Kantarell lasagne
Ingredienser
1 pkt färska lasagneplattor
500g ricotta
150g färskriven ost av lite starkare sort ex. lagrad prästost, västerbottenost eller parmesan
500g kantareller
150g färsk spenat
1 gul lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (finhackade)
2 dl grädde
Smör, salt, peppar, olivolja
Spola de färska lassangeplattorna under varmvatten så att de blir mjuka och följsamma (så spricker de inte) och smid in dem i olja. Skär kantarellerna i mindre bitar och fräs dem i panna tillsammans med den hackade löken och smör.
Tillsätt sedan spenaten och grädden och låt koka ihop. Ta 2/3 av osten och blanda med ricottan i en bunke, rör sedan i den stekta svampen. Varva sedan svampen och lassangeplattorna i en ugnssäkerform. Avsluta med den sista delen riven ost ovanpå.
Gratinera i 230 grader varm ugn i ca 20-30 minuter. Servera!
Björnbärspannacotta med vit chokladsås
Detta är andra sommaren som vi bor i huset och jag har nu ganska bra koll på vart de bästa björnbären växer, hela området är nämligen ett björnbärsparadis!
Så när vi hade ett par goda vänner över på middag i somras passade jag på att bjuda på björnbärspannacotta med vitchokladsås. En fantastisk god dessert!
Björnbärspannacotta med vit chokladsås
Ca 6 port.
Björnbärspannacotta
2 gelantinblad
1 st vaniljstång
5 dl grädde
0,5 dl strösocker
1 dl björnbär
Vitchokladsås
1 dl vispgrädde
50 g vitchoklad
Limebjörnbär
12 björnbär
1 st lime
1 msk socker
Börja med att blötlägga gelatinbladen i kallt vatten. Häll upp grädde och socker i en kastrull och skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ur fröna och tillsätt till grädden. Låt sjuda på låg värme ca 3 minuter. Krama ur gelatinbladen och blanda ner i den varma grädden. Häll sedan i björnbären och mixa allt till en slät kräm med hjälp av en stavmixer. Ställ kallt i kylskåp ca 1-2 timmar.
Värm grädden till den vita chokladsåsen och rör sedan ut chokladen i grädden. Låt svalna något innan den hälls över pannacottan. Låt sedan stå i kylskåp minst 3 timmar men kan utan problem stå över natten.
Pressa ut lite limesaft och blanda med sockret, finrivet limeskalet och blanda i det tillsammans med björnbären. Lägg ett par marinerade björnbär på varje pannacotta innan servering.
Italiensk pasta med pancetta
I somras besökte Internationall food steet market vår lilla stad och självklart avlade jag ett besök (egentligen blev det två besök – var så imponerad efter första besöket att det fick bli ett återbesök dagen efter.)
Jag kom hem med en massa fantastiska goda saker från världens alla hörn. Bland annat impulsköpte jag en bit italiensk pancetta. Och först några dagar senare då sambon nyfiket frågade vad för spännande planer jag hade för pancetta så insåg jag att jag hade inga planer.
Jag har aldrig köpt pancetta tidigare och hade ingen större erfarenhet av det. Men efter att ha läst på lite och googlat runt insåg jag att det fick bli en Italiensk pasta rätt. – Och det var ett utmärkt val. Fantastiskt gott! Så om ni råkar impulsköpa en bit pancetta så kan jag rekommendera detta:
(Och har ni några andra pancetta tips så mottar jag dem tacksamt, denna lilla delikatess skall testas fler gånger! Utan tvekan! )
Italiensk pasta med pancetta
4 personer
400 g pasta, tex mezze maniche
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 morot, tärnad
olivolja
1 paket krossade tomater (500 g)
1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
salt och nymalen svartpeppar
1 msk honung
200 g pancetta (alt bacon eller rimmat sidfläsk)
riven parmesanost
Koka pastan. Fräs lök, vitlök och morot i en kastrull tillsammans med olivoljan tills den blir mjuk. Tillsätt sedan tomater, vatten, vinäger, buljontärningen och oreganon och låt sedan skjuda utan lock ca 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar och honung. Strimla pancettan och knaperstek den i en stekpanna och låt sedan rinna av på hushållspapper.
Blanda tomatsåsen med pastan och strö sedan över pancettan och färskriven parmesan.
Servera!