En julig kolapaj med flingsalt

Tiden har varit knapp det senaste - varje kväll har ägnats åt att baka inför julmarkanden för drygt en vecka sedan - därefter har det varit julfix här hemma och glöggkvällar och massa annat.
 
Jag har testat så många goda recept och har så mycket att visa er.
 
Men vi börjar med detta - för detta var en av nyheterna på årets julmarkand, då gjorde jag dem i miniformat. Men när vi hade goda vänner hem till oss i helgen passade jag på att göra lite större kolapajer.
 
Pajerna är söta men inte allt  för söta då flingsaltet bryter av på ett fantastiskt gott sätt, och med kanelen i pajskalet blir kolapajen lite extra julig. Perfekt att servera till är vispad crème fraiche med lite vaniljsocker i och med lite lingon.
 
 
Julig kolapaj med flingsalt
 
 
125 g smör
1 dl socker
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 msk kanel
 
3 dl grädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl ljust muskvadosocker
75 g smör
2 tsk vaniljsocker
flingsalt
 
 
Smält smöret till pajdegen och blanda i sockret och havregrynet i kastrullen, tillsätt sedan kanelen och mjölet och tryck sedan ut degen i smord form/formar (en stor 22 cm  eller flera mindre - antal beroende på storlek)
 
Låt sedan stå kallt i kylsskåp ca 30 minuter innan de gräddas i 10 minuter på 200 grader. Låt svalna.
 
Koka kolafyllningen genom att låta grädde, muscvadosocker och sirap koka samman till du kan göra ett kulprov (droppa en droppe varm kola i ett glas kallt vatten och kunna forma en fast kolakula. Den skall vara fast men mjuk och formbar) Jag kokar kolan på mellanvärme i ca 30-45 minuter. Rör sedan i smöret i mindre bitar och vaniljsockret. Låt svalna något innan du häller upp kolan i pajskalet. Toppa med krossat flingsalt!
 
Servera gärna med vispad crème fraiche och lingon - en fantastisk kombination! Perfekt nu till jul!
 
 
Så så gott!!!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0