Enklaste bärpajen

Nyårsafton och medans vi gör oss i ordning för kvällens festligehter passar vi på att ta en fika. Enklaste och snabbaste bärpajen slängdes snabbt ihop. För är det nyår så är det nyår=)
 
Snabbaste bärpajen
4 mini eller en liten
 
frysta bär (jag hade lite hallon och björnbär)
1 msk socker
1 msk potatismjöl eller maizena
 
65 g smör
1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk vaniljsocker
 
Fyll formen/formarna med bär, strö över socker och maizena, nyp ihop smöret, sockret & mjölet till en smuldeg. Strö över smulorna och grädda ca 10 minuter (beroende på storlek på form) i 225 gradig varm ugn.
 
Servera med vanljsås.
 
Gott Nytt år på er!!
 
 

Nyårsmiddag tips

I morgon är det nyårsafton och det brukar innebära en massa god mat och dryck. För första gången på många år är jag inte involverad i menyn eller ansvarig för någon del. Vi är bortbjudna till några vänner och behöver inte fundera en sekund på mat eller dryck. Det känns ovant men oxå väldigt skönt.
 
Men det finns säkert en hel del av er där ute som söker febrilt efter den perfekta nyårsmenyn så jag tänkte ge er lite förslag =)
 
 
Den enkla & snabblagade
 
Förrätt: Limemarinerade räkor med mangosalsa
 
Huvudrätt: Lammfile med potatis och jordärtskocksmos
 
Dessert: Kola pannacotta med jordgubbar
 
 
Den anvancerade
 
Förrätt: Gratinerad hummer
 
Huvudrätt: Smördegsinbakad fläskfilé med kantarellstuvning
 
Dessert: Maltesers pannacotta de lux
 
 
Den ekonomiska
 
Förrätt: Jordärtskockssoppa
 
Huvudrätt: Italiensk kycklinggratäng
 
Dessert: Gratinerade nektariner med vaniljglass
 
 
 
Och här och här kan ni läsa mina nyårstips förra året =)
Vill ni istället hitta på något spännande till fördrinken kan ni testa något av dessa recept; päronchips eller bresola korgar
 
Gott Nytt År på er!!
 
 
Kola pannacotta med jordgubbar

Kyckling & currygryta

Så här efter jul är man lite trött på all julmat så vi kände att det vore gott att bryta av med någonting helt annat, och då blev det en kyckling och currygryta med ris.
 
Vilket var fantstiskt gott och så annorlunda efter all traditionell julmat som har intagits det senaste.
 
Jag lyckades dessutom att smyga ner en halv banan i maten  (han gillar definitivt inte frukt i maten) utan att sambon protesterade eller märkte det eftersom bananen finhackas så smäter den ner i grytan och märks inget större=)
 
Kyckling & currygryta
 
2-3 kycklingfiler som strimlas
salt och peppar
1-2 tsk curry
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 banan
2-3 msk kycklingfond
1 dl äpplejuicekoncentrat
2 dl grädde
 
Strimla kyckling och fräs i stekpanna, salta och peppra och krydda med curry. Tag upp kycklingen ur pannan och ställ åt sidan. Finhacka löken och vitlöken och fräs sedan upp i pannan. Hacka paprikan och bannanen och tillsätt i pannan. Höll på fonden, äpplejuicen och grädden och låt koka samman.
Häll sedan tillbaka kycklingen och smaka av med salt och peppar.
 
Servera tillsammans med ris!
 

Julfika

 Jag ligger visst lite efter när det gäller innehållet i mina inlägg, men ni får hålla till godo=)
 
I år blev det lite ändringar i våra traditioner, istället för julfika på julafton blev det att bjuda in släkten på fika på juldagen. I år hade jag bestämt mig för att testa att baka en Büche de noël (julstubbe) Och även om den mörka chokladmoussen inte blev som väntat vilket gör att utseendet lämnar en del att önska så var smaken dessto bättre.
Så nästa år blir det en ny och förbättrad julstubbe som presenteras. Recept får ni alltså vara utan tills det är bättre utprövat. Men jag kan berätta att det är som en chokladrulltårta fylld med vit chokladmousse (som blev gudomligt god) och sedan täckt med mörk chokladmousse. Visst låter det fantastiskt gott?
 
Sen fanns det lite annat smått och gott på fikabordet, eller vad sägs?
 
 
En bûche de noël som kanske inte är den vakraste men god var den =)
 
Nygräddade struvor...
 
 
Pepparkaksbollar & kokstoppar
 
Lussekatter, drömmar, kolasnittar & saffransskorpor
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tjälknöl aka tjälknul

Något mina föräldrar ofta bjöd (ifs fortfarande bjuder) på vid finare söndagsmiddagar var en tjälknöl även kallad tjälknul, serverad med potatisgratäng. Jag tycker fortfarande det är fantastiskt gott men det kräver sin planering om man säger så. Inte så mycket arbete med mycket tid...

