Baka formfranska...

Jag älskar att baka, men just bröd har jag oftast lite svårt för - de blir oftast inte som jag vill.
 
Men efter julens alla brödbak - som gick överförväntan fick jag lite nyfunnet mod och gav mig på att baka formfranska - eller rostbröd som är vad jag har det till.
Döm om min förvåning när jag insåg att det var superlätt och smakade fantastiskt gott. Luftigt men ändå mättande till skillnad mot köperostbröden - där man lätt kan äta skiva efter skiva då det känns som luft. 
 
Formfranska
1 limpa
 
25g jäst
1 tsk havssalt
1 msk olivolja
2 1/2 dl vatten (37 grader)
6 dl vetemjöl special
 
Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet , saltet och olivoljan. Tillsätt mjölet lite pö om pö. Arbeta degen närmare 10 minuter med assistent. Låt jäsa under duk ca 30 minuter. Baka ut och lägg i en smord och lätt mjölad brödform. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla med vatten och strö över vallofrön, vita och svarta (blåa).
 
Grädda i 200g varm ugn ca 30 minuter. Låt svalna några minuter i formen innan den tippas ut och svalnar på galler (utan bakduk)
 
Bara att skiva och rosta!
 
 
 
 
 

Lyxig clementinmarmelad

Clementiner är ju fantastiskt goda och det är inte ofta det finns några över hemma utan de brukar gå åt i rasande fart.
 
Men ibland råkar man köpa en påse i hopp om att man skall ha en mysig kväll hemma med massa goda clementiner, och så visar de sig vara... - för torra, för blöta, för sura eller för söta... Besvikelsen som uppstår är obeskrivlig! 
 
Jag har tidigare tipsat om den goda drinken gjord på färskpressade clementiner (vilket är ett bra sätt att använda just de där clementinerna som bara blir liggande pga av att de smakade inte som man tänkt sig.) och nu kommer ytterligare ett sätt att njuta av clementiner ( eller ta till vara på de som annars bara blir liggande)
 
Genom att göra en lyxig clementinmarmelad kan du njuta av den sötsyrliga clementinsmaken året om. En sats ger ca 3 mindre burkar. Men det finns inget som hindrar att man gör fler satser - för det är försvinnande gott!
 
Lyxig clementinmarmelad
 
500 g ekologiska clementiner (Att använda ekologiska produkter rekommenderas alltid men framförallt när skalet skall användas)
3,5 dl vatten
4,5 dl syltsocker
1/2 vaniljstång
 
Skär först clementinerna i tunna skivor son du sedan hackar ner i mindre bitar (Plocka ur ev kärnor). Låt de hackade clementinerna koka upp tillsammans med vattnet och en halv vaniljstång (delad och urskrapad) Låt det småputtra i ca 30 minuter innan du tillsätter syltsockret och låter det koka samman ytterligare 20 minuter.
 
Häll sedan upp den varma marmeladen på rena varma burkar och skruva på locket och låt svala och ställ sedan kallt och mörkt. Fast minst en burk får nog hamna direkt på bordet, tillsammans med lite gott rostat bröd eller varför inte en ostbricka? Underbart gott!
 
Tips på ett gott hembakat rostbröd kommer i morgon - för nu skall jag krypa upp i soffan med en kopp the och äta syndigt många skivor av de nybakta rostbrödet med clementinmarmelad på. Ha en härlig måndagkväll!
 
 
 
 
 

Fläderpannacotta med granatäpple och vitchoklad

Hoppas ni alla haft en fantastisk nyår. Vi hade det otroligt mysigt, lilla familjen här ute på landet.
 
Även om matlagningen blev lite si sådär med en liten kille som inte ville sova och mat som inte hanns med - men det gick det också. Men allt blev därför inte fotograferat utan jag kan bara bjuda på fotot på desserten - för då sov lillkillen gott.
 
Tyvärr blev det inget flarn till som tänkte men det får bli nästa gång - det var gott ändå=)
 
Fläderpannacotta med granatäpple och vitchoklad
3-4 personer
 
1 1/2 gelatinblad
1 vaniljstång
2,5 dl grädde
1 dl flädersaft (koncentrat)
1/4 dl socker
ca 30 g vit choklad
 
1/2 grantäpple
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången (skrapa ur och låt både innehåll och stång koka med) och sockret.
 
Krama ur gelatinet, rör i den varma grädden. Tillsätt sedan fläderkoncentratet och den vit chokladen (finhackad eller i knapp form) Låt stå kallt ca 3 timmar. Dekorera sist med granatäpplekärnor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0