Korvfajitas...
Jag har det himla lyxigt, det är jag fullt medveten om. Varje morgon (i alla fall de mornar som jag och min sambo börjar jobba samtidigt) serverar han mig frukost på sängen. Klockan sex serveras frukosten på vår vita bricka och vi mumsat i oss den under sträng bevakning av vår lille katt Cosmos (som nog mest väntar på att flingskålen skall tömmas så han kan slicka i sig resterna av mjölken) samtidigt som vi ser morgonnyheterna.
Och efter morgonnyheterna kommer Mitt kök där de presenterar olika bak eller maträtter. Och igår föll jag pladask för dagens rätt. Det var så enkelt, så innovativt och så lät det himla gott.
Så gårdagens middag fick självklart inspireras av detta. Nu orkade jag inte leta upp receptet så detta kan skilja sig lite från deras original. Jag gjorde som jag komihåg och som lät gott. Och gott blev det! Är så glad att ha hittat ett nytt recept att använda korv i.
Krovfajitas
(- mängd anpassas efter antal personer)
1 bit korv (falukorv eller min egna favorit, medisterkorv)
1 pkt mjukt torillabröd
paprika, röd gul och grön
paprikapulver
kokt ris
avokado
tomat
rödlök
lime
1/2 röd chili
creme fraisch
vitlöksklyftor ca 2 st till 2 dl creme fraisch
salt och peppar
Koka riset.
Strimla paprikan i strimlor, skär korven i stavar och stek tillsammans. Krydda riktigt med paprikapulver.
Skär tomat, avokado, chili och rödlök i småbitar och blanda sedan samman till en salsa, smaka av med pressad limesaft.
Finhacka eller riv vitlöken och blanda med creme fraischen, smaka av med salt och peppar.
Värm bröden i ugnen.
Servera allt samman så är det bara att blanda samman till härliga fajitas. Underbart gott!


Sockerkaka med saltad karamell....
Sockerkaka med saltad karamell
Sockerkaka
5 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
Karamellsås
40g glykos
60g strösocker
1 dl grädde
25g smör
1/2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
+ flingsalt till toppning
Sätt på ugnen, 175g. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd försiktigt ner. Smält smöret och rör ner det. Häll smeten i smörad och bröad form och gädda i ca 40-50 minuter tills klar (känn gärna med en sticka) Vänd sedan genast upp kakan på ett bakplåtspapper el dylikt.
Koka glykosen och sockret till en det smält samman och fått en ljusbrun ton. Ta av kastrullen och rör i resterande låt sedan koka upp till 108 grader. Låt svalna något innan den hälls över sockerkakan och strö sedan genast över flingsalt.
Jag tyckte detta var fantastiskt gott, även om jag kommer att testa med ett annat sockerkaksrecept nästa gång för att få den högre och flyffigare. Men den var saftig och god och kombinationen med karamell och salt till var fantastiskt!


Windsor kaka...


Tekakor till kvällsmat...
De senaste två veckorna har varit väldigt intensiva för mig, inte nog med alla beslut och problem som hör en badrumsrenovering till, jag har dessutom mer eller mindre bott på jobbet. Men i fredags eftermiddag var deadlinen och 8 bokslut kunde levereras till en ivrigt väntande revisor för granskning.
Att jag sedan däckade i sängen och stannade där i drygt ett dygn är kanske inte så konstigt men nu börjar energin att krypa på. Ett besök på Ikea idag för lite inspiration till pyssel och hobby rummet samt lite mer inspiration för nästa projekt, det sk gästrummet skall få en make over och förvandling till något annat ;) Och när vi ändå skulle till Ikea var vi en sväng om Bagaren och kocken butiken, jag skulle passa på att byta en dubblett jag fick i julklapp och stod sedan länge och väl och valde något nytt. Men vad det blev kommer lite senare =)
Det senaste som har hänt i mitt kök däremot är brödbak som jag har snubblat in på. Och här om kvällen passade jag på att baka tekakor till kvällsmat. Godare och matigare än köpetekakor, och väldigt enkla att få till.
Tekakor
15 st
25 gram jäst
3 dl rumstempererat vatten
60 gram smält smör
60 g socker
5 g havsalt
ca 750 g vetemjöl special
Rör ut jästen i det rumsvarma vattnet, blanda i resten av ingredienserna och knåda ihop till en blank deg. Låt jäsa ca 30 minuter.
Forma degen till 15 bullar, platta ut bullarna till kakor med ca 10 cm i diameter. Lägg dem på ett smort bakplåtspapper (eller en smord plåt) Nagga dem och låt jäsa till dubbelstorlek.
Grädda bröden i 210 grader varm ugn i ca 10 minuter, låt svalna på galler.


