Sockerkaka med saltad karamell....

Har sett denna typen av kaka på lite olika ställen den senaste månanden, och när den i veckan dök upp i tidnigen hembakat (som jag förövrigt fick i julklapp av underbara Kikan,) så var det inte svårt att bestämma vad söndagens fika skulle bli.

 

Sockerkaka med saltad karamell

 

Sockerkaka

5 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

75 g smält smör

 

Karamellsås

40g glykos

60g strösocker

1 dl grädde

25g smör

1/2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

+ flingsalt till toppning

 

Sätt på ugnen, 175g. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ner. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten i smörad och bröad form och gädda i ca 40-50 minuter tills klar (känn gärna med en sticka) Vänd sedan genast upp kakan på ett bakplåtspapper el dylikt.

 

Koka glykosen och sockret till en det smält samman och fått en ljusbrun ton. Ta av kastrullen och rör i resterande låt sedan koka upp till 108 grader. Låt svalna något innan den hälls över sockerkakan och strö sedan genast över flingsalt.

 

Jag tyckte detta var fantastiskt gott, även om jag kommer att testa med ett annat sockerkaksrecept nästa gång för att få den högre och flyffigare. Men den var saftig och god och kombinationen med karamell och salt till var fantastiskt!

 

 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0