Tänk på att inte ha det för kallt där de står och vilar, en rumstemperatur på 21 - 23 grader är perfekt (jag hade bara 18 grader i rummet vilket gjorde att några av makronerna sedan sprack i ugnen och tog längre tid på sig att resa sig.)
 
Grädda sedan i botten av ugnen i 125 grader varm ugn i ca 15-20 minuter, testa att lossa på någon makrons och se så att de släpper från botten innan du tar ut dem. Låt svalna.
 
Fyllning
 
De flesta fyllnignar jag har sett innehåller en massa florsocker och creem cheese och är så klart väldigt söta, jag har istället valt att fylla dem med en syrlig chokladganche. Fortfarande lite för söt för min smak, men det närmar sig det perfekta=)
 
 
100 g vit choklad
1 dl grädde
smaksättning i form av citron essence
Låt grädden koka upp, lägg i chokladen och låt  smälta, rör sedan ner smaksättningen. Ställ sedan kallt och vispa sedan upp det till en krämig fyllning!
 
 
 

Björnbärsmarmelad..

Ni minns säkert alla de vackra björnbären som jag plockade (har till och med hunnit plocka några liter till), nu har en del av dem hunnit bli till ljuvlig marmelad att njuta av under höstens mörka kvällar tillsammans med rostat bröd och några koppar te.
 
Och säsongen för björnbär är inte slut än så ut med er i skogen och plocka!
 
Björnbärsmarmelad
 
1 liter björnbär
2 msk vatten
3 dl syltsocker
1 vaniljstång
 
Lägg björnbären i en kastrull, häll på vattnet och socret samt skrapa ur vaniljstången och låt den koka med marmeladen.
 
Låt koka ca 5-8 minuter, testa sedan om den är klar genom att göra marmeladtesetet  (tag en ren tallrik och klicka ut lite marmelad, låt svalna innan du testar att dra fingret igenom, rinner inte marmeladen ihop är den klar, annars testa att koka lite till eller tillsätt lite mer syltsocker.)
 
Häll upp på rena varma burkar och vänd dem gärna upp och ner medans de svalnar så att ett naturligt vakkum bildas. (Ett tips är att låta burkarna stå i 100 g varm ugn medans marmeladen kokar, sen är det bara att ta fram burk efter burk när marmeladen skall hällas upp.)
 
 
 
 
 
 
 

Jordnötskakor..

Jag har alltid älskat att baka, ända sen jag var liten, Minns hur jag kunde sitta hemma hos mormor i hennes soffa och leta igenom hennes hemmetsjournaler i jakt på spännande recept.
 
Och det var i någon sådan tidning jag i början av 90-talet hittade grunden i dessa kakor. Jordnötssmöret hade nyligen gjort sin dunderdebut på den svenska markanden (vill jag minnas i alla fall, tror inte det kunde köpas i var och varannan butik innan) och genast kom det recept på hur man kunde baka med jordnötssmöret.
 
Jag skrev upp detta receptet i min lilla receptanteckningsbok och hittade det nyligen av en slump när jag letade efter något annat.
 
Jag kompletterade kakorna lite och här kommer de, sötsalta och sträva kakor - en orgie i jordnötter.
 
Jordnötskakor
ca 35 st
 
250 g rumsvarmt smör
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
6 dl mjöl
 
1,5 dl jordnötter
0,75 dl ljust muscvadosocker
1,5 dl jordnötssmör
1,5 dl florsocker
 
Rör ihop det rumsvarma smöret med sockret så det blir vitt och fluffigt. Tillsätt sedan ett ägg i taget, rör sedan ner bakpulvret, salt, vaniljsocker och sist mjölet. Det skall bli en jämn deg som är lite kladdig.
 
Forma till en rulle och plasta in den och låt den vila i frysen ca 30 minuter.
 
Hacka jordnötterna och blanda med muscvadosockret.'
 
Rör ihop jordnötssmöret och florsockret. Forma smeten till 35 små bollar, ung jämnstora.
 
Tag ut kakdegen och skär i 35 delar, platta ut varje del, lägg på en kula jordnötssmörfyllning och tryckihop till en boll runt om kulan. Rulla kakan och platta till den lite lätt innan du doppar den i jordnötshacket.
 
Grädda ca 10 minuter i 200g varm ugn.
 
 
 
Den mysiga kakburken inhandlades nyligen i en ica butik, den stog liksom bara där och sa: Köp mig!

Matinspiration

I brist på lagad mat under detoxen (bara två dagar kvar - så håll ut!!) får jag bjuda på lite gamla och goda favoriter.
 
Det märks verkligen att hösten har gjort intåg, vardagen är i fullgång och alla somamrens ledighet är som bortblåst, framförallt har jag sett bristen på tid och ideér, i bloggar, på facebook ja, mest lite överalt - bristen på ideer till middagsmat. Så känner även du att du saknar idéer till middagsmaten så har jag lösningen här - jag bjuder jag på en varierad veckomatsedel med några av mina tidigare favoriter.
 
Måndag - kasslergratäng
Tisdag - enklaste korvgrytan
Onsdag - godaste chili/chaswenötter laxen
Torsdag - hel citronkyckling i ugn
Fredag -  Öppen lassange
Lördag -  lite festligare pepparbiff med potatispuré
Söndag - söndagsmiddag med flygande jakob
 


Bild: Öppen lassange
 
Hoppas ni fick lite inspiration i vardasgstressen och snart är jag tillbaka och testar massa nya maträtter och bakverk.
 
Ha en fortsatt bra kväll!

RSS 2.0