Nyårsafton 2011 - En lyxig nyårssupé

Så var nyåret över och vi har påbörjat ett spännnade 2012. Det känns som det kommer att bli ett år som går till historien!!

Vi hade en underbart lyckad nyår med otroligt god mat och fantastikst sällskap. Ingen aning om hur klockan kunde gå så snabbt men det måste berott på det fantastiska sällskapet!







Förrätt: Jordärtskockssoppa med västerbottenchips
(räcker till 8 personer som förrätt ca 4 som huvudrätt!)

500 g jordärtskockor
1 gul lök
Smör
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl Grädde
1 krm vitpeppar
En bit västerbottenost

Skala och hacka löken. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt jordärtskockor, vin, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Värm och smaksätt med peppar.
Riv osten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper och grädda i ugn ca 175 grader ett par minuter. Servera!








Huvudrätt: Lamm med chevregratäng och rödvinssky
(för 4 personer)

Lammytterfilé ca 450 g
1 msk franska örter torkade
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja

3 bakpotatisar
250 g chevréost
2 dl standard mjölk
2 dl grädde

4 dl rödvin
1 msk oxfond
1 tsk råsocker
1 msk rosmarin
2 tsk vetemjöl
3 msk smör
svartpeppar

300 g sparris - lättkokta

Tillagning

1. Putsa lammfilén och krydda den. Låt stå och dra i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Skala och skiva potatisen tunt. Varva den i en ugnsfast form med ett rejält lager smulad getost. Gratängen ska inte bli högre än 2–3 cm. Salta och peppra, häll på mjölk och grädde så potatisen täcks helt. Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
4. Sjud under tiden vin, fond, socker och rosmarin till såsen i ca 30 minuter. Hetta samtidigt upp oljan i en panna och bryn köttet snabbt runt om. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en köttermometer.
5. Sätt in lammfilén i ugnen när gratängen har varit inne ungefär 20 minuter. Stek köttet tills termometern visar 51 grader (högre för ett mer genomstekt kött). Ta ut och låt vila 7–8 minuter under smörpapper innan det skivas.
6. Sila såsen. Mosa samman mjöl med 1 msk av smöret och klicka i. Sjud under vispning ett par minuter. Smaka av med salt och peppar strax före serveringen och vispa i resten av smöret.
Koka upp sparrisen och servera köttet på sparrisen tillsammans med gratäng och rödvisnskyn.
(Vi var som sagt 8 st och det var inga problem att dubbla detta receptet - och för enkelhetens skull gjorde vi gratängen i små potionsformar)



Limebavarois med jordgubbssallad och Won Ton crisp.
( för 8 personer)

1,2 dl mjölk 3%
2 2/3 gelantinblad
160 g vitchoklad  
2 2/3 dl grädde
1 lime finrivet skal
1 lime pressad juice

750 g färska jordgubbar
230 g socker
1,3 dl vatten
1/2 lime finrivet skal
3 msk cointreau

8 små ark filodeg eller Won Tondeg
äggvita
strösocker

Hacka den vita chokladen och lägg i en platsbunke.
Blötlägg gelantinbladen i kallvatten.
Vispa grädden lätt i en separat bunke.
Koka upp mjölk, limeskal och limejuice. Tag av plattan och lägg i de blötlagda gelentinbladen.

Slå ca 1/3 av den varma mjölken över chokladen och rör ut, tillsätt sedan lite av mjölken i taget och rör runt tills du fått en slät smet.
När smeten svalnat till ca 28 grader rör försiktigt i den lättvispade grädden men stora rörelser. Fyll i små portionsformar och ställ kallt, tex kylskåp eller frysen och låt stå under natten (kan utan problem stå i frysen över natten flytta bara över till kylskåp ett par timmar innan servering.)

Delar jordgubbarna i kvartar. Koka en lag på socker och vatten och tillsätt limeskalet. När lagen svalnat något tillsätt cointreaun. Häll över jordgubbarna och låt stå och dra minst en timme.

Pensla filodegesarken (ca 15 * 15 cm stora räcker) med äggvita och strö över socker. Knyckla ihop till bollar och grädda i 180 grader varm ugn tills gyllene.

Tag fram formarna ur kylskåp ca 15 minuter innna servering. Lägg på ett Won ton krisp och servera med jordgubbssalladen.




Kan bara säga att vi alla gäster var helt ense  - En helt underbar meny med ljuvliga smaker!

Om ni undrar hur jag såg ut så lyckades jag komma med på ett kort oxå  ;-)

 


Kommentarer
Postat av: Sussi

Verkar som en lyckad kväll! Jag blev superhungrig fast jag precis tryckt i mig lunchen, haha.

Fint kort på dig!



Kram

Sussi



2012-01-09 @ 12:46:49
URL: http://trullerutta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0