Chorizofylld fläskytterfilé med ruccola sås
Och även om det tog aningens längre tid än en vanlig middagstillagning så var det värt det, en väldigt god rätt som passar lika bra till middag som på buffébordet. (Fast hade det varit till en buffé hade jag valt att använda fläskfilé istället för fläskytterfilé =)
Choritzofylld fläskytterfilé
1 fläskytterfilé (storlek utefter antal personer ca 1 kg är lagom till 5 vuxna personer)
150g chorizo
1/2 gul lök
2 små vitlöksklyftor
salt och peppar
Hacka korven fint , skala och hacka löken och vitlöken, fräs sedan alltsammans mjukt i en stekpanna med lite smör.
Putsa köttet och skär en ganska djup skåra längs hela filén. Fyll den sedan med chorizoblandningen och snyt ihop med steksnören. Salta och peppra och bryn sedan köttet runt om i en stekpanna.
Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och låt gå klart i 175g varm ugn. Desto tjockare filébit desto längre tid men från 25 minuter till 50 minuter. Låt vila ca 10 minuter innan köttet skärs upp i skivor
Ruccola sås
5 personer
ca 35 g ruccola
1 vitlöksklyfta (liten)
1/4 dl olivolja
2 dl crème fraiche
salt och peppar
Skölj och torka ruccolan, mixa den sedan med skalad vitlök och oljan till en grön sås, rör ihop med crème fraichen och smaka av med salt och peppar.
Servera med klyftpotatis!


Att visa lite av huset - bastun
Under hösten har vi renoverat vår bastu. Vi var väldigt glada när vi flyttade in att det fanns en fungerande bastu, inte särskilt modern men ändå fullt fungerande. Men ju mer vi har grejat här hemma desto mer insåg vi att det bastun behövde fräschas upp.
Den är ju inte jättestor och det skulle inte kräva särskilt stor investering att fixa till den så med mycket hjälp av min duktiga pappa och lite elektrisk hjälp har vi nu en fantastisk härlig och mysig bastu.
Även denna gången missade jag att fota bastun innan så bilden är fotat ur prospektet då vi köpte huset´(vilket förklarar den väldigt dåliga kvaliten...)
Tidigare var golvet en grön plast matta & när vi rev ur den upptäcktes det att golvet under inte var ordentligt gjort och det fanns antydan till mögel, så det var bara att fixa till ordentligt och gjuta upp och flytspackla. Sedan lade vi in kakel på golvet, bytte bastudörr, satte in ett nytt bastuaggregat samtidigt som vi bytte plats på aggregatet & så byggde pappa nya superfina bastulavar. Nu är det riktigt mysigt att ta på sig morgonrocken och basta lite efter en lång och kall vinterpromenad. Perfekt! Det är verkligen vardagslyx med en liten bastu!


Ananaspaj och söndagsfika

Årets första dag....
På årets första dag äter vi mest pizza enligt nyhetssajterna. Och hemma hos oss är vi inte sämre;)
Hembakad pizza med chèvre, parmaskinka, pinjenötter, honung och ruccola är favoriten. Så startar vi året här, det och så röjer vi ut badrummet för i morgon kommer hantverkarna som skall förvandla vårt badrum till något fantastiskt!
Så alla vänner som läser, från och med i morgon är det besöksförbud, inga besök här förrän badrummet är klart;) vi kommer dock gärna och besöker er!
Hoppas ni alla haft en skön start på det nya året!