Sött sweet dulce
Hittade denna underbara kokbok på halvareapriset i Coop Forum butik i helgen.
Vilken ljuvlig kokbok!!!
Har redan en lång lista på recept jag vill testa! Kan bara varmt rekomendera den om inte annat för de underbara fotona och stilen i boken.
Orangeriet i Mariefred
Och det är just Magnus (eller snarare hans underbara sambo och min underbara vän) och hans familj som vi besöker här i Mariefred. Deras tvååring fyller år och det firas stort.
Snart är det alltså dags för barnkals men fram tills dess sitter jag här i orangeriet och njuter av utsikten, solen och det underbara köket som finns här. Det riktigt kliar i fingrarna för att börja baka. Vem vet, i kväll efter kalaset (eller i natt) kanske jag inte kan hålla mig och börjar baka!



Vår frudagen - våffeldagen
Våffeldagen eller jungru marias bebådelsedag (vår frudagen) infall i år, igår, fredag. För mig spenderades dagen -on the road- på väg till Mariefred och goda vänner.
Men självklart fick det bli en våffla. Denna smarriga våffla hittade vi på ett litet fik i Lidköping, efter att ha beökt Rörstrand för lite mer porslins shopping =)
Vårinspirerad kycklingrätt
Kyckling och rabarbergratäng (receptet har jag läst någon gång någonstanns men minns inte var - receptet är i alla fall nedskrivet i min lilla kokbibel och får nu inspirera er!)
Kyckling filer ca 500gram
3dl rabarber (helst späda vårröda men det fungerade med frysta oxå=)
3 dl grädde
1tsk samba olek
2 msk honung
salt och peppar
2 msk kycklingfond
färsk gräslök (men återigen så fungerade det med fryst)
1 vitlöksklyfta (riven)
Skär kyckling filerna i tunnar strimlor, salta och stek sedan lätt i stekpanna. Lägg de skurna rabarberna i botten på en ungsfast form och lägg kyckling ovanpå. Vispa samman de övriga ingredienseran (ej gräslöken) och häll ovan på kyckligen. Ställ in i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter och strö sedan över den hackade gräslöken och serveramed ris!
Garanterad vårlig maträtt med spännnade smaker!
Nyhet i fruktdisken? - Citronplommon
Det såg ut som en citron med plommonskal och hade det inte varit för skylten intill som talade om att man skulle låta den ligga tills skalet blivit rött hade jag satt det i munnen med en gång.
Men tack vare skylten väntade jag otåligt och idag var färgen perfekt och jag fick äntligen smaka -och så gott det var. Som det lenaste plommon fast ännu bättre, saftigade, mjukare och lenare. En riktigt god frukt! (missade att fota den som gul...)
Så skulle ni springa på denna lilla juvel i fruktdisken så passa på att köp en (den är dock ganska dyr så du behöver inte fylla en påse=)
Som en riktig brandröd sol!
Pepprig fläskfilé
Efter lite taberas i helghusets kylskåp blev det pepprig fläskfile med ris till middag. Starkt och gott=)
1 fläkfilé
salt och svartpeppar
rosepeppar
1/2 pkt cantadou 4 peppar
2,5 dl grädde
1 pkt bacon
Skär fläskfilén i ganska tunna skivor, salta och peppra på skivorna innan de steks i smör, tillsätt den skurna baconen och fräs på ett par minuter, tillsätt grädde och färskosten och krydda med ytterligare svartpeppar och några krossade rosepepparkorn.
Servera med ris och sallad.
Cholkad & blåbärsmuffins
Hade några påsar jätteblåbär i frysen och efter att funderat en stund på vad man kan göra med dessa bakade jag mina egna choklad och blåbärsmuffins.... Perfekta för söndagsfikat i solen!
