Rosa lamm med potatiskaka

Lamm är ju väldigt förknippat med påsken och vad är godare än lammfilée?

Så som huvurätt på påskafton serverade jag denna underbara lammfile med pressad potatiskaka, med rödvinsås.

Fullkomligt älskar smaken av lammet som smälter på tungan. Ljuvligt!!!

Pressad potatistårta
ca 6 personer


ca 8 stora potatisar
salt
vitpeppar
150 g riven västerbottenost
0,5 tsk finriven muskotnöt
1 st scharlottenlök
2 msk honung
2,5 dl vispgrädde

Börja med att skala potatisen och skiva den sedan så tunt du bara kan, gärna med en mandolin. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en brödform så att bakplåtspappret även täcker formens kanter. Lägg ett lager med tunt skivad potatis i botten och krydda sedan med salt, vitpeppar, muskot, finhackad scharlottenlök och västerbottenost och fortsätt sedan varva potatis med kryddor, ost och lök. Avsluta med ett lager potatis. Ringa honung över potatiskakan och häll på vispgrädden. Slå ihop till ett paket på toppen med bakplåtspappret. grädda potatiskakan i 175 grader i 1,5 - 2 timmar.

Lägg en tyngd över potatiskakan när den är färdiggräddad och låt svalna med tyngden på. Ställ sedan in i kylen även då med tyngden på och låt stå över natten.

Grädda i ugn ca 20 minuter för att få den varm och skiva sedan upp den i potionsbitar.

Rosa lamm


Lammfile ca 150 g per potion
salt och peppar
smör

Låt köttet ligga framme minst en timme innnan tilllagning så att köttet inte är kylskåpskallt. Bryn köttet ca en minut per sida, lägg sedan in i200 grader varm ugn tills innertemperaturen är 51 grader. Då är köttet klart och alldeles perfekt rosa.

Rödvinsås


4 dl rödvin
1 msk oxfond
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin
2 tsk vetemjöl
3 msk smör
svartpeppar

Sjud vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter.
Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.

Servera med en härlig grönsallad!!







Trackback
RSS 2.0