Och dagen före julafton, tyckte jag att det hade varit den perfekta middagen (egentligen tyckte jag det redan på lördagen då jag var tvungen att förberedda maten redan då, japp, här snackar vi långkok)

En tjälknöl är en fryst bit nötkött (t.ex. fransyska) som läggs in i ugnen när den är stelfrusen och sedan tillagas där på låg värme en sisådär 12 timmar, för att sedan läggas i en lake ytterligare 5 timmar.

Men jag lovar, det är väl värt besväret!

 

Tjälknöl

4 personer

 

1-11/2 kg fruset nötkött (eller älg eller hjort)

1 l vatten

1 dl salt

1 tsk socker

1/2 tsk krossade svartpepparkorn

1 smulat lagerblad

15 krossade torkade enbär

 

Placera det frusna köttet i en ugnsform i den nedre delen av ugnen. Värmen skall vara 75-100 grader. Efter ca 3 timmar kan man sätta i en ugnstermometer. När köttet har nått en innertemperatur på ca 68 grader är det enligt mig perfekt men det beror helt på tycke och smak. Vid en innertemperatur på 60 grader är köttet rött, vid 70 grader är det rosa och vid 75 grader är det genomstekt. Och jag tycker köttet är perfekt när det är lite mer rött än rosa så en  ca 68 grader =)

Koka lagen ca 3-4 minuter (salt, vatten, socker, enbär, svartpeppar och lagerblad) Låt lagen svalna lite innan det häll upp i en mindre bunk (lagom stor så att hela köttet täcks av lagen) och lägg sedan i köttet. Täck över lagen och låt stå kallt ca 5 timmar. Tag sedan upp köttet och förvara det utan lag tills det skall ätas.

 

Som ni märker går det åt ett par timmar, mitt tips är att stoppa in köttet i ugnen precis innan det  är dags att sova, ställ då gärna ugnen på 75 grader så kan du när du vaknar sätta i temometern utan att riskera att innertemperaturen blivt för varm, på morgonen när du sätter i temometern kan du höja upp värmen till 100grader. Någon/några timmar senare är det dags att koka lagen och lägga i köttet. Och allt som allt är det klart till eftermiddagen när det är dags att servera.

Serveras gärna med potatisgratäng och grönsallad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bohuslänsk äggost

Jag är uppväxt med äggost på julbordet. Inte för att jag uppskattade det som liten, jag tyckte inte alls om smaken eller konsistensen. Men nu, några år senare tycker jag det är riktigt gott. En svalkande och uppfriskande brytning från all julmat.

 

I år blev jag ombedd att ta med en äggost till julbordet hos svägerskan.

 

Och nog för att jag har ätit äggost ett flertal gånger har jag aldrig gjort det själv. Men med friskt mod, receptet i hand och en ny äggostform införskaffad var jag redo att testa. Det var både enklare och läskigare än väntat att testa.

 

Enklare än jag trodde att göra men läskigare för man hade ingen som helst aning om hur resultatet skulle bli, det var inte precis som om man kunde tjuvsmaka innan det var klart.

 

Äggost

 

3 liter mjölk

3,5 dl gräddfil

8 ägg

3 tsk socker

 

Vispa ihop ägg och gräddfil. Häll upp mjölk i en stor tjockbottnad kastrull och tillsätt sedan ägg blandningen. Värm upp utan att låta det börja koka, precis när det skall börja sjuda så sänk sakta ner värmen äggbandningen börjar nu skära sig och bilda ostklumpar. När man kan särskilja vätskan från ostmassan är det dags att dra bort kastrullen från plattan och låta dra i ca 10 minuter. Sen är det bara att börja ösa upp ostmassan med hjälp av en hålslev i en äggostform. Placera formen över en skål så att överbliven vätska i osten kan rinna av.

Varva ostmassan med strösocker och även om det kan låta lite med bara 3 tsk så är det precis lagom för att äggosten skall bli perfekt.

Låt formen stå och rinna av minst 8 timmar eller över natten.

Servera tillsammans med sylt.

 

 


Gratinerad hummer

Efter vår nobelmiddag kan man säga att vi fick ett litet lyxproblem, istället för en hummer till den förrätt vi hade planerat fick vi tre humrar. Vi var ju bara "tvungna" att äta hummer till middag dagen efter oxå.

Vi passade då på att testa ett nytt recept på gratinerad hummer.

 

Gratinerad hummer med vitlöksbröd

2 eller 4 personer

 

2 humrar

1 st fiskebuljongtärning

8 st färska champinjoner

1/2 purjolök

dill

maizena

3 dl vispgrädde

1 msk senap

1msk tomatpuré

2 msk majsstärkelse

vitlöksalt

vitpeppar

Vitlöksbröd

 

Dela hummern och tag ur hummerköttet, skär i små bitar. Hacka champinjonerna och purjolöken och fräs det sedan i panna med lite smör och vitlökssalt.