Cholkad och blåbärsmuffins ca 12st (stora muffinsformar)
2 dl socker
4 msk kakao
1 dl jätteblåbär
Vispa ägg och socker pösigt, smält smöret och rör i. Rör mascarponen mjuk och vispa sedan samman med det övriga. Blanda alla torra ingredienser och vispa samman. Det skall bli som chokladmousse i konsistensen. Klicka ut i formar och peta i de stora blåbären.
Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-20 minuter (känn med en sticka el tandpetare att de är klara om du är osäker)
Ny favorit; västerbotten & broccolipaj med kräftor
Broccoli och västerbottenspaj med kräftstjärtar
Pajdeg:
2 dl havregryn
3 dl mjöl
1 dl kessela
125g smält smör
Fyllning
2 msk smör
1 tunt skivad vitlök
500 g broccolibuketter
4 ägg
2 dl grädde
2 dl mjölk
3 dl riven västerbottenost
svartpeppar och salt
1 burk kräftstjärtar
1 rödlök tunnt skuren
strimlade basilika blad
2 msk rapsolja
Arbeta samman alla ingredienser i pajdegen - det är ganska enkelt att få till degen, rörde ihop allt övrigt medans smöret smälte och tillsatte sedan smöret.
Platta ut i form, att rekomendera är en springform men har testa med "vanlig" form oxå och det fungerade bra =)
Grädda i 250 grader vam ugn i ca 12 minuter.
Stek vitlökten i smör och tillsätt sedan broccolin, salta och peppra och "stek" sedan på svag värme ca 5 minuter. Lägg broccolin i botten på pajskalet och häll över den rivna västerbottenosten. Vispa äggstanningen och häll över, grädda sedan i 200 grader varm ugn ca 30 minuter. Låt svalan något.
Rör ihop kräftstjärtarna med oljan, rödlöken och den fint skurna basilikan.
Lägg på toppen av pajen och servera med sallad och en lätt sås gjor på tec gräddfil och lite sweetchilisås...
Suergott och enkelt!
Kyckling i alla dess former..
Kyckling är en klar favorit hos mig, inte bara det att den går att variera i mängder, det är otroligt gott oxå=)
Bjuder här på en av favoriterna!
Baconinlindad Ajvarfylld kycklingfilé
Snitta ett jack i kycklingen, fyll med ajvarrelish och linda bacon runt, släng in i 200 gradig varm ugn och låt stå ca 20 minuter servera med tex pasta. Kycklingen är både saftig och smakrik pga av ajvaren så lite gröna saker till och du har en perfekt middag!
Godaste grönpepparsåsen
Avslutning på denna underbara helg blev grillad fläskfile med bakad potatis och världens godaste grönpepparsås.
Bakad potatis eller grillad fläskfile är ju inget svårt eller ovanligt så därför bjuder jag här på mitt recept på en ljuvlig grönpepparsås istället.
För ca 6 perosner (blir mkt sås!)
2 finhackad scharlottenlökar
smör
1 ask cantadou 4 peppar
2 tsk dijonsenap
1 bujongtärning grönsaker
2 dl gräddfil
2,5 dl grädde
1-2 msk conjac
10-15 krossade grönpepparkorn
Stek löken och tillsätt cantadou, grädde och gräddfil, lägg i buljongtärningen, låt koka upp och spetsa med conjac och krossade grömpepparkorn.
Servera med grillat kött, kycklinggryta eller annan favorit rätt!
Jakten på den perfekta kokosbrowniesen fortsätter...
Maten som serverades var självklart god men inget utöver det vanliga och när kakan till kaffet skulle serveras tittade jag på vad som skulle vara en kokos och chokladbrownie och tyckte den såg oerhört torr och tråkig ut - gissa om jag blev förvånad. Detta var bland det godaste jag ätit på mkt länge. Jag som egenligen inte är så mkt för chokladdesserter fick inte nog av detta underbara som bara smälte i munnen.
Jag sökte genast på nätet efter ett recept på detta utan att lycka, gjorde ett tappert försök att komponera själv i helgen och fick fram detta, som av alla provsmakande fick med beröm godkännt.
