Hallongrottor och Citronkyssar
Lax med dill & chilikräm och potatispaket
Det börjar bli officiella grilltider, även om vi hemma hos oss grillar året runt så ökar även vårt grillande nu på våren när vi mer eller mindre flyttar ut på våran altan.
Lax är ju alltid gott och denna laxrätt är superenkel att slänga på grillen för en härlig middag men fungerar även att göra i ugnen om vädrets makter skulle vilja visa sig från den sidan. (vilket såklart var fallet vid fototillfället =)
Lax med dillkräm och potatisknyten
4 pers.
4 Laxfiléer i portionsbitar
1 msk rapsolja
Salt och nymald svartpeppar
Dill & chilikräm
100g smör
1 knippe dill
1 röd chili
1 tsk flingsalt
1 dl turkisk yoghurt
Potatisknyten
600g kokt färskpotatis eller små delikatesspotatisar
1 1/2 knippe rädisor
1 rödlök
2 msk olivolja
flingsalt och nymald svartpeppar
Potatisknytena
Skrubba/skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Ansa rädisorna och halvera dem. Strimla löken i strimlor. Blanda potatisen, rädisorna och löken i en bunke tillsammans med olja salt och svartpeppar. Fördela blandningen på 4 stora ugnsfolieark. Vik ihop till paket och grilla (eller kör paketen i ugnen - 200 grader) i ca 10 minuter.
Dill & chilikrämen
Hacka dillen, kärna ur och finhacka chilin. Vispa smöret fluffigt med elvisp, tillsätt dillen, chilin och flingsalt. Rör ner den turkiska yoghurten och förvara krämen i rumstemperatur tills servering.
Laxen
Pensla laxen med olja runt om och krydda ned salt och peppar. Grilla den indirekt ca 8 minuter på grillen (eller ca 10-15 minuter i 200g varm ugn)
Servera med en klick dill och chilikräm ovanpå och med potatisknytet vid sidan av. Gott till är även lite grillad sparris eller enkel grönsallad.
Silviakaka
Marängtårta med raberber och yoghurtswirl och jordgubbar och rostade mandelflarn
Imorgon är det min födelsedag, hade från början tänkt ha ett litet kalas idag men vågade inte chansa på att jag skulle ha en massa energi då den tenderar att variera väldigt mkt. Istället ville jag ta det lugnt och bara låta mina föräldrar komma på en kopp kaffe. Jag kunde ju inte hålla mig helt från tårta utan hade förberett en liten tårta som jag har varit sugen på att testa ett tag. Det var en riktig höjdare!
Fördelen med denna tårta är att alla moment kan förberedas och så läggs tårtan bara ihop vid servering, vilket passade mig perfekt en dag som denna. Mesta delen av dagen har tillbringats med att vila och sola. Sedan bara montera tårtan och sätta på kaffet – klart på ett par sekunder. Och fantastiskt gott!
Marängtårta med rabarberswirl och färska jordgubbar
6-8 perosner
Marängbottnar
5 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
2 ½ dl strösocker
1 msk maizena
Rabarbercurd
300g rabarber
2 msk vatten
1 dl lemoncurd (köpt eller hemmagjord)
Yoghurt och vaniljgrädde
3 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
½ dl florsocker
3 dl vispgrädde
+Färska jordgubbar
Rostade mandelflarn
Marängbottnar
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitan och vinägern till hårt skum och tillsätt sedan under hård vispning, sockret pö om pö tills du har en fast och glansig maräng, sikta sist i maizenan.
Bred ut marängen till två rundlar, ca 3 cm höga och 22 cm i diameter. Sprista ut resten av marängen till små maränger. Grädda bottnarna nederst i ugnen i 1 ½ timme och stäng sedana v värmen utan att öppna ugnen och låt bottnarna kallna i ugnen.
Rabarbercurd
Ansa och skär rabarbern till mindre bitar, lägg i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka mjukt. Låt sedan kallna innan det blandas med lemoncurden.
Yoghurt grädde
Låt yoghurten rinna av ca 3 timmar i ett kaffefilter. Dela en vaniljstång på mitten och skrapa ur fröna. Vispa ihop yoghurten med vaniljfröna och florsocker. Vispa grädden separat till fast kräm, vänd sedan ner i yoghurten.
Alla moment kan förberedas dagen före servering och sedan är det bara att lägga ihop tårtan när det är dags att servera.
Blanda rabarbercurden med yoghurt och vaniljgrädden, lägg en klick i botten på tårtfatet så att första marängbotten ligger på plats. Lägg sedan på hälften av krämen, lite skivade jordgubbar samt rostade mandelflarn. På med nästa marängbotten och sedan resten av krämen, jordgubbarna och mandelflarnen. Avsluta med att krossa några av de små marängerna ovanpå.
Klart att servera!