Koka upp grädden tillsammans med fiskbuljongen, lägg sedan i champinjonerna, purjolöken, senap, tomatpuré och dill.

Låt koka i ca 30 minuter tills det tjocknar och red sedan av med maizena. Blanda ner hummerköttet i stuvningen och fyll sedan hummerskalen och strö över riven ost.

Gratinera i ugn tills osten smält och fått fin färg. Servera med vitlöksbröd!

 

 
 

 

 

                          


Vit chokladpannacotta med hjortrontäcke

Den fantastiskt goda efterätten vi mumsade i oss på nobelmiddagen är superenkel att göra och fantastsikt god så återigen ett varmt tips inför den stundande nyårsaftonen som väntar.

 

Vit chokladpannacotta med hjortron

4 personer

2 gelatin blad

5 dl grädde

0,5 dl mjölk

3 msk socker

120g vit choklad

+ hjortronsylt

 

Blötlägg gelatin bladen i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker, tag av plattan. Tillsätt gelatinet och sedan chokladen och rör tills det löst sig.

Häll upp i fyra glas eller skålar. Låt svalna lite innan det placeras i kylskå där det får stå ca 3 timmar

Innan servering toppas varje efterrätt med hjortronsylt. (min plan från början var att göra hjortrongelé. men då det tydligen var ett oerhört dåligt hjortronår fanns det inte ett endast hjortron att köpa i affären så en burk sylt ur kylen fick fungera vilket det gjorde alldels utmärkt)

Servera!!

 

 
 
 
 

Lammfilé med potatis och jordärtmos

Okej, det har visst kommit något i vägen för mitt bloggande - nämligen julen.

Plötsligt förvandlades alla dagarna till nya dagar utan att jag hann göra någonting. Trots att både julklappar och julmarknad var avklarade, var det visst en massa annat som skulle fixas, som de där julkorten. De 12 som var klara redan i oktober förökade inte sig själv utan jag fick vackert sitta tre sena kvällar och fixa. Julbordet med jobbet som visade sig bli till ett bröllop gjorde att en hel helg bara försvann. Pynt, bak, träffa vänner och lite annat och plötsligt var det julafton.

Sen tog det par dagar att vila ut på men nu är jag redo, för nu har vi snart ett helt spännande år framför oss!

 

Om ni minns vår lilla nobelmiddag (som förövrigt hade passat väldigt bra som nyårsmeny) tänkte jag bjuda på de sista recepten…

 

Och till huvudrätt hade vi en fantastiskt god lammfilé (som lammfilé oftast är)

 

Lammfilé med potatis och jordärtsmos

4 personer

500g jordärtskockor

500g potatis

Smör

1 rödlök

Salt, socker

2 msk balsamvinäger

Balsamicosås

800g lammfilé

Smör

Salt & peppar

1 pkt sockerärtor

3 dl späda mangoldblad/grönsallad

 

Skala potatis och jordärtskockor och skär i mindre lika stora bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa sedan samman med en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Finstrimla rödlöken, salta och sockra och häll sedan på balsamvinägern. Låt stå och dra i ca 20 minuter.

Putsa köttet och stek sedan lätt i smör. Salta och peppra och låt sedan gå färdigt i 175gradig varm ugn tills innerinnertemperaturen är ca 65 grader. Tag ut och låt vila under folie ca 5 minuter innan det skärs upp.

Koka sockerärtorna någon minut i lättsaltat vatten och kyl dem sedan i kallt vatten. Strimla dem grovt och blanda en sallad tillsammans med grönsalladen och den marinerade rödlöken.

Servera!

 

 

En hummersallad till förrätt

 Igår passade vi ju på att ha en alldels egen nobelmiddag hemma.
 
Jag tillbringade lunchen med att klura ut lite lyxiga och lättlagade rätter som vi skulle orka slänga ihop när vi båda kommit hem från jobbet och utan att behöva äta middag mitt i natten.
 
Nu är jag lite bortskämd - det är inte alla som kanske kan fixa fram ingredienserna till dessa rätter på så kort varsel men ananrs kan man ju planera, rätterna går i alla fall fort att tilllaga. Jag ringde nämligen sambon och bad han fråga svärfar snällt om vi kunde få en hummer till kvällen (Både sambon och hans far har fiskat en del hummer under hösten och förvarat dem i ett kar vid sjöboden, så det var väl inte mer än rätt att plocka ut lite av den lyxen?)
 