En riktigt chokladig kaka med smak av kokos. Tyvärr var lite för mkt chokladsmak i mitt tycke men om man minskar mängden kakao kanske... Någon som har ett tips är mer än välkomna att dela med sig!!
Här kommer mitt recept:
220 g smör
ca 100 g fin choklad (70%)
2,5 dl strösocker
1,2 dl kakao
1 dl mjuk mascarpone
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,2 dl kokos
1,2 dl mjöl
1/4 krm salt
Smält smör och choklad tillsammans på låg värme. Rör ihop socler och kakao och tillsätt sedan kokosen, vispa för hand mascarpone och äggoch vaniljsocker. Rör ihop den smälta chokladblandningen med socret och tillsätt det övriga växelvis. Fyll en fyrkanting form (antingen smörad eller täckt med bakplåtspapper)
Grädda 40-50 minuter i 160grader varm ugn.
Låt svalna och skär sedan i bitar och servera med lätt vispad grädde.
Testar nya trenden - kalljäsning
Det har blivit allt mer populärt att baka bröd och surdegsbröd är en starkt växande trend. Det kräver dock en del rutin (surdegar som är satta sedan lång tid tillbaka) och planering.. Men det allra senaste trenden tror jag nog är kalljäsning. Helgen var en lagom tid för mig att testa detta och det är en mkt enkel form av bakning, kräver mer eller mindre noll i ansträngning och resultatet var nybakta mkt goda frukost bröd.
Receptet jag utgick ifrån är:
12,5g jäst (1/4pakt)
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 tsk honung
1/2 dl solrosfrön
7 dl vetemjöl (jag passade på att testa sepcialmjölet Manitoba cream från finax)
plus solrosfrön till garnering
Rör ut jästen i det kalla vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig med elvisp eller för hand. Häll ut degen (ganksa kletig) på mjölat bakbord. rulla ihop till en rulle och låt vila 5 minuter.Skär den sedan i 10bitar och lägg på bakplåt med snitt ytan uppåt. Låt jäsa över natten i kylskåp (inplastat) Tag ut plåten minst 30 minuter innan gräddning och grädda sedan 12-18 min i 225 grader varm ugn.
Perfekt frukostbröd är serverat.
Egen notering är att brödet jäst mer på bredden än på höjden och blev mer av thekakeformat men oerhört saftigt & gott och kändes verkligen bageribakat. Sen är jag osäker på om det beror på kalljäsningen eller specilamjölet. Får helt enkelt testa vidare och återrapportera!
Het kyckling wok
Torsdag kväll när allt ovan föll in så slängde jag ihop denna supergoda och enkla kyckling wok;
2-3 kyckling filéer
1 pkt äggnudlar
1 pkt suger snaps
1/4 solo vitlök
1 broccolihuvud -i små buketter
3-4 champinjoner
2 morötter
1 påse färdig woksås - själv hittade jag en med chili och currysmak långt in i skafferiet.
1 stor och varm wokpanna eller liknande.
Fräs på kycklingen i wokpannan tillsammasn med den strimlade vitlöken, krydda med salt och peppar/chili mix
Koka undertiden upp nudlarna.
Släng i de strimlade grönsakerna och sedan woksåsen.
Avsluta med att tillsätta de klara nudlarna och så var det klart.
Detta mättade två mkt hungriga personer och räckte sedan till två rejäla matlådor.
Perfekt!
Semeldagen eller pannkaksdagen?
Idag är det ju den återkommande semeldagen men det är även pannkaksdagen. Känns ju lite fel att fira båda dessa goda matverk på samma dag men sådant är livet =)
Själv fuskade jag och köpte färdiga släta bullar till semelgrund idag. Insåg att det bara inte fanns tid att ställa mig att baka när jag vä kommit hem från jobbet och lagat middag.
Lite riven mandelmassa, innehållet i de släta bullarna, grädde och vaniljsocker rörs ihop och petas in i de släta bullarna, toppa med grädde och florsocker och Voilá!
Semlan är serverad!