Så till förätt blev den denna underbart goda hummersallad som min fina vän Ann-Christne's sambo, mästerkocken Magnus Lundström har komponerat. Jag har varit sugen på att göra den i över ett år och nu var det dags. Kan säga att jag definitivt kommer att göra detta igen, även om jag skippade löjrommen i min version av rätten.(orginalreceptet hittar ni via länken om ni klickar på mästerkocken namn =)
Kombinationen med nötter till hummer var fantastiskt, syran från citronen med krämigheten i hummersmöret var ljuvligt. Så letar ni efter den perfekta nyårsförrätten så har ni den här. Enkelt att laga, fantastiskt gott och väldigt lyxigt!!
 
 
Hummersallad
2 pers
 
1 hummer - färdig kokt
1/4 gurka - skalad
50 g smör
1/2 morot
1/4 gul lök
en näve hasselnötter (jag använde färdig skalade)
citron
0,5-1 tsk tomatpuré
blandsallad
salt och peppar
 
 
Börja med att skala hummern. Krossa skalet. Skala och hacka moroten och löken fint.
 
Smält smöret och låt det brynas innan du tillsätter löken, moroten, tomatpuréen och hummerskalet. Tillsätt sedan vattnet och låt det koka upp. Koka det sakta i ca 15 minuter.
 
Sätt på ugnen på 200 grader och rosta nötterna på en plåt ca 8-10 minuter.
 
Tärna den skalade gurkan och blanda dem med lite rivet citronskal och salt.

Sila bort hummerskalen och låt sedan resterande vatten koka bort så attt det bara är smör kvar i kastrullen

Lätt upp lite blandad sallad på tallrikar, strö över gurkan, nötterna och fördela hummerköttet över allt. Pressa i lite citron i det brynta hummersmöret och slå det sedan över hummersalladen.

Servera och ät med en gång!

 
 
 
 
 

En nobelmiddag

Idag är det nobelfesten och det är få middagar som kräver så mycket planering och är så hemliga.
 
Vid den här tiden har de släppt menyn som är:
 
Förrätt: Gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs.

Varmrätt: Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker,
mandelpotatispuré och rödvinssås.

Efterrätt: Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone
och svart körsbärssorbet.
 
 
Då jag och sambon hade lite att fira passade vi på att slå på stort med en egen nobelmiddag hemma. Under lunchen komponerade jag ihop en tre rätters som gick snabbt att laga.
 
Bjuder på en smygtitt så får ni gissa vad vi ätit, recept kommer inom snart =)
 
Har ni ätit något extra gott idag?
 
 
 
 
 

En gammaldags julmarkand

Jag får passa på att tacka alla som besökte vårt stånd och allt beröm vi fått, ikväll har vi avnjutit en trerätters nobelmiddag här hemma men det återkommer jag om snart.
 
Här får ni istället en bild av julmarkanden.Fotona är tagna med mobilkameran så kvaliten är därefter.
Nyheter och recept dyker upp inom snart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Den fjärde december

Idag är det den fjärde december och som de senaste dagarna har kvällen fyllts med bakning. Resultatet kommer om bara några dagar.
 
Istället passar jag på att visa min nya manuella kalender som jag beställt. Jag har länge velat ha en sådanhär i vit,men alla jág tidigare hittat har antingen haft fel färg eller inte kännts helt rätt. Denna däremot är perfekt. Lite halvt shabby chic lite halvt lantligt.
 
Ha en fortsatt bra 4 december!
 
 
 

Glöggkväll...

Jag är fullkomligt medveten om att bloggen har fått lida ganska så mkt denna höst, orsakerna finns men det är inget jag känner jag vill dela med mig av just nu. Men så småningom kommer jag att berätta.

 

Idag är det den första advent och det är då ingen lugn stund i köket. Bakning inför nästa helgs julmarknad pågår för fullt. Det kommer bli fjärde året i rad som jag och Sara står på stadens torg och säljer hembakat på den traditionella gammaldags julmarknaden. Vill ni se hur det sett ut de senaste två åren kan ni kika här och här.

 

Det blir många gamla favoriter även i år med en eller två spännande nyheter. Men mer om det kommer så snart marknaden är klar…

Igår bjöd vi in ett gäng vänner på en glöggkväll vilket var väldigt lyckat.  Den glögg som gick segrande med enhetligt bästa betyg var glöggen Ripa med smak av peppar och chili.

 

I övrigt var det inte så många nyheter men en rad gamla godingar bjöds det på… Favoriten bland alla tror jag den goda pepparkakscheesecaken var, vilken jag har tipsat om tidigare. En riktig favorit för mig, som har gjort den flera gånger. I övrigt bjöds det på nybakata lussekatter, rockyroad, vörtbröd med parmesankräm, papparkakor och mögelost samt dadlar i bacon... 

 

Ha en rikligt mysig fösta advent och tack för att ni fortsätter att titta in trots de få inlägg som kommer…

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0