Jubileums cider
Fick här om dagen syn på denna nya cider när jag var inne i mataffären.
Den hamnade självklart i min korg och igår passade jag på att provsmaka den.
Herrjunga cider firar i år 100 års jubileum och det firar de med att släppa 4 jubileumssmaker, en för varje kvartal. Den första smaken är en lättcider med päronsmak smaksatt med 0,7% ros. En spännade smak i min mening, den smakade inte päron och den smakade inte heller något som jag tidigare smakat och det i posstitiv bemärkning, den var mild och söt men ändå inte för söt...
Det bästa med den måste nog ändå sägas är att den stödjer WaterAid's projekt "Ringar på vattnet" och för varje såld flaska skänker de 33 öre.

Bild lånad från Herrljungacider.se
Så gör något smart, kombinera ditt behov av att servera en god dryck till helgens kommande middag med att stödja WaterAid.
Jag väntar själv med späning på nästa smak!!!
Halv 6 hos...
Bort är poäng och betygsättning, det enda vi betygsätter är vinerna=)
I fredags var det dags för halv 6 hos H. Temat var Thailand, sol och värme! Och känslan infann sig utan problem!
Den vackra dukningen med Budda på mitten, och vår present i bakgrunden - den lila orkiden.
Förrätt: Asiatiska vårrullar som i Hanoi
Huvudrätt:Tom Ka Kai soppa med sting
serveras med steamed rice
Dessert:Het ananascocktail med co-coglass
Tackar alla medverakande för en underbar kväll!
Nästa gång blir i april och det är hemma hos mig och temat är: I min trädgård...
Söndagsbak...
Söndagsmorgon tillbringade jag, mellan vasaloppstittande, med att baka kanelbullar, det är vår i luften och vad passar bättre än en temos kaffe och nybaka bullar efter en skön prommenad i solan?
ca 18 st
3 dl mjölk
1pkt jäst
1 tsk nystött kardemumma
150 g rumsvarmt smör
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
1 ägg
12-13 dl mjöl
Fyllning:
smör, kanel och socker
Värm mjölken med kardemumman till fingervarmt, rör ut jästen och vispa ihop med smör, socker, salt och ägg. Tillsätt mjölet och låt sedan jäsa ca 1h. Platta ut och bred på fyllningen, rulla ihop och skär i bullar. Låt jäsa ytterligare ca 45 min, pensla med ägg och pärlsocker, grädda sedan i 200 grader varm ugn ca 10min.
Annorlunda kycklingsallad
ca 2 kycklingfiler
Kryddor
Manché mixsalald (går självklart bra med en annan mix oxå=)
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 avokado
1 banan
1 dl jordnötter
1 pkt bacon
Port salut ost
Dressing:
Gräddfil
Mango chutney
Curry
Kycklingen kryddas och steks färdig.
Skölj salladen, skär paprikan i bitar, skiva rödlöken, gröp ur avokadon och skär i bitar, skiva bananen, och tärna port saluten. Stek på baconen tills knaprig. Skär kycklingen i skivor och dela baconen i bitar. Blanda allt och sist toppa med jordnötter.
Blanda gräddfil, mango chutney och curry.
Servera och njut!
Serverat och redo för att ätas!
Kräftpasta
Efter att sett skaldjursaffären erbjud fina nyskalada kräftstjärtar köpte jag med ett gäng och så komponerade jag ihop denna härliga kräftpasta till middag.
1 röd paprika
3-4 champinjoner
1/2 purjolök
1/2 rödlök
100 g suger snaps /gröna bönor
200 g kräfstjärtar (färska -utan lake)
lite färsk dill
1 burk cream fraishe
ca 1 dl egengjord (eller köpt) skaldjursfond
färsk pasta typ pappardelle
Koka pasta, skiva grönsaker i tunna skivor och fräs i stekpanna. Tillsätt creme fraishen och fonden, låt puttra ihop och tillsätt kräftstjärtarna.
Blanda med pastan och servera!